Reisverhaal «Oeral - Aktobe»

Belgium - Kirgistan | Kazachstan | 0 Reacties 14 Augustus 2011 - Laatste Aanpassing 03 Oktober 2012

Geen enkel probleem gehad aan de grens. We zijn ondertussen in Kazachstan, het negende grootste land ter wereld met amper 16 miljoen inwoners, bijna allen in 2 handenvol steden. Op het eerste zicht armer dan Rusland, of toch in het westen (de opbrengst van de grondstoffen gaat eerder richting het oosten – de nieuwe hoofdstad Astana en de vroegere hoofdstad Almaty). De desolaatheid is hier nog groter. Eindeloze steppes, dor grasland, hier en daar een schamele poging wat graan te verbouwen, die er armtierig en uitgemergeld bijstaat – bij ons wordt dit gewoon ingeploegd.  Tussen de steden honderden kilometers zonder bebouwing en zonder benzinestations. Maar ook in de steden is het niet zo evident aan diesel te geraken. Die is immers gerantsoeneerd en wij - als buitenlander - hebben geen tallon (= bonnetje). Hoe aan diesel geraken? Na bij 3 benzinestations geweigerd te zijn, hebben een aantal jongeren voor ons rondgebeld. Naar wie weten we niet, maar we konden rijden naar benzinestation X. Daar aangekomen zei ik dat iemand gebeld had voor ons. Enige twijfel in de ogen van de kassierster. Even checken met het hoofdkantoor. Wie had er ook weer gebeld? Ik weet het niet, ik heb zijn naam niet gevraagd. Enfin, we kregen toelating om 60 liter te tanken. Direct een extra bidon gevuld, want je wil kost voor kost vermijden zonder benzine te vallen op deze eenzame wegen. Mooi vinden we het landschap wel – die uitgestrektheid die  we bij ons niet gewoon zijn, het doet je wegdromen - maar toch …

Gisteren en vandaag in totaal 500 km gereden vaak over hobbelige wegen en pistes (door de talloze wegomleggingen wegens wegenwerken), in een verfrissend onweertje met veel bliksemschichten – onze eerste regenvlaag op onze reis.

Na deze lange tocht hebben we ingecheckt in een centraal sovjethotel. Weer vergde dit toch enige volharding. Alleen de luxueuze kamers met ontbijt en avondmaal waren nog vrij. Maar we hoeven geen avondmaal. Dit of niets en ook duurder dan de prijzen in de LP. Maar dan wisten ze nog niet wat voor vlees ze in de kuip hadden. Patjemoe (= waarom?)? Omdat het hoogseizoen is. In mei zijn de kamers veel goedkoper. Hoezo, rijden er meer mensen rond in deze hitte dan in het aangenamer weertje in mei? Nog even aandringen. Ze waren niet te vermurwen en keken niet meer op. Plots kwam  er naast ons een Russisch koppeltje inchecken. Even meeluisteren en meekijken hoeveel zij moesten betalen. Aha, die kregen wel een goedkopere kamer toebedeeld. Patjemoe? Omdat zij vannacht uitchecken. Zever, dat weet iedereen! Ah ja? Maar wij moeten ook morgenochtend vroeg vertrekken naar Aralsk om dit lange traject in 1 keer te kunnen overbruggen (een beetje overdrijven mag wel, we denken er wel 3 dagen over te doen) -wij hoeven geen Soetkie (kamer voor 24 u, wat hier heel gebruikelijk is). Ze bleven bij hun oorspronkelijk standpunt - er waren geen goedkopere kamers meer. Maar dit koppel is later gekomen dan wij en kregen er wel  1! Dan ben ik maar ostentatief hun naam op hun naamkaartje beginnen noteren en heb ik gedreigd dit door te geven aan de LP (sjaleba - klacht) en bovendien aan onze pasolstva- ambassade! En voilà, we kregen - net als het koppeltje - toch een goedkopere kamer, zonder avondmaal, maar wel met airco, CNN, bad, koelkast. Meer hadden we niet nodig. En weg waren we naar de zesde verdieping, nog even aan de desjoernaja vragen onze kamer (helemaal op het einde van de gang, een tactiek misschien om ons ver van alle andere lokale hotelgasten te houden?) voor ons te openen en oef! de airco aan en een badje nemen. Relaxen.

 

 

 

 

Fotoalbums van Kazachstan

KazachstanII (4)

26 September 2011 | Belgium - Kirgistan | Kazachstan | Laatste Aanpassing 26 September 2011

  • Met Daniel, met zicht op Almaty.
  • Sacha en Sofia.
  • Met Tifin (2de van links) en haar vrienden gaan hi
  • rij wachtenden voor de Orthodoxe kerk in Almaty.

Kazakhstanb (26)

19 Augustus 2011 | Belgium - Kirgistan | Kazachstan | Laatste Aanpassing 19 Augustus 2011

  • Dit moet vereeuwigd worden.
  • even stoppen in een dorpje , An vraagt dan: is het
  • Misschien hebben ze honger?
  • een bierflesje opendoen is hier een gevaarlijke kl

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking