Reisverhaal «Battambang»

Cambodja | Cambodja | 0 Reacties 27 December 2018 - Laatste Aanpassing 27 December 2018

Een paar dagen geleden op de bus hoorden we een raar geluid. De bus stopte, de chauffeur opende zijn deur en deed de hoogspanningskabel ervan tussen.. hij had die per ongeluk meegenomen. Shit happens..

Bussen rijden meestal hard en toeteren met plezier. Vandaag val ik in slaap want de teller hangt zo rond de 60 km/u om dan af te zakken naar 30.. het duurt een slaperige eeuwigheid eer we van Siem Riep in Battambang belanden. Ons hotel ligt in een achterbuurt, anderhalve kilometer buiten het centrum. Er is een zwembad, het is netjes, we hebben een privé kamer met douche, krijgen deftig ontbijt (fruit met ei en toast) en dat voor zo'n 2€! Niet slecht. Toen de oorlog gedaan was maakten men een bamboe trein waarop ze met de ganse familie, varkens, rijst ed op gingen zitten en met stokken duwden ze zich naar Phnom Penh terug. Dit is zo'n 258 km. Wij gaan ook een treinritje maken. Het treintje is niet meer dan twee stangen met ijzeren wielen die ze op de sporen leggen, hierop deponeren ze een bamboe 'vlot’ en daarop plaatsen ze een motor die ze met een touw aanzwengelen. Via een soort distributieriem wordt dan een rotor aangedreven. We gaan hard! Als we even later in een dorpje komen, lopen er kinderen hun zelfgemaakte armbandjes te verkopen, ook de mama's bieden hun waren aan. Er is een ventje van 9 jaar bij die perfect Engels praat, ongelooflijk! Terwijl wij genieten van een cocosnoot wordt 'ons’ bamboe treintje afgebroken om anderen te laten passeren. Op de terugweg zien we tegenliggers. We stoppen, er wordt beslist wie voorrang krijgt en het ander 'vlot’ wordt afgebroken.. zo krijgen wij drie keer voorrang en staan de andere 'families’ aan de kant met de onderdelen van hun treintje in de hand. Een goed initiatief, het is leuk en de arme families worden er wat beter van. Bovendien doet het je wel eens nadenken over het verleden..

Terug naar datzelfde verleden gaan we tijdens een bezoek aan een authentiek huis van honderd jaar oud. Hier krijgen we te horen dat dit huis tijdens de oorlog werd aangeslagen door de Rode Khmer, deze sporen zijn te zien in de keuken en het terras. Hier werd gekookt voor 200 man. In het boek dat ik las: 'Eerst doodden ze mijn vader..' worden deze toestanden duidelijk beschreven. We maken ook nog een 'heritage’ wandeling a.h.v. een document dat we via internet downloaden. Meer is er niet te zien in Battambang. Het is ook niet de properste stad, ook al kregen ze wel degelijk een award voor 'the most clean city.

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking