Reisverhaal «Phnom Penh»

Cambodja | Cambodja | 0 Reacties 29 December 2018 - Laatste Aanpassing 29 December 2018

In een oude versleten overvolle bus worden we als sardientjes geperst om van Battambang naar Phnom Penh te geraken. Met een tuktuk rijden we door de stadsfiles. Er passeert een gast met zo'n 'uitgebouwd’ eetstalletje-tuktuk waarop twee BBQ's gemonteerd waren. Terwijl de kolen onder de grill nog branden en we 🔥 de vlammetjes zagen was hij tussen de auto's door aan het zigzag rijden. Opeens reed er een auto tegen hem, maar geen probleem, iedereen reed gewoon verder.

Ons hotel is dicht tegen het koninklijk paleis. 's Avonds gaan we naar traditionele dansen kijken. Vandaag wordt een trieste dag, eerst laten we ons door een Grab afzetten bij de killing fields. Een Nederlandstalige audiogids vertelt ons alles over het verleden van Cambodja. De genocide oorlog, de Angkor, Pol Pot en de Rode Khmer. Verschrikkelijke dingen zijn hier gebeurd. In het boek 'eerst doodden ze mijn vader..’ had ik al héél wat hierover gelezen. Een aanrader trouwens. De rondleiding verloopt erg sereen. Door de tekst, de muziek kom je helemaal in een treurige stemming. Op het moment dat de stem het heeft over de manier waarop baby's en kinderen werden vermoord trek ik de koptelefoon van mijn hoofd, ik kan het niet horen, tranen lopen over mijn wangen. Dit is té erg voor woorden. Op het einde van de wandeling lopen we nog even de stoepa binnen. Hier liggen duizenden schedels, gerangschikt volgens leeftijd en de manier van doding: afgeslacht met mes, stok, schop,.. kogels waren te duur! Na deze weerzinwekkende uren brengen we toch nog een bezoek aan de gevangenis S21. Hier wordt het nog erger. We zien foto's van de doden, tekeningen van martelingen, marteltuigen en piepkleine cellen. We horen getuigenissen.. en tot slot zien we ook nog twee overlevenden die een boek hebben geschreven en er buiten in de tuin zitten om hun boeken te verkopen..

Stikkapot en helemaal beurs komen we eruit..we wandelen te voet naar ons hotel. Even later kuieren we ook nog eens langs het water over een soort 'malecon’ en bewonderen de Wat's en het koninklijk Paleis. We nemen afscheid van de skyline en ook van elkaar. Morgen vlieg ik naar Singapore en Jets trekt verder naar Vietnam.

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking