Reisverhaal «Ubud»

Indonesia | Indonesië | 0 Reacties 06 November 2016 - Laatste Aanpassing 21 Februari 2017

Ondertussen loop ik al drie dagen rond in Ubud en vond nog geen tijd om te schrijven. Het is hier geweldig. In de gids stond: iemand die hier niet aan zijn trekken komt bestaat niet en inderdaad er is van alles te zien, te doen,.. moest Ubud aan zee liggen dan was het hier perfect denk ik.

Via een publieke bus kwam ik hier toe. Jessica, de dochter van een collega gaf me het adres waar ik verblijf. Mijn kamer ligt helemaal afgezonderd en ik zit hier gezellig alleen, alhoewel een papegaai zit hier ook nog te krijsen. Jessica komt me bezoeken en samen met haar man Moh zetten we ’s avonds een stapje in de wereld.

Vanuit Ubud kan je gemakkelijk de rest van Bali ontdekken met ‘shared transport'. Je boekt gewoon de uitstap die je wil maken en je wordt ergens met een paar andere toeristen samen vervoerd. De prijs valt goed mee en dit is zowat de beste oplossing want openbaar vervoer werkt hier niet. Dus wordt ik de volgende dag opgehaald en samen met een leuk Chileens koppel gaan we op stap. We bezoeken de olifant tempel en daarna stoppen we bij een heilige bron waar Balinezen in het water stappen en hun overgieten met het bronwater, we hebben ook zin om in het water te duiken maar tja dat is wat moeilijk, onze chauffeur zou het zeker niet leuk vinden mochten we met druipnatte kleren in zijn auto zitten. Daarna bezoeken we een koffieplantage waar Kopi Luwak wordt gemaakt. De Luwak of Chivet is familie van de Wesel. De gids legt uit dat de Luwak de bessen opeet en daarna zoeken de mannen tussen de struiken naar de uitwerpselen. Het is de duurste koffie ter wereld. We zien inderdaad een verschil tussen de gewone Arabica en deze die langs het kanaal van de Luwak is gepasseerd. We krijgen een hoop proevertjes: thee, drankjes, chocolade en verschillende soorten koffie.

Daarna krijgen we nog het uitzicht op een meer en stoppen we ook in Besakhi bij de grootste tempel van Bali. Prachtig! We maken nog een stop bij een fantastisch uitzicht op rijstterrassen en dan houden we nog halt bij Klungklun, een oud Justitiepaleis, dit in het midden van een vijver ligt. In het gebouw zit een vrouwtje met een steen te schilderen op een doek.

Voor 12€ reed de chauffeur een ganse dag met ons rond en we sluiten een deal met hem om morgen terug voor ons te rijden naar de plaatsen die we willen. Dat is nu het toffe aan Ubud, op andere plaatsen haaien de chauffeurs om je te voeren voor woekerprijzen, ze vragen 500:000 om je naar een plaats te brengen waar je met het openbaar vervoer voor 50:000 geraakt. Hier is geen openbaar vervoer maar je kan een privéchauffeur delen met anderen, zonder dat je er zelf iets moet voor doen en je betaald heel weinig om je de ganse dag rond te voeren. Dat is tenminste eerlijk.

Ubud is echt een heel tof stadje, eigenlijk kan je best van Denpasar direct naar hier komen en dan van hieruit de rest van Bali ontdekken. Maar misschien barst het dan binnenkort ook uit zijn voegen, net als Kuta. Je vindt hier echt alles, leuke homestay’s en de betere hotels. Goedkope warungs en de duurdere westerse restaurants, pizza, Chinees, Indiër, Franse pannenkoeken, lekkere ijsjes… van de souvenirwinkeltjes tot modieuze kledingwinkels, lederwaren, juweliers enz. Manicure en massagesalon, kooklessen, schilderen, yoga… Alhoewel bij de yoga heb ik mijn bedenkingen, ik heb niet verder gezocht dus mag ik eigenlijk niet oordelen, maar wat yoga betreft krijg ik de indruk dat het er nogal 'zweverig' aan toe gaat en dat het vooral veel geld moet kosten. Tien euro voor een uurtje yoga is aan mij niet besteed. Er loopt hier een zeer bekende goeroe rond en die vraagt 65€ voor een uurtje. Nu ik heb hem vandaag gezien en die ziet er wel heel evenwichtig uit hoor, maar mijn Ying e Yan zou ook perfect zijn moest ik in zijn paradijsje wonen. Een echte Yogi zal zijn ochtendyoga in open lucht vrij openstellen, eventueel mits een luttele bijdrage. Maar, net zoals in onze Westerse maatschappij gaat spiritualiteit nogal dikwijls eens samen met veel geld😟

De volgende dag trokken we terug samen op met onze chauffeur. Na het mooie paleis in Mengwi kwamen we op straat een gast tegen die samen met zijn vriendin op wandel was. Op zijn schouder zat zijn Luwak. We maakten een praatje en hij vertelde dat hij zijn huisdiertje overal meenam en dat hij heel lief was en ongevaarlijk, ik vroeg of ik hem mocht aaien en toen kroop hij op mijn schouders. Een warm, zacht velletje, even kreeg ik het gevoel een bontjas om mijn nek te hebben een dacht aan ons moeder.. nee hij stond er niet om toeristen te lokken of zoiets, het was gewoon zijn 'huiskat' en die was heel goed verzorgd.

We trokken verder naar Tanah Lot. Onderweg hadden we samen met de chauffeur al zitten lachen met de Chinezen die alles verdringen maar toen we aankwamen snapte ik waarom, het zag er zwart van de Chinezen of Japanners, Sorry ik zie nog steeds geen verschil. Dus het was niet simpel een foto te maken zonder toerist op. Je moest goed opletten om geen selfystick in je ogen te krijgen. Aan de ingang stonden mannen met een reuzegrote dikke slang van zeker drie meter,.. en tussen de souvenirwinkeltjes en de restaurants was een café met een nogal excentrieke eigenaar. Toen ik passeerde zag ik de Luwak op tafel liggen, ik kon heel dichtbij komen om een foto te maken. Toen ik na een tijdje de Chilenen tegen kwam zei Leo: 'have you seen the bat' euh nee dus…. We gingen samen terug en op de plaats waar ik daarnet stond hing een nog nooit geziene, enorme grote vleermuis. Oeps, had ik de nu daarnet niet zien hangen? Of hing die er nog niet? Het kan toch niet dat ik daar net naast zou gestaan hebben en die niet zag? Ik zou er wel met mijn gezicht tegen gelopen hebben dan… ik ga ervan uit dat hij er toen nog niet hing, maar waar was hij dan wel? Boven mijn hoofd? Toen zag ik nog een Luwak in de boom boven mij liggen. Hij had dus twee Luwaks en een vleerhond als huisdier.

Tanah Lot is mooi, het is een tempel die bij hoog water in de zee komt te liggen. Het is blijkbaar een goeie plaats voor ervaren surfers, we zagen enkele serieuze waaghalzen bezig.

Daarna trokken we naar Jetiluwah, dat is een werelderfgoed plaats met een prachtig uitzicht op rijstterrassen. Daarna nog een tempel en ik kan zeggen, ondertussen heb ik er genoeg gezien.

Ondanks dat het een stadje is, heeft Ubud ook mooie rijstvelden, de volgende dag maak ik een wandeling tot ik niet verder meer kan en een dorpeling me waarschuwt voor de slangen terwijl ik met mijn teva’s op een smal richeltje naast een stromende beek loop. Tijdens onze rondgang op de koffieplantage maakten we kennis met een van de grootste spinnen, daarna zie ik hun netten overal hangen. Het zijn net dunne gordijnen met allemaal kleine rode spinnetjes, maar die woorden heel groot. Volgens de gids groter dan een tarantula, maar ze zijn wel smal en fijn. Tussen de rijstvelden ligt een warung en hier eet ik mijn beste curry ooit!

Daarna op naar de apen. The Monkey Forest is een groot bos vol met makaken, ze wachten je al op voordat je binnen bent. Binnen kan je bananen kopen om hen te voederen en nee het is geen dierenmishandeling. Er lopen opzichters en ze hebben een researchafdeling, een ziekenhuis en een plaats voor crematie. Van zodra je een banaan neemt springen ze op je schouder, je hoofd en nemen ze de banaan, opzichters kijken toe of alles goed loopt. Je wordt op voorhand verwittigd om geen eten mee te brengen en ook geen bril of losse dingen te dragen. Het is leuk om mensen gade te slaan en ik zag eigenlijk geen ‘dom’ reagerende mensen. Iedereen was diervriendelijk en dat is het opzet van dit park, om mensen te leren integreren in de natuur. Terwijl ik wat foto’s neem stap ik verder en loemp als ik ben stap ik op de staart van een kleintje. Man mijn hart deed pijn en ik maar sorry sorry, de mama kwam het vliegensvlug weghalen en blaasde naar mij en er kwam direct een opzichter vragen wat er gebeurde. Ik heb maar direct een banaantje gekocht voor het kleintje… ocharme.. Dan probeer ik het ook, een banaan boven mijn hoofd houden en direct springen ze in mijn nek, er blijft er eentje een ganse tijd op mijn handen zitten, tot ik het terug zet. Het heeft zo’n malse handjes en geen nageltjes die krassen. Het nam zo heel precies mijn hanger vast en bekeek het langs alle kanten. Als ik dan verder wandel springen er twee apen op mijn rugzakje, benieuwd naar mijn fles water. Wat verder loopt een familie met jonkies, ze lopen echt voor je voeten, naast je, voor je, ze hebben echt geen schrik. Er staan waterfonteintjes en ik zag een aap zitten op de fontein, hij deed gewoon zelf de kraan open om te drinken. Op een hangbrug zat er eentje de schouw te stelen, een meisje ging erheen en aaide hem hij nam haar hand en klom op haar hand en begon in haar borsten te knijpen. Oh that’s a man zei ze en ze liet hem rustig doen en hij bleef maar kneden haha…

Geen idee hoe lang ik er rondgelopen heb maar ik amuseerde me kostelijk. Toen ik buiten kwam was er ambras tussen de aapjes.. eentje dat boos was duwde de andere in het water, kletsnat kwam hij terug en toen begon ik te filmen.. hij snelde naar boven en begon de andere boze aap te berijden… toen had ik door dat de andere hem in t water had geduwd om af te koelen.

Ik amuseer me hier best goed, overdag sightseeing, daarna een goede massage en ’s avonds spreek ik meestal af met Jessica en Moh. Behalve gisteren dan ben ik naar de Legongdansen gaan zien. Prachtig, die kledij, die bewegingen, het is hier echt wel leuk. Het enige nadeel is… gewicht… mijn rugzak puilt uit… het is hier zo verleidelijk…

Goa Gajeh: https://goo.gl/photos/WAVFmRk9FGEGJzSY7

Holy springs:https://goo.gl/photos/K7SwUJr8mLY1LfNg6

Baturmeer: https://goo.gl/photos/4p5XctGnWFn91Cv17

Besaki tempel: https://goo.gl/photos/mue6Bz7qjDkTpMTN7

Water palace: https://goo.gl/photos/9s72wJgta51XKzxC7

Taman Ayun: https://goo.gl/photos/uFdwiDTjXtiL3dRT7

Luwak: https://goo.gl/photos/hxRFL6N63FtXMZH89

Luwak koffee: https://goo.gl/photos/TPbxKV1HC6trBuoE6

Tanah Lot: https://goo.gl/photos/raVPo6DHBAg814rR7

werelderfgoed: https://goo.gl/photos/cBtZFeEgDFmZdcSd6

wandeling in rijstvelden: https://goo.gl/photos/KhyCXY2bwmFVyQsk6

Ubud wandeling: https://goo.gl/photos/kTSchPmmivuMVEaP8

Cooking class: https://goo.gl/photos/Ra9LvurDSkBKyQoj9

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking