Reisverhaal «Melakka»

Malaysia | Maleisië | 0 Reacties 19 November 2018 - Laatste Aanpassing 19 November 2018

Gisteren ganse dag op trot geweest, eerst vliegtuig van Kuta Kinabalu naar Kuala Lumpur, maar omdat ik geen zin heb in een enorme grote stad nam ik de bus naar Melakka. Hierbij heb ik een goed gevoel, verschillende mensen vertelden me dat het een leuk stadje is. Terwijl ik twee uur op de bus moet wachten boek ik vlug via booking.com een hostal bij een Indiër. De luchthaven van KL lijkt op een shopping mall dus ik loop wat rond en eet een lekker stuk taart (allemaal flinterdunne pannenkoekjes op elkaar met ertussen crème au beurs van Belgische chocolade) en ik heb een leuk gesprek met de Pakistaanse eigenaar van de stand.

Bij mijn aankomst in de hostal (eerder een gewoon huis) loop ik mee binnen achter een boeddhistische monnik die de deur opent met zijn sleutel en volg hem achteloos tot ik mij plots realiseerde dat hij het wc binnenliep, het geluid van 'stromend water' deed me plots mijn rem optrekken en ik keerde vlug op mijn passen terug. Hum hum.. hij riep de eigenaar voor me en ik verontschuldigde me dat ik zomaar zijn huis was binnengestapt maar het ijs was rap gebroken want hij is een echte goedlachse gezellige Indiër. Ondertussen zie ik nog een oranje monnik lopen.. zo, ik zit hier wel veilig dacht ik.

Vlug zet ik mijn pakken af en stap naar de night market, fantastisch.. gekleurde lichtjes, zwoele dampen, klaterende menigte, uitgelaten verkopers en overal karaoke. Ik wurm me tussen de menigte en krijg een welkome gevoel, dat is lang geleden denk ik en dit is wat ik nodig had.. kuieren tussen deze kermisachtige braderie en met open mond kijken naar nieuwe dingen.. verschillende soorten frieten: een kluwen aaneen geplakte frieten, een kraampje met hele lange frieten, een kraampje waar ze frieten maken van appelen! Ze zijn zo gek niet of ze vinden het allemaal uit die Aziaten. Ik hou het op een torenhoge mangosmoothie en zo’n bal dat we vroeger dikwijls aten op de markt in Brussel, toen we nog wekelijks naar 'den abattoir' gingen. Ongelooflijk wat hier allemaal gefret wordt: allerlei soorten vissen, oesters met eieren, inktvissen en uiteraard ook pork.. naast vieze dingen zijn er ook wel veel lekkere dingen, zoals een watermeloen of ananas waar ze een 'kapje' af kappen en dan een smalle mixer in steken en alles tot drank mixen, ze stoppen er dan een rietje in en drinken maar.. Thuis kocht ik onlangs siliconen afdekseltjes. Deze kan je gebruiken om van alles mee af te dekken ipv plasticfolie of aluminiumfolie. Ze stonden hier ook met net dezelfde. Er wordt wel al wat gewerkt aan de overdaad van plastic maar héél langzaam, net als bij ons eigenlijk..

Als ik terug in de hostal kom maak ik kennis met een Duitser en een Fransman, samen met Bala – de eigenaar - praten we nog een hele tijd over reizen en de wereld. Ik zit hier blijkbaar tussen de mannen en het bevalt me, het is gezellig, basic uiteraard maar leuk. Ik denk dat ik hier wel een poosje blijf.. na de jungle, tijd voor humanising.

Het is echt leuk in Melakka, Ik ging op verkenning naar de Indische wijk, liep er een antiekzaak binnen en besefte dat ik ook tot deze categorie behoor want ik zag heel wat dingen uit mijn jeugd, ik wandelde langs de rivier tot het Stadhuys, liep dit museum binnen en las interessante dingen zoals dat in Malakka de meest verschillende rassen wonen: Chinezen, Indiërs, Maleisiërs zoals overal in Maleisië, maar het verschil is dat je hier ook de Baba Nyonya hebt dat zijn de kinderen geboren uit een mengeling tussen Chinezen en Malays, en dan ook nog de chinny, kinderen van Indiërs met Malaisiers. Er werd ook verteld over de huwelijken. Een huwelijk kon tot 12 dagen duren en de bruiden trekken dan iedere dag verschillende kleren aan, namelijk de klederdracht van iedere stam die hier leeft. Ze krijgen dan ook 12 ringen van hun toekomstige. Hun huwelijksbed is speciaal. Er wordt een koppel kippen onder hun bed gezet. Niet alleen omdat men het geluid niet zou horen van hun stormachtige nacht, maar ook om te zien hoe vruchtbaar het meisje is. De kip of de haan die het eerst van onder het bed komt bepaalt het geslacht van de eerst geborene. Komt er niks vanonder het bed dan mag de man een andere bruid kiezen. Schoonmoeders die het niet kunnen hebben met hun toekomstige schoondochter dierven wel al eens de kippen vastbinden.

Bij de chinezen waren het blijkbaar de ouders die beslissen en het koppel moest dan wel wedstrijden om te zien of ze bij elkaar passen.

Terwijl ik op een terrasje zit te genieten van een gele watermeloen en een leuk gesprek met een Japans koppel worden we gefilmd, TV24 staat op de micro van de omroepster. We komen dus op TV.

’s Middags keer ik terug naar de Indische wijk om er tussen de Indiërs te eten. Je neemt er plaats aan een tafel en je krijgt een bananenblad, dan komt er iemand met precies drie verfpotten en hieruit schept hij enkele scheppen op je blad, dan komt er iemand anders met de rijst en nog iemand anders met de saus en er loopt ook nog iemand rond met een emmer en die brengt je dan schilfers papadums. Eten doe je uiteraard met je vingers! Het is keilekker en het is zoals ze zeggen inderdaad lekkerder zonder vork. Er kwamen twee vrouwen bij me zitten een Engelse en een Australische, ze zijn hier aan het voorbereiden voor het art and performance festival dat volgende week plaats vindt. Als ik op internet ga kijken (map fest Malakka) dan beloofd het wat te worden. Een week blijven om het te zien lijkt me wat lang, alhoewel de mannen die hier bij Bala slapen zijn hier allemaal al maanden. Vandaag sprak ik een Zwitser, die komt hier al jaren overwinteren. En die boeddhistische monnik liep hier daarnet in zijn onderbroek want hij had zijn kleren gewassen, gans de trap hing vol met zijn oranje 'laken'. Hij stond onder de douche en ik had zijn licht uit gedaan, oeps, ik dacht het andere toilet te nemen (douches zijn hier meestal in het toilet) maar daar zaten twee kakerlakken te paren. Ik heb dan maar op Bala geroepen en hij kwam rustig aangewandeld met een enorme spuitbus. In zijn sappig zingerig indlish zei hij: '0oh dieze ahre also immigrants'.

De volgende dag loop ik binnen bij twee originele huizen, één van een rechter die behoorde tot de Baba Nyonya. Baba betekent man en Nyonya vrouw. Het was een mooi huis, een meisje leidde me rond en we vertelden allebei heel wat. Het huis had verschillende kamers, zowel voor de man als voor de vrouw (waar de man dan niet mocht komen. Het huis had ook een soort binnenplaats waar de regen gewoon binnen regent. Volgens de Feng Shui brengt dit geld in het bakje😉

Daarna bezocht ik een ander huis van rijke Chinezen, amaai wat een verschil, er was een trap belegd met goud!

Tenslotte zocht ik de enige schoenmaker op die de kleine schoentjes maakte voor de vrouwen. In Maleisië zijn er gelukkig geen levende vrouwen meer met kleine voetjes. De schoentjes passen op mijn hand. Verschrikkelijk moet het geweest zijn! Het meisje dat me in het huis rondleidde vertelde dat de voeten al bij de geboorte werden ingebonden, de tenen naar beneden, na enkele jaren stierven de tenen af. Naar het schijnt stonk dit verschrikkelijk. Dit gebruik werd gedaan ten behoeve van de man. Op die manier kon de vrouw niet weglopen maar ook omdat dit hem meer genot bezorgde tijdens het liefdesspel. Omdat de vrouw haar moet forceren om te lopen op die stompjes begon ze gebruik te maken van andere spieren en op die manier zou haar vagina zich samentrekken en verkleinen. Ocharme als ze moesten bevallen.

Dat verschillende nationaliteiten en religiën goed kunnen samenleven bewijst de straat waar drie verschillende gebedshuizen staan. Een taoïstische tempel, een moskee en een hindoetempel. Ik loop overal eens binnen…

Onderweg passeert ik een bord waarop stond: life is sweeter when you’re a bee, but if you’re not there is always honey. Dat nodigt uit vind ik en even later sta ik tussen de bijtjes.. deze soort hebben geen angel en kunnen dus niet prikken. De honing smaakt zoet zuur, net honing waar citroen aan toegevoegd werd.

Ook de ruïnes van een kapel ga ik bezoeken. Het is leuk om de opschriften van de grafstenen te kunnen lezen want het is in oud Nederlands.

Eten doe ik deze keer bij een Nyonya die een restaurantje heeft en het is net alsof je in haar living zit.

Op weg naar de hostal zie ik ergens een hoop potjes staan, overal zit popcorn in maar allemaal met een andere smaak: kaas, tomaat, ui, chocolade, karamel, groene thee,..

’s Avonds ga op terras zitten in een reggae pub en ik bestel een Sommersby, het is happy hour dus even later krijg ik een tweede, als ik weg wil gaan wordt ik op het matje geroepen want happy hour betekent niet dat je de tweede gratis krijgt. Hij gaf me al korting voor de eerste! Dit grapje kostte me 7,5€! Daarvoor kan je een nacht slapen of twee keer eten!

https://photos.app.goo.gl/oNHVoZ8mtf2zhKfm9

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking