Reisverhaal «Nieuwjaar in Singapore»

Cambodja | Singapore | 0 Reacties 01 Januari 2019 - Laatste Aanpassing 01 Januari 2019

Nieuwjaar in Singapore

Terug in Singapore, terug propere wc's, veilige omgeving, weinig verkeer, auto's die stoppen, voetpaden die je moet nemen, de prijs die je betaalt.. alles mooier, alles duurder.. een grote controverse met de glimlachen, de schitterende ogen, de verweerde en gerimpelde huiden die ik de laatste maanden zag. Armoede en geluk? Geld en ontevredenheid? Mijn idee: geluk moet je zelf zoeken, net als tevredenheid.. voorspoed, geluk en Liefde.. woorden waar veel mee gesmeten wordt vandaag. Gewoon al begrijpen wat deze woorden inhouden is al een stap op weg om je goed te voelen.

Op mijn laatste dag van het jaar kuier ik door de botanische tuin van Singapore, dit is een hectaren groot werelderfgoed site, mooi op een nette manier. Op een bankje gezeten heb ik tijd om mijn reis te overdenken.. Ik heb veel gezien: het ruwe Borneo met het prachtige regenwoud, de wilde dieren, het ruige regenseizoen. Het nette Maleisië met zijn kleurrijke mensen, zijn culturele geschiedenis, zijn warme gastvrijheid… het chaotische Thailand met zijn gouden Wat's, toeristische resorts, maar ook nog onontdekte eilanden, hun lekkere keuken maar ook de rare insecten… het arme Cambodja met zijn gruwelijke geschiedenis, vuile straten, vriendelijke maar ook misnoegde bevolking, En dan nu het tegenovergestelde van dit allemaal. Singapore, een raar land, héél proper, héél veilig, het lijkt wat op 'de beloofde stad’ je vindt hier alles: de oranje Indische wijk, de rode Chinese wijk, de torenhoge wolkenkrabbers wijken van de expats met hun enorme winkelcentra. Ondertussen is het in deze beloofde stad aan het watergieten, vlug duik ik de bus in en maak de grootste fout door eraf te springen in Orchard Road. Dit is niks voor mij..ik kom terecht in een surreële stad met torenhoge blokken waar kletterende namen op staan, een wereld van blingbling. Prada, Gucci,..een opgefokte menigte. Binnen restaurants met kreeft en kaviaar… brr ik haast me terug buiten, althans dat probeer ik want het duurt een eeuwigheid om aan te schuiven voor een metroticket. Dit is niet mijn ding. Op Clarks Quay stap ik uit maar het regent nog steeds blaaskes, vlug loop ik naar mijn Hostal. Een douche en propere kleren later vertrek ik terug, wat kuieren in Chinatown. Even loop ik binnen bij Kuifje, een winkel waar alles van tintin wordt verkocht. Eten wordt een dilemma, terwijl ik vorige week een halve euro betaalde vragen ze hier 10€ voor hetzelfde. Ik beslis al richting festiviteiten te wandelen maar het begint terug te gieten, ik duik de metro in met als resultaat dat ik te vroeg op 'Marina bay’ sta. Hopen mensen zitten al klaar om zeker te zijn van een plaats op de eerste rij tijdens het vuurwerk. Er is zelfs een truckfood plein, ik koop er frieten met kaas. Er is ook een kermis en er staat zelfs een Walibi-achtige roetsjbaan met boomstammen op water! We worden getrakteerd op een leuke licht-en watershow. Als ik rond de enorme waterplas loop vind ik nog een plaatsje waar ik mij kan tussenwringen en ik beland zelfs op de eerste rij. Naast mij staan tien fotostatieven, elke fotograaf heeft er twee. Op de ene zet hij één of twee poppen en op het andere statief staat één of twee fototoestellen met flits en andere snufjes. Een uur zijn ze bezig met het positioneren van hun pop. Blijkbaar is het hun hobby en ieder jaar gaan ze ergens foto's maken van hun pop met het nieuwjaarsvuurwerk op de achtergrond. Om 23u werden de eerste pijlen afgeschoten tot even voor 00, dan werd er afgeteld en als start van het nieuwe jaar werd het vuurwerk pas schitterend!

Daarna vertrok een enorme mensenmassa en wat er toen gebeurde was een voorbeeld van orde en netheid! Ook al waren alle grote boulevards verkeersvrij gemaakt en er ruimte genoeg was voor iedereen, werden we door middel van nadars in banen geleid. Regelmatig trok de politie een touw en moesten we daarachter wachten. Niemand zei iets, niemand kloeg, iedereen vond dit normaal. Door luidsprekers werd op een vriendelijke manier onze medewerking gevraagd om de orde te handhaven en dat lukte! In België zouden hiervoor waterkanonnen nodig zijn.

Een nieuw jaar is begonnen en ik zet dit al goed in, kuierend in de botanische tuinen onder een warme schitterende zon. Deze nacht neem ik mijn vlucht terug naar huis, naar ons koude Belgenlandje.

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking