Reisverhaal «aankomst in Australië en Sydney»

lang op weg met Bart en Joke | Australië | 0 Reacties 24 Januari 2018 - Laatste Aanpassing 17 Februari 2018

Aankomen in Australie

Op de luchthaven van Manila verloopt alles vlotjes tot we aan de douane onze paspoorten tonen. We zijn 3 dagen te lang op de Filipijnen geweest waardoor we toch nog een visum moeten betalen en een extra taks omdat we dit te laat deden. Als we niet betalen dan kunnen we het land niet uit. Het is even een bittere pil want ik moet nog door de luchthaven hollen om mezelf van geld te voorzien aan de ATM. Dit is een hap uit ons budget. Nog wat boos (vooral op onszelf en op het ongelofelijke hoge bedrag dat we moesten ophoesten) haasten ons naar het vliegtuig dat op tijd zal vertrekken.
9u vliegen, maar we moeten slapen want het is inmiddels al middernacht.

De 9 uur vliegt voorbij (hihi) en voor we het weten landt het vliegtuig in Sidney. Ongelooflijk, we zijn in Australië! Australië is één van de strengste landen van de wereld om er binnen te komen. Alhoewel de paspoortcontrole verloopt de eerste keer zeer vlotjes want deze keer hoeven we niet op de foto en worden er geen vingerafdrukken genomen. Dit is het eerste land waar dat niet moet. Nadat we onze bagage oppikken, moeten we door de bagagecontrole. In het vliegtuig vulden we al een formulier in met dingen die je binnenin het land brengt. Zoals medicatie, fruit en zaden. Dat hebben we allemaal bij ons. Dat wordt dus spannend. De heer die ons moet controleren, ziet ons gezin en zegt: ‘Hey mate, your five?’ ‘Yes, we are, sir.’ So, just go to the exit, mate. And see you next time! En we waren door de controle, zonder controle te hebben!

Blij staan we aan de arrival waar we een simkaart kopen om te surfen. We snellen naar de standplaatsen voor de minibussen en regelen er een busje naar ons hotel.

Logies:

Sydney Space Pop Up, 10 Missenden Road, Camperdown NSW 2050: gevonden via booking.com, 4 nachten voor 88,5 AUD/nacht (ca. €56)

Een schoolgebouw van de universiteit wordt tijdens de zomermaanden verhuurd als hotel. Aan de receptie werden we heel vriendelijk ontvangen. Gratis Granny Smith appels. De binnentuin is magisch mooi. Kamers zijn eenvoudig en netjes. En zijn eigenlijk de studentenkamers tijdens het schooljaar. Gemeenschappelijke douches/toiletten (niet altijd zo proper). Gemeenschappelijke keuken (te kleine frigo, te weinig materiaal want iedereen neemt van alles mee naar zijn kamer/ te weinig controle). We zagen er jammer genoeg kleine kakkerlakken MAAR toch vonden we het 10 KEER netter dan de meeste plekken in de Filipijnen. Score: 4/5

Sydney ( hoofdstad van New South Wales, en de grootste stad van Australië)

Volgens de Trotter zou deze wereldstad 4,3 miljoen inwoners tellen.

Geschiedenis in het kort

De stad ontstond in 1788, toen de eerste kolonisten hier voet aan wal zetten. De streek rond Sydney was de eerste die de Engelsen ontdekten. Eerst werd het gebied vooral gebruikt als strafkolonie. Veroordeelden voor diefstal en ontrouw werden per schip vanuit Engeland naar Australië gebracht. Op het einde van de 18de eeuw kwamen meer dan 4000 gevangenen. Het waren zware tijden. De bewoners leden onder ziektes, ondervoeding en depressies door heimwee maar vooral de conflicten met de Aboriginals. De oorspronkelijke inwoners, de Aboriginals dus, werden door de Engelsen verdreven naar het binnenland. Ze werden helemaal niet hoffelijk behandeld. De Engelsen beledigden ze, straften ze, namen hun land in beslag, … Ze mochten hun rituelen niet langer uitvoeren. Pas toen Luchlan Macquarie in 1810 aan het hoofd van de kolonie stond, keerde de rust weer. Hij bouwde Sydney om van een groot dorp naar een echte stad. Er werden nieuwe wijken gebouwd. Duizenden kolonisten kwamen in Australië aan. Niet alleen misdadigers maar ook gewone gezinnen, en vrouwen en kinderen alleen. Midden de 19de eeuw werden er goudaders ontdekt in de Blue Mountains en daardoor verhuisden veel mensen naar Sydney. Er kwam een grote groep Chinese immigranten in de stad wonen en de economie in de stad bloeide. In de 20ste eeuw werden er wolkenkrabbers gebouwd, kwamen er nationale musea en parken,.. Op het einde van de 20ste eeuw werd Sydney nog grootser door de bouw van het wereldbekende operagebouw en de Olympische Spelen in 2000. Door de invoering van Working Holiday Visa komen er jaarlijks heel wat jonge Europeanen naar hier. Voor het plezier, om te werken,…

Bezoek van de stad

We hadden zin om te wandelen en dat hebben we ook gedaan. Onvoorstelbaar veel. We hebben geen enkele keer de bus of tram genomen. De stad heeft niet echt een metronetwerk, veeleer trams en treinen die onder en door de stad zoeven. We besluiten om de eerste dag te wandelen en zullen dat de volgende dagen ook doen. Onze accommodatie bevindt zich net buiten het echte centrum en algauw vinden we een korte wandelweg om de stad te bereiken. Ook een Aldi supermarkt vinden we dichtbij. We bezoeken die bijna iedere dag om te picknicken en een avondmaal te bereiden in de keuken van onze hostel. Andere supermarkten zoals ‘Coles’ of ‘Woolworths’ zijn stukken duurder. Australië is dan ook een duur land om te bereizen. Om een idee te hebben kost een pintje hier algauw 4 euro en een blikje Cola uit de supermarkt 1,5 euro. Het is een beetje zoeken en omrekenen. Ze hebben veel producten zoals bij ons. En dat is wel even feest. Fruit, groenten en kaas kosten ongeveer hetzelfde als bij ons. Yoghurt, brood, alcohol, … is duurder. Vlees is goedkoper (en ziet er prachtig uit na Filipijnen, Cambodja,… )

We bezoeken in Sidney de meeste bezienswaardigheden maar amuseren ons het best tijdens Australia Day (26 januari), de nationale feestdag van het land. In het Victoria Park is er een Aboriginals festival. Allemaal kraampjes geven allerlei goodies weg die iets met Aboriginals te maken hebben. Zo verzamelden we na een uurtje knuffels voor de kinderen, een kapstok in de Belgische kleuren = zelfde als aboriginalskleuren , balpennen, petten, stickers, schrijfblokjes, fluostiften, veel gratis fruit, keycords, drinkflessen, …
De kinderen amuseerden zich op het springkasteel en wij genoten van de zon. We keken net voor vertrek ook naar een Aboriginals show met dans en toneel. We hadden geen tijd te verliezen want op nog plaatsen in de stad werd van alles georganiseerd om de nationale feestdag te vieren. Aan Darling Harbour is een optreden van een Australische Kidsband die te vergelijken is met Kapitein Winokio. Erg leuk om te zien. We kunnen nog net het laatste meepikken. De kinderen oefenen er ook nog wat circustechnieken met de hoelahoep maar ze amuseren zich het meest in de waterspeeltuin. Waterfonteinen spuiten alle kanten uit en nat worden is nodig tijdens deze warme dag. Als we uitgespeeld zijn trekken we naar The Rocks. Daar aan de haven wordt er een live muziek- vuur- en lichtshow voor de televisie uitgezonden. Alles wordt afgesloten met een reuzevuurwerk. We staan hiervoor aan de bekende Opera van Sidney, een wonderbaarlijk gevoel. Na het vuurwerk stappen we nog terug naar ons schoolhotel. Een zestal kilometer. In totaal stappen we zo’n 20 km die dag.

Niet ver van het Operagebouw ligt de ‘Botanical Garden’ alwaar we ontvangen worden met een smile. We krijgen er een kaart van de grote en prachtige tuinen die vol bloemen en planten staan. Maar het leukste is het zoeken naar vogels die voorkomen op de zoekkaart die we aan de ingang krijgen. Zo ontdekken we de Witte Ibis, die overal in de stad te zien is. Maar ook enkele papegaaisoorten en kleine kleurrijke vogels die wondermooi zijn en door de tuinen fladderen.

Via George street wandel je van zuid naar noord door de stad. De straat is geflankeerd met de leuke shops en bekende kledingzaken. We voelen ons weer in Europa, wat deugd doet na ons avontuur op de Filipijnen. We shoppen wat en kopen ‘teen en tander’.

Vanuit George Street kan je ook Hide Park bereiken. Daar is het Sidney Festival dat ieder jaar georganiseerd wordt. Op het domein kan je er gratis zwemmen in twee zwemcontainers. We genieten van de afkoeling dat het frisse water ons heeft. We schuiven er ook aan bij de glitterbox en dansen er op Wannebee van ‘The Spice Girls’. Erg leuk allemaal. Nogal gek: wij met ons 5 in een container. 1 iemand blaast de confetti’s in het rond. En dansen maar!

In het station dat in het noorden van het centrum ligt, kopen we tickets voor de nachttrein naar Melbourne. Dat blijkt veel goedkoper dan het vliegtuig en eens leuk om te doen. Een bed kunnen we niet meer reserveren, enkel een stoel krijgen we. Blijkt dat we de laatste 5 stoelen geboekt hebben voor de trein. Is dat even geluk hebben. We nemen deze trein omdat we in Melbourne ons Work Away avontuur gaan starten bij een Australische familie op een boerderij. Spannend!!!

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Melbourne»

eerste week id camper:Great ocean road en otway NP (19)

18 Februari 2018 | lang op weg met Bart en Joke | Australië | Laatste Aanpassing 28 Februari 2018

  • IMG 1627
  • IMG 20180220 061003
  • IMG 20180217 163603
  • IMG 1544

Aankomst in Australië en Sydney (40)

24 Januari 2018 | lang op weg met Bart en Joke | Australië | Laatste Aanpassing 17 Februari 2018

  • picknicken in januari!
  • IMG 20180126 173800
  • IMG 20180125 134258
  • ideaal om even te kunnen spelen

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking