Reisverhaal «laatste (soms best moeilijke) week in AUS»

lang op weg met Bart en Joke | Australië | 0 Reacties 03 Maart 2018 - Laatste Aanpassing 15 Maart 2018

1 maart BLUE mountains

The blue mountains zijn bekend als wandelparadijs. Langs de Great Western Highway tussen blackheath en katoomba en Leura zijn verschillende uitkijkpunten op de Blue mountains. Bijna ieder uitkijkpunt heeft zijn eigen wandeling(en). In verschillende moeilijkheidsgaden en duur. Wie graag wandelt moet hier zijn.

Deze uitkijkpunten en wandelingen hebben wij gedaan:

Govetts Leap lookout

Een van de mooiste uitkijkpunten op de steile rotswanden van de blue mountains. Je kan er in 15 minuten wandelen naar de Govetts Leap Falls. 15 minuten terug langs dezelfde weg.

Je kan ook van hieruit in 90 minuten naar de Evans Lookout wandelen. Vonden wij niet handig omdat je dan dezelfde weg terug moet naar je auto.

Evans Lookout

Op 10 minuten rijden van Govetts Leap Lookout. Mooi uitkijkpunt maar vooral het vertrekpunt van de Grand Canyon Walk.

Grand Canyon Walk

Lus wandeling (je komt dus weer bij je auto aan.). Het infobord heeft een duur aan van 3 à 4 uur. Maar dat is licht overdreven. Je doet er enkel zo lang over als je veel stopt en foto’s neemt,… wij deden er op kidstempo, dat een redelijk goed tempo is, 2 ½ uur over. Nu, het is natuurlijk heel leuk om het sneller te doen dan er verwacht wordt. Het geeft ook voor de kinderen een trots gevoel.

Prachtige wandeling door de Canyon. 2 verticale rotswanden waar je tussen wandelt. Die is volledig begroeit en je waant je in de jungle. We zagen er de vreemdste vogels en ook een mooie grote hagedis. De wandeling begint met een lange afdaling op mooi aangelegde paden en trappen, in het middenstuk heb je een quasi vlak stuk langs de overs van de rivier langs een alweer met zorg aangelegd pad. De wandeling eindigt met een klim van drie kwartier. 

The tHree sisters

In Katoomba heb je het uitkijkpunt op the three sisters. Een uitkijkpunt op de bekendste drie rotsblokken van de Bleu Mountains. Hier moet je overal betalen om te parkeren. Het is er echt toeristisch.

Niet de moeite, maar je moet het eens gezien hebben zeker.

Gratis parkeren kan op ongeveer 700 m voor de lookout in één van de straten van de aangrenzende woonwijken. 

Ik ga er heel snel een kijkje nemen en sta er even tussen de talloze luidruchtige Chinezen paar foto's te nemen. 

Leurna

Het enige wat Leurna te bieden heeft in een mooie winkelstraat ‘Leurna Mall’ die in het midden aangeplante fruitbomen heeft. De bloesems zijn dus enkel in de lente te zien. Oktober, november.

Na leurna rijden we door naar onze overnachtingsplaats verder langs de Great Western Highway.

Bulls camp reserve

Eenvoudige kampplaats met een groot veld waar niet op gekampeerd kan worden. Iedereen staat er langs de rand. Wel leuk om de kinderen te laten rennen. Eenvoudig sanitair met koude douches.

2 maart Hunter Valley

Hunter valley is het wijngebied van de streek. We rijden er in één trek naar toe. Het begint in de city of cessnok

Slapen bij golf

3 maart: port maquire

Deze stad ligt tussen de grote oceaan en tientallen hectare tropisch woud. In deze streek leeft de grootste concentratie koala’s van de hele kust.

Sea Acres national park: boardwalk te betalen. Je loopt ter hoogte van de kruinen. Wandelpad van 1,3km. Hebben niet gedaan omdat je mooiere gratis wandelingen kan maken. Na onze drinkfles gevuld te hebben gaan we naar het Koolon Bung Creek Nature Park in het centrum van de stad. Rechtover de supermarkt Coles kan je langs de weg en aan de rand van het park de auto parkeren. Er is een barbecueplaats waar wij worstjes klaarmaken.

Koolon Bung Creek Nature Park

In dit uitgestrekte park met een groot meer in het midden, leiden 2 lusvormige wandelroutes (25 en 40 min) je langs een mangrove en stukken regenwoud. Je smeert je best in tegen de insecten om deze rustige en fantastische mooie wandeling te ondernemen. Je kan beide toeren combineren. Op het einde van de toer als je hem in tegenwijzerzin volgt kom je aan een gebied waar ‘the flying foxes’ in de bomen rondom jou hangen. Het zijn wel duizenden grote vleermuizen. Echt indrukwekkend. Ze zijn zeer actief ook al is het warm en nog dag. Sommigen vliegen nog naar een ander plekje. Anderen maken lawaai. Het fototoestel moet hier zijn dienst bewijzen. 

Na de wandeling rijden we in 5 minuten naar het koala hospital

Koala hospital

Gratis te bezoeken. Giften welkom. Open 8u00 – 16u00. Om 15 uur is er een gratis rondleiding die echt de moeite is. Ze hebben hier per jaar 2 à 300 koala’s die na een ongeval of brand jaarlijks binnengebracht wordt. Het hospitaal werkt volledig op vrijwilligers. Hier zie je koala’s die er voor altijd moeten blijven omdat ze het niet meer in het wild zouden redden. Er is ook een rehabilitatie programma. Je kan voor 50 dollar een koala adopteren. Deze morgen kregen we nog een berichtje van de bomma die vroeg als we al koala's gezien hebben, ewel, her zien we er meer dan genoeg.

Naast het hospitaal ligt een houten huis uit de 19de eeuw: Roto House

Roto House

Gratis te bezoeken, giften welkon. Open 10 uur – 16u30. Dit is een van de grootste houten huizen in de stad. Gebouwd in 1890 door de familie flynn die hier een boerderij hield. Ze hadden 6 kinderen. De geschiedenis van het huis en het gezin wordt door de plaatselijke aussie uit de doeken gedaan. Hij vertelt zeer gepassioneerd. Het huis heeft nog de authentieke meubels staan van de Flynn’s en alles is mooi bewaard. Een bezoekje waard. 

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar ons verhaal. Met 3 kinderen op reis? HOe lang? Hoe doen jullie dat om les te geven? Welke landen hebben jullie al gedaan? WAW, wat een ongelofelijke ervaring is dat voor jullie kinderen...       Ojaaaa, en ook voor ons! 

Break Wall

Is een wandelpad langs het water. De stenen werden beschilderd door de inwoners. We wandelen het pad niet volledig want we komen langs een mooie speeltuin met een reusachtige boom waarin je kunt klimmen. Terug aan de auto rijden we naar onze slaapplaats.

Mooie slaapplaats langs het water. Veel muggen en eenvoudig sanitair. Er staan veel campers en we maken kennis met Zwitsers die ook lang onderweg zijn maar nog maar net in Australië zijn.

4 maart: DORRIGO National park

Mooie wandeling in het Dorrigo NP!

De weg naar het NP is bochtig en slingert je de bergen in. Je komt 2 watervalletjes tegen. De weg heet dan ook toepasselijk the waterfal Highway. We klimmen een halfuur en kom aan dij de ingang van het bezoekerscentrum van het Dorrigo NP. Het park is world heritage. De wandeling start nadat je een mooi uitkijkpunt heb bezichtigd. Een lusvormig traject brengt je in 2en een half uur doorheen een prachtig oerwoud. Je ziet er de mooieste en hoogste bomen. Prachtige vogels zingen hun mooiste liedjes. Het kan er soms wel wat druk zijn met toeristen. Maar dat komt zeker omdat het vandaag zondag is. Halverwege kom je bij een waterval.

Het wandelen blijft leuk. Myrthe vindt het super om met mij lange gesprekken te voeren en al wat plannen te maken voor thuis. En het middelbaar die er stilletjes aankomt. Het zal er plots heel snel zijn als we terug thuis zijn.

Bij het bezoekerscentrum is een picknickplaats met barbecue. We leggen weer wat worstjes op de hete plaat.

We rijden na onze wandeling onmiddellijk door naar onze slaapplaats

5 Maart: Byron Bay

Van onze slaapplaats rijden we in één keer door naar Byron Bay, langs de weg hopen we een bieb te zien want we moeten dringend onze tickets boeken voor het vervolg van onze reis.

Byron Bay

Aangekomen in Byron Bay vernemen we dat er geen bieb is. We nemen ons zwemgerief en stappen  van het gratis parkeerterrein naar het strand. 

Meest oostelijk punt van Australië en het strand

We zijn eigenlijk van plan om naar de vuurtoren te wandelen die op het meest oostelijke punt van Australië staat. Maar het strand zuigt ons op en we nestelen ons in het zand. De kids amuseren zich in het water. De zee is er echt ondiep en de golven niet te woest. Ideaal voor kinderen dus. Het is lekker warm maar toch komen zwarte wolken dreigend opzetten. Na 2 uur op het strand voelen we de eerste druppels. We ruimen op en douchen ons aan de stranddouche. Het is een ijskoude douche maar beter dat dan niets...We wandelen daarna nog naar het centrum ipv naar de vuurtoren. Die wandeling duurt zeker nog 1 uur heen en terug en de regen zal niet stoppen. We hoppen in het centrum nog enkele winkels in en halen ons avondmaal in de Aldi. Bij de camper rijden we naar onze uitgezochte slaapplaats: Sleepy Hallow Rest Area

Sleepy Hallow Rest Area en veel regen

Dit is een gewone stopplaats langs de autosnelweg en niet echt gezellig en lawaaierig. Er is een speelplein en een simpel toilet, alweer zonder nachtverlichting. Akelige plek.

Als de kinderen er eindelijk na het avondeten in zitten, begint het erg hard te regenen. De bus kan dit niet aan en het water sijpelt naar binnen. We zetten vlug potjes, maar die vullen zich razendsnel. We proberen nog het insijpelen te verhinderen door iets op het dak te leggen maar het mag niet baten. We beslissen om te rijden naar een beschutting. Ergens een brug of zo. Stan blijft gewoon slapen maar de meisjes zijn natuurlijk wakker geworden want hun lakens zijn nat geworden. De zoektocht naar beschutting is lastig tot we plots na een halfuurtje een vrachtwagenherstelplaats zien. Er is een hoog dak waar vrachtwagens kunnen onder rijden om hun monster te laten herstellen. We rijden er, na wat twijfelen, met ons busje onder en staan eindelijk droog. We leggen de kinderen weer te slapen en hangen een briefje aan de camper waarin we ons probleem uitleggen. Er is nu niemand te zien want het is al middernacht geworden. We slapen droog en goed maar veel te weinig. 

6 maart Gold Coast: regendag en camperproblemen

Na een korte nacht bij de vrachtwagenherstelplaats verplaatsen we om 6u30 ons busje omdat het bedrijf er weer aan de slag gaat. Het blijft oude wijven regenen.

We besluiten om naar Gold Coast te rijden en daar het filiaal op te zoeken van Camperman Australia. Dat is gelegen in het extreem toeristische Surfers Paradise ter hoogte van Mermaid Beach. Zo’n paradijs is het niet want het is volgebouwd met appartementsgebouwen die nauwelijks te zien zijn door de gutsende regen.

Aangekomen bij het bedrijfje is een Nederlands koppel ook bezig met onderhandelingen omdat ook zij een lek hebben in hun camper. De bedrijfsleider zegt ons dat er geen oplossingen zijn en dat we beter een zeil kopen om over de camper te spannen. Het Nederlands koppel is al aan hun tweede camper toe. Ze mochten wisselen in Sidney voor een andere camper. Nu hebben ze weer met het hoofdbureau een wissel geregeld en krijgen 2 gratis nachten in een hotel in afwachting van hun nieuwe camper. Wij krijgen na wat aandringen tape over de ramen. We besluiten dat dit het wel zal houden en rijden verder met dezelfde camper voor de ons nog resterende 4 dagen. We regelen nog onze slaapplaats door te vragen of we in de garage van het verhuurbedrijfje kunnen overnachten. Dat wordt toegestaan. Zo zitten we tenminste droog. 

Het is wel echt rot dat het zo hard binnenregent.  Als antwoord vertellen ze ons dat dat onderdeel is van het kampeerexperiment. Grrrr, niet normaal zeggen wij !!!!

We trekken naar de bieb om wat tickets te zoeken om naar huis te gaan. We surfen erop los en merken dat de tickets die we enkele dagen terug vonden duurden geworden zijn. Dat is jammer. Opnieuw zoeken dus. Na 2 uur hebben we nog steeds niets geboekt maar enkele ideeën staan op papier.

Naar India en Nepal, Overland van Hanoi over Vientiane naar Bangkok of gewoon lekker naar Thailand. Morgen gaan we beslissen wat het wordt in een nieuwe biebsessie.

Over de bieb is een shoppingcenter en we trekken er vlug nog naartoe. Nadien haasten we ons naar de garage want om 17u sluiten ze de poort. Het is een uitstekende overnachtingsplaats en lekker droog. Ook al valt er buiten geen druppel meer toch zijn we blij dat we hier binnen zitten. We staan wel tussen andere auto’s in een werkplaats maar het deert ons niet. We hebben water, elektriciteit en zijn dus gelukkig.

Hopelijk kunnen we morgen het ook droog houden.

7 maart: boeken in de bieb

Vandaag staat enkel het boeken van vliegtuigtickets op het programma. We trekken weer naar dezelfde bieb als gisteren. Na nog wat zoekwerk en studiewerk van de kinderen vinden we de gepaste tickets.

We vliegen eerst vanuit Nieuw-Zeeland terug naar Melbourne. Blijven daar een weekje. Vliegen dan naar Mumbai. Gaan overland van Mumbai naar New Dehli. Vliegen dan vandaar naar Dubai en dezelfde dag nog naar Sofia. We blijven daar een goede week en vliegen dan naar huis naar Charleroi. Spannend, blij dat het gelukt is!

Het is al over de middag als we er helemaal klaar mee zijn. We eten op de parking van de bieb en laten de kids wat buiten ravotten op het aanliggende speelplein. Daarna rijden we door richting Brisbane waar een leuk gratis plaatsje vinden nabij de stad

Overnachten

Hugh Muntz Park, tentjes plaatsen mag niet. Barbecue’s, picknicktafels en drinkbaar water. Toiletten zijn ’s nachts niet verlicht. Druk bezochte plaats. Ligt naast een shoppingmall met woolworths en big W.

8 maart: botanical garden Mt Coot-tha en het museum: GOMA

We rijden van onze kampeerplaats naar de Brisbane Botanical Garden Mount Coot-tha. ½ uur.

Brisbane Botanical Garden Mount Coot-tha

Om 11uur en 13uur is er een gratis rondleiding. Wij zijn op tijd en krijgen een privérondleiding. Er is niemand anders. Een zeer gemotiveerde dame leidt ons rond in de prachtige tuinen. We zien verschillende kruiden en de meest gekke planten. Er is ook een gebied met alleen maar cactussen, varens,… In de grote serre staat zelfs een chocoladeboom. Dit is eens goed om zien. De toer eindigt aan de kindertoer die je kunt volgen met de kinderen. De kinderen zoeken langs een aangeduid pad de nummers 1 t.e.m. 17. Ze leren bij over de bijen van het park, die heel erg klein zijn en hun honinggraten horizontaal maken, over de bomen, bloemen en dieren van het park. Erg leuk allemaal. Uitgewandeld en uitgekeken staan we weer bij onze camper. We eten een lunch en trekken dan naar het centrum van Brisbane voor een bezoek aan het museum voor moderne kounsten. GOMA genaamd.

goma

Het GOMA (Gallery Of Modern Art) ligt aan de rand van de stad aan de andere kant van de rivier. Vanuit het centrum neem je de hypermoderne voetgangersbrug die je naar de andere oever brengt van de Brisbane river.

Het museum is gratis. Het heeft enkele mooie tentoonstellingen en op de benedenverdieping is een kindertentoonstelling aan de gang waar de kids zich kunnen uitleven met videobeelden, eigen gezichten en muziek. Erg leuk allemaal. Op de 2 verdiepingen zijn tijdelijke en permanente collecties te zien. M,N en S zijn enthousiast over dit museum. Al moet dat vooral voor Stan allemaal niet te lang duren. Als ik de uitleg begin te lezen, verliest hij al snel zijn geduld, ...

Douches

Na het museum rijden via een grote file naar een gratis douche plaats aan het Olivers Sport Complex in Logan street, Eagleby. Op enkele kilometers van de slaapplaats van gisteren, waar we vandaag weer zullen staan. Je vindt de douches langs de weg, naast een kleine countryclub.

De douches zijn warm en heerlijk!.

We rijden naar onze kampeerplaats: Hugh Muntz Park.

We hoopten de laatste dagen veel naar het strand te kunnen gaan, maar die plannen zijn letterlijk in het water gevallen. Eerst waren we heel enthousiast over onze grote camper ( heel veel groter dan in Japan). Maar het bleek ook wel een logge bak te zijn, die veel dorst had, ... Ik sliep er helemaal niet goed in maar ja ik ben dan ook geen goeie slaper. En nee, ik lig van niets wakker, maar de matras was slecht en iedere keer dat iemand zich draait, beweegt de camper. Maar het ergste was ongetwijfeld het binnenregenen. Niet zo'n klein beetje hoor. echt wel potjes vol. Oes, dit klinkt nu helemaal negatief. Nee, we vonden het een geweldige ervaring.

Terwijl we valiezen maken, merken we al snel op dat we veel te veel gerief hebben. Veel nieuwe dingen gekregen in Australie zoals nieuwe knuffels voor de kindjes... Ik heb zelfs al reisgidsen voor India mee.

's Morgens moeten we vroeg opstaan om naar de luchthaven te gaan en de camper terug te brengen. Nogal een gedoe. En hier heb ik nu wel stress voor; teveel bagage en onzekerheid hoe alles zal lopen.

Bart zet ons (EN de te zware valiezen) af aan de luchthaven, hij brengt de camper terug en neemt een taxi naar de luchthaven. Het inchecken gaat moeilijk, en vooral veel te langzaam. Eerst leken we tijd over te hebben, maar uiteindelijk moeten we lopen naar het vliegtuig. Dit was echt wel op het nippertje! 

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking