Reisverhaal «Siem Reap en Angkor Wat»

lang op weg met Bart en Joke | Cambodja | 0 Reacties 14 November 2017 - Laatste Aanpassing 07 December 2017

Aankomen in Siem Reap

De boot naar Siem Reap meert aan bij een andere aanlegplaats dan voorzien. Het voorziene vervoer naar het hotel in het centrum staat te wachten aan een andere aanlegplaats. Ik probeer het hotel te contacteren om hen te zeggen waar we zijn maar het verkregen telefoonnummer klopt niet. Zo vinden we het nummer van het hotel, bellen ernaar en we krijgen iemand aan de lijn die er vroeger werkte (maar te lui is om dit van het internet te verwijderen)... Na een paar 4G opzoekbeurten lukt het me het hotel te contacteren. Ze vertellen me dat het een half uur zal duren eer het vervoer er zal zijn. Dat halfuur blijkt een Cambodiaans halfuur te zijn. Want na een halfuurtje keuvelen, rondslenteren en teusjes drinken is er op de stofferige zandweg richting aanlegplaats nog niemand te bespeuren. Dus houden we ons wat bezig op het dak van de boot. Ik bel nog eens het hotel. "Coming, sir!" Anderhalfuur later komt er een stofwolk op ons af. De trip van bijna een uur met auto en 3 tuktuks naar het centrum kan beginnen.

Door onze late aankomst in het tropical Breeze guesthouse kunnen we niet meer onze toegangsticket halen om de zonsondergang aan Angkor Wat te gaan bekijken. Dat is voor morgen. Ik regel in het hotel een gids die ons morgenochtend voor 2 dagen meeneemt naar de Tempelsite.

Siem Reap is de stad waar je blijft slapen als je de UNESCO beschermde tempels van Angkor Wat gaat bezoeken. We verblijven in de Tropical Breeze Guesthouse met ruime kamers en een zwembad. De stad bruist van de toeristen die allemaal hetzelfde doel hebben: de tempels bezoeken. Als de avond valt, verandert de overdag verlaten stad in een drukke mierenhoop van uitgaande toeristen. Zeker in pubstreet waar het ene danscafé naast het andere gedrumd zit. De beats die door de boxen schreewen,  proberen die van het buurcafé te overtreffen. Iedereen aanziet het en denkt er het zijne over. Het bier is spotgoedkoop. Overal is er happy hour (meerdere uren) en een pintje kost meestal maar een halve euro of nog minder. 

Gelukkig kunnen we iedere dag de tempelsite gaan bezoeken en aldaar de rust opzoeken.

We trekken door de stad richting 'The Red Piano' , een Belgisch restaurant ten midden in Pub street. We smullen er lekkere vol-au-vent en stoverij. De kids kiezen voor lasagne. De grote portie krijgen ze amper op. Heerlijk om nog eens lekker Belgisch te doen. Ik blijf nog wat met enkelen van de Jokergroep terwijl Joke de kinderen gaat onderstoppen. We spelen een spelletje poolbiljart en drinken wat halve liters Angkor Beer aan $ 0,25/glas. Ongelooflijk.

Dag 1

De volgende morgen brengen 4 tuktuks ons naar het ticketkantoor waar je kan kiezen welk ticket je neemt: 1 dag, 3 dagen (39 euro) of 1 week (72 euro). Het drie dagen ticket hoef je niet binnen de drie dagen op te gebruiken, je hebt een week de tijd voor je bezoeken. Voor het weekticket krijg je een maand tijd. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Paspoort wordt soms gevraagd om dit te bewijzen. De Jokergroep kiest voor het driedagenticket. Wij nemen het weekticket omdat we nog langer in Siem Reap zullen blijven (En op aanraden van Ine die hier vorig jaar was). 

We tuktukken verder naar de eerste Tempel op de site: Bayon. Die laat vele indrukken na. En zeker onze gids Sim is geweldig. Hij vertelt honderduit over de geschiedenis van de tempel en geeft ons aanwijzingen waar te moeten gaan. Hij houdt ook erg van fotografie en zegt ons waar we welk plaatje moeten schieten. Ook portretten worden gestuurd. 'You stand here, look there and you take photo like this' beautifull!!! We worden als het ware een hele dag meegenomen op fotografiecursus. Het resultaat van sommige foto's mag er dan ook wel zijn. Het moet weliswaar goed vooruit gaan! 

De ene tempel volgt de andere op in een mooi uitgestippeld parcours. Tussen de tempels is het maximum 15 minuten rijden. We beginnen met de Angkor Thom die in haar centrum de Bayon Tempel heeft. Vervolgens de Preah Khan, Ta Prohm en de hoofdtempel Angkor Wat. We sluiten de dag af met de Phnom Bakeng, een heuvel waarop je de zonsondergang kan aanschouwen. Vanop de heuvel heb je een zicht op Angkor Wat en hoe hij door de avond zon belicht wordt.

De Bayontempel is een Angkoriaanse tempel, gebouwd door koning Jayavarman VII in 1181. Jayavarman VII staat bekend om de bouw van vele tempels, maar dit was zijn staatstempel. De Bayon is de meest centraal gelegen tempel van de oude Angkoriaanse hoofdstad Angkor Thom. Hij is vooral bekend door zijn 54 torens die elk vier gezichten afbeelden. 

Het Olifantenterras is een deel van de ommuurde stad van Angkor Thom, Het terras werd gebruikt door koning Jayavarman VII als een uitkijkplaats om zijn winnende terugkomende leger te aanschouwen.  Het terras kreeg die naam omdat er aan de oostzijde olifanten in de muren gegraveerd zijn. De olifant is trouwens het dier van de koning omdat het zo groot en sterk is en macht uitstraalt.

Preah Khan (Khmer: "koninklijk zwaard") is een tempel gebouwd in de 12de eeuw door koning Jayavarman VII om zijn vader te eren. De tempel werd gebouwd als een boeddhistisch klooster maar veranderde daarna in een hindoeïstische tempel.

Ta Prohm is de meest bezochte tempel van het domein. Dat heeft alles te maken met de film Tomb Raider die er gedraaid is. De tempel heeft prachtige bomen wiens wortels rond de muren van de tempel gekronkeld zijn. Echt mooi en wonderbaarlijk om zien. Jammer genoeg zijn we er niet alleen, we willen hier later in de week nog terug komen! 

Angkor Wat ('Hoofdtempel') is het grootste religieuze monument ter wereld, met een oppervlakte van 1,6 km2. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een hindoetempel voor het Khmer-rijk en transformeerde geleidelijk in een boeddhistische tempel tegen het einde van de twaalfde eeuw. Het werd gebouwd door de koning Suryavarman II in de vroege twaalfde eeuw als zijn staatstempel en uiteindelijke praalgraf. 

Als enige tempel in de omgeving bleef het een belangrijk religieus centrum omdat het zo goed bewaard bleef. Het is een symbool van Cambodja geworden en staat op de nationale vlag. Het is ook de grootste toeristische trekpleister van het land.

Terugkerend in het donker gebeurt met één tuktuk het onvermijdelijke. De chauffeur wil een put in het wegdek vermijden en wijkt uit naar links, er komt tegemoetkomend verkeer aan en de enige oplossing die de chauffeur ziet is opnieuw uitwijken naar links waar een met water gevulde 1m 80 diepe gracht hun val breekt.

Mijn eerste reactie is: 'Waar zijn de kinderen?' Gelukkig zitten ze in een tuktuk verderop die ook al gestopt is. 3 deelnemers van de reis en de Sim de gids die ons al de hele dag begeleidde zijn kleddernat. We helpen ze op het droge en luisteren naar hun verhaal dat ze kwijt moeten. Gelukkig komen ze er alle vier zonder kleerscheuren van af. De tuktuk wordt door enkele voorbijgangers uit het water getild. Ik regel een andere tuktuk die de drenkelingen veilig in het hotel afzet. Er is wel wat materiële schade. Zo werkt de smartphone van Kim niet meer en is er een lens van zijn fototoestel beschadigd. Ik contacteer de verzekering en die horen mijn verhaal aan en starten de dossiers op.

's Avonds na het eten spoelen we alles nog eens door met een frisse pint. 

Dag 2

Vroeg in de ochtend tuktukken we weer naar de tempelzone. We willen de zonsopgang zien ter hoogte van  Angkor Wat. Dus staat iedereen, ook onze kinderen, vroeg op. Om 5 uur staat Sim ons al te op te wachten. Zijn smartphone heeft de plenspartij van gisteren niet overleefd en hij heeft een vervangtoestel bij. 

We zijn op tijd bij Angkor wat en aanschouwen de zonsopgang die mooie kleuren tovert op de hoofdtempel. Onze kodaks en smartphones doen nu al overuren. Jammer genoeg zit de zon achter de wolken en zien we vooral het licht veranderen. 

We bezoeken na al dat moois volgende tempels: Pre Rup, oostelijke Mebon, Neak Pean, Banteay Kdei.

Pre Rup is a Hindoeïstische  tempel gebouwd als staatstempel door of koning Rajendravarman en afgewerkt in 961-962. Het is een bergtempel dat baksteen en zandsteen met elkaar combineert.

De tempels naam betekent letterlijk "draai het lichaam". Dat slaat op het Cambodiaans gebruik om bij begrafenissen het lichaam in de verschillende windrichtingen te draaien tijdens het verloop van de dienst.

De East Mebon  is een 10de eeuwse tempel. Gebouwd tijdens de regeerperiode van koning Rajendravarman. Het staat in een groot reservoir dat de dag van vandaag volledig opgedroogd is.

Neak Pean (of Neak Poan)) ("De eindeloze slangen") is een cirkelvormig eiland met een Buddhistische tempel in de Jayatataka Baray. De toegangsweg ernaar toe is een indrukwekkend lang houten pad net boven het wateroppervlak.

Banteay Kdei is een boeddhistische tempel . De tempel, waarvan de naam 'Stad van kamers' betekent, dateert uit de midden 12de tot vroege 13de eeuw. Ze werd gebouwd onder de heerschappij van Jayavarman VII, in de stijl van de staatstempel Bayon. Banteay Kdei is kleiner en minder ingewikkeld dan gelijkaardige tempels zoals Ta Prohm of Preah Khan.

Na al het tempelplezier stappen we met veel plezier terug in de tuktuk om richting de stad te gaan.

We reserveerden bij Foodprint, een ecologisch restaurant die je eerlijke en heerlijke gerechten voorschoteld in een gezellig kader. Echt fantastisch. 

Nadien drinken we nog iets en gaan iets vroeger onder de wol want we zijn al vroeg op!

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Siem Reap»

Angkor Wat (23)

14 November 2017 | lang op weg met Bart en Joke | Cambodja | Laatste Aanpassing 07 December 2017

  • Angkor Wat
  • Sim onze fantastische gids
  • IMG 3730
  • IMG 3507

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking