Reisverhaal «Kerstmis op Malapasqua»

lang op weg met Bart en Joke | Filipijnen | 0 Reacties 24 December 2017 - Laatste Aanpassing 06 Januari 2018

Het reizen in de Fillipijnen gaat langzaam. Doordat je telkens van eiland moet veranderen,… Het weer moet ook meezitten. Bij het vertrek in Liloan weten we dat we alweer een lange reisdag voor de boeg hebben. We vertrekken ’s morgens om half 11 en we komen pas ’s avonds aan om 17u30 in ons resort. Een vermoeiende reisdag dus, voor ons, maar zeker ook voor de kinderen. Het moeilijkste is de boot. Bij het kopen van de tickets is er opnieuw een grimmige, geladen spanning. We kopen onze tickets, 100 pesos p.p. en dan roept er een vrouw dat het 100 pesos extra is omdat de boot niet volzit en blablabla… Ergens hebben we het gevoel dat het louche is en dat er opnieuw wat mensen extra’s proberen af te troggelen maar ja, wat kun je anders doen… Het is een woelige zee. Eerst wordt onze bagage in een klein bootje gestopt en dan stappen wij er nog bij. Het motorbootje brengt ons naar een grotere boot. En dan komt het moeilijkste stuk: we moeten overstappen van de kleine motorboot naar de andere boot. De zee is onstuimig dus echt veilig is deze overstap helemaal niet! We zijn dan ook erg opgelucht als iedereen inclusief de bagage overgezet zijn.

Malapasqua is echt wel een paradijslijk eiland. We zien het onmiddellijk helemaal zitten. Er rijden geen auto’s op dit eiland, alleen brommertjes. Een ATM heb je niet (of toch? Ik hoorde dat ze er wel 1 hebben maar als je 1000 peso afhaalt, mag je 100 peso afgeven…). We zeulen onze bagage mee over het strand zoekend naar onze verblijfplaats. Het blijkt een beetje weg van de zee te liggen maar toch ziet het er goed uit. Oef.

We slapen in hutjes op het tweede verdiep, gelegen rond een zwembadje. (Purple Snapper dive resort)  Het eten blijkt voortreffelijk te zijn. Voor de eerste keer vinden we het lekker…Lekker eten in de Fillipijnen is moeilijk! Veel gefrituurde en vettige dingen (American food). Ze hebben wel heel veel groenten en fruit maar gebruiken het niet zo veel in hun gerechten. Jammer!!  Maar slapen is hier héél wat minder. Er is enorm veel nachtlawaai. Luide muziek de hele nacht door. We denken dat er in de buurt een discotheek ligt. Maar als we 1van de volgende dagen op stap zijn merken we dat die muziek gewoon komt van de locals. Ze hebben in hun huisje een zestal megagrote boxen staan. Te gek voor woorden. 

Onze kinderen zijn ziekjes. Eerst was het Myrthe, toen Stan en als laatste Nina. Onder ons is er een kamer waar er uren aan een stuk een kleine blèter ligt. Om vijf uur ’s nachts komt Nina onze kamer binnen: wanneer gaan jullie nu eindelijk eens kijken naar Stan? Hij ligt de hele tijd te wenen … Euh, foutje Nina, dat is Stan helemaal niet! Door de vermoeidheid is het humeur niet altijd zo opgewekt bij de kinderen. Het eiland zit vol met hanen en die kraaien ’s nachts om het luidst. Het lijkt alsof ze boven die muziek willen komen. Mijn oordopjes houden al dat lawaai helemaal niet tegen…

Hanengevechten zijn big business in de Filipijnen. Elk weekend worden de hanen voorbereid op een van de vele gevechten en wedden de Filipino’s welke haan de sterkste is. 2 hanen houden een duel met een mesje aan hun poot gebonden. Er is zelfs een televisiezender dat hanengevechten uitzendt. Er wordt geld ingezet en de strijd duurt meestal maar paar minuten. Wij begrijpen niet wat er leuk aan is...

Maar toch: Malapasqua is echt een mooi eilandje. Tanja en Gerben gaan een paar keer gaan duiken. Ze zien er zeepaardjes en een haai! De laatste dag gaat Gerben ook eens duiken samen met Lily (haar eerste duik) en Myrthe. Een coole ervaring! Ze zien heel wat mooie visjes en een zeeslang.

Terwijl de kinderen eens bij Tanja en Gerben blijven, maken wij met ons tweetjes een grote wandeling in de volle zon. We hebben de zon nog niet veel gezien op de Filipijnen maar plots is het brandend heet. We wandelen naar de vuurtoren en naar de noordkant van het eilandje. Het is machtig om de eenvoudige hutjes te zien waarin de meeste mensen wonen. Sommige huisjes zijn samengesteld met verschillende reclameborden (afvalhout?), paar golfplaten, ...  Er zijn ook een paar sjiekere bedoeningen maar die zijn zeldzaam. De mensen zijn er vriendelijk. Er lopen enorm veel kinderen rond want het is hier ook vakantie. Veel kinderen wandelen in groepjes en zingen kerstliedjes om zo wat geld bijeen te verzamelen.

Op kerstavond vinden we niet meteen een geschikt restaurantje. Bij de leukere plekken zit het afgeladen vol. We belanden uiteindelijk toch op een goede plek. De kinderen genieten er van heerlijke pizza en wij eten een hotpot. We missen wel de aperitiefhapjes en een dessertje maar kom, met het uitzicht op de zee is dit wel te gek om kerst te vieren. We delen ook cadeautjes uit. Tanja en Gerben hebben echt wel leuke spulletjes meegebracht!!!

Op Kerstdag reserveren we wel en ’s avonds gaan we eten op een megagezellige plek. De tafeltjes staan in het zand onder de palmbomen. Er hangen mooie lichtsnoeren in de bomen. Op de tafels liggen er echte tafellakens en staan er kaarsen. Ik denk niet dat we al op zo’n idyllische plek gegeten hebben gedurende onze grote reis. Wij eten er een menuutje dat goed verzorgd is. Voor ong. 15 euro per persoon hebben we heerlijk gegeten, met zelfs een dessert (nougatijs mmmmm)… 

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «malapasqua»

BOHOL (23)

27 December 2017 | lang op weg met Bart en Joke | Filipijnen | Laatste Aanpassing 06 Januari 2018

 • IMG 7931
 • IMG 7930
 • IMG 7940
 • IMG 7852

Malapascua (12)

25 December 2017 | lang op weg met Bart en Joke | Filipijnen | Laatste Aanpassing 05 Januari 2018

 • varkentje klaarmaken voor het kerstfeest
 • Lily, Nina, Myrthe, Stan en Tania
 • Local Malapascuan kids
 • op weg met bootje naar Malapascua

Cebu: Liloan (14)

20 December 2017 | lang op weg met Bart en Joke | Filipijnen | Laatste Aanpassing 25 December 2017

 • IMG 20171221 120939
 • ontbijtplek: heel veel personeel en weinig gasten.
 • Tis maar dat je het weet hé...
 • De mannnen bij de kapper. Voor 1 euro werden ze on

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking