Reisverhaal «Vigan »

lang op weg met Bart en Joke | Filipijnen | 0 Reacties 15 Januari 2018 - Laatste Aanpassing 29 Januari 2018

Het historisch centrum van Vigan is het best bewaarde voorbeeld van de Spaans koloniale architectuur in Azië. De binnenstad wordt gekarakteriseerd door de straten met kasseien in een schaakbordpatroon kenmerkend voor de Spaanse koloniale bouwstijl en de unieke architectuur waarbij de Europese stijl van bouwen is vermengd met de Aziatische stijl. Hierdoor is de binnenstad van Vigan opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is vooral bekend voor zijn typisch Spaanse ‘ancestral houses’. De stad telt ongeveer 50 000 inwoners.

Wij vinden het een héél mooie en sfeervolle stad! Volledig onder de indruk zelfs! Het is vooral de Calle Chrisologo die heel mooi is. ’s Avonds is het prachtig verlicht.


Een beetje stressie als we er toekomen want we hebben niets geboekt. Het is al donker. Een beetje vergelijken (eerste hotel was 200 euro per nacht, oeps, we gaan nog eens verder zoeken). Plots spreekt een trycicle driver me aan: ‘mum, you are looking for a cheap hotel?’ ‘ euh, yes , i do…’. En hij brengt ons naar het huis van Mr. Piano. Hij vertelt me later dat hij eigenlijk kok is in een school. Hij slaapt elke nacht maar een paar uurtjes. Dan gaat hij in z’n huis al wat dingen klaarmaken. Hij moet eten voorzien voor 170 leerlingen. Er zijn wel een paar helpers in z’n keuken maar blijkbaar toch niet zo veel (da’s wat anders dan al het personeel in de toeristische restaurantjes). In z’n guesthouse zijn er 2 jongens die op zijn huis letten. Ze zien eruit alsof ze nog naar school moeten gaan. Als ik hierover meer vraag, zijn we verbaasd te horen dat je in de Filipijnen niet echt verplicht bent om naar school te gaan. De kosten in de lagere en middelbare school zijn héél erg laag (overheidssteun) maar sommige ouders hebben geen geld om eten te kopen voor ’s middags. Dikwijls hebben kinderen geen zin meer om naar school te gaan. De 2 jongens zijn 13 en 17 jaar oud. Ze krijgen van Mr. Piano 2000 piso per maand (en voedsel). Hij leert hen bedden verversen, kuisen, … Maar wij zien ze vooral niets doen. Op hun gsm naar filmpjes kijken, muziek beluisteren,… Ze zijn wel supervriendelijk en behulpzaam. Maar toch: wat moet er van hen worden?

Logies: bij Elmer Piano, 1800 piso per nacht voor 2 slaapkamers in het centrum met airco, badkamer op de gang met enkel koud water, geen wifi, netjes, niet echt een hotel maar privéverhuur 3,5/5

We slapen hier 3 nachten. Er is enorm veel straatlawaai . De eerste nacht kan Nina niet slapen. Ze houdt iedereen wakker. Ik verlies mijn geduld.Zelf ben ik doodmoe en wil ik gewoon slapen. Het is echt niet eenvoudig altijd rustig en begripvol te zijn. We leven 7 dagen op 7 heel dicht op elkaar. Diep inademen, niet te vlug reageren,... Alles komt goed, hihi!

Autorit van Baguio naar Vigan: 5,5 uur rijden (langs de gewone weg, veel verkeer, veel inhaalmanoevres nodig om niet te veel tijd te verliezen)

To do&to see

St Pauls kathedraal: één typische Spaanse kerk zoals je er nog vindt in de regio

Toertje met de ‘calesa’ = een koets die wordt voortgetrokken door een paard of een pony. De calesa, die oorspronkelijk werd ingevoerd door de Spanjaarden, is een leuk transportmiddel om een toertje in de stad te doen.

Baluarte Zoo (gratis ingang, bijbetalen voor bepaalde shows). We zien er tijgers, struisvogels, kangoeroes, zeeleeuw, slangen, kameleons, vogelspinnen, schorpioenen,… We zijn er te voet naartoe gewandeld en dit was misschien geen zo’n goed plan. Langs drukke weg, best lang wandelen,

Hidden garden. Mooie tuin, soms wat kitcherig (typisch Filipino). Gratis ingang. Kruiden, bonsaiboompjes, … Héél veel personeel (we tellen er meer dan 20 man). In het restaurant staan ze allemaal te wachten op werk, geen klanten,… Supernet toilet. We parkeren onze auto in de buurt (donation) bij inrit van huis. In de straat parkeren is er moeilijk

Dansende fonteinen: elke avond om 19u30, bij een grote fonteinen zijn lage tribunes gebouwd We zijn ook hier aangenaam verrast. Hippe muziek. Kleurenspektakel. Aan de zijkant vind je kleine fonteintjes waar kinderen doorlopen, zoals in Plopsaland. Verschillende straatventers (ladyboys) verkopen er lichtgevende speelgoedjes.

Syqia Mansian: familiehuis van een voormalige presidentsvrouw

Pottenbakkerij RG JAR: op de hoek van een straat vinden we wat stalletjes en helemaal in de hoek vinden we de pottenbakker. Met een draaischijf worden er potten gevormd op de ouderwetse manier. Myrthe en Nina mogen het eens uitproberen. Het ziet er zo gemakkelijk uit als die man het doet, maar het blijkt al snel niet gemakkelijk te zijn. Leuke ervaring. Gratis, maar donatie wordt wel verwacht.

Daguitstap vanuit Vigan

We rijden eerst naar het verste punt,…, 1,5 uur rijden (50 km rijden)

* Laoag : voorheen vooral bekend om z’n goudmijnen

kerkje met wegzakkende klokkentoren,

* Malacangan of the north, vakantiewoning van president Marcos/museum

Kleine entrance fee

Gekopieerd uit blog van Marc en Herlinde omdat dit onze bron was voor dit bezoek: “Het voormalige vakantiehuis van de familie Marcos, gebouwd in 1966-67. Hier krijgen we een idee van de uitbundige levensstijl van het glamoureus koppel Imelda en Ferdinand Marcos. Het is opvallend hoe tijdloos dit bijna 45 jaar oude huis nog is. Het grote rechthoekige gebouw is zeer licht en luchtig, staat in een grote tuin aan de rand van het Paoay meer. De uitzichten van op de grote terrassen zijn dan ook fantastisch. Op de bovenverdieping van het huis, tussen de slaapkamer en de open eetruimte, is de danszaal, vaak gebruikt voor feestjes met de vele gasten die hier werden ontvangen. Naast het huis is een Olympisch zwembad te vinden, aan de andere kant een golfterrein met 18 holes. De familie maakte zo’n 20 jaar gebruik van dit huis, tot het in 1986 werd in beslag genomen door de overheid naar aanleiding van de revolutie en Marcos met zijn familie in ballingschap ging naar Hawaii. Daar overleed Ferdinand Marcos (1917-1989) aan een ziekte. Kort nadien mocht Imelda terugkeren naar haar land, ze is ondertussen 83 j. oud en nog steeds politiek actief, ze kreeg als bijnaam: stalen vlinder. Het koppel heeft 3 kinderen, 2 dochters en een zoon, Ferdinand jr., die senator is in de huidige regering. Imelda Marcos kwam enkele jaren geleden nog in het nieuws omwille van haar vele verzamelingen, waaronder juwelen, maar ook 3.000 paar schoenen, … zo is ze bij velen bekend.”

Imelda leeft nog steeds, ze is ondertussen 88 jaar. (En ze verjaart op dezelfde dag als Bart).

Ze zijn volop bezig de tuin aan het inrichten voor een trouwfeest die er die avond zal doorgaan. Prachtig versierde tafels, mooie tafelkleden, indrukwekkende kandelaars, fijne bloemstukken, waw!

*  op 5’ rijden van vorige: zandduinen

We nemen er paar mooie foto’s. je kan er ook met 4x4 doorrijden, wat ongetwijfeld de moeite is

* kerk in Paoay – St. Augustinuskerk-

Het is 1 van de 4 kerken die sinds 1993 opgenomen is in de Werelderfgoedlijst van Unesco. Typisch zijn de losstaande klokkentoren en de zware steunbalken. Beide eigenschappen dienden om aardbevingen te weerstaan. Deze kerken dienden ook als fort. De hele dikke muren en hoge, kleine ramen maakten een aanval moeilijk.

Heel mooi. Hier is een trouwviering bezig. Misschien houden ze hun avondfeest in Marcos’ vakantiewoning.

* Marcos mausoleum/ museum: te laat aangekomen want al gesloten…

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Quezon City»

Banaue (38)

19 Januari 2018 | lang op weg met Bart en Joke | Filipijnen | Laatste Aanpassing 01 Februari 2018

 • rijstvelletjes losmaken, zware job!
 • IMG 20180120 113731
 • IMG 20180120 100944
 • IMG 20180120 101437

Sagada (31)

18 Januari 2018 | lang op weg met Bart en Joke | Filipijnen | Laatste Aanpassing 30 Januari 2018

 • IMG 20180118 115020
 • op avontuur in de grot
 • IMG 20180119 101101
 • op ontdekking!

Vigan (22)

15 Januari 2018 | lang op weg met Bart en Joke | Filipijnen | Laatste Aanpassing 29 Januari 2018

 • ach, hier al een kangoeroe?
 • Laoag
 • kerk in Paoay – St. Augustinuskerk
 • IMG 20180117 141543

Tussenstop in Baguio (8)

14 Januari 2018 | lang op weg met Bart en Joke | Filipijnen | Laatste Aanpassing 29 Januari 2018

 • IMG 20180115 094753
 • IMG 20180115 115305
 • IMG 20180115 095812
 • IMG 20180115 100139

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking