Reisverhaal «Udaipur, romantic city»

lang op weg met Bart en Joke | Indië | 2 Reacties 06 Mei 2018 - Laatste Aanpassing 10 Mei 2018

6 mei rit Jodhpur naar Udaipur

Eerste rit naar de Ranakpur tempel

Om 8 uur ’s morgens staat onze privéchauffeur al klaar met een kleine Susuki-auto. Het is een gezette man die maar weinig Engels kan en verstaat. Na een uitgebreid afscheid van de broers van the Dylan Café en Guesthouse vertrekken we naar Udaipur. De autorit begint met de vraag of we een tapijtenfabriek willen bezoeken. Dat willen we niet want we hebben genoeg van al die verplichte bezoekjes. We rijden in één ruk door naar een tempel die we gaan bezoeken als tussenstop. De weg zit vol putten en we worden door elkaar geschud tot we op een soort autosnelweg rijden. Daar moet er tol betaald worden.  Het landschap is een verdorde woestijnvlakte met uitgedroogde velden en zielige boompjes en struikjes die een beetje regen goed zouden verdragen. Maar regenen doet het hier al dagen niet. De zinderende hitte van buiten is te voelen aan de ramen van de auto. Die zijn heet. Gelukkig heeft onze wagen airco. Maar dat is ook de enige optie die hij heeft. Af en toe komen we bij een dorpje waar de weg weer slecht is. Het laatste halfuur naar de tempel is wat je bij ons zou omschrijven als een boerenbaantje. Dat blijkt een hoofdweg te zijn want er is heel wat verkeer op het slingerende weggetje. Gelukkig hebben we een ervaren chauffeur die ons autootje langs de denderende bussen en vlugge motors heen loodst. Na 3 uur staan we bij de tempel.

Ranakpur tempel

Voor we de tempel bezoeken is er eerst een lunch. Eerst stelt de chauffeur voor dat we voor iedereen 200 roepies moeten betalen. Maar dat vinden we teveel. We willen maar betalen voor 1 kind. Misschien ziet hij nu zijn eigen winst fel verminderen maar dat maakt ons niet uit. Kinderen moeten in India sowieso nooit de volle pot betalen, dus waarom zouden wij dat dan wel doen.

Lunch

We worden naar een refter gebracht waar iedereen aan lange tafels zit. We krijgen een plaatsje en een metalen bord en potje en lepeltje. We worden bediend door jonge kerels die met vanalles rondkomen dat op je bord word gelegd. De ene draagt de rijstpot, de andere komt met kruidige balletjes, een andere pot met kikkererwten enz… Het eten is erg lekker en ook de kinderen eten goed. Het glaasje water dat we krijgen laten we staan omdat het gewoon van de kraan komt. Dat is iets wat we in India niet doen. We blijven zweren bij flessenwater. Zo hopen we onze goede darmflora te behouden. Voorlopig lukt dit...

Na de lunch bezoeken we de tempel

Tempelbezoek

Er zijn een aantal tempels bij het Ranakpur complex. Je hebt twee Jain tempels die gewijd zijn aan Neminath en Parasnath, de 22e en 23e tirthankar. Een tirthankar is iemand die de cirkel van leven, dood en reïncarnatie heeft ondergaan. Binnen het complex ligt ook nog de kleinere Sun Temple. Buiten het complex ligt nog de Amba Mata Temple.

De hoofdtempel is de Chaumukha Mandir, een complex van 29 zalen, 80 koepels en 1444 afzonderlijke pijlers. Het interieur is zo ingericht dat het rust en gevoel van ruimte uitstraalt. De details zijn schitterend. Chaumukha Mandir betekend overigens Four Faced Temple en is gewijd aan de eerste tirthankar, Adinath. Hij is afgebeeld als een soort boeddha in de vele beelden in de tempel.

De tempel, met de karakteristieke koepels, torentjes en pilaren rijzen majestueus uit boven de helling van Aravalli Hills. De 1444 pilaren zijn heel erg gedetailleerd en ondersteunen de tempel. Men zegt dat geen enkele pilaar hetzelfde is en allemaal verschillen qua detail. Ze zeggen ook dat het onmogelijk is om de pilaren te tellen hoewel men er vrij zeker van is dat het er 1444 zijn. Naast de pilaren zijn er ook 108 hoofden van slangen te vinden, uit marmeren rotsen gehouwen.

De tempels van Ranakpur behoren tot de bekendste tempels van India maar worden door minder toeristen bezocht dan bijvoorbeeld de tempels in Delhi. Het ligt in een rustiger gebeid  waardoor mensen hier minder snel komen. Toch is een bezoek aan deze tempel zeker de moeite waard. De witte torens die hoog boven de bossen uitsteken hebben een magische uitstraling. De tempel ligt op 160 kilometer van Jodhpur. Na dit bezoek snellen we weer naar de airco van de auto. Het is één uur en het heetste moment van de dag. We zijn blij weer in ons koel autootje te zitten. We rijden in 2 uur naar Udaipur.

Panorama Guesthouse

Ons autootje rijdt de smalle straatjes door van Udaipur dat nu al gezellig lijkt en zet ons af aan het Panorama Guesthouse. Dit gezellige hotel is erg mooi ingericht. We krijgen een ruime kamer met een grote nis aan het raam om te zitten. Een dubbelbed en een enkelbed. Aan onze kamer is er een balkon waar we een mooi uitzicht hebben op één van de 3 meren van Udaipur. We installeren ons en maken van de vensterbanknis een goed bed voor Stan en Nina. We geven wat les en tegen 5 uur vertrekken voor een wandeling door het stadje op zoek naar een leuk restaurantje. En dat vinden we.

Yummy Yoga restaurant

2, Acharya Marg, o/s chandpole Udaipur (te vinden op tripadvisor) klein en gezellig, vers eten, goedkoop

Hier vinden we een menukaart dat ons aanstaat en het is erg gezellig in het kleine restaurantje. Verschillende kussens liggen op verhoogjes en je zit aan lage tafeltjes. We zoeken een plaatsje uit en bestellen wat lekkers. Het is er heerlijk eten. En deze keer krijgen we een lekkere pizza. We maken kennis met twee jongens uit Schotland en Duitsland. De Duitser Florian kan zelfs wat Nederlands want hij doctoreert aan de universiteit van Antwerpen. We hebben tijdens het eten een leuke babbel. Tegen 7 uur en na nog een lekkere vlugge brownie met ijs haasten we ons naar de traditionele dans die we hier in Udaipur willen bekijken. Op dat moment begeeft één slipper van Myrthe het en ze moet verder door de straatjes stappen op één blote voet. Zo nu weet ze ook eens het voelt geen schoenen te hebben. Want dat zagen we al veel in India. Mensen zonder schoenen.

Dharohar Folk Dance Show

De dans is in de Bagore KI Haveli in Udaipur. Bijna iedereen weet het zijn. Gewoon vragen. De dans is van 7pm tot 8pm. Volwassenen: 150 INR, kinderen 45 INR, fototoestel 150 INR (ze slaan overal geld uit)

We zien traditionele dansen van vooral vrouwen. 2 keer komen twee mannen ook een zwaardgevecht op muziek brengen. Alles is mooi voorbereid en het grappigst was de kleine poppenshow. Op het einde komt er een vrouw dansen met wel 10 potten op haar hoofd. Erg aardig allemaal en het gaat niet vervelen. Na de dans is er een mogelijkheid om een Indische pop te kopen. Dat doen we want ze zijn zo mooi. En helemaal niet duur.

Met de pop en met Myrthe op nog steeds op één slipper wandelen we terug naar het hotel voor een verdiende nachtrust.

7 mei Udaipur City palace

We brengen vandaag een bezoek aan het city palace dat doen we pas nadat we uitgeslapen zijn. Dat was eens nodig want we waren moe.

City Palace Udaipur en Jagdishtempel

Dit immense paleis werd ooit omschreven als een met glazuur belegde cake. Het paleis is uit de 16de. eeuw. Het staatsmuseum is verspreid over verschillende gebouwen. Kunstwerken in glas, marmer en mozaïeken zijn er overvloedig te zien. In de Shambhu Niwas wonen nog nakomelingen van de Maharana's. Het is een echt labyrint van kamers en gangen. 

We hebben wat onze buik vol en na wat geslenter staan we na anderhalfuur weer aan de uitgang.

Door de straatjes van Udaipur

Aan de uitgang is het een aaneenschakeling van kleine winkeltjes en straatstalletjes. We zoeken er één uit en eten een soort opgevulde empanadas als lunch. Erg lekker.

We slenteren terug naar beneden en bekijken wat souvenirshop die hier overvloedig aanwezig zijn.

We brengen een vlug bezoekje aan de Jagdishtempel, een tempel uit de 17de  gewijd aan Vishnu. Het fijne sculptuurwerk in het marmer is heel mooi.

We gaan terug naar het hotel om wat uit te rusten want het is erg warm. Het is tijd voor wat schoolwerk. Tegen 17 uur vertrekken we weer naar Yummy Yoga. De man vertelt ons dat hij oude kleren inzamelt en dat er ook Henna kan geplaatst worden. Je steunt zo een lokaal meisje. De meisjes en Stan krijgen een onderarm in de Henna. We krijgen de rest van de Henna mee en Bart oefent nog eens wat henna structuren op de arm van Joke terug in het hotel terwijl we ons eten laten zakken. Het was alweer lekker en super gezellig.

8 mei: Shisa Cooking Class en nachtbus naar Agra.

We pakken in en plaatsen onze bagage in de daarvoor voorziene ruimte. Onze Cooking Class start om 10u30 we haasten er ons heen.

Shisa Cooking Class

Wij waren met 6. Een Brits meisje Rachel vergezelt ons tijdens deze toffe Cooking Class.

Kostprijs is Rs1000/pp en kinderen 500 na onderhandelen. Je leert erg veel recepten maken en krijgt alle recepten netjes uitgeprint mee! Kom met een lege maag want er wordt nogal wat afgegeten! Een super leuke ervaring!!
De lessen worden door een alleenstaande moeder en weduwe gegeven die na de dood van haar man haar zaakje helemaal zelf opgestart heeft en Engels leren spreken heeft door haar kooklessen. Nu is ze erg populair en staat ze zelf op nummer 1 op tripadvisor. De les gaat door bij haar thuis, haar zoon komt ook een handje helpen. Je krijgt alle recepten  mee naar huis. Of je koopt een boekje waar ook foto’s bij staan Op het einde kunnen we de 7 typische kruiden kopen in een mooie en handige aluminium doos. We kopen natuurlijk zo’n doos en het boekje met de foto’s

7 basiskruiden van India:

 • Chili
 • Komijnzaad
 • Kurkuma
 • Oregano
 • Anijs (venkelzaad)
 • Korianderpoeder
 • Garam Masala

Wordt ook veel gebruikt:

 • Gember
 • citroenzout
 • mangopoeder
 • hing

Gerechten die we maken en opeten:

 • Masala Chai (de Indische thee)
 • Potato and Onion Pakora
 • Coriander Chutney
 • Mango Chutney
 • Magic Sauce (dit is de basissaus voor alle Indische curries)
 • Chana Masala (kikkererwten Curry)
 • Tomato Masala (tomaten Curry)
 • Paneer butter Masala
 • Chapatti
 • Potato Parantha
 • Sweet Parantha (Coconut Parantha)
 • Nann with Cheese and Tomato

Stan en Nina vinden het eerst maar saai omdat er vooral veel uitleg wordt gegeven. Maar het kneden van het deeg en het uitrollen ervan vinden ze geweldig. Iedereen smult zijn buikje goed vol. We aten nauwelijks iets zal als ontbijt dus het is een uitgebreide brunch...

Na de kookles gaan we nog even langs Yummy Yoga om iedereen te groeten want we vertrekken al binnen een uur met de nachtbus naar Agra. Als afscheid halen ze nog vlug een chocolaatje voor ons. 

Nachtbus naar Agra

We boekten deze bus via Dylan Guesthouse. De bus is een NON AC Sleeper. Een bedden ingerichte bus zonder airco. Maar dat geeft niet want doordat het ’s nachts minder warm is valt het goed mee. We zetten ook het raam open om de frisse wind binnen te laten. Slapen doen we echter maar weinig want de bus toetert de nacht door. De wegen zijn slecht en we worden door elkaar geschud. Joke en Bart delen een 2 persoonsbed. De kinderen delen er één met z’n drieën. De bus heeft welgeteld 3 keer gestopt. Na 4 uur rijden zo rond 10 uur staat hij een half uur stil. Er worden grote pakken die met het vliegtuig verzonden moeten worden vanuit Agra op het dak van de bus gebonden. We kunnen met de kinderen naar een open toilet. Gewoon ergens aan de kant van de weg op je hurk gaan zitten, of rechtstaan voor de mannen. We plassen allemaal in een kleine vuilnisbelt achter een vervallen hutje langs de rand van de weg. Even slikken hoor, we hoopten toch op 1 deftige toiletstop maar niet dus.

De twee andere stops waren in het midden van de nacht en toen probeerden we te slapen. Na 14 en een half uur rijden zijn we in Agra het is 8u30 ’s morgens. Zeer moedig, we wilden namelijk alles een keer uitproberen. Maar, een nachttrein was gemakkelijker geweest (zat jammer genoeg vol). 

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Udaipur»

Udaipur (18)

07 Mei 2018 | lang op weg met Bart en Joke | Indië | Laatste Aanpassing 12 Mei 2018

 • IMG 20180507 110528
 • IMG 20180507 022606
 • IMG 20180506 115204
 • IMG 20180507 101833

 

Plaats een Reactie

Tineke Zin om naar daar te reizen en dat te gaan proeven! Lijkt me leuk. Genieten nog van alle smaken op jullie trip! Geplaatst op 13 Mei 2018
Mamie Proficiat, die verhalen blijven komen, leuk om van alles mee te mogen ervaren , prachtige foto's ???? Geplaatst op 12 Mei 2018

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking