Reisverhaal «route Japan»

lang op weg met Bart en Joke | Japan | 0 Reacties 22 Oktober 2017 - Laatste Aanpassing 22 Oktober 2017

Hallo Iedereen

Na heel wat meegemaakt te hebben in Japan, vonden we eindelijk te tijd om onze route die we doorheen Japan reden op een kaartje aan te duiden. De gegevens spreken voor zich: in een maand tijd, sliepen we op  26 verschillende stopplaatsen. De laatste 2 in appartementjes in Tokyo. We reden ongeveer 2700 km met onze camper. Er is 8 keer getankt en gelukkig hebben we geen enkele keer iets voor gehad.

Om deze roadtrip te omvatten en deze ervaring te begrijpen moeten we jullie meenemen naar de Japanse cultuur. Dat is er eentje met respect, netheid en vriendelijkheid maar ook wat ondeugendheid.

In het verkeer hebben Japanners respect voor de andere weggebruiker. Ze gaan je niet bruusk voorbijrijden maar laten je ruimte om in te voegen. De Japanse voetganger is heilig, die wordt altijd en overal netjes de straat over gelaten. toeteren is uit den boze. Eén keer deed ik het en toen was mijn keppie boos. Bart!, zei ze, en ze noemt me bijna nooit bij mijn voornaam.
Het tanken is ook al een ervaring op zich. Vanaf dat je het tankstation binnenrijdt, wordt je aangewezen welke richting je uit moet. Ze begeleiden je naar de juiste benzineslang en doen dat met veel handgebaar. Eens aan de slang wordt je gevraagd wat er moet gebeuren. Full, zei ik dan altijd. Gelukkig staan er op het benzinedekseltje van de auto Japanse tekens die aangeven welke soort erin moet. Tijdens het vullen gaan ze snel de voorruit, zijruiten en zijspiegels schoonmaken. Je krijgt ook een vodje om even zelf je dashboard en binnenkant van de voorruit onder handen te nemen. Bij het betalen ontvang je een schaaltje waar je netjes je creditcard of ongekreukte bankbiljetjes oplegt. Bij het wegrijden krijg je een buiging en veel handgezwaai van de werknemers die je aanduiden welke richting je uit moet.

De netheid die ze in de benzinestations tonen, vind je overal in Japan. Alhoewel nergens een openbare vuilbak te vinden is, is het overal kraaknet. Je wordt geacht altijd je afval naar huis mee te nemen. Daar stonden we dan  met onze zakjes afval. Allemaal in de camper krijgen lukt dus niet. Gelukkig konden we ze af en toe kwijt in een 7 eleven shop alwaar kleine vuilbakken je aanraden te sorteren. Ook is het ongepast zomaar een sigaret op te steken. Op straat is het verboden. Er zijn speciale rookzones.

Door de vele regels in het verkeer en de trage maximumsnelheden (40 in de bebouwde kom, 50 erbuiten en soms 60 op een grote tweevaksweg zonder middenberm - met middenberm is dat soms eens 80 en dan is het feest!) zijn er toch heel veel Japanners die de regels aan hun laars lappen. Zo wordt die maximumsnelheid bijna nooit gerespecteerd en werd ik de eerste dagen veel ingehaald. Tot ik er genoeg van had en gewoon met het verkeer meereed. Enkel auto's met een bloemsymbool op hun kofferdeksel rijden aan de gevraagde snelheid. Dit zijn dan ook de oudere Japanners. Zo'n symbool mag je aan je auto hangen als je de leeftijd van 60 bereikt. Aan supermarkten zijn er ook speciale parkeerplaatsen voor hen voorzien. Er leven heel veel oudere mensen in Japan. 

Het slapen in een busje vergt veel organisatie. Dit is wat we iedere dag deden:

na een daguitstap aankomen op de slaapplaats
Joke start met het klaarmaken van het avondeten op een één-pits-vuurtje. Daarvoor ging alles uit de koffer: tafeltje, stoeltjes, potten en pannen, bestek en borden.
Bart ging ondertussen aan de slag in de bus. Alles moet uit de koffer want daar komt een matras te liggen. Dus alle valiezen verhuizen van de koffer naar de bestuurderszetel. Dan zetels platleggen en matras installeren. Van de passagierszetel vooraan kon een bed gemaakt worden voor Stan, dat gebeurde. 
De daktent werd geopend en de matras voor de meisjes werd naar boven gehesen samen met de kussens en slaapzakken. Het was 's avonds dikwijls héél erg koud. We hebben ons nieuwe pulls, kousen, muts aangeschaft ook 's nachts kwamen die soms van pas... 

Intussen was joke klaar met het eten, wat iedere avond echt lekker was!
Na de afwas moest alles terug in de bus. Gelukkig was er onder de matras een ruimte voorzien om alles weg te bergen.

's Morgens werd dan alles opnieuw gedaan maar in omgekeerde volgorde. Ik zweer het jullie, na 20 dagen was ik het kotsbeu!

Maar het kamperen in Japan is een ervaring op zich, we hebben er echt van genoten, we stonden op machtige plaatsen en hebben er een mooie ervaring op zitten. 

Door het op deze manier te doen was het vrij betaalbaar. Slaapplek en vervoer samen... 

Meer verhalen over wat we gedaan en gezien hebben,komen een andere keer.

Momenteel zitten we dus in Tokyo. Het regent hier al een paar dagen non-stop. Tyfoon die vanuit het zuiden naar hier komt... Maar geen reden tot paniek, de storm is afgezwakt. Dinsdag zou het zelfs weer droog moeten zijn!?

Bart 

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking