Reisverhaal «Van Kanazawa naar Tokyo»

lang op weg met Bart en Joke | Japan | 2 Reacties 31 Oktober 2017 - Laatste Aanpassing 07 November 2017

Kanazawa

We wandelen door de Omicho market. We zien er opnieuw allerlei onbekende dingen. Het is een kraaknette markt (wat had je anders verwacht) met veel volk. Ze verkopen er fruit en groenten, levende krabben en andere verse vis, vlees, souvenirs,...

Dit zijn wortels van wasabiplanten. Een wasabiplant heeft ruim twee jaar nodig om geoogst te kunnen worden en groeit alleen in zuiver bergwater of bronwater. Wat ze bij ons verkopen in tubes zou hier zelfs niets mee te maken hebben, in die tubes zit een mengsel van mierikswortel, mosterd en veel E-stoffen om het de mooie groene kleur te laten krijgen. Een wistjedatje...

Kenrokuen garden

Een heel erg mooie tuin met veel oog voor details. Het zou één van de mooiste tuinen van Japan zijn.
De bomen, de struikjes zijn allemaal piekfijn getrimd. Er zijn kleine vijvertjes en watervalletjes. Dit moet in de lente nog mooier zijn. 

We zagen verschillende meisjes poseren in hun kimono wat een prachtig beeld vormde. Nina bleef telkens enorm verwonderd dat de meeste meisjes er zo mooi uitzagen! 

21st Century Museum of Contemporary Art

Een museum van moderne kunst waar de basiswerken gratis tentoongesteld worden. In de tuin heb je een paar speciale dingen. Een heel mooi gebouw. Het bekendste werk is het zwembad in de binnenplaats. De buitenkant bezoek je gratis. Als je in het zwembad wil lopen, betaal je bij.

Bij het ondergaan van de zon, bezochten we nog een speeltuin. We waren eigenlijk vlakbij de auto en waren van plan om daarna een slaapplek te zoeken in de buurt. Plots beginnen we te babbelen met een ander koppel op het speelplein. Een lieve Japanse vrouw Yayoi  die samen is met  Alexander uit Engeland. Ze nodigen ons uit om te eten bij hen in hun appartementje. We zijn een beetje overdonderd door dit zalige voorstel! Ze stellen voor om dan te slapen op de parking van hun appartementsgebouw. Het werd een hele toffe avond waarbij we allemaal wat te laat naar bed gingen. Zij hebben nog een erg kleine baby, Tomto, en dan zijn de nachten zowiezo al kort.  Terwijl er gekookt wordt, kan Bart de baby heel goed troosten. Hij denkt nostalgisch terug aan de vele toertjes die hij deed om onze baby's rustig te houden. We zitten op tatamimatten op de grond te eten rond een lage tafel. De volgende ochtend komt er een nieuw voorstel: misschien willen we even naar de supermarkt gaan. Alexander gaat mee met ons en de kinderen mogen wat spelen in het appartementje. Als we terugkomen is het zalig om te zien dat ze van de eettafel een leuke knutseltafel hebben gemaakt. Het is lang geleden dat onze meisjes dit konden doen, toch met zoveel materiaal... Bij de terugkomt komt er een nieuw voorstel. Zij hebben een vrije dag en willen graag naar het speelplein en naar de onsen gaan. MIsschien hebben we zin om mee te gaan? Tja, waarom niet? Niemand die zegt dat we geen dagje langer kunnen blijven. Ik vertelde over yakitori. Een vriendinnetje (Mare) had verteld aan Myrthe dat ze dat zeker eens moest proeven in Japan. Alexander stelt voor om er zelf te maken. Als je dit op restaurant eet, loopt de kostprijs al snel op. Yakitori zijn vleesspiesjes.We maken dus zelf een enorme berg spiesjes met vlees, paprika's en tomaatjes uit de tuin. Héérlijk. Er wordt gesmuld, meer dan een beetje. Blijkbaar kost het op restaurant gemakkelijk 180 yen voor 1 spiesje. Ik denk dat we er allemaal zeker 5 hebben gegeten. Samen met een heerlijk sausje en een frisse pint 'white belg'.  

Tweedaagse op het schiereiland Noto

Dit is een prachtig schiereilandje als je over eigen vervoer beschikt. Gewoonweg zalig omdat het weinig toeristisch is en talloze leuke stopplekken heeft. Ik kies er enkele uit die ik hieronder omschrijf.
 

Bij het bureau van toerisme in Kanazawa kreeg ik een zeer goed boekje want anders is er jammer genoeg niet zoveel over te vinden. 

Chirahama beach drive way: hier mag je gewoon rijden op het strand! De zon schijnt, het is hier veel warmer dan in de bergen, onze batterijen zijn opgeladen door de gastvrijheid van de voorbije dagen, kortom we zijn in form. Lekker zot doen. Beetje lopen tussendoor. Kijken naar de vissers. 

Senmaida

Tegen de helling van de berg Takasu zijn er zo'n  2100 gecultiveerde rijstveldjes te bewonderen. Maar nu is daar niet zoveel van te zien. We wandelen van de parking eens naar het strand en terug naar boven. 

Rokkosaki

We beslissen om te overnachten op het meest noordelijke punt van het schiereiland. 

We klimmen nog de heuvel op, zo'n 300 m maar, tot we kunnen genieten van een prachtig zicht. Er staat een kleine vuurtoren. We genieten van de zonsondergang. Het lijkt alsof we op het einde van de wereld zijn toegekomen, helemaal omringd door de zee. 

We slapen op een zeer rustige parking, nauwelijks een kat te zien. Alhoewel, 's nachts horen we lawaai rond onze auto. Volgens Bart de Japanse meerkat... soort zelfuitgevonden reuzekat...

Mitsukejima rock

Yunosagi station

Hanasaku Iroha is een bekende tv -reeks anime. Het treinstation in deze serie is gebaseerd op een echt, onbemand, klein stationnetje waar we toevallig even stoppen omdat het in de toeristische folder staat gemarkeerd. Het is een heel oud station met veel charme. Toevallig passeert de trein er net en kunnen we paar foto's nemen. 

9 oktober: Nina wordt 8!

Het is een stralende dag. Jammer genoeg moeten we wel een paar uur in de auto rijden want we zitten toch een beetje achter op schema (voor hoeverre we die hebben natuurlijk maar we moeten wel op tijd in Tokyo terug zijn met de auto). We rijden richting de bekende rotsen van Tojimbo. We parkeren boven, daar kan het gratis, beneden moet je betalen. We bekijken de met toeristen beklede rots en besluiten hier niet langer te blijven. We rijden een halfuurtje verder langs de kustweg 305 en passeren hier en daar mooie rotsten langs de grillige kustlijn. We kiezen voor een idyllische stopplek om te picknicken boven de rotsen. Nina klautert heel graag op de rotsen, scoren dus... 

Tussendoor geven we de post uit België aan haar. Ze straalt bij elke zin die ze leest! Daarna rijden we door tot aan de volgende verrassing voor Nina. We hebben een zwembad gevonden met een buis (Echizen). Alle kinderen blij natuurlijk! Nina krijgt er zelfs een cadeautje: mooi origamipapier!  

10 oktober: Myrthe wordt 11!

Ontbijtkoeken halen bij de bakker lukte niet, maar we maken wel pannenkoeken!! 

We rijden opnieuw een flink stuk vandaag want we willen in Kyoto zijn. We gaan shoppen voor Myrthe haar verjaardag tussendoor want ze wil zo graag eens wat nieuwe kleertjes. Ze kiest ook knutselspulletjes uit in de 100yen-shop

Het is opnieuw genieten van een mooie zonsondergang, deze keer bij een meer dicht bij Komatsu.  We wilden graag gaan eten op restaurant maar dat komt niet zo goed uit. Nu, dat hebben ze nog tegoed. 

Kyoto

* Vroeger de keizerlijke hoofdstad van Japan. 

* eeuwenoude tempels tussen moderne kantoorgebouwen en woontorens

* De geboortestad van Haruki Murakami. Ik heb ondertussen de trilogie 1Q84 uitgelezen. Heel fijn om een boek die zich afspeelt in Japan hier te lezen. 

* beroemde geishawijk 'gion'

Kitano Tenman - gu tempel

We rijden naar deze tempel om onze eerste dag in het noordoosten van Kyoto te starten. We kunnen de auto probleemloos op de gratis parking achterlaten. Alhoewel, zo probleemloos nu ook niet, zal later blijken.

Imperial Palace

Je kan dit sinds een jaartje of zo vrij bezoeken. Het ligt in het centrum van Kyoto. Dit paleis dateert uit 794, maar het is diverse keren herbouwd nadat het was afgebrand. Het huidige paleis staat op een iets andere locatie en is iets kleiner dan het origineel. Als er een nieuwe keizer wordt gekroond, vindt dat nog steeds hier plaats evenals ceremoniële gedeeltes van staatsbezoeken.

We wandelen door het domein. Er zijn verschillende keizerlijke villa's omgeven door mooie tuinen. Bij de ingang krijg je een foldertje met goeie uitleg. Je kan ook een gratis Engelse rondleiding volgen op vaste tijdstippen. Maar wij hebben geen zin om daarvoor te wachten. En dan zouden we ook voortdurend de vraag krijgen 'wat zegt hij?' 'wat bedoelt hij?'... Nu ja, veel verschil maakt dat niet uit want vooral Stan is expert in voortdurend vragen stellen. Zijn ogen gaan nog maar open of het begint al: wat gaan we doen vandaag? Wat nog? Is het ver rijden? Wat gaan we eten? Wat is straks? Wat is vanavond? Mag ik op de tablet? Wanneer mag ik wel op de tablet? Waarom mag ik nu nog niet? Waar liggen m'n kleren? Is het mooi weer vandaag? In welk land zijn we nu? Waar gaan we dan naartoe? Enzoverder, enzovoort, hij houdt gewoon niet op. 't Zal de leeftijd zijn en de vele indrukken zeker...


Nishiki market

Een overdekte markt met voornamelijk eten. Ingelegde groenten, verse vis, norivellen, rijstkommetjes, gepofte kastanjes, beschilderde waaiers,... Veel proevertjes. Veel rare dingen. Veel lekkernijen. Veel toeristen. Tja, het hoort erbij om er eens door te lopen maar zo speciaal vinden we het nu ook niet. 

Pontocho-dori 

Een smalle straat die naast de rivier loopt met veel restaurantjes. We dwalen door de straat en genieten van de prachtige gevels. Het ziet er heel authentiek uit maar het is ook wel heel toeristisch. Zeer gezellig. Ze zijn bezig met een project om de elektriciteitskabels onder de grond te stoppen. Als je in de lucht kijkt, dan zie je een wirwar van kabels boven je hoofd. 

Op de terugweg stappen we 'Sukiya' binnen. Een soort fastfood-Japans-restaurantje waar heel wat volk binnenkomt. Ze hebben een menukaart met fotootjes. Kindermenu. Het is er echt wel lekker maar basic.  Je krijgt gratis groene thee. 

's Avonds komen we terug bij onze auto. Het is altijd spannend om terug te keren na een dagje stappen want helemaal zeker weet je nooit dat je goed staat. Deze keer hebben we een bordje niet zo goed kunnen lezen. Onze auto staat er nog wel maar de parking wordt 's avonds afgesloten. Ok, op zich geen probleem, we slapen dan gewoon hier! Beter dat dan een auto die weggesleept werd. 

Sagano: bamboebos

Een heel toeristische plek, voor Japanners en buitenlanders. Het is moeilijk om foto's te nemen zonder andere mensen of selfiesticks of zo op. Er is zelfs een grote, luidruchtige bende Spanjaarden die de fotoshoot van hun leven aan het maken zijn. Het is niet zo groot maar zeker wel de moeite om even in rond te wandelen.

Fushimi Inari-taisha

Een drukbezochte shintotempel met gratis parking. We slapen er ook maar da's eigenlijk niet de bedoeling. We proberen niet op te vallen maar da's nogal moeilijk. Niemand zegt dat we weg moeten maar we krijgen wel onder ons voeten omdat we op heilige grond zitten in onze kampeerstoeltjes. Een beetje verder zitten mag gelukkig wel. Eigenlijk is het een heel mooie plek om te overnachten want 's avonds wordt de tempel prachtig verlicht. We bezoeken het in de late namiddag, slapen er, en beslissen om de volgende dag nog eens binnen te gaan en de volledige beklimming te maken. Zonder ontbijt want toen we daaraan begonnen, kregen we alweer onder ons voeten dat we geen vuurtjes mogen maken...Ach ja, we zouden brandje kunnen veroorzaken! Dan maar met een lege maag en zonder water naar boven (niet zo verstandig want het was best een stevige klim). In heb begin zijn we niet alleen (maar het is wel stukken rustiger dan de dag ervoor), veel schoolkinderen. Hoe hoger we komen, hoe rustiger het is. 

Het Shintoïsme is de oorspronkelijke religie in Japan. Shinto bestaat uit 2 Chinese tekens en betekent ‘de weg der goden’. De religie bestaat enerzijds uit een natuurgodsdienst (animisme), anderzijds is het een Japanse ideologie. Het meest opvallende kenmerk hiervan is een grote liefde en eerbied voor de natuur.

Deze plek is vooral bekend om zijn prachtige rode houten bogen/poorten die torri’s heten. Torri’s zijn heilige poorten die naar een tempel leiden. Fushimi Inari-taisha staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO.  Het is een gigantisch tempelcomplex dat door de bergen heen loopt en bestaat uit 32.000 heilige poorten (torii’s). Je kan onder deze heilige torri’s doorlopen en uiteindelijk uitkomen bij verschillende tempels.  De geplaatste torri’s in het tempelgebied zijn geschonken door Japanse bedrijven om zo hun welvaart te prijzen. Dit proces is begonnen in het jaar 711 en loopt nog steeds verder. 

We zien er af en toe mensen in traditionele kledij. Het zijn vaak (Japanse) toeristen die deze kledij huren voor een dag. Je kunt dit huren in winkels/hotels.

Hier zouden ook scènes opgenomen zijn uit memoirs of a geisha. 

fotootje bovenaan! Trots!

Kyoto station

We bezoeken het moderne, glazen stationsgebouw. Op de benedenverdieping is er een drukte van jewelste. Er zijn winkels, restaurantjes, maar ook een bureautje van toerisme wat wel heel handig is. Als we naar boven gaan met de roltrappen, genieten we van een prachtig zicht. Het regent wel, dus lang blijven we niet op het terras. 

Kyoto international mangamuseum 

Vooral op vraag van Myrthe bezoeken we deze plek. We zijn er al naartoe gewandeld de eerste dag in Kyoto maar toen was het sluitingsdag... Op woensdag. Is dikwijls zo in Japan. Het gebouw was vroeger een lagere school. Het is  niet alleen een museum maar ook een soort plek om te ontspannen én manga te lezen. Vrijwel alle manga en tijdschriften die je daar vindt, kun je ter plekke gaan lezen in één van de leeshoekjes. Myrthe ontdekt er zelfs een Nederlands boekje die jammergenoeg niet te koop is. In het weekend kun je er workshops volgen maar bij ons is het vrijdag. We werken wel wat op de computer om zelf een verhaal te maken... 

Kyoto is een geweldige stad maar met de camper is het helemaal niet zo gemakkelijk om te bezoeken. Er zijn geen parkings waar je kan/mag slapen. Het is al vlug een uurtje rijden vooraleer je die vindt. De betaalparkings zijn behoorlijk duur.

Osaka slaan we over, we kiezen ervoor om onmiddellijk naar Nara te rijden 

Nara

Nara was één van de allereerste hoofdsteden van Japan. Je vindt er eeuwenoude tempels en heiligdommen waarvan sommige op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Nara is in vergelijking met Kyoto en Tokyo meer een dorp dan een stad, en dat vinden we ideaal! 

De stad werd gesticht door keizerin Genmei die de stad Heijō noemde. Het was tot 784 hoofdstad van Japan.

Todai-ji & Daibutsu-den Hall

De bekendste tempel in Nara.  De Daibutsu (Grote Boeddha) is het middelpunt van deze tempel.  Het gigantische Boeddhastandbeeld is één van de grootste bronzen beelden in de wereld en werd oorspronkelijk gegoten In 746. Het huidige standbeeld, is iets meer dan 16 meter hoog en bestaat uit 437 ton brons en 130 kilo(!) goud. 

Todai-ji is de tempel waar de Daibutsuden in staat. Het is het grootste houten gebouw in de wereld. Bijzonder is dat de huidige bouw, die herbouwd is in 1707, slechts 2/3 is van het origineel!

Vooraleer mensen de tempel binnengaan, steken velen een wierookstokje aan en sluiten ze even de ogen.

In de tempel staat er een paal met een gat in. Veel mensen (vooral kinderen maar ook magere mensen) wurmen zich erdoor. Myrthe heeft er geen zin in, Nina en Stan raken er probleemloos door. Bart probeert maar zijn schouders raken er al niet door. Ik heb zelf geen behoefte om het te proberen. 

 

We wandelen verder doorheen het stadje en de groene heuvels. Overal lopen hertjes vrij rond. Je kan eten kopen om ze te voederen. Onze kinderen zijn toch ook niet de grootste dierenliefhebbers, ze durven niet te dicht komen... Ze aaien allemaal wel eens de hertjes maar met een bang hertje. 

We passeren nog langs een andere tempel en lopen door het grote park. De stappenteller tikt opnieuw aardig aan. 

Nagoya

Nagoya  is de vierde stad van Japan met ruim 2 miljoen inwoners . De stad is de hoofdstad van de prefectuur Aichi . Wij stoppen er om een museum te bezoeken. Eigenlijk hadden we er graag de Toyotafabriek bezocht maar hiervoor waren we te laat. Je moet dit blijkbaar al weken van tevoren reserveren via mail. En zo ver ging onze planning niet...Maar dit was een goed alternatief:

Toyota Herdenkingsmuseum voor industrie en technologie

We zagen  een verbazingwekkende reeks van voertuigen uit alle hoeken van de wereld, met de eerste Toyoda  auto in 1934 , evenals de meeste modellen van Toyota auto's. 

Aan het eind van de 19de eeuw vond Sakichi Toyoda als eerste Japanner het mechanisch aangedreven weefgetouw uit, waarmee hij een revolutie ontketende in de textielindustrie in Japan. In  1918 richtte hij de Toyoda Spinning and Weaving Company op. Met hulp van zijn zoon, Kiichiro Toyoda, voltooide hij in 1924 zijn levensdroom: de bouw van een automatisch weefgetouw. In 1926 volgde de oprichting van Toyoda Automatic Loom Works.In het museum krijg je een mooi overzicht van de geschiedenis van de weefgetouwen. Er zijn filmpjes, demonstraties, talloze weefgetouwen en machines,... We nemen onze tijd ervoor want het is echt wel de moeite. 

 

Na het weven komt er het tweede deel: de geschiedenis van de Toyota. Je kunt er een heel duidelijk overzicht krijgen over hoe auto's worden gefabriceerd. Er is enorm veel informatie... We vinden de hal met de oldtimers en nieuwe modellen heel leuk om in rond te wandelen. 

Het laatste deel is vooral leuk voor de kinderen. Een doecentrum  met technologische proeven. Ze mogen een testrit maken met een autootje, weven met grote linten, remmen testen,... Voor Stan is er ook een klimparcours maar hij is er al een beetje te groot voor, hij is het er snel beu.

We wandelen ook rond in het stadje zelf en we hebben geluk. Het is de laatste dag van een theater- en muziekfestival. Overal in de stad zijn er gratis opvoeringen. Een soort TAZ... Dit vinden we geweldig. Een volksfeest met leuke opvoeringen. Circus, toneel, dans, vuurspektakel,... De Japanners houden wel van feestjes! 

De 2 jongens hieronder geven een fantastische show met kegels. We verstaan niets van de mopjes tussendoor maar hun enthousiasme en hun overtuigingskracht om het publiek mee te krijgen zijn hilarisch.

Mount Fuji en de 5 meren

Aangezien ze regen voorspellen, rijden we flink door om de meren te kunnen bezoeken en hopelijk wat te kunnen zien van Japans allerbekendste Fujitrots. Deze vulkaan, die al sinds 1707 niet meer van zich liet horen, is hét symbool bij uitstek voor de Japanner. Waar je amper hun nationale vlaggen ziet uithangen duikt de Fuji overal op in toeristische brochures, schilderijen, waterflessen en zoveel meer.

We rijden eerst naar Lake Motosuko. Een heel groot meer in een  groene omgeving. We dagen de kinderen uit om in de 5 meren te gaan. Maar het water blijkt toch echt wel niet zo warm te zijn.. Er is wel wat zon maar die geeft nu ook niet zoveel warmte dat je behoefte hebt om in het heldere water te duiken. 

We picknicken vlakbij het meer. Wat een prachtige en rustige plek is dit! En er is nog wel en bankje ook zeker. Ideaal. Vlug even de voorraadzakken bekijken in de keuken/kofferruimte wat we nog kunnen toveren.

Lake shojiko

Het kleinste meertje van de 5. Ook hier worden de zwemkleren aangetrokken.

Vooraleer we het derde meer opzoeken, stoppen we eerst bij het dorpje Iyashi no Sato. De parking is gratis maar de toegang tot het dorpje is betalend. 500 yen voor een volwassene, 200 yen voor een kind. In het dorp kan je voor 1000 yen jezelf of je kind in een kimono steken voor een mooie fotoshoot. Wij bezoeken het dorpje niet omdat het gaat over Japanse huizen in de stijl van Shirakawago met in ieder huis een winkeltje of restaurant. We hebben wel een mooi uitzicht op de Fuji die voor de gelegenheid af en toe uit de wolken gaat. 

Lake Saiko

In het meer daarbij gaan de 3 kinderen in het water. Ze huppen vlug uit de auto, gaan even met de benen erin en spurten terug naar de warme auto.

   

Lake Kawagushiko

Het vierde meer beperkt zicht tot een stop aan de michinoeki die er langs ligt, ook een mooie plaats om te overnachten. We steken de straat over en de 3 kids hebben opnieuw hun benen nat gemaakt in het meer. 

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Barbera Hoi, Intussen zijn jullie allang niet meer in Japan, waarschijnlijk wel nog steeds in Cambodja. Het is fijn om jullie reisverhaal te lezen, te weten waar jullie zijn en wat jullie allemaal uitspoken. Ik kijk al uit naar de volgende foto's .... x Geplaatst op 07 November 2017
Judith Hallo iedereen, Zaaaaaalig om jullie verhalen te lezen. Prachtige foto's ook,ik heb er reeds gekopieerd op mijn gsm en nu moet Clouseau plaats maken om jullie foto's op mij startpagina te zetten!!! Geniet nog van jullie tripjes en tot later Veel liefs vanuit Spiere... Vandaag 7/11 voor het eerst auto moeten krabben -1°China Kussssssssssen xxxxxxxxx Geplaatst op 07 November 2017

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking