Reisverhaal «een week in Kuala Lumpur »

lang op weg met Bart en Joke | Maleisië | 1 Reacties 22 September 2017 - Laatste Aanpassing 22 September 2017

Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, is een indrukwekkende wereldstad. 

Het is een stad met contrasten. Naast moderne wolkenkrabbers, vind je er ook oude gebouwen. Er zijn heel veel moderne shopping malls met daarnaast eenvoudige eetkraampjes langs de weg. 

Het is zeer boeiend omdat er een grote culturele en etnische diversiteit is. Tempels, moskeeën en kerken wisselen elkaar af. Maleisiërs, Chinezen, Indiërs en allerlei etnische groepen lijken harmonisch samen te leven. 

Ons appartement

Wij slapen er in een modern appartement die we op voorhand boekten. Na het voortdurend wisselen van bed in Srili Lanka (zo noemt Stan het, hihi), wilden we een week met wat meer luxe. Het lijkt een beetje op thuis zijn. Plots is een wasmachine hebben voor jezelf een megaluxe. Al onze kleren ruiken opnieuw fris! Joepie! De keuken is eenvoudig,  maar toch, het is fijn om zelf te koken. Myrthe leerde op school om pannenkoeken te bakken, dit doet ze hier ook een keer om ons te verwennen. Ik heb spaghetti gemaakt en ook een keer frietjes. Als de kinderen thuis 1 keer samen in één kamer moeten slapen, is er een gezeur, maar hier is het dik in orde als ze aparte bedden hebben. Ze krijgen er zelf een eigen badkamer bij. Wifi werkt hier uitstekend. Het is zalig om naar studio Brussel te luisteren. Muziek en Nederlands horen... We hebben een grote TV. Er is een zwembad op 300 meter stappen. 

Het weer 

Het is hier warm, meer dan 30 graden, maar de zon zien we nauwelijks. Elke namiddag krijgen we wel regen. Soms maar even, maar meestal voor een paar uur. Ondertussen hebben we bijna allemaal een regenjasje gevonden. Sinds we dit hebben, regent het beduidend minder! 

Eten

KL is een echte food capital. Er is een enorm groot aanbod aan restaurants, eettentjes, foodcourts en eetstraten. Alles lijkt in deze stad te draaien om eten. En laat dat nu net iets zijn wat we leuk vinden. Onze kinderen eten ook veel meer dan thuis. Of toch zeker op een gewone schooldag waarbij de brooddoos met moeite leeg raakt. Gelukkig durven ze ook nieuwe smaken te proberen. We hebben een heel eenvoudig eettentje ontdekt waar we heerlijk konden smullen. Van de menukaart begrepen we weinig maar een man die er werkte kon het vlot uitleggen in het Engels. Heerlijke nasi (rijst) gerechten, lekkere noedels met vis, zelfgemaakte sapjes met appel/ananas of sinaasappel. Als we 4 gerechten kozen en paar drankjes erbij, betaalden we daar maar 6 euro voor. Ongelooflijk zot hé! Als ik de ingrediënten koop voor spaghetti, dan lig ik al aan veel meer (een miniblokje kaas kost al 3 euro...). 

Islamic art museum

Gratis workshop op zat en zondag 3 tot 4u30 voor kinderen tussen 4 en 12, onder 6 is begeleiding van ouder nodig

De workshop is in de kinderbibliotheek. Wel gezellig om te zitten. Er zijn ook Engelse boekjes. Ik heb een boekje voorgelezen over Japan en de Fillipijnen omdat we daar ook nog naartoe reizen.

Was wel de moeite! Leuk voor de kinderen om eens te tekenen, kleuren, knippen,… En te fantaseren wat ze op hun bord willen krijgen om te eten. 

 

Nationale moskevan Maleisië

Een heel grote, moderne moskee die je gratis kan bezoeken. We moeten onze armen en benen bedekken en ik moet ook mijn hoofd bedekken. We krijgen hiervoor paarse overgooiers. De kinderen vinden het hilarisch. Zij moeten niets bedekken. De belangrijkste gebedsruimte is alleen toegankelijk voor moslims. 

Petronas Towers 

Deze vallen enorm op.  Ze zijn het symbool van de stad. Ze tellen 88 verdiepingen en komen daarbij 452 meter hoog. Vlakbij heb je het KLCC park waar er een verouderd speelplein te vinden is en een ploeterbad met fonteintjes. Er staan 2 bewakers bij die er vreemde regels moeten bewaken. Voortdurend hoor je een fluitsignaal omdat iemand met z'n schoenen op het blauwe stuk van het zwembad komt. En Nina moet bijvoorbeeld  haar duikbril afdoen want dat is er verboden. (?) Toen ik even op  mijn rug ging liggen op de bank, kwam ze ook al snel naar me toe: not allowed. Veiligheid boven alles.

Canopy Walk KL Tower
Op het terrein van de bekende KL Tower is een Canopy Walk aangelegd. Het is een makkelijke, veilige en korte wandeling. Dus ideaal met kinderen! De berg waar de walk op gebouwd is heet ‘Bukit Nanas’ oftewel ‘Ananas eiland’.  De Canopy ziet er modern en veilig uit en is nog relatief nieuw. Je loopt een aantal canopy’s op 3 verschillende hoogtes. Aan het einde van de canopy kun je verder wandelen in het natuurgebied ‘Bukit Nanas’, maar wij kozen ervoor om weer dezelfde weg terug naar boven te nemen over de canopy.  De kinderen hadden geen idee van de bijzondere locatie en vonden het vooral heel leuk om keihard over de canopy’s te rennen. Wij vonden het vooral  bijzonder om midden in zo’n grote stad toch midden in de natuur te lopen en dan met nog zo’n icoon op de achtergrond. 

Shopping en cinema

We gingen af en toe een beetje shoppen. Je hebt hier een enorm groot aanbod aan shoppingmalls met daarin honderden winkels ( en restaurantjes). Het is er kraaknet. Maar hier ga je geen grote koopjes doen, het zijn Westerse prijzen. We vinden het fijn om eens een zara, h&m, mango,... binnen te stappen. 

We verwennen de kinderen ook met een bezoekje aan de cinema. In de shoppingmall die niet zover van ons appartement ligt, is er namelijk op de bovenste verdieping een grote cinema met 22 zalen. Voor het geld dat je in België betaalt voor een doos popcorn en een toiletbezoek kan je hier naar de film. Ik denk dat we 10 euro betaalden om met z'n allen te kijken naar de emoji-film. Het is er wel berekoud. Hier hebben ze de airco nog wat kouder gezet dan in het winkelcentrum. We smullen van de 'copcorn' (alweer Stans woorden). 

Nog enkele kleine aanvulliingen: 

* We bezoeken een plaatselijk festivalletje waar de kinderen grote zeepbellen kunnen blazen en waar we spelletjes kunnen spelen. We kuieren door Little India en eten er héél erg lekker. We konden hier nog veel meer bezoeken maar we wilden het rustig houden.

* De kinderen vonden de ritjes met de metro super. Zeker deze met de monorail waar ze vooraan zaten. Geen chauffeur erin! Even hadden ze het gevoel in Plopsaland te zijn. 

* Zaterdag vliegen we naar Japan. Daar kijken we met z'n allen enorm naar uit. Het is 6 uur vliegen. Daar gaan we rondreizen met een camper(tje). Weinig wifi en elektriciteit daar. Weet dus nog niet wanneer  er reisverhalen komen.

* Onze laptop is ondertussen hersteld. Voor 4 euro is het opgelost. MIjn ereader heb ik terug naar België opgestuurd. In Japan hoop ik een nieuwe te vinden. In Maleisië kennen ze dit niet. Een grote digital mall bezocht en ze kenden het nauwelijks. 

*Joepie, mijn haar is weer gekleurd, dat was echt een zoektocht. Haarkleurmiddel is in Sri Lanka allen maar te vinden in donkerbruin of zwart. Blond is gewoon niet te vinden. Hier in Kuala Lumpur vonden we uiteindelijk 1 soort blond kleur. En het resultaat is mooi!

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Gerd Merci joke voor de vele mooie leuke en boeiende verhalen en prachtige foto's. Ik heb al een mooi boek. Het verzacht het gemis ????nu uitkijken naar Japan Geplaatst op 22 September 2017

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking