Reisverhaal «De laatste dagen in Sri Lanka»

lang op weg met Bart en Joke | Sri Lanka | 1 Reacties 16 September 2017 - Laatste Aanpassing 17 September 2017

Door een technisch defect komt dit bericht een beetje in vertraging. Het toetsenbord van onze laptop was geblokkeerd. We konden alleen het schermtoetsenbord nog gebruiken. Lettertjes aanklikken met je muis is niet zo handig, toch niet als je een verslagje wil typen... Maar na een herstelling kunnen we weer aan de slag.

De laatste 9 dagen in Sri Lanka hebben we aan de zuidkust doorgebracht. 3 nachten in bungalows in Tangalle, 1 nacht in Polhena (mottig hutje aan het strand) en 5 nachten in een zalig hotelletje in  Ahangama. 

Het waren rustige dagen. Lesgeven, zwemmen in de speeltijd (en soms lopen die speeltijden al eens uit, 5 minuutjes of zo), eten, kleine uitstapjes,... In de namiddag kregen we regelmatig een grote regenbui waardoor het uitstapje werd uitgesteld. De voorlaatste dag regende het heel de avond. De elektriciteit viel ook uit (wat hier regelmatig gebeurt).  Nadien hoorden we dat er vluchten niet konden vertrekken die avond vanuit Colombo door het slechte weer, best dat we er toen niet waren... 

Langs de zee loopt een drukke weg waarop er ook weer altijd van alles te beleven valt. Het leuke is, dat als je met de auto bent , je stopt waar je wil. Plots zie je bv. een pier en stop je om er even op te wandelen en leuke foto's te nemen. 

We maakten een daguitstap naar Galle. In deze havenstad valt er nog veel te zien van de Nederlandse overheersing in de 17de en 18de eeuw. De Nederlanders bouwden er een groot fort, dat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst staat. Dit fort heeft de stad tijdens de tsunami van 2004 goed beschermd. Het is een heel propere, toeristische en mooie stad.

Buiten de stadsmuren vind je een grote vismarkt langs de kant van de weg. Ik vind het zo fascinerend hoe dit hier gebeurt. Het ziet er eigenlijk niet uit omdat het zo onhygiënisch is. Maar aan de andere kant is de vis veel verser dan dat ze te koop ligt in sommige viswinkels op de kaai in Nieuwpoort. Af en toe sprenkelen ze wat water op de vis, maar voor de rest ligt de vis in de hitte op een matje te wachten op een koper. Veel vliegen en een echte visgeur. 

Ahangama is vooral beroemd om zijn steltvissers, vissers die hoog op een houten paal in de zee zitten. Urenlang kunnen ze stil op hun staket blijven zitten. Blijkbaar zouden die frêle stokken de tsunami hebben doorstaan. Het is een mooi beeld. Als we stoppen om er foto's van te nemen komt er onmiddellijk iemand naar me toe. Ah ja, natuurlijk, betalen om foto's te nemen. Het ongelooflijke is dat er daar gewoon iemand bijstaat te wachten tot er iemand stopt. In Sri Lanka heb je wel veel van die jobs waarbij wachten het belangrijkste is wat je moet doen. Leuk voor een week maar daarna zou het me ongelooflijk vervelen. bv. 'slagboombediener': iemand die de slagbomen bij de overweg manueel open- en dichtdoet.

We sliepen in Sri Lanka op 11 verschillende plaatsen en het laatste was absoluut het beste. We krijgen 2 grote kamers met goeie bedden. In de badkamer staat er een douchecabine en dat is de eerste keer dat we dat zien. Iets handiger dan douchen in de badkamer waarbij de hele grond snel een zwembadje wordt. De tuin is prachtig aangelegd en als kers op de taart is er een mooi zwembad. Stan krijgt elke dag een beetje zwemles. De beenbeweging van schoolslag gaat al héél goed. Hij dobbert ook heel graag rond met zijn snorkel (merci petje blauw-zwart!) op zoek naar schatten. Myrthe en Nina oefenen allerlei truukjes. Af en toe een ruzietje hoort er ook bij. Wij trekken elke dag 100 baantjes om toch wat sportief bezig te zijn. In de 'tuin' naast ons zien we tientallen palmbomen. Regelmatig zitten er aapjes te spelen. Aan de andere kant zitten er jongens op het dak te spelen. Ze pakken duiven vast en gooien ze dan terug de lucht in. De eigenaars van de 'Green land villa' komen uit Oekraïne. Het hotel is nog niet zo lang open. Elena is heel lief, ze verwent ons elke dag met zelfgebakken vreemde specialiteiten. Hartige of zoete bommetjes. Ik ga elke dag naar het kleine groenten- en fruitwinkeltje om zelf een lunch samen te stellen. Net zoals de locals neem ik een teil en leg er van alles in bv. 4 wortels, handjevol boontjes, patatjes,... Er zijn ook groenten in de winkel die ik niet ken. Niets is verpakt, je neemt precies hoeveel je wil, aan de kassa wordt alles mooi gewogen en voor een paar euro heb je een goedgevulde zak vitamientjes. Superleuk. 

De laatste dag zijn we naar het strand geweest in Weligama. Daar hebben Bart en Myrthe een initiatie surfen gevolgd. Nina heeft het ook even geprobeerd maar ze vond het helemaal niet leuk omdat ze de lesgever niet begreep en ook wel omdat ze schrik had van de golven. Voor 18 euro kregen ze een dik uur les. Eerst kregen ze een korte uitleg op het strand en daarna de zee in. Super! Het bleek natuurlijk niet zo eenvoudig maar af en toe lukte het om even te blijven rechtstaan!!

We rijden daarna terug naar Colombo via de autosnelweg. Waw, dit gaat vlot. Een nieuwe, rustige tolweg. In 3u staan we terug in de hoofdstad bij het verhuurkantoortje van de auto die ondertussen aan de binnenkant een zandbak is geworden. Gelukkig werden we niet meer tegen gehouden door de politie, de sticker op onze voorruit geeft aan dat de verzekering 2 dagen ervoor afliep. 

Ze brengen ons naar de luchthaven waar we alle tijd hebben, het is nog 4 uur vooraleer ons vliegtuig vertrekt. Het geduld van de kinderen wordt alweer op de proef gesteld (en het onze ook met hun talloze vragen die maar blijven komen).  Uiteindelijk lukt het ons om ze een beetje te laten rusten/slapen op de banken.

Jammer genoeg moeten we ze  wakker maken om als laatste op het vliegtuig te stappen om middernacht. Het is  4 uur vliegen naar Kuala Lumpur. Ik zit tussen Nina en Stan. Aan elke kant ligt een lief mormeltje tegen me te slapen. Myrthe heeft geluk want zij heeft 2 stoelen om op te liggen. Alle kinderen slapen, maar wij doen geen oog dicht. Ik ben doodop maar zo val ik echt niet in slaap. Bart zegt ironisch dat ik bij het uitgaan minder moeite heb om een nachtje door te trekken en daar is ook wel iets van waar. Net voor het landen zien we de mooie skyline van een indrukwekkende stad. Toen Myrthe bijna 2 jaar was, hebben we deze stad al eens bezocht. We moeten opnieuw de kinderen wakker maken, en als allerlaatste stappen we nu van het vliegtuig. Gisteren kregen we het nieuws dat we pas om 15 u op het appartement kunnen. Gelukkig kunnen we klok doordraaien wat maakt dat het al kwart over 6 is. Nog 9 uur ... opvullen. Een grote mok koffie doet ons slaapwandelend doorgaan. We gaan shoppen in de H&M, spelen spelletjes in mini-lunapark, eten een Sri Lankaans oud brood met chocolade, ... Om 11 uur nemen we de bus naar het centrum. Dit is de traagste en goedkoopste manier om in het centrum te raken. Tijd hebben we en geld uitsparen is handig. We stappen af in KL Central Station. Daar gaan we eten in de Mc Donalds. Nog steeds met een slaapkop maar de nood aan vettig eten om de dag door te komen is groot. HAPPY meals maakt kindjes BLIJ. Te voet gaan we naar ons appartement. Bij het uitstippelen van de weg hadden we geen rekening gehouden met de stomme trappen die we moeten nemen bij de verschillende oversteekplaatsen. Sleuren met die valiezen! Uitgeput en bezweet komen we toe op ons appartement. Het is nog maar 2 uur. We mogen al binnen terwijl ze nog aan het poetsen zijn. Tijdens de voorbereiding hebben we lang gezocht naar een mooie plek om hier 9 nachten te verblijven. We zijn superblij dat we dit deden want het is echt wel dik in orde. Het voelt als toekomen in Center Parcs met een verwenpakketje dat klaarstaat. 

We doen nog een toertje en gaan eten bij de Indiër vlakbij. Heerlijk maar we zijn uitgeblust.  Allemaal vroeg gaan slapen!!! 

 

 

 

 

Fotoalbums van Sri Lanka

Sri Lanka (57)

27 Augustus 2017 | lang op weg met Bart en Joke | Sri Lanka | Laatste Aanpassing 27 Augustus 2017

  • IMG 8168
  • IMG 8116
  • IMG 20170827 122535
  • IMG 20170821 094122

 

Plaats een Reactie

Christele Mooi verhaal. Vermoeiende reis maar de moeite om dit te beleven. Geniet van alles Geplaatst op 17 September 2017

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking