Reisverhaal «De memoires van de eerste maand»

lang op weg met Bart en Joke | Sri Lanka | 1 Reacties 10 September 2017 - Laatste Aanpassing 11 September 2017

Maandmemoires

Een maand voorbij. Dat ging snel. Ik herinner me nog goed dat ik de deur in Leffinge achter me dicht trok. De auto van Tania draaiende op de oprit, naast onze auto die zonder nummerplaat geen enkele functie meer heeft. …

Afscheid nemen leek ons het moeilijkste, eerst Myrthe van Leontien die ons kwam uitzwaaien. Dan wij van Tatjana, die mee was met Leontien. Onze buren Maarten, Stephanie, Caro en Rob zwaaien ons weg. Het gewuif van Tania aan de drop-off zone in Zaventem weet ik nog goed. Maar we speelden het hard, we konden moeilijk anders. We waren vertrokken, weg.

Om de pijn van het afscheid te verzachten werden Wim en Marijke ingeschakeld. Dat was een goede zet. De kids hadden allen samen een prachtige tijd en wij konden ons echte afscheid nog 10 dagen uitstellen. Nu die 10 dagen waren er tenslotte maar 9 omdat onze vlucht naar Sri Lanka een dag werd vervroegd. Gezellig keuvelen, moppen tappen, kinderen laten zwemmen, naar de supermarkt samen, uitstapjes naar Rome ondernemen…. Kortom ’t was gezellig en fantastisch om met onze goeie vrienden op reis te zijn. Heel even had ik zelfs het gevoel dat we weer samen naar huis gingen keren. Maar op dag 8 werd dat doorprikt omdat het maken van de valies zich opdrong.

Het afscheid verliep vlot maar wat ongemakkelijk. Wij wilden wel nog blijven en gewoon weer naar Leffinge terugkeren om hen niet te moeten missen. Zij wilden onze droom niet kapotmaken en hielden zich sterk.

Maar nu genoeg over afscheid nemen, ik zou er bijna weer de tranen van in de ogen krijgen.

De beslommeringen

Er gebeurt van alles als je op reis gaat met 3 kinderen. Na een maand kunnen we vaststellen dat ik te weinig T-shirts bij heb en te veel broeken. Ik zocht al naar een mooi Sri Lankaans cricket shirt maar kon er door de woekerprijzen nog geen op de kop tikken. We hebben ook vastgesteld dat onze grote valies, een soort grote sportzak op wieltjes het getrek en gesleur niet aankan. Een trekoor heeft het al begeven en heeft een gat achtergelaten. Hopelijk houdt hij het nog enkele vliegtuigreizen vol. De valies wordt ook iedere dag meerdere malen overhoop gegooid. Want waar heb ik nu ook alweer het zakmes of de opladers van de gsm gelaten? Over opladen gesproken: de ereader van joke wil niets meer doen, sinds hij zich op een laag batterijniveau bevindt, is hij zo koppig als een ezel: hij laadt niet meer op en wil ook niets meer te maken hebben met de laptop. Die laptop heeft ook genoeg van al dat getik op zijn lettertjes dat die er ook de brui aan gegeven heeft. Hij wil niet meer van getik en getyp weten. Gelukkig laat hij ons wel nog toe naar Netflix te kijken…dat hebben we nodig na een dag gezellig te vertoeven in het drukke verkeer van Sri Lanka. Vandaag werd ik door de politie aan de kant gezet. In moeilijk te verstaan Engels liet de agent me verstaan dat ik de volle witte lijn had overschreden. Ik was even ontzet want volle witte lijnen negeren is hier een nationale sport. De regel is hoe groter je bent, hoe meer je op de rijstrook van de tegenrijrichting moet rijden. Bussen maken van die regel handig gebruik en ontpoppen zich tot echte moordmachines!

De indrukken

Sri Lanka is een mooi eiland , er is veel cultuur, veel natuur en de mensen zijn er hartelijk. Je kan overal zien dat het land in de afgelopen 15 jaar veel te verduren gekregen heeft. De tsunami en de burgeroorlog maken van dit land een bouwwerf. Overal worden huizen gebouwd. Vaak is de eerste verdieping af geraakt maar is het geld op en is het wachten op meer roepie om de rest af te maken. Dat wachten op meer roepie is voor veel mensen waarschijnlijk een grote opdracht… want mensen zijn hier arm en leven soms in schrijnende toestanden. Ze zien in de toerist dan ook een portefeuille en willen je altijd wat geld proberen te ontfutselen. Sir, you want tuktuk. Dat is de vraag die ik al het meest gehoord heb hier.

Het onbegrijpelijke

Persoonlijk heb ik moeite met de afvalberg dat Sri Lanka is. Overal ligt er afval. Mensen lopen er ook soms onverzorgd en vuil rond. Ik zeg vaak tegen joke: je mag dan wel arm zijn, je kan het toch proberen proper te houden.

Ik heb ook moeite met de woekerprijzen die gelden voor de toeristen… Wij hebben af en toe een site niet bezocht omdat die niet te betalen valt. Als je 30 Euro per persoon betaald met weinig korting voor kinderen, heb ik al geen zin meer…

Het genieten

Toch is het echt genieten van elkaar, van op reis te zijn, op weg te zijn. Omringd te zijn door de mensen die je het liefste ziet. Daarvoor zou ik nog maanden kunnen doorgaan…

Bart

 

 

 

 

Fotoalbums van Sri Lanka

Sri Lanka (57)

27 Augustus 2017 | lang op weg met Bart en Joke | Sri Lanka | Laatste Aanpassing 27 Augustus 2017

  • IMG 8087
  • IMG 20170824 094929
  • IMG 8073
  • IMG 20170819 161429

 

Plaats een Reactie

Marijke Love you moatjes! xx Geplaatst op 10 September 2017

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking