Reisverhaal «La Normandie in de paasvakantie 2016»

Normandië in de paasvakantie 2016 | Frankrijk | 0 Reacties 15 April 2016 - Laatste Aanpassing 16 April 2016

La Normandie in de paasvakantie.

Donderdag 31 maart.

Vertrek in Peer om 1410 Hr.

Aankomst in Landrecies om 1730 Hr.

Afstand 253 km.

Na het middageten vertrokken we richting Normandië, met als hoofddoel en verste punt voor deze negendaagse de Mont Saint Michel.

Aangezien we op voorhand wisten dat we pas in de namiddag gingen vertrekken hadden we een overnachtingsplaats gezocht waar we niet te laat zouden aankomen. Op de camperplaats in Landrecies waren nog 2 van de 4 plaatsen vrij, 1 brede en 1 smalle waar we onze Jerom niet zouden inkrijgen door een in de weg liggend rotsblok. Terwijl we in een zijstraat zaten te overleggen of we vooruit of achteruit gingen parkeren zag ik in de zijspiegel een noorderbuur vlot de brede plaats oprijden. Daarna ging Brigitte nog eens kijken naar de smalle plaats en toen de Nederlander hoorde dat we Vlamingen waren bood hij spontaan aan om zich te verplaatsen zodat wij de brede plaats konden gebruiken, waarvoor dank.

Het bleek een rustige plaats aan het kanaal.

Behalve een vuilbak zijn er geen voorzieningen maar het kost ook niets. Af en toe hoor je in de verte wel eens een trein passeren maar niet in die mate dat je er wakker van ligt.

Door de regen hebben we het dorpje jammer genoeg niet aan een verdere inspectie kunnen onderwerpen, dus bleef het bij een hele kleine wandeling, eten, nieuws kijken op BVN en op tijd slapen.

Vrijdag 1 april.

Vertrek in Landrecies om 0900 Hr.

Kosten voor overnachting: 0€.

Aankomst in Honfleur om 1330 Hr.

Afstand 319 km.

Tol (péage): 30,20€ voor de snelweg en 6,30€ voor de Pont de Normandie.

Kosten voor overnachting: 11€ (stroom, water en lozen inbegrepen).

We hadden de wekker laten aflopen om 0700 Hr omdat we voor vandaag ook een langere trip gepland hadden. Uiteindelijk was het 0730 Hr toen het warm genoeg was om ook definitief uit ons bed te komen. Zo werd het toch nog negen uur vooraleer we vertrokken. Toen we op de afrit van de camperplaats startklaar stonden kwam de plaatselijke bakker net aan zodat we voor 1.70 € nog snel 2 baguettes konden kopen. Door de hele dichte mist verliep het eerste uur zenuwslopend traag, want het zicht was echt te beperkt om meer dan 40 km/Hr te rijden. Pas toen we op de snelweg kwamen brak de zon door en konden we de nodige kilometers afleggen richting "Pont de Normandie".

Na het overschrijden van dit indrukwekkende bouwwerk kwamen we op 1330 Hr aan op de grote camperplaats van Honfleur.

Zo'n grote camperplaats is eigenlijk niet zo helemaal ons ding maar we wilden het beroemde en "meest gefotografeerde dorpje van Frankrijk" wel eens met eigen ogen zien. We betaalden aan een automaat 11€ voor 24 uur, lozen, stroom en water tanken inbegrepen.

Na het verorberen van de baguettes gingen we op pad om de straten en steegjes te verkennen.

Drie uur later hadden we genoeg restaurants, chocolaterieën en kunstwinkels gezien en werd het tijd voor een koffie of een pommeau op een zonnig terrasje aan het "Vieux bassin".

Op deze foto moest het drankje nog komen.

Daarna wandelden we terug naar onze mobi. Terwijl we nog wat zaten te lezen alvorens te gaan eten hoorden we een gekraak en rolden we plots vooruit. We sprongen snel naar buiten waar bleek dat een Fransman achteruit tegen ons was gereden. Gelukkig was het fietsrek tegen fietsrek en was de schade heel beperkt.

Toen we alledrie bekomen waren wandelden we terug naar het centrum voor het avondmaal. Tussen alle aanbiedingen voor oesters, mosselen en andere zeebewoners kozen wij (helemaal typisch voor ons) voor "Ristorante Il Parasole" omdat we zin hadden in pizza. Voor 3 lekkere pizza's, een fles Perrier, een halve liter huiswijn, 2 desserts en een koffie betaalden we 55€.

De avond werd op een klassieke manier afgesloten met lezen en met het besluit dat we Honfleur wel een mooi stadje vonden, maar dat het allemaal ook een beetje overroepen is. We besloten dan ook dat we tevreden waren om dit stadje bezocht te hebben, maar dat het hoogstwaarschijnlijk bij deze ene keer zal blijven. Voor de liefhebbers is er wel een vlindertuin te bezoeken.

Zaterdag 2 april.

Vertrek in Honfleur om 0930 Hr.

Kosten voor overnachting: 11€ (stroom, water en lozen inbegrepen).

Aankomst in Formigny om 1115 Hr.

Afstand 124 km.

Péage: 7,50€.

Op deze heel grote overvolle camperplaats in Honfleur hebben we toch goed geslapen. Om 0830 kwam ook de bakker over de plaats gereden met stokbrood en croissants. We hadden al ontbeten dus kochten we 2 baguettes voor 's middags en dan gingen we op weg. Om op tijd aan te komen in de buurt van Omaha Beach reden we over de snelweg.

Bij aankomst op  La ferme du lavoir in Formigny, in de buurt van Colleville sur Mer, waren nog 3 van de 4 plaatsen vrij. Het onthaal was gesloten maar er hing een papier waarop stond dat we ons gerust mochten installeren. Omdat het prachtig weer was hebben we daar niet over getwijfeld en na snel de afwas van de vorige dag te hebben gedaan zaten we gauw in het zonnetje onze baguette te eten met een stukje kaas. Zo was na het eerste terrasje van het jaar (gisteren in Honfleur) ook onze eerste openluchtmaaltijd van 2016 een feit.

Voor de namiddag hadden we een bezoek gepland aan Omaha Beach met het daarbij horende kerkhof en memorial. Toen ik Tessa's fiets van het fietsenrek haalde bleek het achterwiel helemaal "paraplu" (ik weet niet hoe men dit in het echte Nederlands zegt) te staan en was de fiets niet meer te gebruiken. De aanrijding van gisteren had dus toch meer schade aangericht ☹️. Brigitte en ik fietsten dus maar alleen naar het memorial. 

Tessa vond het nog niet eens erg want ze had nog heel wat schoolwerk te doen en bovendien had ze geen zin om naar een paar duizend dode mensen (dit zijn haar eigen woorden) te gaan kijken. Bovendien was er goede WiFi, en dat was waarschijnlijk ook een goed excuus om niet mee te gaan. Ook al is dit niet het eerste oorlogskerkhof dat ik zie, het blijft toch indrukwekkend en om stil van te worden.

Terug aan de boerderij smeedden we plannen voor morgen (één voor goed weer en één voor slecht weer) en daarna ging ik naar de receptie voor een proefsessie van cider, pommeau en calvados. Dit leverde, naast een fijn gesprek met de eigenaar, 2 flessen lekkere calvados en een fles ciderazijn op. 

Voor het verblijf betaalden we 10€, alles inbegrepen.

Eten, nog eens afwassen, een beetje TV en lezen sloten deze dag af.

Zondag 3 april.

Vertrek in Formigny om 0930 Hr.

Kosten voor overnachting: 10€ (stroom, water, lozen, douche en toilet inbegrepen).

Aankomst in Sainte-mére-église om 1730 Hr.

Afstand 68 km.

We kenden een hele rustige en pikdonkere nacht. Na het ontbijt reed ik op de fiets snel naar het centrum van Formigny om in de plaatselijke Bar-Tabac baguettes te gaan kopen. Helaas was de zaak op zondag gesloten ☹️.

We vertrokken dan maar richting Pointe du Hoc voor een bezoek aan deze klif waar op 6 juni 1944 een zwaar gevecht geleverd werd door Amerikaanse Rangers. Onderweg kwamen we een winkel tegen die wel open was en zo hadden we toch nog vers brood. Op Pointe du Hoc aangekomen was het zonnig en niet te koud. Omdat onze weerapp regen voorspelde gingen we eerst de Pointe zelf verkennen zolang het droog zou blijven. Er staan een aantal interessante informatieborden die het verloop van de strijd weergeven. Ook zijn de restanten van de bunkers nog duidelijk zichtbaar en gedeeltelijk te bezoeken. 

De bomkraters zijn ook nog steeds te zien en zo krijg je enigszins een idee van de verbeten strijd die hier gevoerd is.

Op het uiterste puntje van de klif staat ook een monument ter ere van de gesneuvelde Amerikanen.

Toen we buiten helemaal rond waren bezochten we ook nog even het bezoekerscentrum waar we een paar minuten film te zien kregen met getuigenissen van mensen die aan de verovering hadden deelgenomen en die er meer dan 60 jaar later nog steeds niet goed van waren.

Na dit bezoek reden we naar Utah Beach waar we op de parking eerst onze baguettes verorberden. Daarna namen we een kijkje op het strand en aan de monumenten die er zijn opgericht voor de vele deelnemers aan de landing. 

Dan bezochten Tessa en ik het museum terwijl Brigitte een wandeling maakte met haar fototoestel. Het museum is heel goed opgezet met veel authentiek materiaal, waaronder een B26 bommenwerper,

wapens en uitrustingsstukken van zowel de Duitsers als de Amerikanen en een aantal interessante filmpjes. We waren er meer dan 2 uren zoet mee.

Daarna werd het tijd om een plaatsje te zoeken voor de nacht. Het oorspronkelijke plan om aan de Nez de Jobourg te gaan overnachten werd gewijzigd vanwege de weersvoorspelling en dus reden we naar Sainte-Mère-Eglise om daar op de camping te gaan staan. Voor 17,50€ waren we gesteld, stroom en WiFi inbegrepen.

Na het avondeten wandelden Brigitte en ik nog naar het centrum om te gaan kijken of John Steele nog aan de kerktoren zou hangen. 

Zo vonden we in het kleine centrum ook een bakker die morgen open was en dus was onze baguette voor morgen ook al geregeld.

Maandag 4 april.

Vertrek in Sainte-Mère- Eglise om 1100 Hr.

Kosten voor overnachting: 17,50€ (stroom, water, lozen, douche en toilet inbegrepen).

Aankomst in Beauvoir om 1400 Hr.

Afstand 133 km.

In dit door de oorlog getekende stadje beleefden we een rustige nacht. Om 0830 Hr ging Brigitte in het centrum verse croissants en baguettes halen voor een ontspannen ontbijt.

Om 1100 Hr gingen we op weg. Na korte tijd maakten we een tussenstop in Carentan om daar in de Carrefour boodschappen te doen (het drinkwater was op en wat nog erger was, ook de wijn was op 😄). De diesel was ook bijna op dus deden we onze tank ook maar vol (voor 1,03€ per liter waren we een stuk goedkoper af dan een paar dagen geleden op de snelweg waar we 1,24€ betaalden). Om 1400 Hr arriveerden we op Camping aux Pommiers in Beauvoir, op wandelafstand van de Mont Saint Michel. Daar werden we aan de receptie heel vriendelijk ontvangen. Voor deze dag hadden ze geen plaats meer met elektriciteit maar dat vormde voor ons geen probleem. We hadden immers de ganse nacht aan de stroom gehangen en we hadden net twee uren gereden. Onze batterijen konden dus niet voller zijn.

Na het middagmaal met de pas gekochte wijn en de eveneens pas gekochte lokale

Camembert gingen Brigitte en ik te voet op weg naar de Mont. Langs de rivier is het een half uur stappen tot aan de grote parking vanwaaruit de gratis pendelbussen naar de ingang van de Mont rijden. Nog een half uur stappen bracht ons tot vlak bij de berg. Tijdens deze wandeling maakten we heel wat foto's. 

Terug op de camping was Tessa klaar met studeren en was het tijd om een pot pasta met tonijn te maken en een strijdplan te smeden om morgen de Mont Saint Michel echt te bezoeken.

Dinsdag 5 april.

Nog steeds camping Les Pommiers in Beauvoir.

Kosten voor overnachting: 22,38€ (water, lozen,toilet en douche inbegrepen).

Na een lekker vers stokbroodje trokken we deze morgen met ons drie richting Mont Saint Michel. Voor het vertrek ging ik nog snel melden bij de receptie dat we geen andere plaats (met elektriciteit) nodig hadden.

We wandelden tot aan de grote parking waar we de pendelbussen namen tot aan de ingangspoort van de beroemde rots in het water. 

Daar kwamen we dan in een smalle straat met allemaal winkeltjes en eetgelegenheden, 

maar die lieten we links liggen om zo hoog mogelijk te trekken. Ondertussen genoten we van de vele mooie uitzichten over de baai, waar door het laagwater alleen maar zand te zien was. 

Ook zagen we van boven uit grote groepen wadlopers, onder leiding van een gids. Aan de ingang van de abdij kwam aan onze klimtocht een einde omdat we (bewust) geen kaartjes gekocht hadden om deze te bezoeken. Dus daalden we op ons gemak weer af en kwamen we uiteindelijk weer in de buurt van de poort waar het belachelijk druk was. We besloten dus om de bus terug te nemen en in de buurt van de parking iets te gaan eten. Deze drukte is immers niet ons ding en de belachelijk hoge prijzen voor spijs en drank trouwens ook niet.

In één van de grote restaurants bij de parking aten Brigitte en ik een Galette "La Bretonne" ( ei, aardappelen, gerookte kip en spek) en Tessa een crêpe "La Roya" (met Peer, amandelen, chocoladesaus en vanille-ijs). Een fles San Pellegrino en een klein flesje cider erbij brachten de rekening op 38€. Een aanvaardbare prijs, vooral omdat het ook nog eens heel lekker was.

Op ons gemak gingen we dan terug naar de camping waar ik snel de stoelen en de tafel uithaalde om van de zon te profiteren. Zo zaten we een uurtje of twee in korte broek (maar wel met een dikke trui 😄) te genieten van het mooie weer en een lekker drankje vooraleer toch maar naar binnen te vluchten. De wind maakte immers dat het toch wel fris bleef.

Daarna werd het weer tijd voor de klassieke avondroutine van eten, douchen, lezen en slapen.

Woensdag 6 april.

Vertrek in Beauvoir om 0945 Hr.

Aankomst in Dieppe om 1600 Hr.

Kosten voor overnachting: 22,38€ (water, lozen, toilet en douche inbegrepen).

Afstand 325 km.

Péage: 6,30€ voor de Pont de Normandie en 16,50€ voor de snelweg.

Na het ontbijt met een lekker vers chocoladebroodje waren we weg. Een winkelstop in de Carrefour van Avranches was nodig voor een beetje proviand en daarna begonnen we aan een minder leuk gedeelte, namelijk kilometers vreten op de snelweg. Veel wind en veel regen, samen met een door wegenwerken afgesloten uitrit deden onze planning de das om. We hadden immers voorzien om aan de krijtrotsen van St Valery en Caux te gaan staan maar uiteindelijk kwamen we in Dieppe uit. Ondertussen was het wel gestopt met regenen en scheen de zon volop en dus stonden we op deze vernieuwde camperplaats met zicht op zee uitstekend. 

Met een stevige bries maakten we een wandeling langs het strand tot waar de krijtrotsen beginnen en kwamen door het centrum terug.

 Aan de havenkant zochten we ondertussen een restaurant uit om later op de avond te gaan eten.

Na een aperitiefje in onze mobi gingen we dan naar het uitgekozen restaurant. We bestelden alledrie een pot mosselen (de plaatselijke bouchot) met frieten met daarbij een pichet witte wijn en een fles San Pellegrino. Toen dit op was hadden we nog plaats voor een dessert. Een chocolademousse, profiteroles en een Tarte Normande werden uitgekozen en toen dat allemaal op was kreeg ik er alleen nog een koffie bij. Dit alles kostte ons 88€ en het was elke cent waard. Daarmee eindigde deze dag, na saaie kilometers in slecht weer toch nog met een zeer positieve noot.

Donderdag 7 april.

Vertrek in Dieppe om 1030 Hr.

Aankomst in St Firmin le Crotoy om 1400 Hr.

Kosten voor overnachting: 12€ (water en lozen inbegrepen, stroom ook indien nog een stopcontact vrij).

Afstand 79 km.

Door de stevige bries en de niet ophoudende regen- en hagelbuien hebben we niet zo goed geslapen. Jammer, want de camperplaats (geasfalteerd en met een uitgekiende loosplaats) en het centrum van Dieppe is wel de moeite waard. Om 0830 kwam er ook een bakker aangetoeterd.

Om 1030 Hr vertrokken we om langs de Departementale weg naar St Firmin le Crotoy te rijden. Nog een tussenstop in de Carrefour van St Valery sur Somme voor eten en dan stopten we voor een Picnic met een view over de Baai van de Somme.

Daarna reden we naar Camping Les Aubépines, waar we al enkele keren geweest zijn. Brigitte en ik wandelden dan over de weg in de richting van de baai om van de zeelucht te genieten en wat foto's te maken. 

Net op tijd om niet nat te worden stapten we terug de camping op om te aperitieven en daarna een hapje te eten.

Vrijdag 8 april.

Vertrek in St Firmin le Crotoy om 0915 Hr.

Aankomst in Wissant om 1700 Hr.

Kosten voor overnachting: 23,20€ (stroom, water, lozen, douche en toilet inbegrepen).

Péage: 9€.

Afstand: 110 km

Deze nacht was er veel minder wind en geen regen, zodat we in tegenstelling tot gisteren wel goed konden slapen.

Vandaag hadden we een afspraak met vrienden uit Oostende aan Cap Gris-Nez. Daar hadden we in Restaurant La Sirène een tafel gereserveerd. Om 1045 Hr waren we geparkeerd op de parking van de Cap, waar niet overnacht mag worden. Een beetje later arriveerden onze vrienden, die gisteren de nacht hadden doorgebracht in een Bed and Breakfast in de buurt. Eerst maakten we een kleine wandeling om daarna plaats te nemen in het restaurant. 

We kregen een tafel aan het raam met een prachtig uitzicht over het Kanaal en met zicht op de krijtrotsen in Engeland, dankzij het mooie weer. Na het aperitief waren we een uurtje of twee zoet met het verorberen van onze plateau Fruits de mer, 

en voor Tessa en de dochter van onze vrienden een stevige Sole Meunière. Een dessert kregen we er niet meer bij, alleen nog een koffietje.

Om deze maaltijd beter te laten verteren maakten we nog een wandeling in het zonnetje, nog steeds met zicht op Engeland.

Daarna was het tijd om afscheid te nemen zodat de vrienden konden terugkeren naar Oostende en wij een plaatsje konden zoeken voor de nacht. De parking in Wissant stond vol dus reden wij naar Le bout du Sombre een beetje verder. Dit is gewoon een weide waar officieel mag overnacht worden, zonder enige voorziening. Er was niemand toen we aankwamen zodat we snel een goed plaatsje hadden. De zon scheen nog steeds maar er was teveel wind om de stoelen buiten te zetten.

We installeerden ons dan maar op het gemak binnen, maar wel met de deur open zodat de zon kon binnenschijnen.

Zaterdag 9 april.

Vertrek in Wissant om 0945 Hr.

Aankomst in Peer om 1515 Hr.

Kosten voor overnachting: 0€ (geen voorzieningen).

Afstand 311 km.

We hebben op de weide heel goed geslapen.

Geen enkel geluid heeft onze nachtrust verstoord. Na een laatste ontbijt op Franse bodem was het tijd om huiswaarts te keren. Een voorspoedige rit met veel zon en slechts een klein beetje file in Ranst zorgde er voor dat we om 1515 Hr thuis waren. Tegen etenstijd (dat wil zeggen een pizza gaan halen 😄) was alles uitgepakt. Morgen binnen- en buitenkant poetsen en dan mag Jerom weer op stal tot de volgende uitstap.

Voor de statistieken nog dit:

Op 9 dagen reden we 1725 km ( rijtijd 26 uren en 17 minuten).

Volgens de boordcomputer hadden we een gemiddeld verbruik van 9,9 liter per 100 km.

Bedankt voor het lezen,

Nico, Brigitte en Tessa.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Frankrijk

Fotoalbum Normandië 2016 (45)

22 April 2016 | Normandië in de paasvakantie 2016 | Frankrijk | Laatste Aanpassing 31 Juli 2016

  • Utah Beach.
  • Monument op het kerkhof van Omaha Beach.
  • Utah Beach.
  • De parking van Cap Gris Nez (overnachten in de cam

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking