Reisverhaal «Italië van 7 tot 25 augustus 2016»

Italië van 7 tot 25 augustus 2016 | Italië | 6 Reacties 07 Augustus 2016 - Laatste Aanpassing 11 September 2016

Italië van 7 tot 25 augustus 2016.

Zondag 7 augustus.

Vertrek in Peer om 0455 Hr.

Aankomst in Füssen om 1615 Hr.

Afstand: 724 km.

Deze eerste (rij)dag kan kort samengevat worden:

- Veel te vroeg opstaan (om 0400 Hr).

- De eerste 450 km, tot net voor Karlsruhe, gingen heel vlot.

- De volgende uren gingen helemaal niet vlot. Dit was te wijten aan wegenwerken, grote drukte en onvoorzichtige chauffeurs. Daardoor waren er files in Karlsruhe, Pforzheim, Aichelberg en vreemd genoeg dit jaar ook op de A7 tussen Ulm en Memmingen.

- Een navigatiefout kostte ons ook nog een half uurtje. We wilden via de B10 door Ulm rijden, maar daar is een Umweltplakette nodig en die was ik vergeten bestellen.

- Aangekomen op Wohnmobilstellplatz Füssen was die voor 95% volzet zodat we ternauwernood nog een plaatsje vonden. De kostprijs voor een plaats is 14€ per camper, lozen en water tanken inbegrepen. Elektriciteit kost 1€ en douchen kost eveneens 1€ voor 5 minuten.

- Een beetje gaar van deze lange en warme dag beperkten we ons de rest van de avond tot eten (schnitzel natuurlijk, met een lekker frisse weizenbier 😛), nieuws kijken en een beetje lezen. Geheel tegen onze gewoonte in kon er zelfs geen wandeling meer af.

Maandag 8 augustus.

Vertrek in Füssen om 0810 Hr.

Aankomst in Colà om 1500 Hr.

Afstand: 365 km.

Betaalde tol: 9 € voor de Brennerpas en 15,60 € voor de snelweg tot aan de afrit Affi, Lago di Garda Sud.

Moe van de lange rit zorgde een lekker frisse nacht voor een formidabele nachtrust. We stonden op om 0630 Hr en om 0700 Hr was Tessa de eerste klant bij de vlakbij gelegen bakker. De nog warme croissants en de Kaiserbrötchen gingen er vlot in en iets na acht waren we vertrokken.

Via de Fernpass en een tankbeurt nog voor we de snelweg opreden (tanken in Oostenrijk is trouwens een aanrader met 1,04€ voor een liter diesel) reden we de Brennerpas over. Dit deden we over de snelweg omdat we zo snel mogelijk aan het Lago di Garda wilden aankomen.

Rond 1500 Hr arriveerden we dan in Colà di Lazise op Area Camper Villa dei Cedri

In deze buurt kennen we al jaren de weg dus na een drankje zaten we al snel op de fiets richting Pacengo om een duik te nemen in het Gardameer. Na deze welkome afkoeling fietsten we terug naar de camperplaats om daar te douchen en om dan nog eens op de fiets te springen richting Pacengo voor het avondmaal.

Zo hadden we vroeger gegeten dan gewoonlijk maar dat vonden we geen van allen echt erg. We wilden immers graag voor het donker terug fietsen want de wegen zijn hier niet verlicht en van een fietspad heeft men nog niet gehoord.

De Wifi op de camperplaats (in de prijs inbegrepen) is van goede kwaliteit zodat we 's avonds op zoek konden gaan naar een plaats voor de dag erna. De weersvoorspellingen gooiden onze planning immers in de war.

Dinsdag 9 augustus.

Vertrek in Colà di Lazise om 1045 Hr.

Aankomst in Modena om 1700 Hr.

Afstand:136 km.

Betaalde tol: 7 €.

Gisterenavond hebben we nog een paar uur kunnen genieten van een concert in de buurt. Daardoor was het nogal laat voor we eindelijk sliepen. Toch hadden we allemaal goed geslapen en na het ontbijt konden we lozen en op pad. Dat dachten we tenminste. Want een foutje van iemand die het terrein wou verlaten (of een foutje in het slagboomsysteem ??) zorgde voor een beetje vertraging. De slagboom zat immers geklemd tussen zijn fietsen. 

Gelukkig was de beheerder snel ter plaatse om het euvel te verhelpen. Zo konden we dus toch vertrekken om 10 minuten later in een file terecht te komen die ons een volledig uur kostte om de zeven kilometer af te leggen tot op de snelweg.

Daarna ging de rit tot in Modena gelukkig wel voorspoedig zodat we 's middags mooi op tijd een broodje konden eten in het Centro Commerciale Grandemilia. Daarna gingen de dames op strooptocht voor kleding en schoenen en uiteindelijk bezochten we de Ipercoop voor eten en vooral drinken voor de volgende dagen.

Voor het verlaten van het winkelcentrum gingen we ook nog tanken bij de pomp die bij dit centrum hoort. Voor 1.19 € voor een liter diesel is dit een aanrader. We kwamen ook al prijzen tegen van meer dan 1.60 €. Voor een volle tank scheelt dit al gauw een pizza of twee 😄.

Om 1700 Hr kwamen we dan op de camperplaats van Camperclub Mutina waar we ons installeerden om voor de rest van de avond te niksen, te eten en iets te drinken. Deze plaats kost 15 € (14 € met kortingskaart van ACSI). Hiervoor heb je toilet, douches, mogelijkheid tot lozen en tanken van water en Wifi. Wij gingen nergens meer naartoe, maar van vorig jaar weten we dat het centrum van Modena vlot met de fiets te bereiken is.

Woensdag 10 augustus.

Vertrek in Modena om 0945 Hr.

Aankomst in Arezzo om 1215 Hr.

Afstand: 210 km.

Betaalde tol: 14,60 €.

Na een frisse, rustige nacht vonden we 's ochtends ons droogrek omgewaaid op de grond, waardoor onze handdoeken natter waren dan toen we ze hadden opgehangen. Na het ontbijt en een volledige servicebeurt gingen we op pad richting Arezzo.

We namen de A1 om via Bologna en Firenze te rijden. Op een bepaald moment konden we kiezen tussen de meest directe route of de panoramische route. Wij kozen voor de panoramische route. Dit stuk snelweg leidt met heel veel bochten door de Toscaanse bergen. Volgens mij is dit het oude stuk van de A1, waar we 23 jaar geleden al eens met de caravan doorgereden zijn.

Aangekomen in Arezzo gingen we eerst kijken op de Parcheggio Tarlati. Dit is een gratis parking waar ook overnacht mag worden. Plaats was er genoeg, maar ons "buikgevoel" vond het maar niks. Moeilijk te zeggen waarom, maar we reden dan toch maar een paar honderd meter verder naar de Area Comunale naast het sportveld waar we voor 8€ wel op ons gemak stonden.

Hier kan men ook toilet en grijs water lozen, en voor 10 cent per 10 liter kan er ook water getankt worden.

Nadat het ticket van de betaling aan het raam gehangen was gingen we te voet op weg naar het centrum van Arezzo. De roltrappen om het centrum te bereiken zijn maar ongeveer 500 meter van de camperplaats verwijderd. 

Via deze roltrappen kwamen we voorbij de toeristische dienst, waar ik voor 50 cent een stadsplannetje kocht. Dan gingen we op zoek naar iets om te eten. We vonden een terrasje op de Piazza San Francesco (Caffè dei Costanti). Brigitte en ik aten een bord pasta en Tessa koos voor een salade met tonijn, mais, tomaten en mozzarella. Met een fles water erbij (en natuurlijk 2€ per persoon voor de coperto) betaalden we 27€. Het smaakte in ieder geval heel lekker, ook al moesten we op het einde van de maaltijd naar binnen vluchten voor een onweer met de daarbij horende regen.

De inwendige mens versterkt maakten we een wandeling door de stad, langs de voornaamste kerken en gebouwen.

We passeerden ook aan het Fortezza Medicea, door het Parco del Prato, en via het Piazza del Popolo gingen we naar de overblijfselen van een Romeins Amfitheater.

We keerden terug via de Corso Italia, met een aantal winkels, en toen we terug boven in de stad kwamen stapten we eens de Duomo binnen. Het is niet onze gewoonte om kerken, kathedralen of soortgelijke gebouwen te bezoeken, maar ik was toch een beetje onder de indruk van het gebouw en vooral van de plafondschilderingen. Na dit vertoon van devotie werd het tijd om terug te keren naar onze camper om daar in de schaduw te genieten van een drankje en een beetje te niksen.

Om 1900 Hr keken we tijdens het eten op BVN naar het nieuws en naar de resultaten van de Olympische Spelen en daarna was het tijd voor een douche en om buiten nog wat te genieten van het weer en van de krekels.

Donderdag 11 augustus.

Vertrek in Arezzo om 1000 Hr.

Aankomst in Perugia om 1150 Hr.

Afstand: 100 km.

Geen tol betaald.

Een rustige en frisse nacht zorgde er voor dat we lekker uitgerust waren. Om 0800 Hr wandelde ik naar de Macelleria op 200 meter van de camper voor verse broodjes. Ontbijten deden we binnen omdat het nog te fris was om stoelen en tafel uit te halen.

Na een servicebeurt vertrokken we om 1000 Hr richting Perugia. Na een rit met mooie uitzichten over de heuvels van Toscane en Umbrië, maar met gemartelde banden en vering, kwamen we tegen de middag via de SS73, de SP 221 en de E45 (dit is een tolvrije snelweg en dat is er aan te merken ook) aan in Perugia. Daar reden we naar de Area Comunale Piazzale del Bove. Voor 18€ kan je hier 24 uren staan, volledige service en zo nodig ook elektriciteit inbegrepen. Er zijn ook 2 toiletten en één douche, allemaal proper.

Na een drankje haalden we nog een stadsplannetje uit de automaat en trokken we te voet, langs hellingen tot 21,5 % in de richting van het historisch stadscentrum.

We vonden vrij snel een schaduwplaatsje op een terras waar we van een lekker hapje genoten.

Tagliatelle al tartufo voor Brigitte, pizza voor Tessa en mij, een fles water en een halve liter lekker wit druivensap kostte ons 43€.

Na deze versterking van de inwendige mens gingen we, zoals altijd in een stad, kriskras allerlei straatjes in en uit op zoek naar mooie gebouwen en uitzichten.

Op dat gebied wordt men in Perugia verwend.

Zo vonden we ook een gezellig terrasje met een geweldig uitzicht over de wijde omgeving. We konden in de verte zelfs Assisi tegen een berghelling zien liggen. 

Hier trakteerde Tessa ons op een drankje.

Vervolgens gingen we nog een stukje het centrum in voor een lekker ijsje om daarna met de roltrappen en weer langs de steile helling naar ons mobiel huisje terug te keren.

De rest van de avond hielden we ons onledig met het eten van een broodje, nieuws kijken, verslagen schrijven en profiteren van het Wifi-netwerk van de camperplaats.

Vrijdag 12 augustus.

Vertrek in Perugia om 1000 Hr.

Aankomst in Passignano sul Trasimeno om 1130 Hr.

Afstand: 29 km.

Doordat de camperplaats vlak bij een drukke weg ligt waren we door het verkeer al vroeg wakker. We ontbeten rustig en na een volledige servicebeurt vertrokken we naar het Lago Trasimeno. We stopten onderweg voor het aanvullen van de voorraden en om 1130 Hr kwamen we aan op Camping La Spiaggia in Passignano sul Trasimeno. Dit is een niet al te grote camping met alle mogelijke faciliteiten, zelfs een eigen bar en restaurant. De prijs is natuurlijk ook die van een camping, namelijk 38€ voor ons drie. Daarvoor heb je ook een zwembad en sta je aan het meer.

Nadat we geïnstalleerd waren, met de nodige aandacht voor de antenne om het nieuws en de samenvatting van de Olympische Spelen te kunnen zien, aten we de pas gekochte broodjes op.

Na het eten deden we de was (5€ voor een jeton) en toen die te drogen hing maakten Brigitte en ik een wandeling naar het centrum van het dorp op ongeveer één kilometer. Daar kuierden we een beetje rond in het zonnetje en dronken we iets op één van de vele terrasjes. We kozen wel voor een terras met zicht op het meer zodat de Aperol en het biertje nog beter smaakten. 

Tessa bleef ondertussen op de camping om een beetje te "chillen".

Bij terugkomst op de camping maakten we gebruik van de relatief goede Wifi om een paar foto's door te sturen naar familie en vrienden, en zo werd het weer tijd voor de avondroutine van eten (lekkere zelfgebakken kippenlapjes), douchen en lezen.

Zaterdag 13 augustus.

Camping La Spiaggia in Passignano sul Trasimeno.

We besloten om er een rustige zaterdag van te maken.

Omdat het markt was in Passignano wandelden we in de late voormiddag naar het centrum om eens te gaan kijken. Het was een typische Italiaanse markt, met veel kleding, schoenen en groenten en fruit. Het was ook een kleine markt, zodat we snel rond waren. Maar toch slaagde Brigitte er in om een paar schoenen te kopen 😄. Verderop was er ook nog een rommelmarkt en stonden er een paar kraampjes met handwerk en lokale specialiteiten. Er was echter niets bij dat ons kon bekoren en dus kochten we alleen nog wat brood in de supermarkt om daarna op hetzelfde terrasje van gisteren een koffie te drinken, natuurlijk weer met uitzicht op het meer.

Na het middageten probeerden we alle drie om van "niksdoen" een kunstvorm te maken 😜. Dit hielden we de rest van de dag vol.

Zondag 14 augustus.

Camping La Spiaggia in Passignano sul Trasimeno.

Vandaag maakten we er eenzelfde luie dag van als gisteren. Ik was de enige die vandaag naar het dorpscentrum wandelde om in de supermarkt inkopen te doen. Tegelijkertijd wou ik van op de middeleeuwse toren een paar foto's maken van de omgeving.

Jammer genoeg kan men tussen 1400 Hr en 1600 Hr niet op de toren en was het nog maar 1500 Hr toen ik er aankwam.

Ik had geen zin om te wachten en ging dus maar inkopen doen om dan terug te keren naar de camping.

Van deze wandeling had ik het zodanig warm gekregen dat ik een frisse duik nam in het meer (de eerste keer sinds we hier aankwamen). Daarna genoten we van een aperitief, terwijl we een concrete planning maakten voor de tweede helft van onze trip.

Een lekkere pizza uit het campingrestaurant sloot de dag af.

Maandag 15 augustus.

Vertrek in Passignano sul Trasimeno om 1030 Hr.

Aankomst in Rome om 1300 Hr.

Afstand: 205 km.

Betaalde tol: 4,50€.

Onze pas aangekomen buren (4 jonge koppels met tenten) besloten gisterenavond om Ferragosto al een dag op voorhand stevig te vieren, en dit met de nodige alcoholische vloeistoffen. Dit resulteerde in een hoop lawaai, dat gelukkig om 2300 Hr afgelopen was. Toen besloten ze om nog een stapje in de wereld te zetten om verder te feesten. Gelukkig hoorden we ze niet terugkeren en werd het een rustige nacht.

Na het ontbijt ruimden we op en om 1030 Hr vertrokken we richting Rome, het hoofddoel van deze vakantie. Na meer dan 100 hobbelige kilometers, via Perugia en heel veel mooie dorpjes en stadjes op de omliggende heuvels langs de SS3bis (Eufemistisch ook wel E45 genoemd) kwamen we op de A1. Dit is wel een betalende snelweg en dat is duidelijk te merken aan de kwaliteit van het wegdek. Op weg naar de camperplaats Area Sosta Autocaravan LGP stuurde de GPS ons niet via afrit 18, maar wel via afrit 14. Daardoor moesten we door een paar buitenwijken van Rome en prezen we ons gelukkig dat het de belangrijkste feestdag was in Italië. Er was dus zo goed als geen verkeer en dat was maar goed ook. Op een gewone weekdag zou ik hier niet met de camper willen rijden.

Om 1300 Hr kwamen we dan op de camperplaats waar we heel vriendelijk ontvangen werden. We ontvingen een stadsplan van Rome en ook de nodige info over de bereikbaarheid via het openbaar vervoer (bus, tram en metro). We kregen een plaats toegewezen waarvoor men 18€ moet betalen en ook nog 2€ per persoon per dag als toeristenbelasting. Voor deze prijs kan je toilet en grijs water lozen, 

water tanken en er is overal elektriciteit. Er zijn ook afwasbakken (alleen koud water) en douches. Door de hitte plaatsten we de tafel en de stoelen onder één van de weinige bomen om voor het middageten een beetje schaduw te hebben. Daarna planden we onze twee volgende dagen. Ik ging met Brigitte nog op een kleine verkenningstocht om de juiste bushalte te zoeken (deze ligt blijkbaar recht tegenover de camperplaats) en om de openingsuren van de vlakbij gelegen supermarkt te vinden. Dat laatste is niet gelukt omdat de parking was afgesloten.

Een beetje lezen, een bord pasta en een douche sloten deze dag af.

Dinsdag 16 augustus.

Area Sosta Autocaravan LGP in Rome.

Afstand: 19564 stappen volgens de iPhone (te voelen aan onze voeten kan dat wel kloppen ☹️).

In tegenstelling tot een gewone vakantiedag stonden we vandaag al om 0615 Hr naast ons bed. We hadden immers een hele trip langs de hoogtepunten van Rome uitgestippeld.

Vòòr 0745 Hr stonden we al aan de vlakbij de camperplaats gelegen bushalte om met lijn 105 richting stadscentrum te rijden. De bussen van het stadsnetwerk rijden op regelmatige basis, maar zonder een tijdstabel. Het is dus een beetje afwachten wanneer er een bus komt. Gelukkig moesten we maar een paar minuutjes wachten op de bus naar Termini (het centraal station van Rome). Op ons stadsplan konden we de rit een beetje volgen en dus besloten we om al een stuk vòòr het station uit te stappen om zo sneller bij het Colosseum te komen. 

Net voor 0900 Hr stonden we daar in de wachtrij. 

We schoten zelfs sneller op dan de rij van mensen met een Roma Pass. Na controle van de rugzakken met een scanner en het passeren van de metaaldetector (dezelfde procedure als op een vliegveld) konden we al snel een kaartje kopen. Gelukkig had ik mijn Leatherman die altijd in mijn rugzak zit 's morgens in de camper achtergelaten. Let op: waterflessen moeten leeg zijn maar kunnen in het Colosseum en op het Forum Romanum aan drinkkraantjes gevuld worden. Voor de prijs van 12€ per volwassene (onder de 18 jaar is het gratis en tussen 18 en 25 jaar is het 7.50€) hadden we een ticket voor zowel het Colosseum als het Forum Romanum. Meer dan 20 jaar geleden waren Brigitte en ik al eens in Rome, maar het blijft indrukwekkend om te zien hoe men meer dan 20 eeuwen geleden een hoop stenen zo op elkaar kon zetten.

Na het bezoek aan deze constructie gingen we naar het Forum Romanum. Ook hier dezelfde procedure met scanner en metaaldetector. Ik moest zelfs mijn rugzak leegmaken omdat men een klein mes meende ontdekt te hebben, maar gelukkig was het alleen maar een portemonneetje met kleingeld. Daarna beklommen we de Palatijn om het mooiste uitzicht over het Forum te hebben.

Ook hier waren we weer onder de indruk van hetgeen we te zien kregen, o.a. De tempels van Romulus, Saturnus, Castor en Pollux en de bogen van Titus 

en van Septimus Severius. Het huis van de Vestaalse maagden is ook nog duidelijk herkenbaar.

Langs de Via Sacra verlieten we dan het Forum.

Zo kwamen we aan het Forum van Trajanus met zijn zuil.

Hier werden ook nog wat foto's geschoten om dan via het Pantheon iets te zoeken om te eten.

We kozen voor Ristorante Maccheroni op de Piazza delle Coppelle. Dit is een pleintje vlakbij het Pantheon waar men als niet-wetende toerist niet zomaar passeert, maar wij kregen al voor de reis een tip van iemand op Brigitte haar werk. De tip was goud waard en voor 75€ aten we alledrie ons buikje helemaal rond. Twee flessen water, een halve liter rode huiswijn, Bresaola met Parmiggiano en rucola voor mij, dan Saltimbocca alla Romana voor mij, Fettuccine al tartufo voor Brigitte en Fettuccine con mozzarella en pommodorini voor Tessa. Het beste van al is: het was formidabel lekker 😂. Niet verder vertellen hè.

Langs het Piazza Navona

wandelden we dan in de richting van de Ponte degli Angeli om zo Vaticaanstad binnen te stappen. 

Daar keken we onze ogen uit aan het Sint-Pietersplein. 

Aanschuiven om de basiliek te bezoeken deden we niet. Dat hadden we op voorhand al zo besloten.

We trokken dan terug naar het Piazza Navona voor een lekker ijsje, waarna we de bus (lijn 70) naar het station namen om van daaruit terug "huiswaarts" te keren. Aan het station moesten we meer dan een half uur wachten (geen vast rittenschema had ik toch gezegd) op de bus (lijn 105) terug naar de camperplaats.

De rest van de avond was er niet veel actie meer.

Woensdag 17 augustus.

Area Sosta Autocaravan LGP in Rome.

Afstand: 15899 stappen.

Vandaag stonden we niet zo vroeg op want we hadden niets gepland waar we een kaartje moesten kopen. Met dezelfde buslijn 105 van gisteren waren we om 1000 Hr aan het station Termini. Van daaruit wandelden we naar het park aan de Villa Borghese.

We wandelden wat door deze groene omgeving waar de lokale bewoners ook komen wandelen, joggen en zelfs fietsen. Er staan allerlei beelden en het is er heel rustig.

We dronken een dure maar gelukkig ook lekkere koffie in het Casina del Lago (10,50€ voor 2 cappuccino's en een caffè shackerato).

Na deze verpozing gingen we verder naar het Pincio-terras vanwaar we een mooi uitzicht hadden over het Piazza del Popolo en tot aan de Sint-Pietersbasiliek konden kijken.

Een aantal trappen verder kwamen we op het Piazza del Popolo waar we het Pincio-terras van de onderkant konden bekijken.

Vervolgens gingen we richting Piazza di Spagna om naar de Spaanse Trappen te gaan kijken. Deze zijn gesloten voor renovatiewerken waardoor Brigitte een zeldzame foto kon maken van deze bezienswaardigheid zonder dat de trappen vol zaten met mensen.

Ondertussen werd het etenstijd en we kozen voor een restaurantje vlakbij. Een lekkere pizza, een insalata Greca en een insalata Campo dei fiori, samen met vers gebakken focaccia en een fles water kostte ons 48€.

Na deze lekkere maaltijd gingen we terug naar het Piazza di Spagna en daarna deden we aan (window-)shopping in de Via dei Condotti.

Deze straat met allemaal belachelijk dure merkwinkels was interessant om te zien, maar ik was stiekem toch wel blij dat mijn twee dames geen mooie schoenen hadden gekocht 😀.

Zo werd het tijd om eens te gaan kijken bij de Fontana di Trevi, maar dat vond de rest van de wereld blijkbaar ook.

Moeilijk te geloven dat zoveel mensen soms wel de halve aardbol rond reizen om hier wat kleingeld in het water te gooien. Wij deden dit uiteraard ook want we willen ook nog wel eens terugkomen. Hopelijk kunnen we dat dan eens doen in een seizoen dat niet de halve wereld door Rome struint.

Na al dat wandelen hadden we natuurlijk een ijsje verdiend en daarvoor gingen we naar Il Gelato di San Crispino in de Via della Panetteria.

We betaalden 3,50€ voor één ijsje met twee smaken. Niet weinig maar zeker en vast de moeite waard 👍🏼.

Zo sloten we ons tweedaags bezoek aan Rome af en gingen we alweer met bus 105, waarop we vandaag gelukkig niet zo lang moesten wachten als gisteren terug naar de camperplaats.

Als besluit van dit bezoek wil ik zeggen dat het historisch gedeelte van Rome de moeite waard is. Zelfs wie niet goed op de hoogte is van de geschiedenis van de Romeinen kan alleen maar onder de indruk zijn van de bouwkunsten van deze mensen meer dan 2000 jaar geleden. Buiten dit historisch gedeelte lijkt het mij echter een niet zo propere stad met heel veel zwerfvuil en werkelijk overal graffiti.

Donderdag 18 augustus.

Vertrek in Rome om 1030 Hr.

Aankomst in Trevignano Romano om 1300 Hr.

Afstand: 66 km.

Door al de kilometers die we de laatste twee dagen door Rome gewandeld hadden sliepen we zeer goed. Na het ontbijt gingen we eerst water vullen want de tank was zo goed als leeg. Het vullen langs de vulopening duurde zodanig lang dat we het de volgende keer maar weer langs binnen zullen doen. Als we de kussens aan de kant doen en de grote dop losdraaien kunnen we tenminste met volledig debiet vullen. Daarna moesten we nog lozen (dit gebeurt op een andere plaats als het vullen) en dan ging ik betalen.

Twee kilometer verder hielden we een stop aan een winkelcentrum met een "Ipercoop", want de voorraad eten en drinken was geslonken tot een minimum. Toen dit probleem was opgelost reden we verder, eerst over de GRA (dit is de grote ring rond Rome) en daarna over de SS2 bis en de SP4 naar Trevignano Romano. Na dit hobbelig parcours (hoera voor de lamentabele staat van de Italiaanse wegen) kwamen we tegen etenstijd op de Blue Lake Camper camperplaats.

Op deze vlakbij het Lago Bracciano gelegen camperplaats werden we heel vriendelijk ontvangen. We mochten zelf een plaats kiezen. Alle plaatsen zijn vlak en op kiezel en zijn voorzien van elektriciteit. In tegenstelling tot de vermeldingen op campercontact en op de site van de plaats zijn er nog geen douches of toiletten. Lozen van grijs water en toilet zijn wel mogelijk.

We waren al snel geïnstalleerd zodat we het in Rome gekochte kippetje konden verorberen. Daarna maakten we een verfrissende duik in het meer. Hiervoor moesten we slechts 50 m stappen.

Onder dreiging van een onweer dat een beetje verder in de heuvels tot stand kwam wandelden Brigitte en ik daarna naar het "centrum" van Trevignano Romano. Eerst kwamen we een aantal typische Italiaanse strandjes tegen, met ligbedden en parasols om te huren. Daarna ging het ongeveer 500 m over een dijk tussen de bomen

en dan kwamen we een hele rij terrassen tegen met eet- en drinkgelegenheden.

In het centrum zijn nog meer mogelijkheden om te eten (ook gelati natuurlijk) of iets te drinken. Op een heuvel staat ook een ruïne van een burcht uit de 12 eeuw en er is ook een heel oud gedeelte met smalle straatjes waar geen auto's kunnen komen.

Toen we dit allemaal bekeken hadden dronken we een koffie op een terras met zicht op het meer alvorens de wandeling terug aan te vatten.

De rest van de avond werd gevuld met een hapje en een drankje en met lekker nietsdoen.

Vrijdag 19 augustus.

Vertrek in Trevignano Romano om 1010 Hr.

Aankomst in Bolsena om 1500 Hr.

Afstand: 108 km.

Na alweer een rustige nacht werden we al voor 0800 Hr uitgeslapen wakker. Toen we klaar waren om te vertrekken was de beheerder van de plaats nog niet aangekomen. Ik telefoneerde dus maar om te zeggen dat we gingen vertrekken en om te vragen waar we ons geld voor de overnachting konden achterlaten. Toen dit was uitgeklaard staken we de enveloppe met het geld in de brievenbus en gingen we op pad richting Viterbo. Door de verschrikkelijke staat van de wegen duurde het meer dan twee uren om de 70 km af te leggen. Wij werden net als onze camper volledig door elkaar geschud. Na een bezoek aan de COOP in Viterbo reden we naar camperplaats Agricampeggio Paliano. Daar stonden we voor een gesloten poort. Aanbellen aan de poort leverde geen resultaat op, net zo min als telefoneren naar de nummers die op het bord aan de poort vermeld stonden. Ook het telefoonnummer dat op de site vermeld staat leverde alleen maar een vriendelijke dame van Vodafone op om te zeggen dat het nummer niet meer bestond. De camperplaats zag er ook verlaten uit en dus dropen we teleurgesteld weer af.

We reden dus maar naar het Lago di Bolsena, naar camperplaats Agricampeggio Le Calle, waar we heel vriendelijk ontvangen werden. Deze kleine camping ligt op zowat 300 meter van het meer. Er zijn toiletten, douches, afwasbakken en er is mogelijkheid tot lozen en water tanken.

Na een snelle installatie wandelden we eens in de richting van het water en een klein stukje in de richting van het centrum.

Doordat we niet de gepaste schoenen droegen keerden we na een kwartiertje terug. Bovendien zat onze was in de wasmachine van de beheerders. Dat was toevallig zo gekomen omdat ik ging vragen of er in het centrum een wassalon was. Ernesto bood daarop aan om hun eigen machine te gebruiken tegen een kleine vergoeding van 3€. Dit is minder dan in een wassalon en bovendien moesten we zo nergens naartoe fietsen met onze vuile was. Zo leveren al die jaren dat ik Italiaans studeer af en toe ook eens een klein extraatje op 👍🏼. Na het ophangen van de was en een hapje eten werd er alleen nog maar geluierd.

Zaterdag 20 augustus.

Agricampeggio Le Calle in Bolsena.

Vandaag maakten we er een luie dag van. We sliepen op deze rustige plaats langer dan normaal. De campingeigenaar had de bestelde baguettes al op tafel gelegd voor we wakker waren. Het ontbijt verliep langzaam en daarna wandelden we op het gemak naar het dorp. Je kan gewoon de oever van het meer volgen om daar te komen. Eerst wandel je door de bamboe

om daarna op een soort dijk te komen en langs allerlei eet- en drinkgelegenheden het centrum te bereiken. Het stadje leeft op het eerste gezicht volledig van het toerisme, want er zijn verscheidene campings en hotels. Er is ook een historisch centrum met smalle straatjes waar geen auto's kunnen komen. Dat stuk hebben we vandaag nog niet doorkruist maar dat gaan we morgen zeker doen.

Na een drankje aan het meer keerden we terug met onze pas gekochte broodjes om die te verorberen. Dan werd het tijd voor een grote afwas want dat was al een dag of drie geleden (foei 😂). Met alle propere tassen en borden terug op zijn plaats in de kast konden we de handdoeken nemen voor een duik in het meer om af te koelen.

Terug opgedroogd keerden we terug naar onze camper en speelden we twee spelletjes Cluedo. Toen de moordenaars gevonden waren ging ik in het vlakbij gelegen restaurant La Fornacella pizza's halen en daarmee liep deze dag op zijn einde.

Zondag 21 augustus.

Agricampeggio Le Calle in Bolsena.

Ooit leerde ik van Broeder A. Devos in de lagere school in Tessenderlo dat de zevende dag de rustdag was 😄. Dus deden we vandaag nogal weinig.

In de voormiddag wandelden Brigitte en ik nog eens naar het centrum om na een lekkere cappuccino vandaag toch de klim te maken naar het middeleeuws kasteel.

In de smalle straten ernaartoe leverde dat heel wat mooie plaatjes op.

Ook boven op de heuvel, vlak bij het kasteel was er een mooi panorama met een prachtig vergezicht over het Lago di Bolsena en over de daken van zowel het historische als het nieuwe gedeelte van de stad. 

De burcht kan voor 5€ ook bezocht worden zodat men tot boven op de torens kan, maar wij hadden al genoeg vergezichten gezien. Bij het bezoek hoort ook een aquarium met méér dan 30 vis- amfibie- en schelpensoorten uit het meer en de rivieren uit de provincie. Aangezien mijn vrouw en ik vis en schelpdieren alleen maar interessant vinden als ze goed klaargemaakt op ons bord liggen 😂 bezochten we het kasteel dus niet.

Na deze fotoronde keerden we terug naar de camping voor het middageten. De rest van de dag deden we zo weinig mogelijk. Behalve lezen kon er nog net een kleine wandeling af voor een duik in het meer. Ook bekeken we nog eens de kaart om te kijken hoe we morgen verder noordwaarts zouden rijden want jammer genoeg moeten we stilaan terug richting België.

Na het avondeten dronk Brigitte een tas thee met verse munt die ze in de buurt geplukt had.

Maandag 22 augustus.

Vertrek in Bolsena om 1000 Hr.

Aankomst in Mantova om 1530 Hr.

Afstand: 386 km.

Betaalde tol: 26,30€.

Ook vanmorgen bracht de campingeigenaar weer het bestelde brood tot aan de deur. Na het ontbijt en het betalen van de rekening (72€ voor drie personen voor 3 nachten) vertrokken we voor een langere rijdag. Via het centrum moesten we eerst langs een hoop haarspeldbochten omhoog. Dit leverde een aantal prachtige vergezichten op over het volledige Lago di Bolsena (jammer genoeg hebben we hier geen foto's van want er was geen mogelijkheid om te stoppen). Daarna reden we langs het op een rots gelegen stadje Orvieto (we zijn hier niet gestopt maar het staat al op ons verlanglijstje voor een volgende keer) de A1-snelweg op. Na al het gerammel van de vorige dagen was het een verademing om 100 km/Hr te kunnen rijden zonder schrik te krijgen dat de camper uit elkaar valt. Door overvolle of afgesloten snelwegparkings konden we pas om 1400 Hr halt houden om iets te eten. Tussen Firenze en Bologna namen we dit keer, in tegenstelling tot twee weken geleden, niet het panoramische stuk van de A1 maar wel het nieuwe directe (direttissima) gedeelte. Dit leidde ons bijna letterlijk "dwars door Toscane" want op een stuk van ongeveer 40 km reden we meer ondergronds (door nieuwe tunnels met lengtes van twee of drie tot zelfs meer dan vijf km) dan bovengronds.

Om 1530 Hr kwamen we aan in Mantova waar we eerst inkopen gingen doen in het Centro Commerciale La Favorita. Met een volle koelkast reden we dan naar de twee km verder gelegen Area Comunale Sparafucile.

Na het avondeten ging Brigitte daar op pad om het avondlicht te kunnen vangen met haar fototoestel terwijl Tessa en ik de afwas deden.

Dinsdag 23 augustus.

Area Comunale Sparafucile in Mantova.

Afstand: geen idee, maar aan mijn voeten te voelen hebben we toch een flink stuk gewandeld 😄.

Na een frisse nacht (de eerste keer sinds lang had ik mijn dekbed nodig) werden we uitgerust wakker. We hadden de intentie om Mantova vandaag te voet te verkennen. De twee vorige jaren beperkte ons bezoek zich immers tot een hapje en een drankje en gebruikten we deze camperplaats alleen maar als tussenstop.

Na het ontbijt vertrokken we voor een wandeling langs één van de meren, het Lago di Mezzo. We kwamen al onmiddellijk uit bij een bar aan het water, op de plaats waar de rondvaartboten vertrekken en aankomen.

Een cappuccino op het terras van bar papa's met uitzicht ging er wel in en zo begon onze wandeling al met een vroege pauze 👍🏼. Daarna ging het verder langs het meer, waar veel vissers zaten, tot we aan het Lago Superiore kwamen.

Daar vonden we de start van de fietsroute langsheen de Mincio tot in Peschiera del Garda. Volgens het bord is het een route van 43 km die vlak is en dus gemakkelijk te fietsen. Het laatste stuk van deze route, van Monzambano tot aan het Gardameer deden we vorig jaar al eens. De volgende keer dat we nog eens in Mantova komen zullen we van hier uit zeker ook eens een stuk fietsen.

Daarna wandelden we het centrum in want het werd stilaan tijd om te eten. Na wat rondkijken besloten we om op de Piazza Erbe op een groot terras van één van de talrijke restaurants plaats te nemen.

Een bord "Coppa da Mantova con mostarda di mele" als voorgerecht, daarna pizza met porcini voor mij, pizza met mozzarella di buffala en kerstomaten voor Tessa en spaghetti alle vongole voor Brigitte vormde het eetbare gedeelte.

Een halve liter gekoelde Lambrusco, een liter water en een caffè deden alles goed verteren. Dit kostte 67€, niet echt weinig maar als je op "De grote markt" van Mantova wil zitten om te eten en om te zien en gezien te worden dan mag het wat kosten. Met de buiken rond gingen we rustig op weg naar de camperplaats om een kleine siësta te houden waarna we ons reisrantsoen voor morgen klaarmaakten. Groenten snijden, rijst koken en salami snijden deden we in een ploegensysteem en zo was onze rijstsalade vlug klaar.

Toen de rijstsalade in de koelkast zat gingen we weer op weg naar het centrum want er moest ook nog wat gekocht worden. Een nieuwe handtas voor Brigitte (O-bag) stond al even op het verlanglijstje en na een paar keer uitstellen is het er nu toch van gekomen. Zelf ging ik de boekenwinkel binnen (La Feltrinelli) en kocht een boek van Alessandro Barrico. In de avondschool had ik van deze schrijver al een boek gelezen en dat was me wel bevallen. We konden deze mooie stad natuurlijk niet verlaten zonder een ijsje van bij Gelateria Pappa Reale

Dan hadden we genoeg gewandeld en gingen we terug naar de camperplaats om ons voor te bereiden voor de terugreis.

Nog een tip: tegenover de camperplaats is een benzinestation met interessante prijzen. De diesel kost momenteel 1,27€, het is dus het moment om vol te tanken. Zo kan je de tankstations op de A22 (Autostrada del Brennero) vermijden waar prijzen gevraagd worden tot 1,63€ en wachten tot in Oostenrijk om de volgende keer te tanken.

Woensdag 24 augustus.

Vertrek in Mantova om 0800 Hr.

Aankomst in Heiningen om 1630 Hr.

Afstand: 591 km.

Betaalde tol: 19,20€ voor de snelweg van Mantova tot aan de Brennerpas en 9€ voor de Brennerpas.

Op een onmogelijk vroeg uur ging de wekker. Na het ontbijt, een beetje afwassen en lozen van grijs en zwart water gingen we om 0745 Hr tanken aan de overkant van Sparafucile. Door een fout op een rotonde moesten we omkeren en om 0800 Hr waren we op de snelweg (A22) richting Brennero. De eerste 500 km ging alles goed: geen files richting Brenner, de Fernpass (met tussenstop met uitzicht voor de gisteren zorgvuldig klaargemaakte rijstsalade)

leverde geen vertraging op en de A7 tot Ulm ging ook goed. Op de A8 richting Stuttgart begonnen dan de files. Op dit stuk snelweg is men al heel mijn volwassen leven aan het werken 😉 (zo lijkt het in ieder geval) en ook vandaag zorgde dit voor vertraging. Op een kleine parking net voor de Aichelberg pleegden we rond 1600 Hr overleg en we besloten om naar Heiningen te rijden.

Bij aankomst op deze nieuwe plaats aan de Voralbhalle waren we direct verkocht.

Dit is waarschijnlijk geen plaats om dagenlang te verblijven maar als doorgangsplaats is het zeker en vast ok. 

Er zijn drie plaatsen (kunnen ook vier of vijf plaatsen zijn maar dat is niet zo duidelijk). Elektriciteit is te verkrijgen met muntstukken, water is ook te tanken met munten (8 liter voor 10 cent) en lozen is gratis. Je staat vlakbij het zwembad met aangrenzende Biergarten (die was jammer genoeg gesloten wegens verlof) en eveneens vlakbij de sportvelden waar zwaar getraind werd. Een Penny supermarkt is vlakbij (ongeveer 400 m stappen, open om 0730 Hr) en ook een Bäckerei waar vanaf 0530 ontbeten kan worden. 

Zo'n ontbijt werd onmiddellijk op de planning gezet. Misschien hebben we zo een nieuw doorgangsplaatsje gevonden voor onze jaarlijkse trip naar Italië.

Donderdag 25 augustus.

Vertrek in Heiningen om 0700 Hr.

Aankomst in Peer om 1430 Hr.

Afstand: 536 km.

Na een frisse nacht op deze rustige plaats stonden we vroeg op. We loosden toilet en water en daarna gingen we in de nabij gelegen bakkerij ontbijten. Voor 15€ hadden we alle drie twee verse broodjes of croissants, een tas koffie en confituur. Op mijn bord lag ook nog kaas, ham en salami. Om 0700 Hr was dit al allemaal op en waren we op weg.

We hadden weinig file en konden dus goed doorrijden. Na twee keer van chauffeur wisselen, tanken en een hapje eten kwamen we om 1430 Hr thuis na een fijne vakantie. Onderweg hielden we ook nog even halt voor een plechtig moment.

Voor de statistieken nog dit:

- Totaal gereden afstand op 19 dagen: 3461,8 km.

- Totale rijtijd: 51Hr en 35 minuten.

- Gemiddeld verbruik volgens de boordcomputer: 9,2 l/100 km.

Bedankt voor het lezen,

Nico, Brigitte en Tessa.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Italië

Italië van 11 tot 31 augustus 2017 (48)

11 September 2017 | Italië van 11 tot 31 augustus 2017 | Italië | Laatste Aanpassing 11 September 2017

  • De Duomo di San Martino.
  • Nog eens de Duomo.
  • Prachtig marmer.
  • Uitzicht over Firenze.

Fotoalbum Italië 2016 (42)

01 Oktober 2016 | Italië van 7 tot 25 augustus 2016 | Italië | Laatste Aanpassing 01 Oktober 2016

  • Sfeerbeeld van Trevignano Romano.
  • Aan het Lago di Bolsena.
  • Mantova vanop afstand.
  • Nog een sfeerbeeld van het oude centrum van Bolsen

 

Plaats een Reactie

jeannie super leuk om te lezen en heel fijn zoveel informatie waar ik als onervaren camperaar veel aan heb. Heel erg bedankt en ik hoop nog veel verhalen van jullie te mogen lezen. Geplaatst op 04 Maart 2017
vokke Dat is goed gedaan van jullie.Ferme fotos gemaakt Geplaatst op 26 September 2016
Lina Gabrielli Italia nostra cosi lontano ma nello stesso tempo cosi vicino. Grazie al viaggio che avete fatti ,le parole che avete scritti, le foto che aveti fatti, grazie a tutti queste cose mi sono sentito in Italia. Davvero un bel viaggio , adesso sognero l'Italia nostra. Geplaatst op 25 September 2016
jomar Gewoon mooi en leerrijk om lezen :-) Geplaatst op 13 September 2016
Franco Gasparella Ik heb genoten van je reisverslag met een op kamertemperatuur Cabernet Sauvignon naast mij maar geen pizza, geen vino della casa, geen spaghetti alle vongole of un primo e secondo, geen sole d'Italia, Forum Romanum, Mantova, Orvieto of eender welke stad, geen gelato... help zulke verslagjes lezen doen mij geen goed...ik wil weg! Geplaatst op 12 September 2016
Rookie Prachtige foto's en makkelijk leesbaar. Goede impressie van jullie Italiëreis. Bedankt om die te willen delen. Geplaatst op 11 September 2016

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking