Reisverhaal «Natuur en cultuur. Biesbosch en Rotterdam.»

Natuur en cultuur. Biesbosch en Rotterdam. | Nederland | 1 Reacties 28 Mei 2018 - Laatste Aanpassing 04 Juni 2018

Biesbosch en Rotterdam van 24 tot 28 mei 2018

Donderdag 24 mei.

Vertrek in Peer om 1000 Hr.

Aankomst in Drimmelen om 1200 Hr.

Afstand: 117 km.

Zoals gewoonlijk stopten we ook nu weer net voor het vertrek aan de supermarkt om onze koelkast te vullen. De rit bracht ons via Valkenswaard, Waalre en Tilburg tot aan de CP jachthaven Biesbosch

Voor 13,5 € konden we daar 24 uren blijven, sanitair met warm water, lozen en vullen van de tanks inbegrepen. Voor stroom moet nog 3 € bijbetaald worden.

We begonnen met een tas koffie en het maken van een kleine planning. Daarna was het tijd voor een broodje. Door een regenbui besloten we om nog even binnen te blijven alvorens aan de verkenning van de omgeving te beginnen. Deze verkenning begon met een bezoek aan de vriendelijke beheerder van de camperplaats in het havengebouw. Daar kregen we een mapje met wat info over de omgeving en een kaartje met de fietsknooppunten. Voor vandaag besloten we echter om de fietsen in de garage te laten en een wandeling te maken. 

De charmante kleine dorpskern van Drimmelen ligt op slechts een paar honderd meter van de jachthaven. Er staan mooie huizen van wel twee eeuwen oud, allemaal goed onderhouden. 

Na het maken van de nodige foto's wandelden we verder, parallel aan de dijk van de rivier de Amer. Na een kilometer konden we ook op de dijk, die door kuddes schapen begraasd word, wandelen. 

Maar dat zou ons te ver leiden en we hielden ons aan de gekozen route zodat we na een tocht van vijf km terug in het kleine centrum aankwamen.

Terug aan de camper was het tijd om, net als de buren, een stoel buiten te zetten en met een drankje te genieten van het ondertussen mooie weer. Na vijf minuten was het echter uit met de pret want toen begon het weer te druppelen. De stoelen werden dus maar opgeruimd en omdat we toch binnen moesten besloten we maar om aan het eten te beginnen. Tijdens het eten keken we naar het nieuws op BVN. De rest van de avond werd besteed aan de afwas, een douche in het nette sanitair en het plannen maken voor morgen.

Vrijdag 25 mei.

Jachthaven Biesbosch in Drimmelen.

De oorspronkelijke, thuis gemaakte planning sneuvelde gisterenavond al. We reden dus niet verder maar bleven op deze mooie CP staan. Aan de automaat verlengden we onze plaats voor 24 uren en betaalden nog eens 13,50 €.

Na het ontbijt haalde ik de fietsen uit de garage en we fietsten op het gemak naar Geertruidenberg, zowat vijf kilometer van de CP. 

Het is een mooi historisch stadje, met een door bomen omzoomde markt. Daar vindt men een heleboel terrasjes. In de buurt van de oude omwalling vonden we ook nog een stadspoort uit het jaar 1213. 

Na wat heen- en weer fietsen kochten we broodjes voor 's middags en reden we terug. We hadden namelijk voor de namiddag een rondvaart geboekt op de Zilvermeeuw 2, één van de rondvaartboten van de rederij Zilvermeeuw.

Om 1430 Hr wandelden we 300 meter om dan een beetje later aan boord te gaan van het schip. 

Door het prachtige weer besloten we om op het bovenste dek in de open lucht plaats te nemen. Het werd een prachtige rondvaart door het natuurgebied " De Biesbosch ". 

Op een paar huizen na zagen we alleen maar water, polders, groen en vooral veel vogels van allerlei pluimage. De kapitein van het schip gaf op tijd en stond uitleg over het ontstaan en de indeling van het gebied. 

Voor deze impressie vol natuurschoon betaalden we 12 € per persoon, de frisse Leffe op het dek niet inbegrepen. Je kan overal in Drimmelen ook bootjes huren om op eigen houtje de natuur in te varen maar dan moet je natuurlijk zelf de weg zoeken, zonder deskundige uitleg. En daar waren wij net iets te lui voor 😂.

Om 1715 Hr waren we terug aan onze camper en brachten we de rest van de avond ( behalve tijdens het nieuws ) buiten door tot een regenbui ons naar binnen dwong.

Zaterdag 26 mei.

Vertrek in Drimmelen om 0930 Hr.

Aankomst in Rotterdam om 1030 Hr.

Afstand 61 km.

Een onweer met veel regen hield ons gisterenavond nog even wakker maar uiteindelijk vielen we in slaap. De rust op deze CP zorgde er voordat we vanmorgen uitgeslapen wakker werden.

Na het ontbijt gingen we op weg naar Rotterdam, waar we om 1030 Hr heel vriendelijk werden ontvangen op de stadscamping. We kozen een plaats zonder elektriciteit en betaalden daarvoor 24,50 €. 

Daarvoor krijg je wel warme douches ( zonder jeton of timer ), heet afwaswater en loosmogelijkheden. Niet heel goedkoop, zeker gezien het iets of wat gedateerde sanitair, maar je staat wel op fietsafstand van het centrum van deze mooie stad. En fietsen hebben we gedaan. Tegen het einde van een lange dag hadden we meer dan 40 Km op de teller. Bovendien hadden we ook nog 14638 stappen gezet.

Dit ging natuurlijk niet vanzelf. Na aankomst op de camping kochten we voor 1 € een stadsplan, maakten we nog een tas koffie en bespraken we in het zonnetje wat we allemaal zouden doen. Om 1130 Hr sprongen we op de fiets en reden recht naar de Markthal die zich in het centrum bevindt. 

We zetten de fietsen op slot en besloten om eerst een hapje te eten. We kozen voor het terras van Restaurant Fellini, op de hoek van de markthal en bestelden allebei een pizza. 

We kunnen het echt niet laten, in welk land we ook op pad zijn, een pizza hoort er altijd bij 😉. Hierna gingen we te voet op pad. 

We liepen naar de vlakbij gelegen kubuswoningen en bekeken de bibliotheek aan de buitenkant. 

We slenterden op ons gemak door de markthal waar honderden lekker dingen te verkrijgen zijn, van sushi tot fruit, chocolade, koeken en nog te veel om op te noemen. 

Voor foodies is dit zeker een bezoek waard. Voor anderen trouwens ook, alleen al voor de manier waarop al dit lekkers is uitgestald.

Hiermee was ons eten een beetje gezakt en dus sprongen we weer op de fiets en reden we kriskras door de vele straatjes, langs de oude haven waar we nog een terrasje deden, 

over de Willemsbrug, naar de Erasmusbrug waar we niet over konden ( althans dat dachten we, maar we hadden niet goed op het plannetje gekeken 🙄), en zo terug naar het centrum. 

We stopten tientallen keren om foto's te maken, vooral aan het water.

Rond 1700 Hr fietsten we terug naar de camping. We stopten nog aan een supermarkt voor wat broodjes die in de avondzon werden opgegeten.

Om 2030 Hr vertrokken we nog maar eens met de fiets, dit keer met de bedoeling om avondfoto's te maken. 

Een, weliswaar onbedoelde, omweg bracht ons via de Euromast weer tot aan de Erasmusbrug.

Aan beide kanten van de Maas werd door de fotograaf regelmatig het statief opgezet. 

Om 2330 Hr vonden we het welletjes geweest. Langs stampvolle terrasjes fietsten we terug naar de camping voor een welverdiende douche.

En op die manier fietst een mens meer dan 40 km bij elkaar.

Zondag 27 mei.

Nog steeds op de stadscamping in Rotterdam.

Ondanks de nabijheid van een spoorweg sliepen we als een roos. Het wandelen en fietsen van gisteren zal daarbij zeker geholpen hebben. Na het ontbijt boekten we nog een overnachting bij. We hadden immers thuis al online tickets gekocht voor een tentoonstelling in de Kunsthal.

De voormiddag werd een korte herhaling van gisteren. Dit keer fietsten we wel over de Erasmusbrug, zodat we uitkwamen aan hotel New York, op de plaats waar vroeger de schepen van de Holland-Amerika lijn uitvoeren. 

Hier heeft men van aan de waterkant een prachtig uitzicht op de overkant van de Maas en op de Erasmusbrug. 

We wandelden en fietsten langzaam verder, nog een brug over en in een oud pakhuis dronken we een lekkere koffie. Op het bord op de foto hieronder staat trouwens een waarheid als een koe.

Omdat het lichtjes begon te regenen fietsten we terug naar het centrum om opnieuw bij Fellini plaats te nemen voor een hapje. Geen pizza dit keer maar wel een lekker broodje, maar vooral de Limoncello Spritz die door de ober werd aangeraden was een groot succes.

Als alles op was reden we op ons gemak naar de Kunsthal. 

De tentoonstelling die we wilden zien ging over het Hyperrealisme. 

Verschillende kunstenaars brachten de mens in beeld op een levensechte manier. 

De uit verschillende materialen gemaakte beelden waren zo echt dat je tot in detail aders kon zien, haartjes in de neus of de oren, zelfs de poriën waren zichtbaar. Heel indrukwekkend allemaal.

In hetzelfde gebouw bezochten we ook nog een expositie over de donkere kant van Dick Bruna. De beroemde tekenaar van Nijntje heeft jarenlang de kaften van detective- en misdaadverhalen getekend. Al deze verhalen uit de jaren 60 zijn bij de ouderen onder ons misschien nog bekend als" Zwarte Beertjes ".

We zagen ook nog een fototentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Eli Dijkers over zijn reis naar China.

Na deze dosis cultuur hielden we het voor bekeken. We hielden nog even halt bij de supermarkt voor broodjes, een fles wijn en een hapje voor erbij.

Nog wat buiten genieten van het weer, de afwas doen en douchen en tot het besluit komen dat we nog eens moeten terugkomen, zo sloten we deze mooie dag af.

Maandag 28 mei.

Vertrek in Rotterdam om 1015 Hr.

Aankomst in Peer om 1230 Hr.

Afstand: 161 km.

Goed uitgeslapen maar met een beetje spierpijn van al de actie de laatste twee dagen verlieten we Rotterdam. Een vlotte reis bracht ons op iets meer dan twee uren thuis. Daar konden we na een broodje beginnen aan het leegmaken van de camper. Ik maakte een afspraak met de stalling voor morgenmiddag zodat er tijd genoeg was om te poetsen, en vooral om de drinkwatertank te ontsmetten.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Nederland

Nederland van 20 tot 26 oktober 2018 (12)

20 Oktober 2018 | Nederland van 20 tot 26 oktober 2018 | Nederland | Laatste Aanpassing 11 November 2018

  • IMG 4377
  • IMG 4368
  • IMG 4372
  • IMG 4382

 

Plaats een Reactie

hugoschepers@telenet.be met een paar weken uitstel omwille van een uitstapje naar het ZOL van een van de twee camperinwoners heb ik toch weer ferme kiekjes gezien.Tot inne week. Geplaatst op 29 Juni 2018

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking