Reisverhaal «Uludag - Emirdag»

Centraal - Turkije | Turkije | 0 Reacties 26 Januari 2008 - Laatste Aanpassing 09 November 2012

De uittocht van Istanbul was niet zo hectisch als de intocht en voor we het wisten, waren we al de befaamde brug over die west met oost verbindt. Op de oostelijke zijde bleek echter dat we péage moesten betalen met een soort van kaart die wij natuurlijk niet hadden… Geen probleem, de Turkse chauffeur die achter ons rijdt, betaalt wel voor ons. Ik zie het in België nog niet snel gebeuren.

Onze Otto (Toyota Landcruiser HJ61) rijdt super. Ondertussen hebben we er ook al meer dan 4000 kilometer opzitten dus was het na Istanbul tijd om olie en -filter te vervangen. Op weg naar Bürsa passeren we een officiële Toyota-garage en laten onze auto even verwennen. De olie wordt in 20 minuutjes vervangen maar de filter moeten we ergens anders gaan zoeken. Wegens tijdgebrek hebben we die laatste niet meer meegenomen uit België, we dachten ook wel dat dat hier goedkoper zou zijn maar helaas lijkt alles hier even duur of zelfs nog duurder. Het is voor ons beiden de eerste keer dat we reizen met eigen vervoer en we moeten toch zeggen dat dit zeker ook niet zonder zorgen is. Het is voor ons alle twee wennen om van zoiets als een auto toch sterk afhankelijk te zijn. Als je zoekt naar een slaapplaats is de eerste zorg of we de auto daar wel veilig (achter)laten, want zonder auto kunnen we de rest van de trip wel vergeten.

Een uurtje rijden van Bürsa ligt de Uludag, een berg van 2490 m en er ligt altijd sneeuw. Reden genoeg voor Jeroen om er een kijkje te gaan nemen ;) We banen ons een weg doorheen haarspeldbochten en komen al gauw in het nationaal park rond de berg. We verbazen ons over het vele verkeer langs dit weggetje maar wat later spuwt datzelfde weggetje ons uit op het marktplein van een mondain ski-oord. Dit hadden we nu ook niet verwacht. Een eerste verkenning leert ons dat alles hier ongelooflijk duur is, meer dan 4 euro voor een blikje en meer dan 10 euro voor een simpele pitta! Weg van de hoofdbaan worden we gelokt door heel wat decibels, we volgen de massa en lopen een stukje de piste op, om daar verrast te worden door een live optreden van een Turkse groep. De sfeer zat er in en we voelden ons bijna even hip als de rest.
Het is volle maan en de besneeuwde toppen rondom ons nodigen ons uit om een hele mooie avondwandeling te maken. Eerst bergop op dan met een gevonden IKEA-zak de berg af te glijden om dan zo weer toevallig op een filmset terecht te komen. Ze zijn hier blijkbaar een bekende Turkse soap aan het draaien. Jammer dat we er niet veel (niets) van begrijpen… Het is ondertussen al laat naar onze normen dus we besluiten dan maar wijselijk (?) om in onze auto te kamperen bij – 8 graden. Bedankt mama en zus voor dat thermisch ondergoed, mijn pyama vroor vast aan de ruit.

De volgende dag kopen we ons duurste ontbijt ooit en laten ons net niet verleiden om een dagje te skiën (te duur voor ons budget.) We laten het niet aan ons hart komen, skiën in je jeans is nu eenmaal ook niet optimaal. In plaats daarvan besluiten we om al een stuk op weg te gaan naar Emirdag. Emirdag klinkt voor velen waarschijnlijk wel bekend in de oren. Als je een Belgische Turk aanspreekt, is de kans heel groot dat die persoon of zijn/haar familie afkomstig is van Emirdag. In november was er een hele boeiende reportage te zien op Canvas die handelde over de emigratie van Emirdag naar België. Ook heel wat leerlingen uit de Mozaïek hebben familie in Emirdag dus waren we vast besloten om er een kijkje te gaan nemen. Het viel me op dat Emirdag best wel groot is en voor mij meer op een stad lijkt dan op een dorp. We zijn nog maar net de auto aan het parkeren of een man komt ons tegemoet ‘Bonjour, Bonjour!’ klinkt het. De man is verbaasd om een Belgische nummerplaat te zien in zijn dorp nu de vakanties toch al weer een tijdje voorbij zijn. Hij is oorspronkelijk van Emirdag maar woont en werkt al 3O jaar in Brussel. Hij nodigt ons uit bij hem thuis en vertelt ons over zijn werk, zijn vrouw en zijn 5 kinderen. Ze wonen ondertussen ook allemaal in Schaarbeek. Hij voelt zich op en top Belg maar komt ieder jaar terug naar Emirdag ‘pour la chasse’. Zijn vrouw is een week geleden terug vertrokken naar België en hij excuseert zich om dat het er nogal wat rommelig bij ligt (‘sans femme, ca va pas’ zegt hij nog). We vinden Huseyin ongelooflijk gastvrij en genieten ervan om bij hem thuis te zijn. Als we hem uitleggen dat we nog op zoek zijn naar een bidon gas en een schop (de onze zijn we kwijtgeraakt op de autosnelweg naar Venetië) is geen moeite hem te veel. Een paar telefoons later en met een bezoek aan het dorp kunnen we vanaf nu zelf ons potje koken. Niet dat er daar al gelegenheid toe was want het was steeds veel te koud om buiten een potje te koken. Ook een schop zijn we rijker, Huseyin zal hem alleen nog eens stukje korter maken door een stuk af te zagen. Hij vertelt honderduit over de jacht en Jeroen is sterk geïnteresseerd. Leven van de jacht en visvangst zal er toch nog van komen want als alles doorgaat zoals gepland, mogen we morgen mee op jacht. Voor mij geen konijn.

De weg naar Emirdag hebben we in twee dagen gedaan. Nadat we de Uludag achter ons hadden gelaten, hebben we nog gereden tot een uur of 18h en zijn dan afgereden in een klein dorp. We aten er köfte in een plaatselijk restaurantje en vroegen de uitbaters of er een camping in het dorp was. Een van de jongens van het restaurant nam ons mee naar een soort van sociaal centrum (te vergelijken met een parochiezaaltje bij ons) waar je tussen de rook heen enkel mannen zag die een soort rummikub aan het spelen waren. We zetten ons ook aan een tafeltje en krijgen cay, thee en genieten van deze couleur locale. We krijgen in hetzelfde gebouw nog een slaapkamer aangeboden en genieten van de warmte.

 

 

 

 

 

Fotoalbums van Turkije

Turkije (17)

30 Januari 2008 | Centraal - Turkije | Turkije | Laatste Aanpassing 09 November 2012

  • tr-2901194947-560-420
  • tr-2001262180-560-420
  • tr-2601091140-560-420
  • tr-0202131287-560-420

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking