Reisverhaal «Xi'an»

Ching Chong China | China | 0 Reacties 28 Juli 2014 - Laatste Aanpassing 24 Augustus 2014

Xi’an is, net als Pingyao, een oude ommuurde Chinese stad. Ook hier zijn de muren overeind gebleven, maar hier is wel een moderne stad met hoogbouw ontstaan binnen de 14km lange ommuring. Het is niet voor deze muren dat miljoenen mensen per jaar naar Xi’an afzakken.

Om onszelf te verwennen, verbleven we in Xi’an in een vijfsterrenhotel. Altijd lachen wanneer je te voet en met de zware rugzakken die poepsjieke lobby’s binnenwandelt. “Do you have a reservation?”, “Yes, we do!” J Afkoelen konden we in het Grand New World Hotel zwembad. Jammer dat de badmutsen die we tien jaar geleden kochten op de camping in Pisa, en die we normaal gezien op elke reis meenemen “voor het geval dat” nu toch niet in onze rugzakken waren beland. Geen nood: we hebben nu nieuwe exemplaren die we voor de volgende tien jaar kunnen gebruiken.

Terug naar de grote toeristische trekpleister van Xi’an. Koning, keizer of admiraal: met soldaatjes spelen de kleine mannen allemaal! Voor de eerste Chinese keizer Qin Shi Huangdi geldt dit zeker. Om zeker te zijn dat hij na zijn dood toch minstens dezelfde levensstandaard zou kunnen onderhouden als ervoor, was één van zijn eerste beleidsdaden om te werken aan zijn werelds Nirvana. Het meest gekende overblijfsel hiervan is zijn volledig uitgeruste terracotta leger. Toevallig ontdekt in 1974 door boeren die een put groeven en op een, levensechte soldaat van gebakken aarde stootten. Niemand kon op dat moment vermoeden dat zich daar nog duizenden van die figuren bevonden. Niet twee soldaten zijn trouwens gelijk. Ook vandaag is nog lang niet alles op de site opgegraven. Archeologen kunnen hier nog voor vele jaren hun hartje ophalen!

Ook het graf van keizer Qin zelf bevindt zich ergens op de site. Men weet het alleen niet precies te situeren en bovendien kan men het met de technieken van vandaag zeker nog niet ongeschonden te voorschijn halen. Net zoals bij de soldaten is gebeurd, zouden alle kleuren onmiddellijk vervagen. Of zou men dit als excuus gebruiken voor de schrik die men heeft van de automatische kruisbogen die volgens de legende afgaan wanneer het graf wordt geopend?

In het bijhorende museum op de site zagen we ook enkele dankbetuigingen aan de sponsors. Een van de grote geldschieters bleek Janssens Farmaceutica te zijn. De cirkel in Xi’an was rond: Wij waren slechts bij het terracotta leger geraakt door Janssens Farmaceutica te sponsoren. Lange leve Imodium!

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking