Reisverhaal «Helsinki»

Baltische Staten | Finland | 0 Reacties 05 Augustus 2013 - Laatste Aanpassing 05 Augustus 2013

Een reisroute is maar leuk als je er kan van afwijken en aangezien wij voor altijd kleine reisanarchisten willen blijven… Het stond niet op ons programma maar er gingen boten heen vanuit Tallinn en we hadden toch twee dagen over: plots bevonden wij ons op de ferry naar Helsinki!


Wat onmiddellijk opvalt op die boot zijn de enorme hoeveelheden alcohol die de Finnen met zich meezeulen. Nogal logisch, gezien de ontzettend hoge prijzen (voor alles, echt alles, behalve voor gerookte zalm) in Finland. Toch wel opletten wat ze je als bier aansmeren in Estland: we zagen een Fin die dacht dat hij bier had gekocht maar die met een krat Heineken onder de armen richting ferry trok...

Helsinki is een moderne stad met veel nieuwe gebouwen, hippe design en architectuur, afgewisseld met groene parken. Een stad ook die langs vele zijden omsloten is door de zee … en door cruiseschepen. Net als bij Riga en Tallinn meren ze ook hier aan, overspoelen overdag de stad en vertrekken ’s avonds opnieuw. Het doet ons terugdenken aan onze eigen cruise, een niet onaardige herinnering.

Maar goed, Helsinki is zeer aangenaam om te bezoeken. Zeker in deze tijd van het jaar haalt het kwik hoge temperaturen, binnen enkele maanden mogen die rendierwollen sokken opnieuw van de zolder gehaald worden, nu is zonnecrème geen overbodige luxe. Als je zelfs niet meer op Scandinavië kan rekenen om te ontsnappen aan de tropische Belgische zomer, dan is de opwarming van de aarde een feit geworden…

Wat er in Helsinki speciaal te zien is? De klassieke kathedraal uiteraard, en een Russisch kerk. Maar ook de Finlandia hall van Aalto, en het Olympisch Stadion waar Emiel Zatopek in 1952 zijn locomotief liet aanslaan. En uiteraard het monument voor nationale held Jean Sibelius, makkelijk te vinden, gewoon kijken waar die toeristenbussen stoppen, nietwaar Vanessa?

We maakten nog een uitstapje naar Suomenlinna. Dit is een eilandje net voor Helsinki dat dienst deed als verdedigingslinie voor overzees gevaar. De vestigingsmuur in ware Vauban-stijl heeft de tand des tijd goed doorstaan, kanonnen staan er nog in overvloed maar op een zonnige zaterdag wordt het eiland toch vooral overspoeld door Helsinkiërs, of zijn het Helsinkezen, nu ja, locals die er komen genieten van de zon.

Als afsluiter nog dit. We kwamen ook ongewild op een selectie voor Idool Finland terecht. Ze vroegen of we konden zingen. Een ongekend talent stond op het punt te ontbolsteren. Na lang wikken en wegen beslisten we niet mee te doen, de wekelijkse verplaatsingen voor de live-shows lijken ons toch iets te ver.

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Helsinki»

Helsinki (14)

05 Augustus 2013 | Baltische Staten | Finland | Laatste Aanpassing 05 Augustus 2013

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking