Reisverhaal «Jogja»

reis rond de wereld in ca. 365 dagen | Indonesië | 0 Reacties 24 November 2011 - Laatste Aanpassing 24 November 2011

Jogjakarta ligt midden op het eiland Java in Indonesië. Een stad die vol staat met cyclomannen die je voor een klein prijsje in hun bakfiets doorheen de stad fietsen. Ook paard en kar is hier een normaal vervoersmiddel. Toen iemand ons “Taxi?” toeriep aan het station bleek het om zijn viervoeter en kar te gaan, een 1PK als het ware. Daarnaast is de stad gezegend met een openbare bussysteem dat on-Aziatisch goed geregeld is. We gebruikten maar al te graag de bussen om de twee grootste bezienswaardigheden Prambanan en Borobudur te bezoeken. 

Prambanan is een Hindoeïstisch tempelcomplex. Door de aardbeving van enkele jaren geleden raakte het complex zwaar beschadigd. Momenteel is men nog steeds bezig de stenen als puzzelstukken in elkaar te steken. Een puzzel met méér dan 1000 stukken. ..
Borobudur is een Boeddhistisch tempelcomplex. Als men de dure toegang betaalt, kan men als toerist zelfs tot in het nirwana (de boeddhistische hemel )wandelen. Helaas dient elke toerist ook een sarong te omhorden, vrouwen én mannen, maar voor het nirwana moet men uiteraard iets over hebben! Na de vulkaanuitbarsting vorig jaar geraakte het complex bedolven onder een dikke laag as. Meer dan 5000 vrijwilligers maakten dat het complex net voor ons bezoek werd afgestoft.  Mooi zo!

De laatste dag in Jogjakarta bezochten we het paleis van de sultan, die ook wat bijkluste als gouverneur van de regio. We verdwaalden in de steegjes van zijn ommuurde stad maar werden geholpen door een vriendelijke passant die geheel toevallig ook batikverkoper was. Na enkele batikwinkels heb je het echt wel gezien, en de man bleef met lege handen achter. Eens nadenken wat wij in Brugge kunnen verkopen telkens we een toerist de weg wijzen. 

Ons hotel had de eer ons de eerste kamer met mandi aan te bieden, wat het Indonesische equivalent is van een Frans toilet. Naast het staantoilet staat een waterbak waar je naar hartenlust met een emmertje water kan scheppen om de boodschap naar de vergeetput te zenden. Waarschijnlijk niet slecht voor onze ecologische voetafdruk.
Niet alleen onze zuiderburen zijn hier vertegenwoordigd ook de noorderburen laten zich voelen. Indonesië was jarenlang een kolonie van Nederland en dat zie je nog in het straatbeeld. Woorden als brievenbus, knalpot, wastafel, notaris, lekker broodje kroket,… hebben ook hier hun weg gevonden, net als vele Nederlandse toeristen trouwens.

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Jogjakarta»

Jogja (10)

24 November 2011 | reis rond de wereld in ca. 365 dagen | Indonesië | Laatste Aanpassing 24 November 2011

  • Uitzonderlijk transport
  • brievenbus

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking