Reisverhaal «Letland»

Baltische Staten | Letland | 0 Reacties 30 Juli 2013 - Laatste Aanpassing 30 Juli 2013

In Letland hielden we maar één echte stop en wat voor één… Riga is ongetwijfeld de mooiste stad van de Baltische Staten (alhoewel we nog niet in Tallinn zijn geweest natuurlijk). Je wandelt er van het ene gezellige pleintje naar een volgend kerkje en overal, maar dan ook werkelijk overal staat het boordevol mooie gebouwen. Al leerden we ook dat de Letten niet vies zijn van een beetje ‘trompe l’oeil’: heel vaak zijn decoraties of zelfs ramen gewoon geschilderd op de gevels.


We werden in de stad nog meer verwend dan verwacht. Net op het moment dat wij er waren, werd Riga aangedaan door de Tall Ships Race: een soort wedstrijd tussen ’s werelds grootste en mooiste zeilschepen. Of ze snel varen zou ik durven betwijfelen, maar indrukwekkend waren ze in elk geval.

Ook Pils Rundale stond op ons programma. Geen bier, hoewel hier aan het gerstenat geen gebrek is, maar wel een heel mooi gerestaureerd kasteel op ongeveer 60km van de Letse hoofdstad.

Vanuit Riga sta je met de trein in een half uurtje ook in Jurmala, het Blankenberge van Riga, en naar het schijnt de plaats waar je de duurste huizen van Letland vindt. Het was zalig om even af te koelen aan het strand terwijl de temperaturen in de stad, net als in België, steeds hoger klommen op de thermometer.

De drie Baltische landen werden in begin van de jaren negentig onafhankelijk van het huidige Rusland. De levensstandaard in de Baltische Staten ligt iets lager dan in België. De prijzen zijn iets lager dan bij ons, maar voor de echte solden ben je toch een tiental jaar te laat.

Wel dwaalt de Russische sfeer soms nog steeds rond. Of het nu Lets, Litouws, Ests of Russisch is waarin ze ons aanspreken, het blijft voor ons even onverstaanbaar… En ah ja, vele kassierster worden waarschijnlijk ook beboet als ze meer dan drie woorden tegen de klant zeggen. Heerlijk, die voor ons soms ‘Russische’ norsheid maar het moet gezegd: als je hen iets vraagt, krijg je steeds een antwoord in meer dan behoorlijk Engels.

Maandag stapten we op de bus met bestemming Sint-Petersburg, maar onze eindhalte bevond zich nog voor de Russische grens in het Estse Tartu.

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Riga»

Letland (13)

31 Juli 2013 | Baltische Staten | Letland | Laatste Aanpassing 31 Juli 2013

  • Tall Ships, bij zonsondergang

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking