Reisverhaal «Krakow»

Op kamp in Polen | Polen | 0 Reacties 06 Januari 2013 - Laatste Aanpassing 06 Januari 2013

Het was op de koppen lopen op het marktplein van Krakau voor de eindejaarsviering. Na enkele optredens van de Poolse Peter Evrard en consorten zetten we 2013 vrolijk in.

Krakau heeft een mooi historisch centrum met een prachtig marktplein dat tot de grootste van Europa behoort. De Wawelburcht, de joodse wijk en de fabriek van Oscar ‘Schindler’s List’ zijn leuke bezienswaardigheden. Ook de winterzon was opnieuw van de partij.

Vanuit Krakau maakten we een uitstap naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Het was er bitterkoud in de sneeuw en de verhalen van de gids maakte ons niet veel warmer. Het cynische “Arbeit macht frei”, de gaskamers, de barakken, prikkeldraad, de ovens. Auschwitz bezoeken is wat vreemd. Je komt als toerist op plaatsen waar zovelen gefolterd en gestorven zijn. Maar dit moet herinnerd worden.

Auschwitz bereiken met het openbaar vervoer was net als 70 jaar geleden eenvoudig, er terug weg geraken was iets anders. Er gaan namelijk vele bussen richting de kampen maar er gaan er heel weinig terug weg. Resultaat is een grote meute die op een veel te kleine bus wil. Ons voorstel dat de Duitsers eigenlijk wel wat achteraan de rij zouden mogen wachten gezien hun geschiedenis alhier, hielden we maar binnensmonds (één flauw mopje is toegelaten, nietwaar?). Na drie uur wachten in de vrieskou konden we met het nodige duw- en trekwerk toch een zitplaats bemachtigen op de bus. Soit, wij zijn er toch terug weggeraakt, meer dan één miljoen anderen hadden minder geluk.

Op onze laatste dag gingen we de Wielizska zoutmijn bezoeken, in niets te vergelijken met wat we in de Boliviaanse mijn hebben ervaren. Geen enorme hitte, stoffige lucht en gevaarlijke toestanden, neen, een aangenaam temperatuurtje, frisse lucht en alles makkelijk wandelbaar (tenzij voor die hijgende Amerikaan maar dat zal waarschijnlijk eerder aan zijn BMI van meer dan 40 gelegen hebben). Je daalt zowat 100m af in de zoutmijn en bezoekt verschillende hallen waar beelden van zout zijn uitgekapt. Hoogtepunt is de ondergrondse kerk waar mijnwerkers hun kunsten in kwijt konden. Alles is uit het zout gekapt: de vloer, de beelden, het laatste avondmaal van Da Vinci, tot natuurlijk nationale held paus Johannes Paulus II.

Met een laatste wodka in een Pools café speelden we onze laatste zloty’s kwijt en konden we naar huis terug, na een interessante week waarin we volop genoten om weer even ‘toerist’ te zijn.  

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Krakow»

Krakow (18)

06 Januari 2013 | Op kamp in Polen | Polen | Laatste Aanpassing 06 Januari 2013

  • Gedenkmonument voor slachtoffers in het voormalige
  • heropgebouwde gaskamer
  • Krakau by night
  • de beruchte ingang van Auschwitz

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking