Reisverhaal «Ne grote met Polonaise»

Op kamp in Polen | Polen | 0 Reacties 31 December 2012 - Laatste Aanpassing 31 December 2012

Veel te lang geleden dat we nog een reisverhaal op onze blog konden posten! Toen we vrijdagmorgen naar Polen vertrokken, vroegen we de Ryanairpiloot of hij ons niet kon afzetten op de Chopin-luchthaven, omdat die nu eenmaal dichter lag dan Ryanairs gebruikelijke “Warschau-south”. Hij keek even bedenkelijk naar zijn brandstofmeter, maar bediende ons op onze wenken. Zo kwamen we wat vroeger dan verwacht aan in het centrum van onze eerste reisbestemming.

Warschau is een stad die de bezoeker met een vreemd gevoel achterlaat. Het is een stad met een enorm rijke geschiedenis maar ook een stad die helaas tijdens de Tweede Wereldoorlog vakkundig met de grond werd gelijk gemaakt. Vandaag is Warschau “in oorspronkelijke staat” hersteld, maar toch voel je ergens dat de “oude” gebouwen van zeer recente datum zijn. In hun plaats zouden we eigenlijk ook niet weten wat gedaan: vanaf nul een nieuwe stad bouwen waaruit alle geschiedenis is verdwenen of toch proberen de illusie te creëren dat er niets is gebeurd? 

De eerste dagen ontdekten we de stad en zijn ontelbare gedenkmonumenten. De vreselijke gebeurtenissen in het getto van Warschau worden hier gelukkig niet vergeten. Het beeld van een biddende Hitler, midden in het vroegere jodengetto, dat net deze week door een kunstenaar werd geplaatst zorgde logischerwijze voor heel wat controverse in de stad… 

Op zaterdagmiddag hadden we tickets voor een balletvoorstelling van de Notenkraker: een prachtige fantasiewereld van muziek en dans in het prachtige operagebouw! Wij gaven ons verder ook nog over aan de kerstmarkten, de Poolse cuisine en aan een glaasje wodka (eau de pologne). Lag het aan ons dat de winterse  temperaturen opeens heel wat aangenamer begonnen aan te voelen?

Ondertussen is ons opgevallen dat de Polen heel erg rustige en gedisciplineerde chauffeurs zijn. De Poolse vriendelijkheid is wat wij ervan verwacht hadden: ze zijn erg zuinig op glimlachjes en vriendelijke groeten, maar je wordt wel steeds geholpen, meestal zelfs in een behoorlijk Engels. We hebben het Pools nog niet helemaal onder de knie, maar voor de rest zijn er blijkbaar twee goede Polen aan ons verloren gegaan: zolang we niets zeggen, denken de Polen steeds dat we een van hen zijn!

Deze morgen namen we de trein naar Krakow. Geen Fyra, of toch, want na een uurtje stond ook deze trein plotseling stil. Toen we de conducteur na een poos iets hoorden brabbelen als “problem” en “lokomotywa” voelden we de bui al hangen. Uiteindelijk kwam na een uurtje wachten een andere trein ons oppikken. Een kleine volksverhuizing tussen de sporen was het gevolg, zoals ze al 70 jaar niet meer hadden gezien. Enfin, we zijn er geraakt en gaan het oudejaar uitwuiven in Krakow. Zdrowie!

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Warschau»

Ne grote met Polonaise (11)

31 December 2012 | Op kamp in Polen | Polen | Laatste Aanpassing 31 December 2012

  • Poolse Fyra
  • Belachelijk fotogenieke duif
  • Paleis voor wetenschap en Cultuur, een cadeautje v
  • Geboortehuis van Marie Curie

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking