Reisverhaal «Moskou»

From Russia with love | Rusland | 0 Reacties 05 Augustus 2015 - Laatste Aanpassing 15 Augustus 2015

In Санкт-Петербург hadden we al geprobeerd om dat Cyrillisch schrift wat beter onder de knie te krijgen, en eenmaal aangekomen in Москва bleek dat dat een goed idee was geweest. Vanaf hier amper nog aanduidingen van straatnamen of metrostations in een leesbaar alfabet. Toen we het een beetje beheersten, bleek het enorm grappig, Engelse woorden als “cheesecake” worden in het Russisch echt fonetisch overgenomen. (“чизкейк” voor de liefhebbers, jammiejammie).

Wat die metro’s betreft, net als in Sint-Petersburg waren we diep onder de indruk. Aan alle stations is heel veel moeite besteed, omdat die nu eenmaal de kathedralen van het volk waren in het communistische en goddeloze Rusland van Stalin. Marmer, indrukwekkende luchters, mozaïeken… Dat diep mag je gerust ook letterlijk nemen. Soms sta je bijna 3 minuten op de roltrappen om boven of beneden te geraken. Toen we terug in het station van Brugge arriveerden was het ontgoochelend hoe kort en vooral ook hoe traag die roltrappen waren!

In Moskou konden we ook eindelijk wat vroegere reisfrustraties rechtzetten. In communistische landen heeft men grote schrik om de stichters te begraven of cremeren; Toen we indertijd in Vietnam een bezoekje wilden brengen aan de stoffelijke resten van “nonkel” Ho Chi Minh bleek die op reis (naar Rusland, nog wel). Vorig jaar in China moesten we de kans om grote roerganger Mao gedag te zeggen laten passeren wegens enkele tienduizend Chinezen voor ons in de rij. Maar hier in Moskou gebeurde het eindelijk echt: na amper 40 minuten in de rij staan konden we een blik werpen op Lenin, die toch ook alweer in 1924 het tijdelijke voor het eeuwige inruilde. Griezelig en fascinerend tegelijk. Plannen om hem alsnog te begraven stuiten op verzet van bepaalde politici en hoe vreemd, Moskouse touroperators…

Het Rode Plein in Moskou is zo’n typisch beeld dat je kent uit de boekjes, maar als je daar dan ook voor de eerste keer echt staat, is het echt wauw. De Basiliuskathedraal met zijn typische kleurtjes en vormen aan de ene kant, de muren van het Kremlin aan de andere. Een klein stukje van die ommuurde stad binnen de stad kan je ook effectief bezoeken. Je vindt er veel kerken, aan de binnenkant om ter goudst geschilderd en boordevol iconen. Binnen de muren van het Kremlin is de Armoury (of wapenkamer) een van de oudste en indrukwekkende musea. Je vindt er allerlei schatten die de tsaren in de loop der eeuwen hebben verzameld. Koetsen, goud- en zilverwerk, kronen boordevol edelstenen en zelfs 10 Fabergé-eieren, “paaseitjes” (weliswaar zonder chocolade maar met veel blingbling om dat te compenseren) voor de madammen van de tsaren.

Een kortere reis dit jaar, maar meer dan de moeite. Als we volgend jaar verder communistisch willen reizen zal het Cuba of Noord-Korea moeten worden zeker?

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Moskou»

Moskou (20)

06 Augustus 2015 | From Russia with love | Rusland | Laatste Aanpassing 06 Augustus 2015

  • Binnen de muren van het Kremlin

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking