Reisverhaal «La vida @ Salta 3»

Zuid-Amerika | Argentinië | 1 Reacties 06 Januari 2014 - Laatste Aanpassing 07 Januari 2014

Salta tan linda que enamora! :-) Ondertussen ben ik meer dan 5 weken in Salta en het enige wat ik kan zeggen: het was een zalige tijd! Ik leerde de cultuur van binnenuit kennen, zowel in de hostel als in het ziekenhuis. Ik hield bewust afstand van andere reizigers. Ik zag en hoorde hier frappante dingen gebeuren maar voelde er vooral veel warmte, letterlijk als figuurlijk :-) Ik leefde hier als een echte Argentijnse, op het ritme van de zon en de feestjes. Ik dronk er liters bier, feestte meerdere keren per week 's morgens maar had er zeker ook boeiende gesprekken.

In het ziekenhuis zag ik hoe mensen met niets er toch het beste van maken en hoe arm ze zelf ook zijn, ze zullen spullen van zichzelf meebrengen om het voor de kids aangenamer te maken. Ik hoorde schokkende verhalen: zo worden bv regelmatig vrouwen van het binnenland tijdens een andere ingreep of keizersnede zonder hun medeweten en dus zonder toestemming gesteriliseerd, dit omdat ze vaak al veel kinderen (met afwijkingen) hebben, geen anticonceptie willen gebruiken (of onwetend zijn) en deze gezinnen/kinderen de overheid veel geld kosten. Ik ontdekte dat mensen die in principe tot de middenklasse behoren, bv verpleegkundige, zo arm kunnen zijn dat de bus (2,50 AR$/rit) soms te duur is. Ik leerde nog meer de kleine dingen appreciëren, zo deelden we dagelijks maté en koekjes en ik genoot van het sociale aspect.

In de hostel leefden we als een familie samen, iedereen is in principe alleen maar toch nooit alleen. We deelden lief & leed, ondersteunden elkaar in moeilijke (of zieke) momenten en er was altijd wel iemand bezorgd om de andere zijn welzijn. We zagen veel gebeuren maar respecteerden elkaars keuzes, er wordt niet geroddeld. Er is veel openheid, letterlijk alles wordt gedeeld, van eten tot avonturen :-) Er was altijd een vrolijke sfeer, het was mijn thuis!

Daarom besliste ik uiteindelijk om de feestdagen hier door te brengen, we wilden samen zijn en maakten er een gekke bedoening van! Op kerstavond barbecueden we en dansten we tot 's morgens vroeg te sterren van de hemel. Op kerstdag wilde we met een bende naar de rivier, het was immers 40°. Gezien het openbaar vervoer niet werkte, zochten we 4 remises (goedkope taxi). We waren duidelijk niet de enige die verkoeling zochten en we belanden in een file. Wegens geldgebrek van mijn taxigenoten, besloten we uit te stappen en te liften (in de file!). We vonden vrijwel meteen een pick up en we mochten in de laadbak meerijden én lekker bakken! Gezien het toffe kerels waren, hebben we ineens de hele dag met hen doorgebracht. Ze reden naar een prachtig meer (La Caldera), speelden gitaar & zongen, deelden al hun drank en we dansten tot de zon onder ging. De terugweg was iets minder leuk: 4u file maar wat een service: een lift tot aan de deur van de hostel :-)

Tussen kerst en nieuwjaar ging ik een dagje naar Cachi, een klein dorp op zo'n 3u van Salta. Vooral de weg door en over de bergen is erg mooi: vele kleuren, mooie panorama's, cactusvelden, ... . Het dorpje op zich stelt niet zo veel voor, het lijkt dat de tijd er is blijven stilstaan :-) maar het is fijn om het eens gezien te hebben. 't was ook goed om terug al wat te wennen aan het leven van een reiziger :-)

Ook met Oudejaar hebben we gebarbecued :-) Het feestje was nog uitbundiger omdat er een dj en veel reizigers waren. Het idee was om nog naar het centrum af te zakken maar daar zijn we nooit geraakt :-) Nieuwjaarsdag was wederom lekker warm en gezien de kater was verkoeling echt wel welkom. Deze keer zijn we naar de rivier gegaan én met zijn allen aangekomen :-) Leuke dag met veel muziek, dansen en drank. Ik vermoed dat alle foto's voor zich spreken :-)

Na nieuwjaar zijn we niet meer gestopt met feesten, tot nu toe zijn we nog nooit voor 6u 's morgens gaan slapen maar 't is zo plezant dat ik, ondanks de vermoeidheid, telkens weer van de partij ben. Siëstas doen wonderen ;-) Het zijn dan ook mijn laatste dagen én er is gewoon altijd een reden voor een leuke nacht! Ik bracht bewust al wat meer tijd met andere reizigers door, kwestie van al wat te wennen, de smaak van het reizen terug te pakken te krijgen en wat afstand te nemen. Sinds de dood van onze papa is afscheid toch een moeilijker iets.

Ik leerde in Salta in het nu leven én genieten, zonder na te denken over het volgende uur of de volgende dag. Salta is mijn thuis, een stukje van mijn hart zal dan ook hier blijven. Ik neem zalige herinneringen mee en misschien is dit plaatsje op de wereld wel mijn plaatsje... . Ik zal het alleszins nooit vergeten!

Ik reis dinsdag ochtend om 7u naar San Pedro de Atacama, Chili! Normaal zal ik daar rond 4u in de namiddag aankomen en zoals het een echte Argentijnse betaamd: mijn pad ligt open, geen plannen, zelfs geen hostel! We zien wel :-) Ik geef een seintje eens ik er goed & wel ben aangekomen!

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Salta»

La vida @ Salta (155)

06 Januari 2014 | Zuid-Amerika | Argentinië | Laatste Aanpassing 05 Januari 2014

  • El hospital del niños - Kerst wensen oplaten
  • Año Nuevo! - Carlos
  • een dagje naar Cashi
  • Año Nuevo - the day after - musica!

 

Plaats een Reactie

Marian Ik ben zooooo trots op u!!! :-) Geplaatst op 06 Januari 2014

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking