Reisverhaal «Roadtrip @ Noord-Argentinië»

Zuid-Amerika | Argentinië | 0 Reacties 30 November 2013 - Laatste Aanpassing 01 December 2013

Barrie, Isla en ik hebben van maandag ochtend tot zaterdag avond een auto gehuurd, wat een avontuur! Een prachtige rit, de foto's spreken voor zich maar zeker niet evident: vaak smalle en onverharde wegen, door en over de bergen, door riviertjes en dat met een simpele auto :-)

Dag 1 (maandag): Salta - San Salvador de Juyjuy - Purmamarca (Ruta 9)

Mooie rit door en over de bergen, smalle geasfalteerde wegen. Purmamarca is een klein dorp dat vooral bekend is om Cerro de los siete colores, een prachtig kleurrijk gebergte! In het dorp zijn er marktjes maar eigenlijk verkopen ze allemaal hetzelfde: kleurrijke doeken, tassen, schoenen, ... . Barrie en Isla willen geld besparen en zij kiezen ervoor om in de auto te slapen. Ik ga naar hostel Don Tomas :-)

Dag 2 (dinsdag): Purmamarca - Tilcara - Humahuaca - Iruya (Ruta 9)

In de vroege ochtend rijden we door naar Tilcara, eveneens een klein maar gezellig dorp. We vervolgen we weg naar Humahuaca, ook bekend om zijn gebergte maar Barrie en Isla willen na een bezoek aan het dorp doorrijden, jammer! We zagen er dus maar een beetje van! We rijden door naar Iruya, de eerste lange rit op een onverharde weg, we rijden zo'n drie uur op 66 km. We passeren lama's, ezels, geiten, ... . We komen 'dorpjes' met enkele huizen tegen. De 'weg' is niet aangeduid, een heus avontuur (dachten we toen), we zijn voor 't eerst goed door elkaar geschud :-) Als we in Iruya aankomen, lijk je in een sprookje te arriveren, niets te zien, enkel de gele kerk licht op :-) We wilden Iruya enkel bezoeken maar door de lange rit en de zonsondergang besluiten we om er te overnachten. Na wat zoeken vinden we een hostel! Geen restaurants te zien maar de hostel wil wel voor ons koken, zalig! Ik stelde voor het vertrek in Humahuaca voor om nog eens te tanken voor we de onverharde weg oprijden, de anderen vinden dat niet nodig. De weg is langer dan voorzien dus iedere berg af werd de motor afgezet, naft te kort... . We zijn er gelukkig nog wel geraakt! Pipo's! :-)

Dag 3 (woensdag): Iruya - Abra Pampa - La Quiaca

Een lange weg terug naar de 'bewoonde' wereld, we rijden de hele weg met een rood benzinelampje :-) Gelukkig zijn er mooi panorama's! We stoppen in Abra Pampa. We kiezen ervoor om naar de grens met Bolivia te rijden: La Quiaca. Net voor we het dorp inrijden is er een protest/wegversperring, we hebben daar 4u gestaan! Ik vond dat best nog grappig, Barrie veel minder met veel drama tot gevolg, zeker eens ik een praatje ga maken. Als we daar dan toch staan, wilde ik weten waarom. Blijkbaar produceren de boeren veel soja, de overheid verdient massa's geld aan de export maar weigert dit terug in de (arme) bevolking te investeren. Daarom sluiten zij ruta 9 - het 'geld' af. Hier passeert veel (vracht)verkeer en door iedereen tegen te houden, kan de overheid op dat moment geen geld verdienen... . Na 4u wachten begint het te regenen en openen ze de weg :-) Barrie wil perse op dat moment een supermarkt en een hostel zoeken terwijl Isla en ik liever 10 minuten wachten en droog blijven. Gezien Barrie al slecht gezind was, geven we toe en wandelen we door de regen. Kletsnat en inderdaad, 10 minuten later schijnt de zon weer, grrr! We doen boodschappen voor de volgende dagen want we gaan ruta 40 is in the middle of nowhere. We koken en gaan vroeg slapen, de volgende dagen zullen zwaar zijn. La Quiaca op zich is niet zo bijzonder. Enkel de 'locals' zijn leuk om te zien door de typische klederdracht.

Dag 4 (donderdag): La Quiaca - Yavi - Laguna de los Pozuelos - Cusi Cusi (Ruta 40)

's Morgens kiezen we ervoor om nog snel langs Yavi te rijden, een mooi dorpje! Onderweg beseffen we dat we al het eten in de hostel vergeten zijn... . We zijn echt een bende kiekens, ik had gehoopt dat iemand wat georganiseerd zou zijn maar dat is dus niet. Dus terug naar La Quiaca :-) We rijden Ruta 40 op, vanaf dan zijn er enkel nog onverharde wegen, kleine dorpjes zonder iets maar wat een prachtige natuur! Door en over bergen, door water, ... . We stoppen even in Cieneguillas maar buiten zand en mini-huisjes is er weinig te zien :-) We verlaten Ruta 40 voor een bezoek aan Laguna de los Pozuelos, wat een gehobbel :-) maar zoooo mooi! :-) De flamingo's wachten ons op, we lunchen er en genieten van de natuur, adembenemend! We besluiten om verder naar Rinconada te rijden, dat staat in het groot op de kaart en we vermoeden dat dit dorp wat groter is en dat we er kunnen slapen. Veel gehobbel later arriveren we in een mini-dorpje. Wanneer we de kaart eens goed bekijken blijkt dat de hoogte wordt aangegeven en niet de grootte van het dorp..., zei ik al dat we kiekens zijn? :-) Dan maar verder, via Liviara naar Cusi Cusi. Gezien Valle de la Luna daar ligt, vermoeden we daar te kunnen slapen. Valle de la Luna is prachtigi, zo'n mooie kleuren! We arriveren in Cusi Cusi wanneer de zon ondergaat en we zien al snel dat dit dorp nog kleiner is, er is zelfs geen 'winkel' met voedingswaren. Het is donker dus we moeten er overnachten. Isla en ik zetten Barrie's tent op, hij is mogelijks nog onhandiger dan ik :-) We eten in de auto, met een Petzl op ons hoofd plassen we achter een struik, ... . Isla en ik slapen in de auto! Gezien de hoogte is het 's nachts erg koud en daar zijn we niet meteen op voorzien, wat een vreselijke nacht! Ijskoud en een autozetel is niet meteen comfortabel!

Dag 5 (vrijdag): Cusi Cusi - Salinas Grandes - Tilcara (Ruta 40 - Ruta 9)

Eens de zon opkomt, beslissen we om verder te rijden, het is dan 6u30! Dan kunnen we met de verwarming van de auto opwarmen :-) Iedereen is moe en minder vrolijk dan anders. Wanneer Barrie bijna de afgrond inrijdt, ontploft Isla... . Ik laat hen begaan en geniet van de panorama's en de dieren. Gedurende de hele roadtrip komen we massa's lama's, vicuñas, struisvogels, vogels, ... tegen. Na een rit van een uur of 8 via Liviara, Orosmayo, Nueva Pirquitas en Coranzuli komen we uiteindelijk in Susques aan. Daar kunnen we terug de asfalt op, iets drinken en tanken (super duur). Na een korte lunch rijden we verder naar de Salinas Grandes, de zoutvlakten. Mooi maar ik had er meer van verwacht :-) Gezien niemand nog in de auto wil slapen, beslissen we om naar Tilcara door te rijden en daar te overnachten. We vinden een gezellige hostel en duiken om 22u ons bed in, wat een luxe! :-)

Dag 6 (zaterdag): Tilcara - San Slavador de Juyjuy - Salta (Ruta 9)

We slapen tot een uur of 8, ontbijten rustig maar dan wacht er een heuse klus: de auto kuisen... . Alles zit vol met rood stof, tot ín de rugzakken toe! Er is geen stofzuiger in de hostel dus we borstelen :-) de auto en gaan met een natte vod aan de slag. Zonder effect, het stof blijft aanwezig en we geven op :-) We ruimen op en besluiten om naar San Salvador de Juyjuy te rijden om de lange rit te onderbreken. Een mooie stad, mooie gebouwen. We lunchen in een typisch restaurantje, eindelijk geen koude pasta en oud brood meer :-) Nadien rijden we terug via Ruta 9 naar Salta, een mooie rit! Barrie en Isla willen proberen om tot in Salta te rijden zonder bij te tanken, wederom een rood lampje en nog een lange weg zonder tankstations te gaan. We geraken gelukkig in Salta :-) We leveren de auto in, met bluts en twee sterretjes in de voorruit maar daar wordt niets van gezegd, wat een geluk :-)

Het was een plezante maar vermoeiende week! Ik sta versteld dat de simpele auto de rit overleefde, chapeau! Ruta 9 en Ruta 40 zijn zeker een aanraders! De natuur is er overweldigend en overal kom je dieren tegen! Een goede voorbereiding zou de trip wel kunnen vergemakkelijken :-)

Barrie en Isla zijn dezelfde nacht met de bus naar Chili gereisd. Ik blijf een tijdje in Salta. Het was een fijn weerzien in de hostel en er werd meteen een goed feestje gebouwd :-) Deze middag had ik een afspraak met de taalschool. Morgen start ik de lessen, een reeks van 20u, ze raadde mij wel aan om uitgeslapen naar de les te komen, oeps! Ik zal dus nog minstens 2 weken in Salta zijn, misschien iets langer omdat het mij niet zo ideaal lijkt om net voor kerst en nieuwjaar verder te reizen. Ik heb er voor gekozen om in de hostel te blijven in plaats van naar een familie in Salta te gaan. Het was best prijzig en eten was niet inbegrepen. Ik ga misschien wel vrijwilligerswerk doen, alleszins iets met dieren, wat is nog niet duidelijk :-)

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Roadtrip»

Roadtrip Noord-Argentinië (276)

30 November 2013 | Zuid-Amerika | Argentinië | Laatste Aanpassing 29 November 2013

  • Ruta 40 - op weg naar Cusi Cusi - Valle de la Luna
  • San Salvador de Juyjuy
  • Hostel Don Tomas - uitzicht
  • Hostel Casa Los Molles

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking