Reisverhaal «Las pampas @ Rurrenabaque»

Zuid-Amerika | Bolivië | 0 Reacties 30 Maart 2014 - Laatste Aanpassing 30 Maart 2014

Rurrenabaque, een klein dorpje van waaruit je naar de pampas en/of de jungle kan! :-)

Ik vertrok donderdag ochtend met gids Alex, Sophie & Jacob (Engeland), Jess & Jessie (Engeland), Beth (Engeland) en Celine & Thibeau (Frankrijk) richting de pampas, wat een avontuur! We reden een goede 5u (i.p.v. 3u) naar Santa Rosa, de weg was in zo'n slechte staat dat we meer dan eens moeten uitstappen om op blote voeten (!) te duwen, te graven en/of een stuk te voet te gaan :-) Plezant dat er voor ons een kudde koeien liep, de eerste vijf stappen keken we nog waar we liepen maar dat lieten we al gauw achterwege. De sporen van de overvloedige regenval in januari en februari zijn nog goed zichtbaar, onderweg zagen (en af & toe roken) we meer dan 100 kadavers van koeien en paarden, wetende dat de weg reeds opgekuist is... .We lunchten in het mini-dorpje Santa Rosa en reden/duwden verder richting de rivier. Eens aangekomen werd alles op de boot geladen en vaarden we zo'n 3u richting de eco-lodge. Onderweg zagen we al vele vogels, rivierdolfijnen, kaaimannen en apen.

Eens aangekomen, installeerden we ons, verkenden de omgeving en na het avondeten trokken we er terug met de boot op uit om meer kaaimannen en krokodillen in het donker te spotten. Wat een muggen, niet normaal!!! Ondanks muggenspray en bedekkende kleding had iedereen al gauw meer dan 50 beten, die beesten steken gewoon door je broek heen! Nadien douchte ik gauw met rivierwater en dook ik in mijn bed, onder de klamboe. Daar nog eerst wat muggen vangen en de nacht kon beginnen. Gezien de eco-lodge uit hout en muggengaas bestaat, werd de hele nacht met dierengeluiden opgevrolijkt :-)

Vrijdag ochtend vaarden we met de boot naar een 'eilandje' om anaconda's te zoeken. Meteen na het uitstappen werden we verwelkomd door 100-den muggen. Gewapend met muggenspray en in bedekkende kleding, incl. regenjas, gingen we op zoek. De pampas is tropisch warm dus in al die kleding kan je niet anders dan heel erg zweten en afzien. Maar we werden in die mate aangevallen dat het plezier er voor mij na 10 minuten al lang af was, we braken een tak met bladeren af om rond ons heen te slaan, niemand zocht nog naar slangen, iedereen wilde de beten tot het minimum herleiden. Na een goed half uur hebben we Alex gevraagd om weg te gaan, genieten en/of zoeken was onmogelijk. We zijn dan terug de boot ingegaan om krokodillen en kaaimannen te spotten.

Na de lunch vaarden we naar de andere kant van de pampas en zagen we onder andere apen, toekans én een luiaard. Ik helemaal tevreden want ik zag nog nooit eerder een luiaard in het wild :-) Nadien zijn we piranha's gaan vissen. Ik heb niet gevist omdat we de piranha's niet mochten opeten, ze zijn beschermd en dan vond ik het zinloos om hen te vangen (en pijn te doen) :-) en ik deed het al eerder in het Amazonewoud en in de Pantanal. 's Avonds zijn we dan nog naar de zonsondergang gaan kijken en werden we nogmaals door de muggen aangevallen, wegwezen!!

Zaterdag ochtend stonden we om 05u30 (!) op om alweer te gaan varen en deze keer de zonsopgang en kaaimannen/krokodillen te zien. Wederom geattaqueerd door 100-den muggen, ik was nog nooit zo blij dat de zon opkwam! Na een ontbijt sprongen we terug in de boot, deze keer om met de rivierdolfijnen te zwemmen. De gids beweerde dat daar waar rivierdolfijnen zijn, er geen kaaimannen/krokodillen en/of slangen in de buurt zijn. Sophie, Jacob en Jess sprongen in het water, ikke niet :-) Er waren maar 3 of 4 dolfijnen en ik vertrouwde het niet, zeker niet omdat je in het water niets ziet. Uiteindelijk bleek dit een goed plan want zowel Sophie als Jacob zijn door de rivierdolfijnen in hun handen en voeten gebeten... .

Na de lunch hebben we onze rugzak en de boot ingeladen om terug richting bewoonde wereld te varen. De boottochten waren telkens leuk: mooie uitzichten, vele dieren, ... . Het weer is erg wisselend in de pampas, het ene moment verbrand je in de zon, het andere moment ben je kletsnat voor je je regenjas kan aandoen. De muggen zijn volhardend en vreselijk, ik & de anderen staan vol maar dan ook écht vol beten, ik denk dat we gemakkelijk meer dan 200 beten hebben én jeuken, niet te doen! De autotocht verliep deze keer iets vlotter, we dienden maar een keer of 2 te duwen.

Het was een super plezante 3-daagse, mede door de groep (uitgezonderd het Franse koppel) en de gids! We zijn zaterdag avond met z'n vijven gaan uit eten en cocktails gaan drinken. Een toffe afsluiter! Sophie, Jacob en ik hebben er nog even over nagedacht om onze vluchten te verplaatsen en alsnog naar de jungle te gaan. Deze is vanaf maandag terug bereikbaar maar door al de kadavers kunnen we ons de mogelijke epidemies iets te goed voorstellen en we zagen het niet zitten om nogmaals door zoveel muggen aangevallen te worden. Enerzijds een gemiste kans maar anderzijds was het meer dan goed :-)

Deze ochtend (zondag) nam ik de vlucht naar La Paz, deze keer in een mini-vliegtuigje met 18 zitplaatsen, wat een gerammel! Eens terug in La Paz werd ik door de hoogte overvallen, vermoed omdat mijn lichaam niet geleidelijk aan (zoals in een bus) kon wennen. Moeilijker ademen en snel buiten adem zijn de gevolgen, dus op zich nog best oké. Vandaag zal ik enkel wat rusten en mijn spullen wat op orde brengen.  

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Rurrenabaque»

Rurrenabaque (125)

30 Maart 2014 | Zuid-Amerika | Bolivië | Laatste Aanpassing 30 Maart 2014

  • Dag 2 @ de pampas
  • Dag 2 @ de pampas
  • De luchthaven in Rurrenabaque :-)
  • Dag 2 @ de pampas

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking