Reisverhaal «Sightseeing @ La Paz»

Zuid-Amerika | Bolivië | 0 Reacties 25 Maart 2014 - Laatste Aanpassing 25 Maart 2014

La Paz, een gigantische stad waar je vier seizoenen in één dag kan hebben maar waar het omwille van de hoogte, 3600m boven de zeespiegel, nooit heel warm is. Ik had geluk: veel zonneschijn met af en toe wat wolken en wind. Het regende maar een uurtje in alle dagen dat ik hier was.

Ik had in het begin het gevoel verloren te lopen, bijkomend 'voelde' ik dat ik best goed op mijn spullen kon letten. Gelukkig wende het drukke stadsleven snel en vond ik mijn weg. La Paz heeft vele mooie oude gebouwen en overal zie je kleurrijke spullen: sjaals, tassen, ... .

Zondag namiddag ging ik op zoek naar een meerdaagse tour in Parque Nacional Madidi, Noord-Bolivia. Ik ontdekte én voelde in mijn portemonnee dat ik zo'n tours beter op voorhand boek :-) De eerste vrije (dure) vlucht is op woensdag. Gezien een busrit zo'n 20u zou zijn en niet erg veilig is, verkoos ik toch maar de vlucht te boeken. Al weet ik niet hoeveel veiliger zo'n klein mini-vliegtuigje zal zijn :-)

's Avonds ging ik, op aanraden van de hostel, naar 'Cholitas Wrestling'. Cholitas zijn de typische Bolivaanse madammen: mollig, twee vlechten, hoed en typische klederdracht. Het is een worstel-wedstrijd waar cholitas & verkleede mannen het tegen elkaar opnemen. Vooral locals gaan er erg in op: gillen, supporteren en gooien met eten als het hen niet aanstaat. Na een uur had ik het echt al weg gezien maar de wedstrijd duurde zo'n drie uur :-) Toen wist ik ook nog niet dat het 's avonds erg koud is in La Paz dus bibberen!

Op maandag deed ik de 'free walking tour', boeiend! We startten aan Plaza San Pedro, waar ook de befaamde gevangenis gelegen is. (Boek: Marching Powder, een aanrader! Voor de geïnteresseerden: ik kan het doormailen.) Je mag er geen foto's van maken maar van buitenaf zou je niet zeggen dat het een gevangenis is. Normaal is er plaats voor zo'n 400 gedetineerden maar momenteel verblijven er zo'n 2000 gedetineerden (incl. familie). De gevangenis is een wereld op zich, er zijn enkel 15 politieagenten aan de poort, voor de rest regelen ze alles zelf! Het is trouwens ook de 'coke-fabriek' van Latijns-Amerika. Voordien kon je er, illegaal, een rondleiding doen maar omwille van veiligheidsredenen wordt dit ten zeerste afgeraden, jammer!

We wandelden over de gigantische markt: fruit, groenten, kleding, ... . La Paz heeft maar 20 supermarkten voor 2 miljoen inwoners, iedereen doet zijn boodschappen op de markt. Iedereen heeft zijn 'vaste' kraam waardoor ze het beste aan de beste prijs kunnen kopen en vaak krijgen ze nog een extra. In La Paz zijn er 400 verschillende soorten aardappelen, ze zijn er zot van! :-) De markt is zo populair dat vrijdag, zaterdag en zondag 48 blokken verkeersvrij worden gehouden! Ik heb geen foto's van de markt omdat ik niet het risico wilde nemen om een rotte tomaat naar mij gegooid te krijgen :-)

Verder leerde ik veel over 'la feria de brujas', de heksenmarkt! Je vindt er vele, dode babylama's en andere 'wondermiddeltjes'. Bolivianen in La Paz zijn erg bijgelovig en offeren regelmatig aan Pachamama, moeder Aarde. De babylama wordt samen met andere dingen: cocabladeren, veel alcohol, slingers, ... kortom alles wat Pachamama graag heeft, geofferd als ze haar een gunst vragen. Maar dit bijgeloof gaat erg ver: de babylama wordt geofferd voor kleinere gunsten (bv. een gezonde baby) MAAR zij offeren ook levende mensen voor grootste (bouw)projecten, zij gaan dan op zoek naar een persoon die niet gemist zal worden, bv een verslaafde, voeren hem dronken tot hij totaal buiten westen is en begraven hem levend! Dit gebeurt tot op de dag van vandaag! Reizigers worden gewaarschuwd om nooit alcohol van onbekenden aan te nemen, niet-Bolivianen zijn immers het dubbele waard. Hier moest ik toch even van bekomen!

Dinsdag ging ik op zoek naar een fleece, mijn enige trui gaat, na het avontuur in de grot in Torotoro, niet meer proper en mijn trots is nog steeds te groot om zo rond te lopen :-) en sokken. In een buitensportwinkel kocht ik voor 28€ de duurste microfleece :-) en voor 6€ hikingsokken. Ik dwaalde nog wat over de heksenmarkt en bezocht de typische souvenirstraatjes. 's Middags at ik, tussen de locals, op de markt: niet zo lekker, wel gezellig :-)

Je ziet hier veel, met bivakmutsen gemaskerde, schoenenpoetsers, het is voor Bolivianen het meest 'lage' beroep dat je kan uitoefenen, daarom zijn ze beschaamd en bedekken zij zich. Ze boezemden mij een zekere angst in en daarom ging ik de confrontatie aan: ik trok in mijn lederen schoenen naar de stad en wachtte tot ik werd aangesproken. Op een plaats waar ik het druk genoeg vond, zei ik dat het oké was om mijn schoenen te poetsen. Ik startte, tot grote verbazing van de schoenenpoetser, een gesprek :-) Het verbaasde hem nog meer dat ik 'bang' van hen was, al zei hij dat reizigers bijna nooit hun schoenen laten poetsen waardoor hij dacht dat meerdere mensen dit gevoel misschien hebben. Toffe babbel en mijn eng gevoel is verdwenen! Hij wilde niet zeggen wat hij gemiddeld verdient per persoon, hij wilde zelfs niet dat ik betaalde omdat hij blij was dat ik het gesprek ben aangegaan. Ik heb hem toch betaald, ik vermoed zelfs meer dan het dubbele van de zakenmannen, zo'n 10 Bolivianos. Een rustige maar leuke dag én propere schoenen!

Ik wilde graag ook nog andere dingen, onder andere het kerkhof, en Tiwanaku bezoeken maar dat zal voor na zondag zijn.

Morgen vlieg ik, met een klein & gammel vliegtuigje, naar Rurrenabaque! Richting Parque Nacional Madidi, richting las pampas. Normaal wilde ik een 5-daagse tour doen. PN Madidi is heeft enerzijds een jungle met veel fauna & flora en anderzijds de pampas, grotere vlakten met veel wildlife. Omwille van de vele regenval en de overstromingen van afgelopen maanden is de jungle gesloten, er is op dit moment te veel gevaar voor epidemies. Ik ga dus enkel 3d/2n naar de pampas. Mijn vlucht is ondertussen vertraagd, normaal vlieg ik om 14u15 naar Rurrenabaque, daar overnacht ik en donderdag ochtend vertrek ik naar de pampas. Zaterdag avond ben ik terug in Rurrenabaque en zondag om 9u30 vlieg ik in principe terug naar La Paz. Ik zal deze dagen geen internet hebben en ik vermoed ook geen gsm-bereik. Maar no worries, ik ga volop van al de dieren (excl. de muggen) & de natuur genieten! ;-)

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «La Paz»

La Paz (70)

25 Maart 2014 | Zuid-Amerika | Bolivië | Laatste Aanpassing 25 Maart 2014

  • Extended tour - el cementerio
  • La Paz
  • Hostel Bash & Crash
  • Uitzicht van El Alto op La Paz

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking