Reisverhaal «Once in a lifetime: Vulcano Villarrica»

Zuid-Amerika | Chili | 0 Reacties 16 Oktober 2013 - Laatste Aanpassing 16 Oktober 2013

Een vulkaan beklimmen... eens in je leven moet je dat toch eens doen? :-) Ik beklom gisteren de Villarrica vulkaan!

Villarricca is een met sneeuw bedekte stratovulkaan gelegen in de Andes, in Zuid-Chili. Het is één van de meest actieve vulkanen van Chili die hoog uitsteekt hoog boven het gelijknamige meer en dorp. De Villarrica is één van de weinige vulkanen ter wereld met een lavameer in de krater. De vulkaan is vaak actief met kleine erupties, trillingen, het uitstoten van gas- en aswolken en bewegingen in het lavameer.

Ik heb er lang over getwijfeld, vooral omwille van de vele straffe verhalen, ik was bang dat ik fysiek niet sterk genoeg zou zijn. Je klimt zo 'n 5u naar boven en dat met een zware rugzak, een ijsbeitel en stijgijzers als ondersteuning. Nadien glij je zo'n 2u terug naar beneden. De hostel werkt samen met een gids en ik heb gewacht om mij in te schrijven tot ik zeker wist dat er 'fysiek' zwakkere mensen zouden mee klimmen :-) Ik wilde echt geen 5u aan de staart van de groep bengelen.

Ik was mentaal goed voorbereid, ik wist dat ik zou afzien en dat deed ik! We zijn met 5 mensen gestart: 3 vrouwen en 2 mannen, en met 3 gidsen. Ieder met een rugzak van 40l: stijgijzers, broek en vest die je beschermen bij het naar beneden glijden, een glijschotel, veel eten, 3l water, én dat met een helm op ons hoofd en een ijsbeitel in de hand. De gids voorzag ons van het nodige materiaal, enerzijds is dat gemakkelijk maar anderzijds is dat best moeilijk omdat je die rugzak niet gewoon bent en het zijn uniseks rugzakken dus je kan die niet goed afstellen.

Na een uur is één van de mannen uitgeschoven en hij is met 2 gidsen terug naar beneden gegaan, woessie :-) Wij klommen gestaag verder, om de 45 min. was er een pauze van een kleine 10 min., de eerste 5 min. diende om met de ijsbeitel een gat in de sneeuw te maken zodat ik kon zitten zonder naar beneden te glijden, de volgende 5 min. diende vooral om te eten en te drinken, als er wat tijd over was, nam ik foto's (er zijn er dus niet zo veel). Het was fysiek erg zwaar, vooral het uitschuiven of wegzakken in de sneeuw en je dan terug optrekken is uitputtend. Na een uur of 3u wordt dat écht zwaar, vooral voor je knieën Ik zakte een keer tot aan mijn middel in een spleet, ik vermoed dat ik de halve vulkaan bij elkaar krijste :-) De gids kreeg mij er gelukkig goed uitgetrokken. Een ander meisje van de groep had het echt zwaar, ze kon amper volgen, mijn inschatting klopte dus en ik was blij dat ik bij de middelmaat behoorde, dat leek mij vooral mentaal de nodige kracht te geven.

Het was een schitterende dag, geen wolkje aan de hemel, een stralende zon! We hadden de hele trip prachtige uitzichten op gebergten, vulkanen, meren, echt adembenemend! Jammer genoeg is de klim zo zwaar dat je er weinig van geniet, iedere stap dien je geconcentreerd te zetten of je schuift uit. Eens op de top geniet je eens zo hard, wauw! Wat een gevoel, ik was zo blij én trots dat het mij gelukt was! :-) *Glunder Glunder* :-) De vulkaan was erg actief, het eerste kwartier was dat mooi om zien, nadien draaide de wind en werden we bijna vergast met hoestbuien tot gevolg.

Na een klein half uurtje werden we klaargemaakt om naar beneden te glijden, extra broek en jas aan, er wordt nog een lap aan je middel en benen vastgemaakt, samen met de glijschotel. Vanaf dan gebruik je de ijsbeitel om te remmen. Glijden en gillen, een poging tot remmen en over kop gaan, gillen, op je buik verder glijden, sneeuw tot in mijn ondergoed, ... . Maar onvergetelijk! :-)

Het was een fysiek uitputtende dag maar het was het meer dan waard... but just for once in a lifetime!

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Pucon»

Pucón (115)

19 Oktober 2013 | Zuid-Amerika | Chili | Laatste Aanpassing 16 Oktober 2013

  • wandeling naar Salto el Claro - de waterval
  • Parque Nacional Huerquehue - Lago Chico
  • Parque Nacional Huerquehue
  • Lago del Caburgua - sculpturen

Vulcano Villarrica @ Pucón (20)

16 Oktober 2013 | Zuid-Amerika | Chili | Laatste Aanpassing 16 Oktober 2013

  • Villarrica
  • Villarrica
  • Villarrica
  • Villarrica

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking