Reisverhaal «Semana Santa @ Ayacucho»

Zuid-Amerika | Peru | 0 Reacties 19 April 2014 - Laatste Aanpassing 19 April 2014

Semana Santa @ Ayacucho... Ik zag hier mensen bidden, zingen, huilen, ... en uiteindelijk feesten & dronken rondlopen, ik begreep er maar weinig van :-) Gisteren door de dag verkende ik de stad, best groot en na zo 'n 10 van de 33 kerken hield ik het voor bekeken, dan maar een lekker ijsje eten! 's Avonds ging ik naar de processie en ik vond vooral de grondschilderingen prachtig! Heuse kunstwerken met gekleurd zand, bloemblaadjes, ... . Zij maken deze als offer. Een hele dag werk en dan loopt de processie er gewoon over heen! Ik heb er geen foto's van omdat ik 's avonds niets mee neem: wat ik niet bij heb, kan ik al niet kwijt geraken maar ik heb enkele foto's van het internet geplukt zodat jullie er wel een idee van hebben ;-) Een groep jongeren had het wapenschild van hun voetbalploeg gemaakt en zij stonden er bij te zingen, niet meteen de meest Katholieke liedjes maar zeker mooi om zien/horen!

De processie op zich had iets magisch omdat al de lichten in de stad gedoofd worden, je ziet enkel de glazen kist met Jezus (die hier dan weer blank is) en daar achter lopen honderden mensen met kaarsen, gevolgd door het Mariabeeld en wederom honderden mensen met kaarsen. Het geheel wordt opgevrolijkt met gezangen, gebeden en fanfare. Ah ja, bijna iedereen was in het zwart gekleed, vele vrouwen bedekten hun haar met een zwarte kanten sjaal, daar stond ik dan blond te wezen in mijn felblauwe jas... :-) In de processie leerde ik een Peruaan kennen, toffe kerel die mij wat meer over het gebeuren wist te vertellen én hij wist waar je toch nog een pintje kon drinken :-) Tijdens Semana Santa mag hier blijkbaar geen alcohol genuttigd/verkocht worden :-)

Vandaag (zaterdag) heb ik de schrik van mijn leven meegemaakt! Ik wilde op tijd naar Plazas de Armas want ik wist dat er een tocht met stieren was en ik wilde 'veilig' kunnen kijken. Ik vertrek in het hostel, steek de brug over en ik hoor 'Los torros estan llegando', oftewel 'De stieren komen aan'. Daar stond ik dan tussen de brug waar de vrachtwagen met de stieren stond en een pleintje, ik kon dus geen kant meer uit. Ik durfde niet naar Plazas de Armas wandelen want ik wist dat de stieren via de Avenida naar daar zouden lopen. Dan maar op dat pleintje, langs een fontein blijven staan. Krijg ik daar ineens in't oog dat iedereen (sport)schoenen aanheeft en ik stond er op slippers... . Logisch proberen na denken en achter de fontein gaan staan. De eerste stier wordt losgelaten en loopt recht naar de fontein i.p.v. de straat te volgen, de massa én ik springen in de fontein (ik verlies mijn slipper maar vind hem later terug), ik krijg daar, zoals iedereen, pinten bier over mij heen (tot zo ver geen alcohol tijdens Semana Santa), de stier bedenkt zich en loopt langs de andere kant van de fontein waardoor ook al die mensen er nog in proberen te springen... . De stier wordt door een bende 'zotte' gevolgd die het dier nog wat opjagen. Moet ik nog zeggen dat ik er eigenlijk toen al genoeg van had? :-) Nu kan ik er wel mee lachen maar op het moment zelf was ik echt bang! Nog 3 stieren te gaan... nog eens logisch proberen nadenken en bij oudere dames, tegen een muur, gaan staan. De tweede stier volgde mooi de weg en ik besliste om als een speer naar Plazas de Armas te lopen. Bijna in de helft zijnde, hoor ik: Torro Torro! en iedereen, inclusief ik, springt op het hek van de kerk. Ook deze stier liep goed rechtdoor dus laatste sprintje naar Plaza de Armas. Mij een plaatsje in de massa gezocht en eindelijk even bekomen! Ondertussen had ik al door dat bijna iedereen dronken was maar ik vroeg mij af wat de brandweer daar in de massa stond te doen. Dit werd gauw duidelijk: ze brengen verkoeling door iedereen nat te spuiten en beleefden duidelijk hun moment van glorie :-) Mensen begonnen levende piramides te maken, er passeerde een soort van processie met vooral veel muziek en dans. Het was één groot feest dat voor mij meer van carnaval wegheeft.

Rond een uur of 1 had ik er echt genoeg van en ben ik rustig ceviche gaan eten. Ik at hier in Perú al meer rauwe vis dan in heel mijn leven :-) Nadien dacht ik op mijn gemak, door de feestende en dronken, massa naar het hostel te wandelen. Ik kocht wat fruit, keek mijn ogen uit en zag plots een stier of 6 (rustig) aankomen. Ik spring daar achter een bende mannen, die kwamen niet meer bij van 't lachen en boden mij spontaan pintjes aan... . Even gewacht tot de wandelende stieren gepasseerd waren en dan weer verder door de massa.

Ik zag hier vandaag veel gebeuren maar weinig Katholiek :-) Iedere vijf stappen trekt iemand aan je arm om te dansen of proberen ze je te kussen. Ondertussen denken al de mannen van 16 tot 60 dat ze mogen zeggen wat ze wil, mogen fluiten/roepen en gebaren dan van krommenaas als ze merken dat ik hen versta... . 

Ik ben content vanavond terug naar Cusco te kunnen reizen, ik heb genoeg 'Semana Santa' gehad, ook al was het boeiend om eens mee te maken :-) Ik neem om 19u30 de bus, deze keer met een andere maatschappij, zij beweren op 12u tijd in Cusco te zijn. Ik geloof er niks van maar alles is beter dan 20u.

Ah ja, vermoedelijk zit ik een weekje vast in Cusco. De mijnwerkers zijn aan't staken (die lijken met mij mee te reizen...) waardoor ik waarschijnlijk niet in Puerto Maldonado geraak of niet tijdig terug in Cusco geraak. Ik wil Machu Picchu/Hyana Picchu niet missen en zal dan waarschijnlijk ook daarna pas naar de jungle afzakken. Wordt vervolgd!

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Ayacucho»

Ayacucho (62)

19 April 2014 | Zuid-Amerika | Peru | Laatste Aanpassing 18 April 2014

  • Ayacucho
  • Ayacucho - Semana Santa
  • Ayacucho
  • Ayacucho

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking