Reisverhaal «Tomohon - Manado - Tankoko - Bunaken»

Onze Indonesië Reis | Indonesië | 1 Reacties 21 Augustus 2018 - Laatste Aanpassing 24 Augustus 2018

12 augustus - 16 augustus: Tomohon

De nachtbus kwam reeds aan om 4u op de luchthaven. Beetje vroeg, we installeren ons op een paar zetels en rusten nog een beetje. Om negen uur nemen we de vlucht naar Manado en reizen daarna onmiddellijk door naar Tomohon. Blijkbaar is het Thanksgiving in Tomohon en bijgevolg is het stapvoets verkeer. We hadden een klein stadje verwacht, maar het is het niet. Tomohon ligt zeer uitgestrekt langs een hoofdweg. Het is ondertussen 14u en we willen iets eten, maar alles is gesloten behalve KFC... geen keus dus! Ons logement valt heel hard in de smaak van de kinderen: er is een pingpongtafel, een grote tuin en een schaakbord. Zeer vriendelijk personeel!

De dagen in Tomohon verkennen we de streek: het land van vulkanen en meren die ontstaan zijn in de kraters. Danau Linow verandert constant van kleur door de zwavel die actief is onder het water: blauw, groen, geel, het is prachtig! Er zijn eveneens warmwaterbronnen waar we de modder zien blubberen.

We bezoeken ook de Mahawu vulkaan, op wandelafstand van ons logement en verwonderen ons over de mooie velden op de wandeling terug naar huis: glooiende hellingen begroeid met kolen, wortels, spinazie enz. Alles wordt onderhouden en bewerkt met de hand, op steile hellingen en het ziet er heel netjes uit. Het is een landschap dat er helemaal anders uitziet dan de rijstvelden. Het valt ons eveneens op dat alles hier toch proper is, geen vuilnis op straat en in de bermen.... tot we bij een rivier komen en alles duidelijk wordt: hier wordt gedumpt op een aantal geselecteerde plaatsen....

Op dinsdag zijn alle kinderen verkleed en er is een stoet waarbij alle scholen om ter mooist moeten zijn. Op woensdag gaan we ter afwisseling raften, we kiezen voor niveau 2-3 omdat we niet zeker zijn of Rosa raften wel ok vindt. De kinderen vinden het zalig, dus zeker voor herhaling vatbaar! Als we terugkomen in Tomohon, lijkt het alweer feest: een stoet van versierde bloemenwagens gaat door de straten, de verschillende dorpen zetten hun beste beentje voor. De man op het podium heeft de toeristen in de mot en we worden op het podium gehaald (dik tegen de goesting van Benoit Gust en Rosa). We worden verwend met plaatselijke lekkernijen en algauw zit iedereen op zijn gemak... we zijn immers niet alleen, toch wel 15 tal toeristen krijgen een ereplaats. Op donderdag, vooraleer we naar Manado vertrekken, klimmen we naar de krater van vulkaan Lokon, langs een oude lavastroom. We zijn verwonderd dat ook die vulkaan nog waterdamp uitstoot. Het fluogele zwavel is hier heel goed zichtbaar.

16 augustus - 18 augustus: Manado

In de namiddag vertrekken we naar Manado, met onze Indonesische vlaggetjes aan de rugzakken, klaar voor de nationale feestdag op vrijdag. We hebben een appartementje gehuurd met zwembad. Helaas is het net op vrijdag niet toegankelijk omwille van onderhoud, maar het duurt uiteindelijk maar een halve dag. Manado is gemoedelijk, groot maar minder bevangen dan Makassar, de straten zijn breed en men rijdt er rustig. Er is niets speciaals te zien, maar het is een gezellige stad om door te wandelen. We vinden hier een uitstekende plaats voor ontbijt (Ibis), een heerlijke Tuna house en een lekker satéhuis, alles op een boogscheut van het appartement. We genieten aan het zwembad, want hier is het heet ( 34 graden en meer).

18 augustus - 20 augustus: Tangkoko 

Op zaterdagnamiddag nemen we een “Grab” (uber) naar Tangkoko, een nationaal park waar we diertjes zullen spotten. Tegen 17h komen we aan, en kunnen nog een wandelingske maken naar het zwarte strand vlakbij. Niets bijzonder, we gaan er vroeg in want s anderendaags moeten we om 5.30u uit de veren voor de ochtendwandeling.

De ochtendwandeling is een succes: we lopen door het tropisch woud en zien apen, couscousberen (buideldieren die hoog in de bomen ziiten), de neushoornvogel (prachtig dier!!), uilen die aan t slapen zijn, een jonge arend met donzig witte buik, die om eten roept, de spookdiertjes (soort kleine aapjes van max 20cm groot). De gids heeft een getraind oog en maakt er een sport van om de mooiiste foto’s te nemen met de camera achter de verrekijker. We gaan ook naar een boom die binnenin helemaal hol is, het zijn eigenlijk meerdere bomen zie zich verstrengeld hebben en een raster vormen binnenin waar je kan omhoog klimmen. We zijn 5 u in het park, waarna we teruggaan naar Tangkoko Hill Resort voor beetje rust en middagmaal. Het is ondertussen ook veel te warm om nog iets te doen. Om 16h gaan we nog eens 3 uren het park in en zien we nog meer couscous beren, we zien ze zich verplaatsen op de takken hoog boven ons. We spotten eveneens een ijsvogel, prachtig beest met mooie kleuren, en we kunnen tot op 2m naderen. Het beest lijkt geen schrik te hebben, dus we krijgen ruim de tijd om het dier te aanschouwen en natuurlijk ook om foto’s te nemen.  Daarna gaan we verder om de spookdiertjes te bekijken, want die leven s nachts.  Ongeveer 40 man staan te wachten bij 1 boom waar ze zich verschuilen. Beetje zielig voor de beestjes, maar goed we zien ze toch verschijnen en heen en weer springen. Een tarantula wordt ons laatste diertje van de dag, t was echt de moeite waard!  S anderendaags nemen we een taxi naar Manado om vandaar de boot te nemen naar Bunaken.

20 augustus - 24 augustus: Bunaken

We nemen de publieke boot en zitten er ruim een uur voor gepland vertrek op, op aanraden van meerdere mensen. Bloedheet is het op de boot, en het is een interessant aanvoeren van water, bier, materialen , nog meer water, hout, je noemt het maar.  En nog wat mensen ook. We willen er niet aan denken hoe overladen de boot wel is en vertrekken na 2l uitgezweet te hebben, en 2 u later naar Bunaken.  

Bunaken heeft een paar geplaveide weggetjes, zo goed als geen verkeer, enkel een paar brommers.  Onze homestay is gezellig en basic. Geen grote luxe op dit eiland, we wassen ons zoals de Indonesiers doen met een grote ton water en een emmertje.  T is speciaal om te beseffen met hoe weinig water we perfect kunnen functioneren en hoeveel water we anders gebruiken als water geen beperking is. Ook de electriciteit wordt hier afgelegd gedurende een halve dag. Dit alles zorgt ervoor dat het eiland authentiek blijft, er zijn hier geen sjieke resorts te vinden. 

We eten in de homestay en het is overheerlijk en veel. We zijn niet meer gewend aan grote porties vis of vlees, maar hier krijgen we de schotels echt niet leeggegeten.

Bunaken heeft een rif op 100m van het eiland dat recht in zee gaat, precies een muur. Je komt dus van ondiep water plots in volle zee, waar je geen ogen genoeg hebt om de vele vissen, schildpadden en het rif zelf te bekijken.  S Morgens gaan we gewoon het water in vanaf een mangrovebos en we laten ons meedrijven met de stroming tot aan de kade.  In de namiddag huren we kajaks die we aan onze voeten kunnen bevestigen, zodat we steeds makkelijk terug geraken onafhankelijk van hoe de stroming is. We zwemmen mee met de schildpadden en zien ze vaak hun kop boven water steken. De kinderen krijgen niet genoeg van de kajaks, en wij slaan aan de praat met de Duitser die deze business nog maar 3 weken terug heeft opgestart. Altijd boeiend om te begrijpen wat die mensen hier brengt. Zalige dag waarbij een mooie zonsondergang niet ontbreekt. 

Een andere dag huren we een boot, en gaan op 6 plaatsen snorkelen, waaronder het eiland Siladen, op 20 mins varen. Het is en blijft wondermooi, telkens zie je nieuwe dieren, we zien eveneens terug 1 rog en heel veel schildpadden.  We genieten van de zonsondergang op de boot.

Het eiland leent zich ook goed tot wandelen, hoewel het een beetje te warm is eigenlijk. We zijn al van 7.30u op de been en het lijkt alles het reeds middag is...  gelukkig is er hier en daar schaduw. De opties op het water zijn toch iets meer aan te bevelen, dus we huren nog maar eens kayaks om af te koelen en onze laatste dag in Bunaken toch zeker te snorkelen. Het weer zit ons drie dagen mee: volop zon, de dag van vertrek is t bewolkt, wat het schouwspel onder water minder mooi maakt.

Op 24 augustus nemen we de boot naar Manado, gaan nog even zwemmen en reizen dan verder naar Makassar, om dan op 25 augustus het mooie Indonesië te verlaten.  We hebben  elkaar al vaak gevraagd wat de mooiste en minst mooie ervaring is: voor de mooiste ervaring lijkt het te moeilijk om er 1 uit te kiezen,  voor de minst aangename zijn de kinderen overtuigd: de toast met banaaan en kokos binnenin...

 

 

 

 

Fotoalbums van Indonesië

Indonesia trip (155)

15 Juni 2018 | Onze Indonesië Reis | Indonesië | Laatste Aanpassing 15 Juni 2018

  • 4BA40E9A-D0D2-499C-AC6C-F811F11D220F
  • 7964510D-04E3-45E8-B2F4-55132BDBFCA5
  • E19BB49D-B776-4DBE-AAB9-CB2978CC72E8
  • 28462FC9-F31C-4E20-853A-46409AC99F35

 

Plaats een Reactie

DoPi Nooit kan je genoeg krijgen van Indonesië! Prachtige verhalen en foto's, heerlijk back to basics. We verlangen om jullie avonturen live te horen. Groetjes Dominque en Piet Geplaatst op 26 Augustus 2018

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking