Reisverhaal «Dhaka (1)»

Azië - deel 3 | Bangladesh | 0 Reacties 02 September 2013 - Laatste Aanpassing 05 Oktober 2013

Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, is gelegen op de linkeroever van de Buriganga rivier, in de Ganges Delta. 10,2 % van de inwoners van het ganse land wonen in deze stad. Met meer dan 16,7 miljoen inwoners is het de 9de grootste stad ter wereld en met zijn 46,4 inwoners/m² tevens één van de dichtst bevolkte steden. 14 % van de stadsoppervlakte bestaat uit waterlopen en meren.

In de druk bevolkte stad heerst enorm veel armoede. Slechts 62 % van de inwoners kan lezen. Dit merken we regelmatig, wanneer we om de weg te vragen een straatnaam op een papiertje willen tonen. Immers de locale lettertekens kunnen wij niet lezen. Toch telt Dhaka 52 universiteiten.

Het wordt de stad van moskeeën genoemd, met zijn 90 % moslimbevolking, 9 % hindoes, 0,5 % boeddhisten en 0,5 % christenen.

Dhaka staat tevens bekend als de wereldhoofdstad van de rickshaw. 500.000 fietsrickshaws rijden dagelijks door de straten van de drukke stad, daarbovenop nog een groot aantal auto-rickshaws, slechts 85.000 hiervan hebben een vergunning van de overheid. De zo milieuvriendelijke fietsrickshaws mogen echter niet overal in de stad rijden, omdat ze verkeersopstoppingen veroorzaken. Auto-rickshaws worden ook CNG’s genoemd, omdat ze vooral rijden op gas, ‘Compressed Natural Gas’, een milieuvriendelijke brandstof. Dat merken we overduidelijk, de pollutie is lang niet zo storend als in de omringende landen. De enorme stad telt 1.868 km verharde wegen.

Een kleurrijke fietsrickshaw brengt ons door de smalle zandstraatjes van de oude stad naar de haven. De rit op zich is een leuke ervaring, boeiend om het leven in de oude stad te aanschouwen. Behendig laveert de chauffeur zijn fietstaxi tussen zijn vele collega’s door, niet alleen vervoeren ze passagiers, maar zijn vaak geladen met hoog opgestapelde goederen. In dit deel van de stad zien we gelukkig geen auto’s, af en toe eens een motorfiets of gemotoriseerde rickshaw. De chaos is zo al groot genoeg.

Aan de haven Sadarghat, waar grote passagiersschepen aanleggen, maken we een wandeling over de pier. Het is een druk komen en gaan van passagiers, beperkte goederen worden geladen in het ruim van de boten. Jongetjes in adamspak springen in het water om de aandacht van de passagiers te trekken. Ze houden zich drijvende met lege gesloten petflessen aan een touwtje, onder hun oksels door. Kleine bamboe bootjes zonder motor varen tussen de reusachtige rivierboten af en aan om passagiers van en naar nabije bestemmingen te brengen.

Maar de grote attractie zijn WIJ … iedereen staart ons aan met wijd opengesperde ogen. We worden de ganse tijd gevolgd door een afwisselend publiek van jong tot oud. Wanneer we een foto nemen, komen ze nieuwsgierig kijken, vaak voor de lens staan. Andere poseren en verzoeken ons één foto te nemen, echter niet met bijbedoelingen zoals in vele andere landen. Wanneer we de foto’s tonen, bedanken ze ons telkens fier en vragen helemaal niet naar geld. Zelfs wie slechts één woordje Engels kent, spreekt ons vriendelijk aan. Zo worden we uitgenodigd in een klein drukkerijtje, waar de eigenaar ons fier zijn machines toont.

We wandelen verder door de smalle modderstraatjes van de oude stad. Het is vrijdag, jammer genoeg zijn vele winkeltjes gesloten. Toch is de buurt zeer levendig, met zijn vele geuren en kleuren, vriendelijkheid alom.
Al vlug worden we geconfronteerd met het enorme verschil ten opzichte van onze residentiële hotelbuurt, waar ex-pats wonen en ambassades gevestigd zijn. Hier is armoe troef, vaak zien we schrijnende beelden. Bangladesh vertoont een enorme kloof tussen arm en rijk !

In de oude stad willen we het Ashan Manzil, ook het Pink Palace genoemd, bezoeken. Het roze paleis werd gebouwd in 1872 door Nawab Abdul Ghani, de rijkste inwoner van de stad. 16 jaar later werd het zwaar beschadigd door een tornado. Tijdens de reconstructie voerde men eveneens een uitbreiding door. Eind de jaren ’80 werd het 23 kamers tellende paleis volledig gerestaureerd.
Het is vrijdag, we moeten wachten tot 15 u eer de deuren opengaan. Er staat zo’n lange rij mensen aan te schuiven voor ons, dat we beslissen dit even over te laten tot een volgend bezoek aan het stadscentrum van Dhaka.

Onze terugrit met de stadsbus door de overvolle straten van de stad, is een avontuur op zich. Deze oude en versleten bus, waar amper nog verf op te vinden is aan de buitenkant, zit propvol. Als zijnde de ‘grootste’, dringt de buschauffeur behendig de andere weggebruikers opzij, behalve wanneer het ook een bus betreft, dan is wie het meeste durft de ‘winnaar’.
Regelmatig gaat het er hard aan toe tussen de ontvanger en een passagier die vindt dat hij teveel moet betalen. Wanneer de man Marc 6 BDT (0,07 EUR) teveel aanrekent, eisen enkele andere passagiers dan ook dat de conducteur het teveel betaalde teruggeeft.

ACCOMMODATIE:
TROPICAL DAISY – service appartments
House # 31/B, Road # 35/A, Gulshan-2, Dhaka
PRIJS: 2.800 BDT per nacht incl. ontbijt, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 5/5
E-MAIL: sales@tropical-daisy.com
WEBSITE: www.tropical-daisy.com
TEL: +88 (02) 883 4711
COMMENTAAR: Ruime 2 persoonskamer met dubbel bed, badkamer met ligbad, bureau, TV, A/C, gratis WIFI op de kamer, groot raam, dressing. Per 3 kamers is er een keukentje (geen servies, noch kookgerei) met microgolf en ruime salon voorzien.
Verzorgd ontbijt naar keuze, wordt naar de kamer gebracht. We nuttigen dit steeds in de gezamenlijke ruimte.
Vriendelijk en behulpzaam personeel, welkomstdrankje.
Generator bij stroomuitval.
Dakrestaurant bestaat uit houten tafels en banken in de zon, wordt niet echt gebruikt. Men nuttigt de maaltijden meestal in de kamer of de gezamenlijke ruimtes. Uitgebreide menukaart met locale en Mexicaanse schotels. Goede keuken.
Goed gelegen in de residentiële buurt Gulshan II in het noorden van de stad, met vele ex-pats en ambassades. Aangename buurt om te vertoeven.
Minpunten: Het hotel is regelmatig volzet, indien men niet op voorhand heeft gereserveerd, kan men de kamer niet behouden.
BOEKING: via Agoda, www.agoda.nl, via www.Booking.com (goedkoper dan Agoda, voor dit hotel althans), rechtstreeks aan de receptie tegen dezelfde prijs als via Booking.com.

ERNAARTOE:
Gele taxi Calcutta hotel – luchthaven, 150 INR (5.00 u ’s ochtends), 5 min., 2 taxi’s stonden aan de straatkant te wachten voor het hotel.
Vlucht Calcutta – Dhaka, vervolgvlucht op Guwahati (noord India) – Calcutta de dag voordien, 6.721 INR pp. in totaal, 45 min., met Jet Airways, geboekt in hun kantoor te Guwahati, prijs iets goedkoper dan via het internet, max. gewicht incheckbagage: 20 kg.
Rickshaw Dhaka luchthaven – Gulchan II, 300 BDT, 25 min. onderweg, we wandelden het luchthaven terrein af aan de linkerkant (+/- 100 meter) tot op de straat voor goedkoper vervoer (in de luchthaven worden prepaid taxi’s aangeboden voor 800 BDT, tussenpersonen buiten vragen 600 – 1.200 BDT voor dezelfde rit. Nadien zullen we ondervinden dat deze rit ook voor 200 BDT mogelijk is, prijs negotiëren is belangrijk.

EXCURSIES:
SADARGHAT – OUDE STAD
Men kan op de kade wandelen, met uitzicht op de drukke havenactiviteiten, grote passagiersboten leggen hier aan, beperkte goederen worden geladen en gelost. Kleurrijk schouwspel.
Een rondwandeling door de smalle onverharde, maar drukke straatjes van de stad is een leuke ervaring.
SCORE: 4/5
INKOM: 4 BDT pp. voor toegang tot de kade.
ERNAARTOE EN TERUG:
Heen: fietsrickshaw busstation Sayedabad – Sadarghat, 60 BDT, 15 min., leuke ervaring met zicht op het kleurrijke leven in de straatjes van de oude stad.
Terug: stadsbus centrum – Gulshan II (Amerikaanse ambassade), 12 BDT pp., 50 min., een ervaring op zich.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Dhaka (1)»

Dhaka (1) (16)

02 September 2013 | Azië - deel 3 | Bangladesh | Laatste Aanpassing 05 Oktober 2013

  • straatverkoper
  • stadsbus Dhaka
  • fietsrickshaw
  • de enige toeristen die we tegenkwamen in Dhaka, ..
  • wonen in de Sadarghat haven te Dhaka

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking