Reisverhaal «Orange Walk»

Midden Amerika | Belize | 0 Reacties 29 Oktober 2007 - Laatste Aanpassing 23 April 2011

Orange Walk is een stadje met 13.500 inwoners. Het is het sociale centrum van Noord Belize, in een landbouwgebied gelegen. Het stadje is niet toeristisch, wordt meestal gebruikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan de 'Laminai Maya Site' via de rivier 'New River'.

In dit stadje zijn ook weer veel Chinezen aanwezig, die bijna alle restaurants en supermarkten uitbaten. Rond het centrale plein kom je steeds wat dronken mannen tegen, ze zijn rustig en goed geluimd. Verder wordt het straatbeeld aangevuld met de typische Centraal Amerikaanse bevolking van Spaanse afkomst, Maya afstammelingen en bewoners van de Menonite gemeenschappen uit de omgeving. 
Deze laatste zijn blank van huidskleur en stammen af van protestantse Duitsers die zich ooit als landbouwers in Centraal Amerika kwamen vestigen. Ze wonen in hun eigen besloten dorpen en leven van de landbouw met gebruik van zo weinig mogelijk machines. Ze dragen een klederdracht die ons doet denken aan oude Vlaamse films : de mannen dragen donkergroene of paarse hemden met zwarte geklede overall en strohoed, de vrouwen dragen lange zwarte klederen (soms afgewerkt met donkergroen of paars) met brede rok en een afgerond kapje (net nonnen) of strohoed op het hoofd. Ook de kinderen worden op deze manier uitgedost. Ze hebben allen een bijzonder ernstige gelaatsuitdrukking en leven zonder luxe, TV, radio, auto, ... in hun dorpen. Ze houden zich strikt aan hun tradities. 

Met een klein bootje varen we de 'New river' op tot aan de Maya-site Lamanai. Onderweg zien we een zeer grote krokodil in het water. We stoppen even, maar wanneer ze zich in onze richting begeeft, vaart de gids vlug door, ze komt te dichtbij. Door de hoge waterstand zien we vrij weinig vogels langs de oevers, maar het is toch een aangename boottocht op de mooi jungle-rivier.

De site zelf telt een 5-tal bouwwerken, waaronder de 'woning van de koning' en de 'jaguar tempel'. Recent werd ook een oude suiker-molen uit de Maya-periode ontdekt, waar bovenop een grote boom groeit. 

We brengen deze dag door in het gezelschap van Kori en Lisa, een Canadees paar, langdurig op reis (zie rubriek 'collega´s onderweg') en Andreas, een Duitse student geneeskunde die pas zijn stage in Mexico heeft afgerond en nu 2 maanden rondreist. 

De avond voor ons vertrek wordt Haloween gevierd in de straten van Orange Walk. 

Ernaartoe : 
taxi-boot Caye Caulker - Belize City, 15 BZD pp., 1 uur
taxi Belize City haven - busterminal, 7 BZD
bus Belize City - Orange Walk, 5 BZD pp., 1 1/2 uur onderweg
 
Hotel :
St. Christopher´s hotel, 30 USD pn, 2 pers., zeer ruime propere kamer, met sanitair (warm water), TV, 2 ventilators, terras met zitbanken en grote tuin tot aan de rivier, Main Street 10, tel. 501-302 1064, info@stchristophershotelbze.com, www.stchristophershotelbze.com

Excursie :
toer Lamanai, 80 BZD pp. + inkom 10 BZD pp., vervoer, gids, lunch en dranken inbegrepen, de toer kan ook worden gevonden voor 80 BZD inclusief de inkom van de site, vraag best na of je met een kleine groep gaat (sommige toer-operators nemen grote groepen van cruise-schepen mee)


 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Orange Walk»

Orange Walk (8)

29 Oktober 2007 | Midden Amerika | Belize | Laatste Aanpassing 23 April 2011

  • Lamanai Maya site - jaguar hoofd
  • Lamanai Maya site - tempel van de jaguar
  • de 'Jesus Christ Walker' vogel, zo genoemd omdat h
  • Lamanai Maya site
  • houten stelling aan nieuwbouw te Orange Walk villa

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking