Reisverhaal «San Ignacio»

Midden Amerika | Belize | 0 Reacties 19 Oktober 2007 - Laatste Aanpassing 23 April 2011

San Ignacio is de 3de grootste stad van Belize, met 13.300 inwoners (inclusief Santa Elena). Het stadje is niet toeristisch, maar ligt midden tussen prachtig natuurschoon en historische Maya sites. Vele buitenlanders komen zich hier vestigen, waaronder een aantal ex-pats, anderen starten kleine zaakjes op. Weerom zijn de supermarkten in handen van Chinezen.

Aan de overkant van de rivier ligt de tweelingstad van San Ignacio, Santa Elena. De twee zijn verbonden door 2 smalle enkele richtingsbruggen, een aan elke kant van het stadje. De Hawkesworth Bridge, de langste suspension bridge (hangbrug) van Belize, en de Low Laying Bridge (laagliggende brug), die regelmatig door de rivier wordt overspoeld .

Voor ons is dit stadje een verademing door zijn uitstraling van rust en veiligheid. We pauzeren er even na de rondreis in Guatemala. Tevens bezoeken we de prachtige omgeving.

'Mountain Pine Ridge Area Forest Reserve' is een tropisch sparrenwoud, met rivieren, waterpoelen, watervallen en kalksteengrotten. Het woud werd enkele jaren geleden door een plaag van kevers getroffen, die bijna alle boomstammen hebben kaalgevreten. Hierdoor doet het landschap, met zijn donkerrode aarde, spookachtig aan. Op een aantal plaatsen is men begonnen met herbebossing. Gelukkig groeit alles hier snel, zodat het mooie woud vlug zal hersteld worden.

De 'Rio Frio Cave' is een zeer hoge grot, waardoorheen de rivier 'Rio Frio' stroomt. Eenmaal onder de gewelven is ook de  andere uitgang van de grot zichtbaar. Het is net een hoge brede brug met druipsteenformaties. Op de bodem van de kalkstenen grot zijn granieten rotsblokken zichtbaar. Door de hoge waterstand van de rivier spoelde vorige week een metalen brug weg, zodat we niet naar de overkant kunnen.

De 'Twin Caves' zijn 2 kalkstenen grotten aan weerszijden van de weg, die 10 kilometer verderop met elkaar in verbinding staan. We gaan ongeveer 1 kilometer ver in de hoogstgelegen grot. Hiervoor moeten we, met de lamp op het hoofd, door smalle donkere gangen kruipen tussen de verschillende 'kamers' van de grot. Enkele gangen zijn zo nauw dat we ons erdoor moeten schuiven liggend op onze zijkant. In de 'kamers' van de grot vinden we scherven van Maya-aardewerk dat gebruikt werd tijdens hun rituelen. Na elk ritueel werden de potten gebroken, opdat deze nadien niet voor andere doeleinden zouden kunnen gebruikt worden. De Maya's daalden nooit verder dan 1 km af in de gangen van de grotten, omdat ze geloofden er in de ziel van de aarde terecht te komen. Dit schrok hen af.

De pick-nick plaats aan de 'River on' biedt een mooi uitzicht over de lager gelegen rivier met zijn vele rotspoelen. Een zwemparadijs bij uitstek, nu niet aantrekkelijk door de zeer hoge waterstand en de sterke stroming.

Om de 'Big Rock falls' te zien, een spectaculaire waterval, moeten we een stuk afdalen door de jungle via een glad, rotsachtig pad. Plots komen er massa's 'NO SEE' muggen op ons af. Je ziet ze niet, maar voelt ze bijten. Gelukkig zijn we steeds gewapend met insectenspray, die we vlug aanbrengen, zodat die de beestjes op afstand houdt. Ook hier vinden we de prachtige zwempoelen, onderaan de waterval, te snel stromen om er veilig in te zwemmen.

Via de '5 Sisters lodge' dalen we af naar de '5 Sisters watervallen'. 5 mooie watervallen naast elkaar. Op het zandeilandje voor deze watervallen is midden in de rivier een kapel en Barbeque-plaats gebouwd voor de populaire huwelijks-ceremonieen en feesten van rijke Amerikanen. Een tram-lift brengt hen van het hotel naar de voet van de watervallen.

Onze Maya-gids geeft ons als bonus een rondleiding op het enorme domein van de 'Blancaneaux lodge', waar hij nog heeft gewerkt. Deze lodge is eigendom van de bekende filmregisseur Francis Ford Coppola en bevat zelfs een prive-airstrip. Alle groenten die in het restaurant worden opgediend, zijn producten van de eigen biologische tuin. Dit is een favoriet adresje voor vele bekenden uit het internationale film- en muziekwereldje.  www.blancaneaux.com

'Xunantunich' is een Maya-site in de buurt van San Ignacio. Een zeer mooie site, waar we bijna alleen rondlopen. Hierdoor kunnen we in alle rust deze zeer goed blootgelegde en mooi verzorgde kleine site bewonderen en de tempels beklimmen. Op de zijkanten van het grootste bouwwerk 'El Castillo' zijn prachtige friezen te zien, telkens 3 meter hoog en 10 meter breed. Ze dateren van de periode 800 - 900 na Chr. De moeite van een bezoekje zeker waard.

'Belize Zoo' is een kleine dierentuin, waarin enkel de wilde dierensoorten uit de regio te zien zijn. Ze leven er in zeer ruime kooien, met de originele vegetatie uit hun habitat. De dieren komen er enkel in terecht wanneer ze verzorging nodig hebben of om een andere reden niet in vrijheid kunnen overleven (vb. geboorte in de Zoo, verhuis uit een ander dierenpark, ...). Door de ruimte die ze ter beschikking hebben, blijven ze in topvorm en worden niet lui zoals in de meeste dierentuinen. We zien er o.a. tapirs, brul- en slingerapen, jaguars, waterschildpadden, krokodillen, poema's, everzwijnen, een wilde kat, tayra's, een ocelot, coati mundi, toekans, arenden, uilen, papegaaien, valken, otters, ...

Ernaartoe :
bus Flores (Guatemala) - San Ignacio (Belize), 50 Q. pp., 2 u onderweg, vertrek 6.30 u, busmaatschappij Linea Dorada, best het ticket op voorhand kopen

Hotel :
Casa Blanca Guest House, 27,25 USD per nacht, 2 pers., ruime propere kamer met sanitair en warm water, TV, ventilator, gebruik van keuken en koelkast, zeer ruime zitruimte met eethoek en 2 salons, zeer vriendelijke uitbaatster, familiale sfeer, Burns Avenue 10, tel 501-824 2080, www.casablancaguesthouse.com , casablanca@btl.net, bettyguerra@yahoo.com, AANRADER !

Excursies :
Mountain Pine Ridge Area :
toer met Maya-gids Kin Winik (man van de zon), 70 BZD pp., John_chuc@hotmail.com, tel 501-663 5498, zelfstandige gedreven gids met een goeie kennis van de Maya-cultuur, kleinschalig, AANRADER !

Xunantunich :
inkom : 10 BZD pp.
infoblaadje : 4 BZD
Ernaartoe en terug :
bus San Ignacio richting Benque, 1 BZD pp.
veerpont, gratis
1 km verder te voet

Belize Zoo :
inkom : 16 BZD pp.
ernaartoe en terug :
bus San Ignacio richting Belize City, 5 BZD pp.

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «San Ignacio»

Belize Zoo (8)

21 Oktober 2007 | Midden Amerika | Belize | Laatste Aanpassing 23 April 2011

 • valk-uil
 • zoetwaterschildpad
 • coati mundi
 • sierlijk stappende vogel
 • wilde kat

Xunantunich (4)

20 Oktober 2007 | Midden Amerika | Belize | Laatste Aanpassing 23 April 2011

 • uitzicht op de site vanop El Castillo, het hoogste
 • Maya-site
 • El Castillo, het hoogste bouwwerk
 • El Castillo, het hoogste bouwwerk

Mountain Pine Ridge Area (7)

19 Oktober 2007 | Midden Amerika | Belize | Laatste Aanpassing 23 April 2011

 • Twin Caves, in de verte zien we boven ons de uitga
 • Twin Caves, scherven van de aardewerken potten van
 • Big Rock falls
 • Twin Caves, Marc kruipt naar boven
 • Rio Frio Cave

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking