Reisverhaal «Atins»

Zuid Amerika 1 | Brazilië | 0 Reacties 25 Juni 2008 - Laatste Aanpassing 20 April 2011

Atins is klein vissersdorpje met een 1.000-tal zeer verspreid wondende inwoners, gelegen aan de monding van de Rio Preguiças, aan de rand van het Nationale Park dos Lençóis Maranhenses.

We maken de verplaatsing ernaartoe met de publieke boot. Een oude kleine rivierboot die volgestouwd wordt met materiaal en mensen. Voor de bewoners van Atins is dit de manier van bevoorrading. Weerom zijn we de enige toeristen, de meesten maken enkel een daguitstap naat Atins met de snelle kleine comfortabele bootjes van de tour-operators. Het gebrek aan comfort stoort ons niet, we vertoeven graag tussen de vriendelijke en eenvoudige locale bevolking. Dit is de beste manier om de cultuur van een land te beleven en de arme locale bevolking te steunen. Van hun kant voelen we veel waardering.

In Atins verblijven we in 1 van de weinige kleine echt familiale pousada's (een 6-tal). Hier worden we verwelkomd door de vriendelijke Rita, een dame die haar best doet om ons te geven wat ze kan, ondanks de beperkte middelen van comfort. We voelen ons onmiddellijk thuis in het dorpje waar iedereen ons vriendelijk groet. De mensen van de andere pousada's zijn niet afgunstig, maken een babbeltje en komen ons uitnodigen voor een dansfeest 's avonds.
De jeugd uit het dorp voert de locale dansen uit, de helft van het dorp is hierop aanwezig.

De dansfeesten hier in de streek 'Bumba Meu Boi' zijn een mix van Afrikaanse, indiaanse en portugese invloeden. Deze feesten worden overal gehouden gedurende de maand juni, de periode hangt af van plaats tot plaats, meestal een 10-tal dagen. Locale dansgroepen reizen tussen de dorpen en steden rond om hun kunnen te tonen op de andere feesten.
De meest voorkomende dans die wordt uitgevoerd is de 'Bumba Boi'. De dansgroep is kleurrijk en feestelijk uitgedost in de traditionele kledij van de verschillende etnische bevolkingsgroepen uit de koloniale periode : Portugese heersers, Afrikaanse slaven, indiaanse stammen, boerenbevolking, ... De verschillende groepen dansen ritmisch om elkaar heen. De hoofdfiguren dansen ertussendoor, terwijl ze hun verhaal uitbeelden, dit verloopt als volgt : 
Catrina, een locale boerendochter is zwanger en heeft zin om de tong van de beste stier te eten. Ze overtuigd haar man Francisco deze voor haar te doden. Wanneer het stierenlijk wordt ontdekt, gaan een aantal mannen uit de omgeving op zoek naar Francisco, overmeesteren hem en sluiten hem op in de gevangenis. De stier verrijst echter door 'magische deuntjes', Francisco wordt vergeven en vrijgelaten. Het dansen wordt vrolijk beëindigd na de reunie van Catrina en Francisco.

's Nachts krijgen we in ons muskietennet het bezoek van een klein kikkertje dat plots op het hoofd van Herlinde springt. Wie van beide het meest schrikt ...

Met onze gids, Francisco maken we te voet een uitstap in de duinen. We doorkruisen de duinen met tussenin felle azuurblauwe poeltjes om een dorpje in een groene oase te gaan bezoeken. Hier wonen een 7-tal families in hun kleine fazenda's (boerderijtjes). We bezoeken er eentje, waar we worden verwelkomd door een jonge vrouw met haar baby en we drinken er het sap van kokosnoten die Francisco voor ons uit de palmboom plukt en openkapt. 
Hier zien we hoe basis en armoedig men kan leven. En toch zijn de mensen gelukkig en gastvrij. 
Via het erf van een ander boerderijtje gaan we naar een groot kristalhelder meer waarin we een verkoelende duik nemen. 
De honger wordt gestild in het afgelegen restaurantje aan zee 'Luzia', bekend om zijn lekkere grote garnalen en Luzia zelf. 
Daarna wandelen we langs het strand terug naar het dorpje Atins.  

Ernaartoe :
publieke boot Barreirinhas - Atins, 5 BRL pp., om 10.00 u, 4 1/2 uren onderweg
jeep aanlegplaats - hotel, gratis (aangeboden door andere pousada)

Hotel :
Dormitorio do Rita, 30 BRL per nacht voor een basis 2-persoonskamer met sanitair (koud water), ventilator, inclusief beperkt ontbijt, muskietennet noodzakelijk (slaapkamer onder de dakpannen, muggen komen zo binnen, in het regenseizoen ook kleine kikkertjes), gelegen in de hoofdstraat op 5 min. stappen van de rivier, tel. (98) 9968-6094

Excursie :
wandeltocht door de duinen met locale gids, +/- 15 km, 7 uren onderweg, 15 BRL pp., te vragen in hotel 'Dormitorio do Rita' 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Atins»

Atins (14)

25 Juni 2008 | Zuid Amerika 1 | Brazilië | Laatste Aanpassing 20 April 2011

  • hoofdstraat
  • op de publieke boot van Barreirinhas naar Atins
  • in de duinen ... champions kweken hier goed op de
  • op wandeling in de duinen
  • een lagune in de duinen met enkele kleine boerderi

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking