Reisverhaal «Santo Amaro»

Zuid Amerika 1 | Brazilië | 0 Reacties 28 Juni 2008 - Laatste Aanpassing 20 April 2011

Santo Amaro is een afgelegen dorp met 11.201 zeer verspreid wonende inwoners, gelegen aan de Rio Allegro, aan de noord-westelijke rand van het Nationale Park Lençòis dos Maranhenses, in de provincie Maranhão. Men leeft er voor 70 % van de visvangst. In een kleine ambachtelijke steenbakkerij zorgt men voor de eigen behoeften (huizen, enkele centrale straatjes). 
Dit dorp is slechts bereikbaar per 4x4 truck, over een zeer moeilijke 40 km lange zandweg. Het traject gaat over duinenzand en ligt grotendeels onder water. Op het einde van de weg moet de rivier worden overgestoken, rijdend door het water !
Een zeer beperkt toerisme is hier langzaam aan het opkomen, Santa Amaro is nog niet echt bekend en te moeilijk toegankelijk.

In het donker doen we de verplaatsing naar Santo Amaro. Soms vragen we ons af of we toch niet op een boot zitten. De lichten en motorkap van onze 4x4 Toyota Landcruiser pick-up zitten vaak onder water, onze benen worden nat in de hoge laadbak. We zien de omgeving niet, hebben het gevoel naar het einde van de wereld te rijden. Spannend is dit wel.
Het dorpje Santo Amaro wordt amper vermeld in onze reisgids Lonely Planet. We bezoeken dit plaatsje op aanraden van een Argentijns koppel die we hebben ontmoet. We geven dan ook de naam op van het hotel dat zij ons hebben doorgegeven om er te worden afgezet na een avontuurlijke tocht van 2 uren.
Pas de volgende ochtend zullen we kunnen zien waar we terechtgekomen zijn.

De eigenaar van onze pousada, Marinaldo, ontvangt ons met open armen. Hij stelt ons zijn vriendelijke familie voor, vrouw en 5 kinderen. Nadat we onze onverwacht mooie, propere en comfortabele kamer hebben ingenomen, vergezelt Marinaldo ons naar een locaal restaurantje, waar we in de tuin eenvoudig maar lekker eten. 
Daarna vraagt hij ons mee naar de 'Bumba Meu Boi' feesten (zie ook verhaal Atins), die hier volop aan de gang zijn tot 30 juni. Hier zien we elke avond van ons verblijf verschillende dansgroepen aan het werk. De 'Bumba Boi' dans wordt elke avond minstens 1 keer uitgevoerd, telkens door andere groepen. We zien ook Portugese dansen, Amerikaanse square dansen, ... De gastgroepen ontzien het niet om de lange weg tot hier af te leggen. 
Het valt ons op hoe de mensen in dit afgelegen dorp massaal naar de dansen komen kijken en ervan genieten. Ze drinken niet, er is geen enkele vorm van onrust. Iedereen lacht en praat met elkaar op het enorme dorpsplein. Een groot verschil met onze Westerse beschaving waar men op elke gelegenheid eet en drinkt.

De volgende ochtend zien ze pas goed de wonderlijke wereld waarin we zijn terechtgekomen. Een paradijs van rust, eenvoud en mooie natuur. Het leven draait hier grotendeels rond de brede rivier : op zondag wordt de was erin gedaan, mensen wassen zichzelf erin, ze waden met pak en zak boven hun hoofd naar de overkant, soms is het te diep en zwemmen ze met de bagage in 1 hand boven het water, jongens voetballen op een zandbank, ... Een zeer aangenaam en vriendelijk dorp, waar iedereen elkaar kent en groet op straat. 
Hoteleigenaar Marinaldo is ook gids. Gezien hij geen andere toeristen heeft, besteedt hij alle tijd aan onze begeleiding. Hij is fier ons de gebruiken en tradities van het dorp te kunnen tonen. Wanneer we op het terras onder de enorme luifel zitten te genieten van het prachtige uitzicht op de rivier, krijgen we van zijn vrouw Lucia verse fruitsapjes, cake en fruit aangeboden. 
Samen met Marinaldo maken we kanotochtjes op de brede rivier, wandelen we door de duinen tot zonsondergang, zwemmen in Lagoa Gaivota (gaivota = zeemeeuw) en Lagoa America, wandelen en varen langs kleine boerderijtjes, ...
Weerom zien we 's avonds kleine vuurtjes voor de huizen branden (zie Barreirinhas 2).
Voor ons zijn de duinen hier het mooiste van wat we al gezien hebben in het park. In combinatie met de onbezoedelde puurheid van dit dorp en de typische locale cultuur is dit voor ons een favoriete plaats om te bezoeken.

Ernaartoe :
bus Barreirinhas - Sangue, 20 BRL pp., 1 uur onderweg, met Cisne Branco
4x4 Toyota pick-up Sangue - Santo Amaro, inbegrepen in de prijs van de busrit, 2 uren onderweg, 40 km op moeilijke onverharde weg. 

Hotel :
Pousada Cajueiro, 90 BRL per nacht, voor een mooie ruime 2-persoonskamer met privé-sanitair (warm water), inclusief lekker ontbijt, grote koele luifel aan de rivier met stoelen en tafels, zeer vriendelijke familie, onverwacht mooie comfortabele pousada aan de rivier in een plaatsje op het einde van de wereld, Rua Osvaldo Cruz 2a, tel (98) 3369-1119. Aanrader ! 

Excursies :
Rio Allegro, kanotocht op de rivier, huur bootje 5 BRL, gratis gids
Lagoa Gaivota, wandeltocht door de duinen naar en rondom het meer (6 km), gids 30 BRL
Lagoa America, boottocht over de rivier Rio Allegro en het meer waar deze ontspringt, wandeltocht door de duinen (+/- 7 km), gids 30 BRL, vissersboottocht 50 BRL

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Santo Amaro»

Santo Amaro (17)

28 Juni 2008 | Zuid Amerika 1 | Brazilië | Laatste Aanpassing 20 April 2011

  • kanotocht op de Rio Allegre
  • met de vissersboot op het meer
  • Lagoa da Gaivota : zo legt een Braziliaanse gids o
  • het vee zwemt de rivier over ... de boer erachter
  • Lagoa America : einde van de wandeling, de rivier

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking