Reisverhaal «Brunei - algemeen»

Azië - deel 2 | Brunei Darussalam | 0 Reacties 29 Juli 2011 - Laatste Aanpassing 05 Augustus 2011

Het rijke oliestaatje Brunei Darussalam, kortweg Brunei genoemd, heeft slechts een kleine 400.000 tal inwoners en beslaat een oppervlakte van 5.765 km². Dit staatje is gelegen op het eiland Borneo aan de Zuid Chinese zee en wordt volledig omringd door Maleisië. Het is bovendien in 2 delen gesplitst, beiden gelegen aan de baai van Brunei, maar ze grenzen niet aan elkaar.

Brunei betekent ‘het huis van de vrede’ in het Maleisisch, en inderdaad, in dit staatje gaat alles er zeer rustig en gemoedelijk aan toe. Overal in het straatbeeld ziet men foto’s van sultan Hassanal Bolkiah, die uiterst geliefd is door zijn bevolking. Hij is staatshoofd en tevens regeringsleider van het land, een functie die door hemzelf wordt toegewezen, … en één der rijkste personen ter wereld.
De bevolking van Brunei is voor 2/3 afkomstig uit Maleisië, ook de Chinezen zijn goed vertegenwoordigd (15%). Niettegenstaande het Maleis de hoofdtaal is en het Chinees ook goed is verspreid, spreekt bijna iedereen zeer goed Engels.
De Islam is de officiële religie van Brunei, ook in religieus opzicht staat de sultan aan het hoofd. Daarnaast zijn ook Boeddhisme, Christendom en Hindoeïsme vertegenwoordigd.
Zijn rijkdom heeft Brunei vooral te danken aan de productie van ruwe olie en gas. Dankzij deze overvloed hoeft men geen belastingen te heffen op arbeidsloon of producten, gezondheidszorg is gratis, investeren in rijstvelden en woningen wordt gesubsidieerd. Om de toekomst veilig te stellen, wordt gezocht naar alternatieve inkomsten, zoals de kledingindustrie.
Brunei heeft een tropisch klimaat, met gans het jaar door hoge temperaturen en een grote luchtvochtigheid. Men dient er bovendien rekening te houden met zware regenval tijdens het moessonseizoen, van november tot maart.
Alcohol wordt niet verkocht in Brunei. Men mag een beperkte hoeveelheid invoeren, maar dient dit aan te geven aan de douane bij aankomst in het land.
In Brunei rijden slechts een 40-tal taxi’s. Buiten de hoofdstad ziet men die amper.
 
Visum:

We hebben geen visum nodig om het land in te mogen, over land moeten we ook geen exit taks betalen.
Financieel:

1 EUR = 1,7 BND (Bruneise dollar)
1 BND = 1 SGP (Singapore dollar)
Singapore dollars worden zonder probleem overal ter betaling aanvaard in Brunei.
Let wel: enkel biljetten worden aanvaard, geen munten.
Overal zijn ATM’s beschikbaar.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Brunei Darussalam

Bandar Seri Begawan (15)

28 Juli 2011 | Azië - deel 2 | Brunei Darussalam | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

  • Kampong Ayer bij hoog water
  • tijd voor de lunch in het Empire hotel te Jerudong
  • aan het zwembad van het Empire hotel te Jerudong
  • Omar Ali Saifuddien moskee
  • Empire hotel te Jerudong

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking