Reisverhaal «Kompong Cham»

Azië - deel 2 | Cambodja | 0 Reacties 20 December 2011 - Laatste Aanpassing 12 Februari 2012

Kompong Cham (63.800 inwoners) is gelegen langs de Mekong en was een belangrijke handelsstad tijdens de periode van de Franse kolonisatie. Door het opkomende toerisme in Sihanoukville en Siem Reap is het niet langer de 3de grootste stad van het land. Midden in de rivier liggen bewoonde eilanden. In de buurt zijn enkele Cham Moslim dorpjes gevestigd, met een eigen moskee.

Al vlug zien we dat dit plaatsje toch al wat meer geëvolueerd is. Langs de oever van de Mekong is een aangename wandelpromenade aangelegd, de straten zijn verhard, er is niet zoveel straatverkoop, een aantal grote goed onderhouden (koloniale) gebouwen sieren de straten, ... ondanks dat het hier ook waait, vliegt er al wat minder zand op. We worden voor het eerst geconfronteerd met de vele NGO’s en liefdadigheidsinstellingen van Cambodja. We kiezen dan ook telkens tussen de 2 restaurantjes die kansarme jongeren gedurende een jaar een degelijke opleiding bieden, Smile en Coffee Destiny. De jongeren zijn super vriendelijk en zorgen voor een vlotte bediening, de schotels zijn echt zeer verzorgd en lekker !

Hier vinden we een zeer vriendelijk en rustig hotel waar we nog enkele dagen kunnen uitzieken. Marc voelt zich al wat beter, maar Herlinde heeft nog koorts, de antibiotica werkt maar langzaam.

Vanuit dit plaatsje zijn mooie landelijke fietstochten te maken. Het kriebelt om terug actief te zijn. Wanneer Herlinde zich wat beter voelt, beslissen erop uit te trekken voor een kort fietstochtje.
De indrukwekkende bamboebrug tussen Kompong Cham en Koh Paen, een groot Mekong zandeiland, wordt jaarlijks na het regenseizoen opnieuw gebouwd. Zo hoeft de ferry niet het ganse jaar door ingezet te worden. Het is een vrij lange stevige brug die kunstig is vervaardigd uit bamboe. We kunnen ze nog niet gebruiken, men heeft nog een 5-tal meter te bouwen om de overkant te bereiken. Nochtans is het droge seizoen al een tijdje ingezet.
Aan het andere uiteinde van het stadje fietsen we voorbij een uiterst primitief ‘pretpark’ in opbouw. Daar staat een mini ‘reuzen’ rad, dat manueel dient aangedreven te worden. Dit herinnert ons aan ons verblijf in Mandalay in Myanmar in 2009, waar Herlinde op een avond samen met wat locale kindjes enkele rondjes in het rad maakte. Jongens klommen behendig in het rad om het door de verplaatsing van hun gewicht in beweging te brengen. Ook de draaimolentjes worden manueel aangedreven, de zitjes erop zijn beschilderde zelfgemaakte figuurtjes uit hout en metaal. Het meest moderne wat we hier zien, zijn een serie trampolines. Hier kan men nog plezier maken met eenvoudige dingen ...
We fietsen verder langs de Mekong en komen aan een drijvend vissersdorp. Wanneer we stoppen om een foto te nemen, wuiven de bewoners ons toe. Vooral de kinderen zijn uiterst blij met onze aandacht.

 

Ernaartoe:
bus Kratie – Kompong Cham: 18.000 KHR pp, 4.45 u onderweg, aircobus, met Phnom Penh Soraya
Omdat het hotel nogal opdringerig doet over het kopen van bustickets, beslissen we deze in het kantoortje van de busmaatschappij ‘Phnom Penh Soraya’ in Kratie te kopen. Daar vraagt men een hoger bedrag dan wat uithangt … ‘oude prijzen’. Nochtans staan deze ‘oude’ prijzen mooi vermeld op het ticket dat we uiteindelijk krijgen. Dit geeft ons geen goed gevoel bij Cambodja …

Overnachtingen:
Mekong hotel, 7 USD per nacht voor een ruime kamer met 2 bedden, sanitair (warm water), balkon, TV, ventilator, drinkwater, gratis WIFI, ruime zitruimte beneden, verhuren fietsen, wanneer we melden dat de WC niet werkt, krijgen we prompt een andere kamer, centraal gelegen langs de Mekong, zeer vriendelijk en behulpzaam onthaal, tel. (042) 941 536. Beoordeling: 3/5

Excursies:
huur fietsen in ons hotel, 1 USD pp. voor ½ dag

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kompong Cham»

Kompong Cham (4)

20 December 2011 | Azië - deel 2 | Cambodja | Laatste Aanpassing 12 Februari 2012

  • fietstocht langs de Mekong  bamboebrug naar een ei
  • drijvend vissersdorp langs de Mekong
  • eigen fabricatie voor pretpark in opbouw
  • pretpark in opbouw

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking