Reisverhaal «Alaska – Dawson City »

Noord Amerika 1 | Canada | 0 Reacties 05 Juni 2016 - Laatste Aanpassing 08 Juli 2016

Traject: 5 – 12 juni 2016     

Traject: Grens US (Alaska) / Canada (Yukon) – Dawson City – Midnight Dome – Bananza/Hunker Loop – King Solomon Dome – Germaine Creek     

Top of the World Highway     
Na een zeer vlotte grensovergang, rijden we nog een eindje verder omhoog, tot een hoogte van 1.341 meter. De weg gaat over in onverhard, afgewisseld met stukken oude asfalt. Omdat we op een hoogvlakte rijden, hebben we rondom weidse uitzichten over de beboste omgeving. Dieren zien we hier niet.

Na een dag hevige regenbuien, verandert de weg verderop in een dikke modderbrij, doch blijft goed te rijden. Manga zit al vlug onder een dikke bruine smurrie. Zo komen we aan bij het einde van de Top of the World Highway, waar een ferry ons over de Yukon rivier brengt naar Dawson City.

Dawson City
Dit historische stadje ontstond tijdens de periode van de Klondike goldrush.

Nadat op 17 augustus 1896 het eerste goud werd gevonden aan de Rabbit Creek (nu Bonanza Creek), werd dit nieuws snel verspreid. Zo’n miljoen mensen vanuit de ganse wereld, planden hier hun geluk te komen zoeken, zo ontstond de Klondike goudkoorts. Doch slechts honderdduizend verlieten hun thuis op weg naar de Klondike regio. Hiervan bereikten een 30.000-tal hun doel, na een zware tocht tijdens een barre winter. Het gebied was immers enkel via de rivier of te voet bereikbaar, de meesten hadden niet de middelen om de rivierboot te betalen.

Ook Joseph Ladue hoorde zeer snel het nieuws, hij stichtte hier onmiddellijk een handelspost voor de mijnwerkers, die werd bevoorraad door rivierraderboten. Hij koos voor deze locatie aan de monding van de Klondike rivier in de brede Yukon rivier, omdat de schepen er gemakkelijk konden aanleggen. Reeds in oktober 1896 startte hij samen met zijn partner Arthur Harper de eerste saloon, zaagmolen, kruidenier en gereedschappenwinkel. Vanaf 1898 beschikte men er bovendien over een telegraaflijn, elektriciteit en een telefoondienst.

Dawson City groeide snel uit tot een stad, van 1.500 inwoners in 1897 naar 30.000 in de piekperiode 1898. Toen zag deze er eerder uit als een enorm tentenkamp. Op heden telt de historische plaats 2.038 permanente bewoners, een groei sinds het laagtepunt van 697 mensen in 1981.

Bij aankomst gaan we ons eerst over de regio informeren in het toerismekantoor. Daarna steken we de straat over naar het Western Arctic Info Center, waar men ons uitgebreid informeert over de Dempster Highway naar Invik.

We maken een wandeling in het stadje en komen onverwacht onze Canadese vriend Jacques tegen. Ook hij is onderweg naar Inuvik, waar we elkaar zouden ontmoeten op 21 juni voor midzomernacht, tezamen met nog een aantal andere langdurige reizigers. We brengen de namiddag samen door en gaan ’s avonds bij het befaamde Klondike Kate’s restaurant een Poutine schotel eten, specialiteit van zijn streek, Quebec. Morgen rijdt hij verder, wij zullen eerst de omgeving nog verkennen.

In het stadje bewonderen we een aantal historische panden, niet allemaal zo authentiek, sommige goed onderhouden, andere in verval. Kenmerkend zijn de goed bewaarde houten voetpaden, bestaande uit planken, die iets boven straatniveau zijn aangelegd. Mooi en leuk om op te wandelen.

Een oorspronkelijke wasserette anno 1903, werd door Mathilde ‘Ruby’ Scott gekocht in 1935. Ruby’s place werd omgevormd tot ‘huis van plezier’. We worden ontvangen door een dame in klederdracht, die op ludieke wijze de historiek van dit bijzondere pand toelicht. Het lege huisje zelf werd binnenin totaal niet onderhouden, behangpapier hangt van de muren, gaten in vloeren en plafonds geven een doorkijkeffect. Toch leuk om bezoeken, met de uitleg erbij.

Dawson Daily News is een drukkerij waar vroeger de krant werd gemaakt. Een indrukwekkend groot houten gebouw, binnenin leeg, op enkele oude roestige printmachines na. Ook hier wacht een dame in klederdracht ons op, ze geeft echter toe, weinig of niets te weten over deze plaats. Wijst ons enkel op de zwartgeblakerde muurplanken en plafondbalken, in de hoek waar ooit een kachel stond ... (?)

Het museum van de brandweer herbergt een aantal oude pareltjes, goed onderhouden brandweer voertuigen, uit lang vervlogen tijden.

Met de ferry keren we terug naar de overkant van de Yukon rivier, waar we naar het Paddlewheel Graveyard wandelen. Honderden houten rivierraderboten vervoerden in de tijd van de Klondike goudkoorts goederen en passagiers over de Yukon rivier naar Dawson City, komende vanuit Whitehorse en Fairbanks. Vanaf 1937 werden autowegen aangelegd, meer en meer vliegtuigen ingezet. Toen in 1953 de weg naar Dawson City af was, betekende dit de werkeloosheid voor de meeste boten. Ze werden achtergelaten op de oever van de rivier en liggen daar nu naast en op elkaar te vergaan. Mooi om zien, leuk om ertussen te klauteren en de details wat beter te bekijken.

Top of the World Highland Games
Dit weekend vinden in Dawson City de Top of the World Highland Games plaats. Zeer veel stelt dit niet voor, doch het brengt sfeer in het stadje. Aan de waterkant wonen we de opening van dit evenement bij, met muziek en dans door de oorspronkelijke bevolkingsgroep uit de regio, een Schotse muziek- en dansgroep, een violenensemble met jonge kinderen.

’s Avonds rijden we naar de Midnight Dome, een prachtig uitzichtpunt hoog boven het stadje en de Yukon en Klondike rivieren. Hier treedt de Schotse doedelzakkenband op onder de middernachtzon, een meisje doet bijhorende dansen op de muziek, een dame komt poëtische verhalen vertellen. Een uur van kippenvelmoment. Nadien wordt het rustig, we overnachten op deze mooie plaats.
De heuveltop aan de rand van het stadje kreeg zijn naam toen op 21 juni 1899 een gezelschap van 150 mensen werden uitgenodigd om hier de middernachtszon te komen bewonderen. Ze werden voorzien van hapjes en drankjes. Tot hun grote verwondering ging de zon reeds onder om 23.30 u en kwam 2 u later terug op. Ondanks de teleurstelling werd de naam behouden.
Vlak voor middernacht wandelen we nog even naar de top van de heuvel, om er te genieten van de feloranje middernacht zonsondergang. De zon gaat heel eventjes onder om 0.30 u, het is nu 10 juni, anders dan in 1899 dus. Bijzonder mooi, het geeft een speciaal gevoel.

Tussen de goudvelden via Bonanza / Hunker Loop
Een rondrit van 76 km brengt ons langs een aantal, al dan niet actieve, claims in de goudvelden. We vertrekken via de Bonanza Road, een mooie onverharde weg. Deze in 1899 aangelegde karrenweg vormde toen de enige manier van transport tussen Dawson City en de goudvelden. In 1901 werd het wegennetwerk hier uitgebreid en ontstond de Ridge Road, die over King Solomon Dome leidt. Een stuk van deze oude weg over de kam brengt ons verder naar de Hunker Road, om de lus te vervolledigen.

Aan Claim n°33 geven enkele goed bewaarde oude huisjes de sfeer van de goudkoortsperiode weer. Eromheen staan oude roestige voertuigen, van alles wat. Leuk om eens rond te kijken, het goudpannen laten we over aan anderen.

Kort nadat grote hoeveelheden goud waren ontdekt in de Klondike regio, werden baggermachines naar de Yukon provincie gebracht. De eerste die werd gebruikt om goud te zoeken, dateert uit de herfst van 1899. In totaal werden er 24 goudbaggermachines ingezet in de streek, waarvan een aantal nog actief in gebruik.Deze machines nemen gravel op uit de rivierbedding, die wordt gespoeld met veel water, het goud wordt eruit gewassen. De kleine goudklompjes zakken door de mazen van een gaasnet waarvoor de kiezels te groot zijn, het goud wordt verzameld op een fijner net eronder.

Gold Dredge n° 4 is gebouwd in zomer/winter 1912 voor de Klondike Mining Company. Op claim n° 112 startte men ermee te werken in mei 1913, telkens wanneer een claim was uitgeput, werd ze verplaatst. Zo verhuisde ze langzaamaan van de Klondike vallei naar de Hunter Creek. Op claim n° 67 verwerkte ze zo’n 22,7 kg goud per dag. In 1940 werd ze daar buiten gebruik gesteld, om nadien heropgebouwd te worden in Bonanza Creek regio, waar ze nog werd gebruikt van 1941 tot 1959. Tijdens haar 46 ‘levens’-jaren baggerde deze machine in totaal 8 ton goud.
De enorme goudbaggermachine valt reeds van ver op. 2/3 van een voetbalveld groot, 8 verdiepingen hoog, torent ze boven het landschap uit. Men is fier te kunnen zeggen dat dit het grootste ‘houten’ exemplaar in zijn soort is. Weerom die drang om ‘grootst’ te zijn. Waarom doet dit ons steeds denken aan China ?
We nemen een kijkje rond de machine, jammer genoeg kan ze niet volledig op een foto, struikgewas en boompjes belemmeren het vrije uitzicht erop.

Discovery Claim is de volgende stop. Langs een kort wandelpad staan borden met uitleg over de geschiedenis van de streek en haar bewoners, over de mijnen, delfmethodes en goudzoekers. Interessant en een mooie rustige omgeving.

Wat verderop bevindt zich Claim n° 6. Wie een eigen goudpan bij zich heeft, kan hier een kansje wagen. Beperkt tot 3 dagen …

We keren een klein stukje terug en nemen de afslag Upper Bonanza Road. Dit klinkt allemaal Wild Western stijl, het lijkt er ook een beetje op. De weg versmalt, ligt er iets minder vlak en wat bochtiger bij. Een poosje rijden we nog tussen de omgewoelde gouddelvers gronden, geen mooi landschap, om stilaan op te klimmen naar de King Solomon Dome. Hier hebben we een weids uitzicht, over de bergachtige omgeving, met diepgroene bossen. In de verte zien we de besneeuwde toppen van het Ogilvie gebergte, met zelfs een eerste glimp van de zwarte Tombstone Peak ertussenin.

Wanneer we afdalen, via de Hunker Road, komen we opnieuw tussen de goudvelden terecht. Zelfs op zondag wordt hier naar goud gezocht, een kleinere machine wast aan de rand van een kreek het goud uit modder met keien. Interessant om deze in werking te zien, van vlakbij. Verderop staat nog zo’n indrukwekkende goudbaggermachine, daar kunnen we jammer genoeg niet dichtbij geraken. De actieve mijneigenaars laten geen publiek toe op hun terreinen.

Eenmaal deze loop gereden, komen we terug op de Klondike Highway terecht, die ons verder brengt naar de befaamde Dempster Highway, naar het uiterste noorden. Maar dat is voor morgen.

OVERNACHTINGEN:
TOP OF THE WORLD HIGHWAY – KM 68
Coördinaten: 64.185384 – 140.410463
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Rustige open plek in het bos, langs een zandweg, waarschijnlijk de oude Top of the World Highway, die verder de huidige weg vervoegt. Verkeer is hier niet. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

TOP OF THE WORLD HIGHWAY – KM 4
Coördinaten: 64.061199 – 139.460063
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Open plek langs de weg, achter wat groen. Vrij rustig, al rijden er wat wagens de tegenoverliggende straat in naar de golfterreinen. Geen voorzieningen.
Minpunten: Min of meer zichtbaar van op de weg.

DAWSON CITY – CROCUS BLUFF
Coördinaten: 64.054351 – 139.425534
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Parking aan het begin van een kort wandelpad, langs een zandweg. Rustig. Droge toilet.
Minpunten: Muggen. Zichtbaar van op de weg.

DAWSON CITY – DISCOVERY CLAIM PARKING
Coördinaten: 63.927622 – 139.325076
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Rustige parking aan een korte wandeling, langs een onverharde weg tussen de goudclaims. Droge toilet, vuilnisbakken.
Minpunten: /

DAWSON CITY – MIDNIGHT DOME
Coördinaten: 64.068769 – 139.393301
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Rustig plaatsje iets opzij van de weg, net voor het uitzichtpunt op de omgeving.
Minpunten: Zichtbaar van op de doodlopende weg.

KLONDIKE HIGHWAY – GERMAINE CREEK
Coördinaten: 64.051510 – 138.912895
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Kleine open plek in het groen, aan een meertje. Niet ver van de rustige weg verwijderd, toch uit het zicht. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Dawson City – toerismekantoor: drinkbaar water te nemen aan de achterkant van het gebouw.
Prijs: Gratis.
Ligging: Aan de achterkant van het toerismekantoor, bereikbaar via de parking of de King Street.

Dawson City – Gold Rush Campground, RV park: verzorgd dumpstation vooraan op de hoek van het kampeerterrein in het centrum van de stad. Drinkwater aan de andere kant van het administratief gebouw.
Prijs: Gratis voor klanten kampeerders. 5 CAD voor niet klanten.
Ligging: Hoek York Street / Fifth Avenue.
Coördinaten: 64.063110 – 139.427661

GEREDEN TRAJECT:
Grens US, Alaska / Canada, Yukon – Top of the World Highway (km 68), 38 km.
Top of the World Highway, n°9
Uiterst rustige route. De Top of the World Highway ligt er hier zeer goed bij, is afwisselend onverhard en een stukje oude asfalt. Goed onderhouden.

Top of the World Highway (km 68 – km 4), 64 km.
Top of the World Highway, n°9
Zeer rustige route, dit stuk van de weg is grotendeels onverhard en verandert in een modderbrij na een ganse dag hevige regen, doch blijft vrij goed te rijden. Weidse uitzichten op bossen.

Top of the World Highway (km 4) – Veerpont Yukon rivier – Dawson City – Dawson City/parking Crocus Bluff, 9 km.
Top of the World Highway, n°9 – diverse straten in Dawson City
Goede onverharde weg tot aan de Yukon rivier, waar we de overzetboot nemen naar Dawson City aan de overkant. Langs de waterkant een verharde weg, de andere straten in het stadje zijn onverhard.

Dawson City / parking Crocus Bluff – Dawson City – Bonanza Creek Road – Claim n° 6 – Discovery Claim, 30 km.
Dawson City straten – Klondike Highway, n° 2 – Bonanza Creek Road
Rustige route door een groene omgeving, de onverharde weg ligt zeer goed. Hier en daar is het opletten voor snelrijdende vrachtwagens die van of naar de steen groeves rijden.

Discovery Claim – Dawson City – Midnight Dome, 30 km.
Dawson City straten – Midnight Dome Road
In het stadje zijn alle straten onverhard, behalve de hoofdstraat aan het water. De weg naar de top voor het uitzicht is mooi geasfalteerd.

Midnight Dome – Dawson City – Midnight Dome, 18 km.
Midnight Dome Road – Dawson City straten – Midnight Dome Road
In het stadje zijn alle straten onverhard, behalve de hoofdstraat aan het water. De weg naar de top voor het uitzicht is mooi geasfalteerd.

Midnight Dome – Dawson City – Bonanza/Hunker loop (1165 m.h.), King Solomon Dome – Germaine Creek, 103 km.
Midnight Dome Road – Dawson City straten – Bonanza Road – Upper Bonanza Road – Hunker Road – Klondike Highway, n° 2
Zeer mooie rustige route doorheen bergachtig gebied, langs actieve mijnterreinen. De zandweg ligt vrij goed, ondanks de regen van gisteren en redelijk wat putten. Soms vrij smal, doch amper andere voertuigen.

EXCURSIES:
DAWSON CITY – CROCUS BLUFF
Kort wandelpad (900 m) door een bos, dat op het einde een lus maakt aan het uitzicht op de Klondike rivier en waar deze uitmondt in de Yukon rivier. Langs de kant van het pad een aantal mooie wilde bloemen.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het begin van het wandelpad. Droge WC.
Coördinaten: 64.054351 – 139.425534
LOCATIE:
Langs een zandweg die vertrekt in het stadje, in het verlengde van de King Street.

DAWSON CITY – HISTORISCHE PANDEN: RUBY’S PLACE / DAWSON DAILY NEWS
Enkele historische panden in het stadje worden beurtelings voor publiek geopend. Het is interessant om bezoeken, omdat iemand aanwezig is, in klederdracht, die over de geschiedenis van het pand vertelt.
Coördinaten Ruby’s place: 64.061056 – 139.435162
Coördinaten Dawson Daily News: 64.062173 – 139.430977
In het toerismekantoor is een interessante ‘walking tour’ brochure te vinden, waarin een aantal belangrijke oude panden worden beschreven.
SCORE: Ruby’s Place: 4/5, Dawson Daily News: 3/5
INKOM: Gratis, telkens tussen 4.30 u en 5.30 u PM.
Volgende panden worden opengesteld voor publiek:
- Ruby’s Place, maandag en vrijdag
- Dawson Daily News, dinsdag en zaterdag
- West Boiler Shop, woensdag
- NWMP Jail, donderdag en zondag
PARKING:
We laten onze Manga op de parking van het toerismekantoor staan en wandelen ernaartoe.
Coördinaten: 64.063925 – 139.432696
LOCATIE:
Second Avenue, tussen Queen en Princess.

DAWSON CITY – BRANDWEERMUSEUM
Mooi houten gebouw, waarin een aantal mooi bewaarde oude brandweervoertuigen staan. Ze tonen meer dan 115 jaar geschiedenis van de locale brandweer.
Coördinaten: 64.066015 – 139.428588
SCORE: 4/5
INKOM: Donatie gewenst.
PARKING:
We laten onze Manga op de parking van het toerismekantoor staan en wandelen ernaartoe.
Coördinaten: 64.063925 – 139.432696
LOCATIE:
Langs Front Street, vlakbij de ferry.

DAWSON CITY – PADDLEWHEEL GRAVEYARD
Korte wandeling naar een aantal houten rivierraderboten die aan de rand van de Yukon rivier samen staan te vergaan. Zeer leuk om zien.
Ernaartoe: met de ferry vanuit Dawson City naar de overkant, camping iets verder links aan de Top of the World Highway, door de camping wandelen, aan het einde van de camping langs de gele poort naar de waterkant, het water volgen naar links tot aan de boten, zo’n 300 meter. Van aan het toerismekantoor: 2 km.
Coördinaten: 64.084711 – 139.442076
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
We laten onze Manga op de parking van het toerismekantoor staan en wandelen ernaartoe.
Coördinaten: 64.063925 – 139.432696
LOCATIE:
Langs de waterkant aan de Yukon rivier.

DAWSON CITY – MIDNIGHT DOME
Uitzichtpunt op de stad en de rivieren, van op grote hoogte. Ook zeer mooi bij zonsondergang.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Parking vlak voor het uitzichtpunt (men kan ook rijden tot aan het uitzicht, de weg vormt er een lus rond een heuveltje).
Coördinaten: 64.063925 – 139.432696
LOCATIE:
Aan het einde van de Midnight Dome Road.

BONANZA / HUNKER LOOP
Rondrit door actief goudzoekers gebied. Hier zie je hoe men machines aanwendt om naar goud te zoeken. Toeristen kunnen nog pannen, we denken niet dat dit nog wordt toegepast door professionele goudzoekers. Hier en daar staan informatieborden.
Coördinaten Dredge n° 4: 63.943759 – 139.335576
Coördinaten Discovery Claim (zie ook hierna): 63.927622 – 139.325076
Claim n° 6: gelegen op de Eldorado Road, een eindje voorbij Discovery Claim.
Coördinaten King Solomon Dome: 63.870710 – 138.942689
Coördinaten Dredge: 64.011419 – 139.097117
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
Dredge n° 4 kan binnenin worden bezocht, enkel met gids: 20 CAD pp.
Claim n° 6, goudpannen voor toeristen: gratis, pan moet zelf worden meegebracht.
PARKING:
Hier en daar langs de weg en aan de bezienswaardigheden.
Aan de parking bij de Ridge Road trail (wandelpad 32 km) zijn droge toiletten.
LOCATIE:
Zijweg van de Klondike Highway, aan de zuidrand van Dawson City.

DAWSON CITY – DISCOVERY CLAIM
Kort wandelpad door het bos, waar vroeger een goudclaim werd uitgebaat. Borden met informatie over de geschiedenis van de streek en zijn bewoners, goud delven op verschillende manieren.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Langs de weg is een ruime parking, aan het begin van het wandelpad. Droge toilet, vuilnisbakken.
Coördinaten: 63.927622 – 139.325076
LOCATIE:
Aan het einde van Bonanza Creek Road, rechtdoor richting claim n°6.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Dawson City»

Alaska – Dawson City (43)

05 Juni 2016 | Noord Amerika 1 | Canada | Laatste Aanpassing 08 Juli 2016

  • Dawson City, kenmerkende gevelbeschildering
  • Bonanza road, claim n° 33
  • Dawson City, Midnight Dome, zonsondergang na midde
  • Dawson City, Paddlewheel graveyard, kerkhof van ou
  • Dawson City, Top of the world Highland games

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking