Reisverhaal «Alaska Highway, deel 3 Haines Jct - Beaver Creek»

Noord Amerika 1 | Canada | 0 Reacties 27 Juni 2015 - Laatste Aanpassing 05 Juli 2015

Traject: 27 – 30 juni 2015     

Haines Junction – Silver City – Kluane Lake – Congdon Creek – Burwash Landing – Kluane River – Pick Handle Lake – Little Sanpede Creek – Beaver Creek – Grens Canada-US     

Vanuit Haines vervolgen we opnieuw onze weg richting Alaska over de Alaska Highway. De omgeving wordt steeds mooier, we vallen in herhaling om dit steeds maar te uiten. We rijden in een brede vallei met meren, kreken, schitterende kleuren groen, steeds mooiere en grotere gletsjers prijken op de bergen rondom.

We nemen een afslag naar het spookdorpje Silver City, waar houten vissershuizen anno 1900 er nu vervallen bij liggen. Behalve het vissen, hield men zich in de periode van de goudvondsten ook bezig met zoeken daarnaar, zoals iedereen hier in die tijd. Het dorp werd verlaten in de jaren 1920. De grootte van de huizen verwondert ons. De meeste bevinden zich niet ver van de wegkant, af en toe wandelen we over smalle zijpaadjes, tussen het dichte groen en vinden nog achterliggende ruïnes tussen de wilde bloemenpracht. In deze wonderlijke omgeving zullen we blijven overnachten. ’s Avonds wandelen we nog tot aan het einde van de weg, aan Kluane Lake, voor ons eerste uitzicht op dit schitterende meer.

Onze volgende wandeling bevindt zich niet ver van het Sheep Mountain Visitor Center, waar we ons eerst informeren. We moeten een smalle onverharde weg oprijden naar het begin van de Sheep Creek Trail. De wandeling klimt 427 meter over 5 km, we volgen een pad van stuifzand naar een schitterend uitzicht op de grote Kaskawulsh gletsjer in de verte. Dit pad werd ooit door mijnwerkers gebruikt. We genieten van de prachtige beelden op de vallei en de omgeving met zijn variatie aan rotskleuren. Een koppel komt ons vervoegen, ze zijn afkomstig uit Guangzhou, China en Hongkong, maar wonen reeds 40 jaren in Vancouver, Canada. We delen onze passies ‘reizen’ en wandelen in de natuur. Afspraak in Vancouver, wanneer we daar langskomen. Aangenaam gezelschap !

De Soldier’s Summit brengt ons naar een uitzicht over het kleurrijke Kluane meer. Onderweg staan overal banken met informatieborden over de aanleg van de Alaska Highway. Rondom een groen eiland in het meer zien we sneeuwwitte zandbanken, waarvan we vermoeden dat ze met zout zijn bedekt. Dit vliegt hoog op in de wind. Van daaruit verandert de kleur van het meer in licht melkblauw, naar azuurblauw, naar fel hemelsblauw. Schitterend gewoonweg !

Aan Congdon Creek rijden we de weg af en volgen een korte bosweg naar een keienstrand aan het meer. In het koele heldere water gaan we pootjebaden, doet deugd na een wandeldag. Een leuke en vooral mooie plaats om te overnachten. De wind geeft de golven schuimkoppen en ruist in de bomen rondom.

Burwash Landing werd in 1999 geteisterd door bosbranden, veroorzaakt door een vuilnisverbranding 8 km verderop. De wind verspreidde het vuur in de omgeving. Men pakte dit onheil goed aan, iedereen werd tijdig geëvacueerd, slechts enkele huizen werden verwoest. Na 8 dagen mochten de bewoners terugkeren naar hun woonplaats, midden in de verbrande natuur.
Het dorp stelt ons wat teleur. Het ‘natural history’ museum ziet er niet zo interessant uit, van de oude huizen in het dorp zijn er weinig over. We wandelen langs een ‘resort’ aan de rand van het meer, dit staat reeds lange tijd leeg, te verkommeren. In het ganse plaatsje komen we niemand tegen, het ligt er verlaten bij.

Verder langs de Alaska Highway bewonderen we de Kluane River, de Donjek River Valley en het prachtige Pick Handle Lake. Aan de Little Sanpede Creek slaan we opnieuw een onverhard weggetje in, om te overnachten in het groen. Jammer genoeg te dicht bij de weg, zodat we de geluiden horen en zichtbaar zijn van op de brug over de droogstaande kreek.

Na een zeer goede nachtrust, worden we met regen wakker. Beaver Creek is het laatste plaatsje voor de grens met Alaska, ooit opgericht als vestigingsplaats voor het grenspersoneel. Veel stelt dit niet voor, we stoppen er bij het Visitor Center, om het internet te gebruiken. De dame geeft ons de tip om een bezoek te brengen aan het kleine katholieke kerkje anno 1963. Het is gevestigd in een oude barak van het grenspersoneel. Inderdaad een eigenaardig gebouwd kerkje, uit gebogen golfplaten in meerdere tinten. De sleutel vinden we in een boekenrekje naast de deur. Achter het altaar vinden we een studio, met keuken, bureau en slaapplaats. Deze lijkt nog steeds in gebruik.

Sinds we Burwash Landing passeerden ligt de Alaska Highway er zeer slecht bij. De geasfalteerde delen zitten vol putten, groeven en bulten. We hotsen en botsen tegen een lage snelheid. Stukken met gravel zijn beter. Deze problemen worden veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Permafrost is de bodemlaag op vele plaatsen in dit gebied, een dikke ijslaag. Deze smelt langzaam weg, waardoor de autoweg wordt beschadigd.

OVERNACHTINGEN:
SILVER CITY
Coördinaten: 61.037875 – 138.386422
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Mooi rustig plaatsje aan een onverharde weg, omringd door de vervallen houten huizen van een spookstadje anno 1900. Geen voorzieningen. 5 km van de Alaska Highway.
Minpunten: /

KLUANE LAKE – CONGDON CREEK
Coördinaten: 61.163229 – 138.568634
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Twee oude kampeerplekjes aan de rand van het prachtige diepblauwe Kluane meer. Zeer rustig, met op de achtergrond het kabbelende water en de wind. We zijn niet alleen, een andere camper heeft ook deze plek gevonden. Te bereiken over een smalle bosweg, kort voorbij de Congdon Staatscamping.
Minpunten: Geen voorzieningen.

LITTLE SANPEDE CREEK
Coördinaten: 62.090101 – 140.662808
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Kort doodlopend zandweggetje, net voor de Little Sanpede Creek naar rechts. Geen voorzieningen.
Minpunten: Muggen. Zichtbaar van de weg. Verkeer goed te horen, gelukkig niet druk.

GEREDEN TRAJECT:
Haines Junction – Silver City, 73 km.
Alaska Highway, n° 1
Zeer mooie rustige route door een brede vallei met meren, omringd door prachtige bergen. Vooral deze aan de rechterkant van de weg, met hun gletsjers.

Silver City – Kluane Lake: Sheep Mountain visitor center, Soldier’s summit, Congdon Creek, 52 km.
Alaska Highway, n° 1
Zeer mooie rustige route langs het schitterende Kluane meer, omringd door prachtige bergen met gletsjers.

Congdon Creek – Burwash Landing – Kluane River – Pick Handle Lake – Little Sanpede Creek, 156 km.
Alaska Highway, n° 1
Zeer mooie rustige route langs meren en rivieren, omringd door prachtige bergen met gletsjers. Dit deel van de weg ligt er niet zo goed bij, grote stukken met vele putten, andere delen met gravel, aan werken moeten we lang wachten op de begeleidende wagen die ons voorrijdt (gewoonte in Canada).

Little Sanpede Creek – Beaver Creek – Grenskantoor Canada – Grenslijn Canada-US, 75 km.
Alaska Highway, n° 1
Zeer mooie rustige route langs meren en rivieren, de bergen verminderen in hoogte. De weg ligt er merkelijk beter bij dan tijdens de vorige rit, nog niet echt optimaal.

EXCURSIES:
SILVER CITY
Oud spookstadje, met houten huizen anno 1900, dat verlaten werd en er vervallen bij ligt. Schitterende groene omgeving met wilde bloemen. Op het einde van de weg, iets verderop bevindt zich een B&B aan een mooi meer, Kluane Lake.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Langs de wegkant aan de vervallen huizen.
Coördinaten: 61.037875 – 138.386422
ERNAARTOE EN TERUG:
Afslag van de Alaska Highway, 5 km op een mooi onderhouden, brede gravel road.

KLUANE LAKE
Zeer uitgestrekt prachtig meer, met verschillende kleuren. We maken meerdere stops om het te bewonderen.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Langs de wegkant zijn meerdere mogelijkheden.
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs de Alaska Hwy.

SHEEP CREEK TRAIL
Mooie wandeling van 5 km enkel, die 427 meter klimt tot op 1.281 meter hoog. Vele mooie uitzichten op de vallei en de grote Kaskawulsh gletsjer. Zanderig pad, dat opstuift bij het wandelen. Een gemakkelijke wandeling waarover we 4 ¼ uren doen, heen en terug.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Gelegen aan het begin van de trail.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bij het verlaten van de parking van het Sheep Mountain Visitor Center, de zijweg nemen vooraleer de autoweg te bereiken. 2,6 km onverharde weg, vrij smal, die eindigt op een kleine parking (met WC’s, banken) van waar enkele trails starten.

SOLDIER’S SUMMIT
Kort wandelpad naar een schitterend uitzichtpunt over het Kluane meer. Langs het pad staan borden met info over de aanleg van de Alaska Hwy. 700 meter enkel, 90 meter klimmen.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan de start van de wandeling, niet aangeduid.
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs de Alaska Hwy, enkele km voorbij het Sheep Mountain Visitor Center, richting Alaska. Door een openstaande poort rijd je de parking op links van de weg. Schuin ertegenover, langs de kant van het meer is ook een parking, met informatieborden.

CONGDON CREEK
Kiezelstrandje aan de rand van het Kluane meer, net voorbij de staatscamping Congdon Creek. Tevens onze overnachtingplaats.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan de rand van het meer.
Coördinaten: 61.163229 – 138.568634
ERNAARTOE EN TERUG:
Smalle onverharde weg aan de rechterkant van de Alaska Hwy, die naar het meer leidt.

BURWASH LANDING
Klein dorp dat in 1999 door een brand werd geteisterd, slechts enkele huizen werden vernietigd. Het ‘Natural History museum’ trekt ons niet aan. De wandeling in het dorp overtuigt ons niet.
SCORE: 2/5
INKOM: 5 CAD pp. voor het museum
Wandeling door het dorp gratis.
PARKING:
Aan het museum, langs de Alaska Highway.
ERNAARTOE EN TERUG:
Gelegen langs de Alaska Highway, aan het einde van het enorme Kluane meer.

BEAVER CREEK
Laatste dorp voor de grens met de US. We bezoeken het visitor centre, vooral voor het gebruik van het internet. Daar krijgen we de tip het kerkje te bezoeken, wat wel iets heeft.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
Kerkje: Gratis.
PARKING:
Aan het Visitor Centre, langs de Alaska Highway.
ERNAARTOE EN TERUG:
Gelegen langs de Alaska Highway.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Haines Junction»

Alaska Highway - deel 3: Haines Jct - Beaver Creek (24)

27 Juni 2015 | Noord Amerika 1 | Canada | Laatste Aanpassing 05 Juli 2015

  • Burwash Landing, Fireweed groeit als eerste na een
  • Silver City - onze slaapplaats
  • Sheep Creek trail
  • Kluane Lake aan Silver City
  • Pick Handle Lake

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking