Reisverhaal «Grensovergang Canada, British Colombia – US, Washi»

Noord Amerika 3 | Canada | 0 Reacties 23 Juli 2017 - Laatste Aanpassing 10 Augustus 2017

23 juli 2017

Grensovergang Canada, British Colombia – US, Washington State

Vanuit Abbotsford rijden we naar de grens met de USA, aan Abbotsford-Huntington Crossing.
Dit blijkt geen goede grenspostkeuze te zijn. Na een half uur aanschuiven, treffen we een zeer moeilijke immigratie beambte. Hij wil ons echt niet doorlaten, vindt telkens weer andere argumenten, die geen van allen steek houden. Alles hangt van zijn beslissing af, al hebben we een 10 jaren visum voor de USA.

Onze reisplannen worden in vraag gesteld, de man vindt dat we niet voldoende tijd in België doorbrengen tussendoor. 6 maanden per jaar zou voor hem aanvaardbaar zijn. Hij laat ons een hele tijd wachten, gaan zitten mogen we niet.
We zijn bovendien niet voldoende voorbereid om op alle vragen een gedetailleerd antwoord te geven, bv. ons reisschema per locatie, met datums. Al kennen we wel alle bestemmingen met een idee van timing, we zijn niet gewend om alles vast te plannen. Weersomstandigheden, andere onverwachte omstandigheden, bijkomende boeiende dingen die we ontdekken onderweg, of gewoon een mooie locatie om even te blijven hangen, … kunnen dit wel eens overhoop gooien. We geven de man een ruw idee van onze route, per maand. Veronderstellen dat hij wel inziet dat je zo’n mate van details niet zomaar op enkele minuten tijd neerschrijft (waarvoor hij ons een klein stukje papier geeft), want hij komt hier niet meer op terug. Hij laat ons nog maar eens wachten.
Er wordt overlegd met collega’s, gevolgd door discussie.
Daarna komt hij terug en begint over de truck. Wat als we niet over land verder kunnen, ook Mexico en Canada zijn bang voor illegale immigratie of mensen die er komen werken. Dit is echt niet onze bedoeling, we willen enkel reizen. Doch hij houdt vol, wanneer zij ons weigeren, kunnen we enkel de USA verlaten door naar Europa te vliegen. De truck blijft dan achter in de USA, dat willen ze niet. Opnieuw moeten we wachten.
We worden door enkele collega’s ondervraagd over onze plannen, ze zijn vriendelijker en tonen wat meer begrip. Een man die volgens ons hoger in de hiërarchie staat, begrijpt onze reisplannen. Hij geeft ons de raad om 1 maand voor ons 6 maanden visum vervalt, telkens reeds het land te verlaten. Wanneer zich dan problemen zouden voordoen, kunnen we een oplossing zoeken. Op dat moment hebben we een goed gevoel.

Maar wanneer de eerste persoon terugkomt, gaat hij duidelijk niet akkoord hiermee. Deze man is ons echt niet gunstig gezind. Hij vindt dat we niet goed zijn voorbereid, dat we een bewijs moeten hebben hoe we uit de USA verder zullen reizen. Hoe dat te bekomen, is nog maar de vraag. Zowel Canada als Mexico geven een visum bij aankomst.

Na nog een keer wachten, krijgen we uiteindelijk onze paspoorten terug, met een document erbij: voertuig geweigerd. Hiermee moeten we naar de Canadese grenspost, om een bewijs te vragen dat onze camper nog opnieuw het land in mag.

De Canadese immigratie beambte is vriendelijk en wil ons helpen. Doch hij begrijpt niet waarom het voertuig niet terug zou binnen mogen. Het is Canadees, dat vormt geen enkel probleem. Wat ons betreft, kan hij geen garantie op papier geven. Nu mogen we uiteraard terug het land binnen, ons visum loopt nog tot in november. Een bewijs dat we later opnieuw binnen mogen, kan hij niet geven, maar hij ziet ook hiervoor geen probleem. Het wordt op dat moment ter plaatse beslist.

Hiermee zijn we dus niet geholpen. We beslissen om niet meer terug te keren naar het USA grenskantoor, het heeft geen zin, het gevraagde bewijs hebben we niet.

ERNAARTOE
Abbotsford – Abbotsford/Huntington Crossing
Marshall Road – Sumas Way, n° 11

GRENSFORMALITEITENWachttijd voor de grens: 30 min.

Aan het loket moeten we onze paspoorten afgeven. Verderop mogen we parkeren en het kantoor van immigratie binnengaan. Daar moeten we opnieuw wachten.

Alles hangt van de beslissing in dit kantoor af, al hebben we een 10 jaren visum voor de USA. Aan de grens moeten we telkens opnieuw een inreis toelating krijgen, voor 6 maanden. Tenzij het vorige nog loopt, al kan men dan nog weigeren volgens ons.

We worden door meerdere mensen ondervraagd over onze plannen. De ene al vriendelijker dan de andere. Er wordt onderling gediscussieerd. Uiteindelijk krijgen we geen visum, moeten terugkeren naar Canada.

De reden hiervoor is niet echt duidelijk, houdt volgens ons geen steek. De man weigert uiteindelijk ons voertuig, omdat hij niet zeker is dat wij nadien de USA zullen kunnen verlaten over land. Hij vraagt om een bewijs dat Mexico of Canada ons (terug) zal binnenlaten na ons bezoek aan de USA.

Na 1 uur krijgen we uiteindelijk onze paspoorten terug, met een document: voertuig geweigerd. Hiermee moeten we naar de Canadese immigratiedienst. Daar moeten we een bewijs zien te krijgen, dat terugkeren na 6 maanden geen probleem levert. Hiermee zijn we opnieuw welkom, dan krijgen we onmiddellijk een visum voor de USA.

De Canadese beambte begrijpt dit niet, men zal nooit een Canadees voertuig weigeren in Canada. Maar een bijwijs hierover kan men niet geven. Dat wij in de toekomst het land zullen opnieuw in mogen, vormt dat normaal gezien geen probleem. Ook hiervan kunnen we geen bewijs krijgen.

VISUM
Zie verslag ‘grensovergang Canada – US, White pass’, dd. 18 juni 2015.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking