Reisverhaal «NewFoundland&Labrador, Gros Morne»

Noord Amerika 4 | Canada | 0 Reacties 04 Juli 2018 - Laatste Aanpassing 16 Oktober 2018

4 – 10 juli 2018     

Traject: River of Ponds – Arches –Gros Morne NP: Shallow Bay – Cow Head – St. Pauls – Gros Morne NP: Broom Point, Western Brook Point, SS Ethie, Green Point, Berry Head Point, Lobster Cove Head, Berry Hill – Rocky Harbour – Gros Morne NP: Gros Morne Mountain – Lomond – Woody Point – Gros Morne NP: Tablelands, Green Gardens – Trout River     

Arches Provincial Park     
Voor we aankomen in het Gros Morne NP, stoppen we nog even bij het Arches Provincial Park. Dit kleine park biedt schitterende uitzichten op enkele grote natuurlijke rotsbogen aan de rand van de zee. Eigenlijk bevinden we ons aan de immense Saint Lawrence Bay, gelegen tussen het vasteland van Quebec en het eiland New Foundland.

Gros Morne National Park
Aan de westkust, op het noordelijke schiereiland van NewFoundland bevindt zich Gros Morne NP, 1.805 km² groot. Dit natuurpark werd genoemd naar zijn hoogste bergtop, de Gors Morne (806 meter hoog). Die maakt deel uit van de Long Range Mountains, een uitloper van het Appalachen gebergte, dat Noord Amerika van noord naar zuid doorkruist. De omgeving wordt gekenmerkt door geërodeerde overblijfselen van een gebergte dat 1,2 biljoen jaren geleden werd gevormd.

Gros Morne NP is niet enkel door Unesco erkend omwille van zijn prachtige uitzichten, maar ook om zijn unieke geologische kenmerken. Wat vooral tot uiting komt in de Tafelberg regio, door het blootliggen van de aardmantel. Dit verschijnsels is ontstaan door het verschuiven van de tectonische platen, bij de vorming van de continenten.

Elanden zijn de meest voorkomende wilde diersoort hier. Ook leven er kariboes, zwarte beren, rode en poolvossen, hazen, rode eekhoorntjes, lynxen, rivierotters, bevers. Aan de kust ziet men vaak (haven)zeehonden en walvissen. Overal in deze mooie natuur zijn vele soorten vogels te spotten.

Een eerste locatie die we in het park bezoeken, is Shallow Bay. Hier bevindt zich een camping en enkele wandelpaadjes naar het strand met prachtige uitzichten op zee, de rotskust met enkele eilandjes ervoor.

Cow Head
Niet ver daarvandaan bevindt zich het kleine pittoreske schiereiland Cow Head, met een klein vissershaventje, een kerkhof, enkele woonhuisjes en wandelpaden. Dit paradijselijke oord maakt geen deel uit van het Gros Morne NP. Bij helder weer is van hieruit de ganse kuststrook van het Nationale Park te zien.

Het dorpje Cow Head bestaat eigenlijk uit 2 delen. De summerside is de vissersgemeenschap, ook the Head genoemd, gelegen op het schiereiland, de winterside is het grotere, meer beschermde dorpsdeel op het vasteland. Beide dorpsdelen zijn met elkaar verbonden door een weg op een smalle zandbank. Ooit bevond zich een rots in de vorm van een koeienkop op de punt van het schiereiland, daaraan dankt het plaatsje zijn naam.

De mooie rondwandeling Lighthouse Trail brengt ons naar de top van het eilandje, van waar we een schitterend uitzicht hebben op de hoge kliffenkust van het Gros Morne NP. We dalen af door een mooi dicht tuckamore bos, met de zo typische grillig gevormde, lage sparrensoort van deze barre noordelijke kustlijn.
Verder komen we langs een piepklein gietijzeren vuurtorentje, dat schepen veilig naar het haventje loodste van 1909 tot 1979. Zijn eerste lamp met kerosine, werd in 1931 vervangen door eentje op propaan. Ditmaal geen hoge trappen voor de vuurtorenwachter …
Enkele zijpaadjes leiden naar het rotsstrand, begroeid met oranje mossen. Een langere optie is het Point of the Head wandelpad, naar de zuidelijke rotspunt van het schiereiland.

Wanneer we terugkeren van onze wandeling, worden we aangesproken door de bewoner van het huis naast de parking. We krijgen meerdere tips voor ons bezoek aan Gros Morne NP, alsook mooie slaapplaatsjes (later zal blijken dat overnachten daar niet is toegelaten). Hij nodigt ons vriendelijk uit om hier te overnachten en mee te genieten van zijn prachtige uitzicht. Nochtans, kamperen op het schiereiland is verboden, we zagen een bordje bij het oprijden van het schiereiland … daar weet hij niet van, ‘who cares?’. Als alternatief biedt hij ons de tuin van zijn chaletje aan, beneden in het dorpje. Uiteindelijk kiezen we voor de parking met het uitzicht, immers de enige bewoner in deze buurt heeft geen bezwaar …

Een dag in Gros Morne NP
Al vroeg rijden we verder, er is veel te beleven in dit mooie nationale park. Aan Broom Point bevindt zich een oud vissershuisje, met een tentoonstelling over de visserij. We wandelen Steve’s Trail, die ons door een mooi bos naar een uitzicht op de rotskust brengt. Daarna nemen we een kijkje bij het vissershuisje. Het is nog gesloten, de ranger is nog niet aanwezig. Hierop wachten we niet.

Dan volgt de zeer populaire toeristische locatie Western Brook Pond, wat al blijkt door de overvolle parking. Het grote meer wordt gevormd door een oude fjord die niet langer in zee uitkomt, de bergen aan zijn monding zijn lang geleden ingestort. Op het 30 km lange meer worden boottochten aangeboden, die doorheen de smalle fjord varen tot bij zijn spitse eindpunt. Over de 650 meter hoge rotswanden vallen meerdere watervallen neer. Hoeft niet verteld dat dit één van de meest bijzondere plaatsen is in het park. We wandelen naar de oever van het meer, doch alle boottochten blijken volgeboekt vandaag.
Om de fjord echt te kunnen bewonderen, bevinden we ons nog te ver af. Een gevarieerde korte rondwandeling leidt naar de Snug Harbour Trail. Dit pad volgt een stuk de fjord, tot waar deze begint te versmallen. Een mooi alternatief lijkt ons, mochten we niet eerst de brede West Brook moeten doorwaden. Deze stroomt uit het meer naar zee, het water staat hoog en heeft een sterke stroming. Op de oever ontmoeten we een man, nat tot boven zijn middel. Hij waadde door de rivier, maar raadt het ons sterk af, vanwege de stroming. We vergeten dus maar de fjord en keren terug naar de parking, toch nog even genietend van de prachtige natuur rondom.

Wat verder stoppen we aan een mooi kleurrijk ronde rotsenstrand. Hier liggen de roestige overblijfselen van het verongelukte schip SS Ethie.

Zoals de naam doet vermoeden, Green Point is een grasgroene locatie. We wandelen tot bij de punt in zee, om van het uitzicht te genieten. Hier staan de zo typische ‘2 rode houten stoelen’, die overal in Canada het landschap sieren. Ze vormen een mooi accent tussen het felgroene gras, met duizenden felgele paardenbloemen. Wat is het hier mooi. Opnieuw genieten we van een schitterend uitzicht op de rotskust met zijn gelaagde rotsen, die op een punt uitlopen tot ver in zee. Het is laagtij, overal schitteren getijde poeltjes in het zonlicht.

Bijna rijden we voorbij de kleine parking aan Berry Head Pond. De rondwandeling omheen het meertje brengt ons door een grote verscheidenheid aan natuur. Dichte bossen, lage sparren, open vlaktes met een grote variatie aan wilde bloemen- en plantensoorten, o.a. de boeiende pitcherplant (vleesetende plant) is hier veelvuldig aanwezig. Maar het meertje op zich is ook al de moeite waard, al staan de waterlelies nog niet in bloei.

Onze laatste halteplaats voor vandaag is Lobster Cove Head. Opnieuw een plaats aan zee, waar op hoge rotsen een prachtige kleine vuurtoren troont. We nemen een kijkje binnen, de inrichting vertelt veel over het boeiende verleden van deze locatie.

’s Avonds genieten we van een mooie zonsondergang op zee, zo eindigt deze lange dag op een schitterend manier.

Wandelen aan Berry Hill in Gros Morne NP
De volgende dag begint met hevige regen en een lang en hevig onweer. Ondanks het grijze weer, gaan we er toch op uit, voorzien op regen onderweg.

Aan Berry Hill kiezen we voor de wandeling naar Bakers Brook Falls. Dit blijkt een schitterende keuze, het pad gaat door de meest gevarieerde natuur, met talrijke soorten wilde bloemen en planten, mooie vogels, … grotendeels over moerassen, voorzien van plankenpaadjes. Afgewisseld met smalle zandpaadjes, door een mooi bos met als ondergrond dichte varens. Onderweg genieten we van uitzichten op het Long Range gebergte, dat al enkele dagen onze horizon siert. Jammer dat we hiervan enkel schimmen zien, door het slechte weer.

Langs het pad staan een aantal informatieborden over deze mooie omgeving. Echt boeiend om lezen wat de invloed is van elanden (moose) op de natuur. Deze dieren zijn niet inheems op New Foundland. Begin de jaren 1900 werden 4 elanden hier naartoe gebracht, vanuit New Brunswick. De bedoeling was om de locale bevolking in de afgelegen dorpjes van wild vlees te voorzien. Met succes!

Ondertussen is hun aantal op New Foundland gegroeid tot 210.000. Elanden zijn geen vijanden voor de natuur, doch ze eten zeer veel. Zolang ze allemaal kunnen gevoed worden met wat de omgeving biedt, is er niets aan de hand. Hier krijgt men echter te kampen met een langzame uitputting van de vegetatie, met name van de planten die door deze dieren gegeten worden. Het landschap verandert stilaan in een open vlakte, waarop enkel nog bomen en struiken aanwezig zijn, die niet op een elandenmenu voorkomen.

Om dit te staven, werd in 2009 een omheining geplaatst rondom een gedeelte van het bos, met oppervlakte van 100 m². Een afslag onderweg leidt doorheen dit gebied, te betreden via af te sluiten gaasdeuren. Het verschil in natuur is echt indrukwekkend, hier zien we nog veel meer soorten planten en bloemen. De begroeiing is zeer dicht.

Een ander zijpad leidt doorheen een gebied met vele varens. Onderweg hebben we uitzicht op een prachtig meer, met op de achtergrond opnieuw het gebergte in de mist.

Aan het einde van het pad komen we bij de immense waterval, in twee verdiepingen. Het water stroomt woest over de rotsen, veel indrukwekkender dan de foto op de parking deed vermoeden. Terwijl we hier genieten van het uitzicht, begint het opnieuw hard te regenen. We keren vlug terug, onderweg regelmatig nog door regen geplaagd.

Doornat en modderig komen we aan op de parking. Een voordeel van met een camper reizen … we hebben onmiddellijk droge kledij bij de hand en kunnen ons opwarmen.

Voor we terugkeren naar onze slaapplaats brengen we een bezoek aan het Gros Morne Visitor Information Center. We bekijken de parkfilm, die mooie beelden van de omgeving toont en herkennen vele plaatsjes die we al hebben bezocht. Hier informeren we ons over de wandeling naar de top van de Gros Morne, een tafelberg van 806 meter hoog. Dit is de tweede hoogste top van New Foundland, de hoogste in dit park. Hij kan enkel worden beklommen bij mooi weer, wanneer de top helemaal wolkenvrij is.

Gros Morne Mountain
Het gure weer blijft aanhouden, de wolken hangen zeer laag boven de omgeving. Gros Morne Mountain beklimmen is geen optie. Wanneer het zicht door wolken wordt belemmerd, is verdwalen een groot gevaar, op dit traject dat bestaat uit rotsen.

Met deze wandeling moet in de vroege voormiddag worden gestart, want ze duurt al gauw 6 – 7 uren. Wanneer het eindelijk wat opklaart en de bergtop boven de omgeving zichtbaar, zijn we namiddag, te laat om nog te vertrekken naar de top.

Toch willen de eerste helft van het pad wandelen, tot aan de splitsing bij de voet van de bergtop. Hier zien we duidelijk de verticale rotsspleet van morene, waardoorheen de klim zeer steil verdergaat. Op dit stuk moeten zelfs enkele sneeuwplekken omzeild worden. Eenmaal hieraan begonnen, is er geen weg terug. Afdalen kan enkel langs de achterkant van de berg, waarna het pad eromheen loopt.

Dit eerste gedeelte van de tocht is op zich al de moeite waard, doch eenmaal op ons eindpunt, is de verleiding groot om door te gaan. Wat onmogelijk is, er rest ons niet voldoende tijd om de wandeling te voltooien. Misschien keren we hier terug binnen enkele dagen, als de zon ons toelaat om dan de top te beklimmen.

Woody Point
Het kleine kleurrijke dorpje Woody Point is leuk om zien, maar we zijn er vlug rond. Even rijden we tot bij het vuurtorentje. Het is zo klein dat we ons afvragen wat het nut ervan is geweest. Zelfs de lamp is maar klein vergeleken bij de meeste vuurtorens die we al bezochten.

Net buiten het dorpje, bezoeken we het Discovery Center, eigenlijk een tweede Visitor Center van het Gors Morne NP. We informeren ons naar de wandelingen aan deze kant van het park.

Hier vertrekt de Lookout Trail. Een steil bospad brengt ons naar de top, 340 meter hoger. Zolang we in het bos wandelen, stelt de wandeling niet echt veel voor. Het pad is nogal beschadigd, soms wat modderig. Maar eenmaal boven de boomgrens, komen we in een moerasachtige omgeving met grasland terecht. Opnieuw zien we een breed gamma aan wilde bloemenpracht, met o.a. orchideeën en pitcher planten. Boven maakt het pad een rondje over het plateau, waarbij een steile trap ons tot bij de zo typische twee rode stoelen brengt. Hier genieten we een poosje van het schitterende uitzicht op de Gros Morne Mountain, waar we gisteren zo dichtbij stonden en die hoog boven het landschap uitsteekt. Aan de andere kant zien we de Tablelands, een totaal andere omgeving met een kaal oranjekleurig plateau. Met 719 meter is dit niet veel lager dan de Gros Morne Mountain. Diep beneden ons ligt de Bonne Bay, met aan zijn oevers kleine vissersdorpjes.

Trout River
Onderweg naar Trout River, stoppen we om een wandeling door het intrigerende gebied van de Tablelands te maken, langs de kale hoge tafelberg. Een ranger vertelt dat de omgeving bestaat uit blote aardkorst, een zeer zeldzaam verschijnsel. De roestoranje kleur wordt veroorzaakt door het vele ijzer dat in de bodem zit. Wanneer we één van vele, door erosie losliggende stenen opnemen, weegt deze onverwacht zwaar, ook dit wordt door het hoge ijzergehalte verklaard. Echt bijzonder mooi is dit gebied niet, doch apart door zijn unieke uitzicht. Tussen de stenen groeien hier en daar pitcherplanten, ze staan volop in bloei.

Helemaal op het einde van de weg ligt het rustige vissersdorpje Trout River, aan een mooie baai. We wandelen er de Eastern Point Trail. Een hoge houten trap brengt ons bovenop hoge kliffen, bedekt met grasland waarin vele irissen bloeien. De uitzichten zijn gewoonweg schitterend, zwarte rotsformaties in de grijsblauwe zee, de grote ronde baai met het dorpje Trout River.

’s Avonds eten we een heerlijke verse visschotel in het gezellige Seaside Restaurant. Een tafeltje aan het raam biedt prachtig uitzicht op de baai en de zonsondergang … al zijn we daarvoor wat vroeg.

Green Gardens
Eén van de meest populaire wandelingen in Gros Morne NP, is Green Gardens. Men vergelijkt deze plaats met de kust van Ierland. Het pittige wandelpad brengt ons over een hoogte van 320 meter naar kliffen die 50 meter boven de zee uittorenen. Opnieuw is het genieten van een prachtige natuur, met veel variatie. Zelfs schapen kruisen ons pad, ook zij weten duidelijk wat mooi is.

We krijgen niet genoeg van de uitzichten op de kustlijn en wandelen verder over de kliffen. Met als doel om via een ander pad terug te keren, via nog meer steile hellingen. Doch dit mag niet zijn, we staan opeens voor een bordje: CLOSED. Even volgen we nog het pad, maar zien onmiddellijk waarom. Een houten trap eindigt in het niets … de klifwand eronder is weg geërodeerd. Jammer.

Op terugweg kruisen we een man, die ons verwittigt dat hij een zwarte beer heeft gezien. Maar die heeft blijkbaar ondertussen het hazenpad gekozen …

Voor we het Gros Morne NP verlaten, wandelen we nog naar de Southeast Brook Falls, een stukje terug noordwaarts. Jammer dat van deze hoge smalle waterval slechts het bovenste gedeelte te zien is.

OVERNACHTINGEN:
CONCHE – PARKING AAN WANDELPAD
Coördinaten: 50.913647 – 55.897718
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine parking langs de rustige weg naar Conche. Hier vertrekt een trap naar een uitzichtplatform over het dorp en de baai. Geen voorzieningen.
Minpunten: Zichtbaar van de weg.

COW HEAD – PARKING AAN WANDELPAD
Coördinaten: 49.919923 – 57.813358
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Kleine parking bij het Lighthouse wandelpad. Prachtig uitzicht. Geen voorzieningen.
Bij het oprijden van het schiereiland hangt een klein bordje: vanaf hier niet vrij kamperen. Doch, we worden vriendelijk uitgenodigd door een bewoner om hier te overnachten. Volgens hem is dat geen probleem. We mogen ook in de tuin van zijn chaletje overnachten, beneden in het dorp. Wat we niet doen.
Minpunten: Zichtbaar van de weg en het dorp.

SALLY’S COVE – PARKING SS ETHIE
Coördinaten: 49.772219 – 57.899358
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine parking bij een keienstrand, waar de overblijfselen van een verongelukt schip liggen. Prachtig uitzicht op zee. Geen voorzieningen.
Deze parking maakt eigenlijk deel uit van het Gros Morne NP. In Nationale Parken mag men normaal gezien niet vrij overnachten, doch soms wordt het oogluikend toegestaan. Dit park is daarvan een voorbeeld, volgens de informatie die we hebben. We kiezen voor een kleine, wat minder bezochte parking, zonder faciliteiten, om niemand te storen. Ook lopen we zo minder risico op controle.
Minpunten: Auto’s rijden af en aan, om de locatie te bezoeken.

LOMOND – ZANDWEG AAN STEENGROEVE
Coördinaten: 49.393675 – 57.723030
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Open plek aan de rand van een zandweggetje, in een gebied dat niet tot het Nationale Park behoort. Het is ons eigenlijk niet duidelijk of dit weggetje privé is, doch het is weekend en dan wordt er niet gewerkt. Dus wagen we het erop. Geen voorzieningen. Zeer rustig.
Minpunten: /

WOODY POINT – ZANDPLEIN AAN BEGRAAFPLAATS
Coördinaten: 49.495328 – 57.925126
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Groot zandplein aan het einde van de smalle kiezelweg langs de begraafplaats, gebruikt om te keren en als parking. Mooi uitzicht. Geen voorzieningen. Zeer rustig.
Minpunten: /

TROUT RIVER – PARKEERPLEKJE
Coördinaten: 49.463041 – 58.122915
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Klein parkeerplekje langs de wegkant, aan de rand van Trout River, vlak voor de grens van het National Park. Geen voorzieningen.
Minpunten: Langsrijdend verkeer, op weg van / naar het park.

SANI DUMP:
Shallow Bay: Dump opzij van de weg naar de camping en enkele paadjes naar het strand en uitzichten. Drinkbaar water beschikbaar.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 49.927559 – 57.772950

Lomond: Dump aan de hoek van de zijweg naar Lomond camping en enkele wandelpaden. Drinkbaar water beschikbaar.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 49.429540 – 57.747110

GEREDEN TRAJECT:
River of Ponds – The Arches – Shallow Bay (Gros Morne NP) – Cow Head, 76 km
Route 430 in zuidelijke richting ligt er nu wat beter bij.
De meeste afslagen zijn zandwegen, met putten.

Cow Head – St. Pauls – Gros Morne NP: Broom Point – Western Brook Pond – SS Ethie – Green Point – Berry Head Pond – Lobster Cove Head – Sally’s Cove (SS Ethie), 71 km
Route 430 ligt er goed bij.

Gros Morne NP: Sally’s Cove (SS Ethie) – Berry Hill – Rocky Harbour (maakt geen deel uit van het park) – Sally’s Cove (SS Ethie), 72 km
Route 430 ligt er goed bij.

Gros Morne NP: Sally’s Cove (SS Ethie) – Rocky Harbour – Gros Morne NP: Gros Morne Mountain – Wiltondale – Lomond, 75 km
Mooie route. De wegen liggen er over het algemeen goed bij, het kleine stuk buiten het NP wat minder.

Lomond – Woody Point, 29 km
Mooie route. De weg ligt er over het algemeen goed bij.

Woody Point – Tablelands – Trout River, 30 km
Mooie route. De weg ligt er over het algemeen goed bij.

Trout River – Woody Point, 19 km
Mooie route. De weg ligt er over het algemeen goed bij.

EXCURSIES:
THE ARCHES – PROVINCIAL PARK
Grote rotsformatie met meerdere bogen, aan de rand van de zee. Vlakbij de parking. Mooi om zien.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Parking bij de rotsbogen. Toiletten.
Coördinaten: 50.113620 – 57.664360

COW HEAD – VISSERSDORPJE
Mooi vissershaventje op een klein schiereiland (bereikbaar over een dijk), omringd door enkele kleine huisjes.
LIGHTHOUSE TRAIL: Mooie rondwandeling over het eilandje, met op het hoogste punt, Big Hill, prachtig uitzicht op de kust van het Gros Morne NP en op Point of the Head, het rotsachtige zuidpunt van het eilandje. Mini vuurtorentje staat langs het pad. Enkele korte zijpaadjes leiden naar de waterkant, met uitzichten.
Lengte: 1,5 km.
POINT OF THE HEAD TRAIL: Zijpad van de Lighthouse trail, naar de zuidelijke punt van het eiland.
Lengte: 3,2 km (retour).
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het begin van het wandelpad. Van hieruit wandelen we ook naar het haventje.
Coördinaten: 49.919923 – 57.813358

GROS MORNE – NATIONAL PARK
Uitgestrekt en gevarieerd natuurgebied langs de kuststrook. Hierbij horen zowel mooie zand- en rotsstranden, rivieren en meren, hoge bergen. Een wandelparadijs bij uitstek.
1. SHALLOW BAY:
Mooie picknickplaats met enkele paadjes naar mooie uitzichten, het strand, een begraafplaats.
Wat verder bevindt zich een camping.
Score: 4/5
Coördinaten: 49.932981 – 57.774248
2. BROOM POINT:
Visserstentoonstelling, zou interessant kunnen zijn, gaat pas open om 10 u ’s ochtends.
Mooi wandelingetje Steve’s Trail. Lengte: 1 km retour.
Score: 4/5
Coördinaten: 49.836980 – 57.868924
3. WESTERN BROOK POND:
Groot meer, gevormd door een oude fjord. Zou één van de mooiste locaties in het park zijn.
Boottochten door de fjord: 65 CAD pp., duurtijd: 2 u.
Best vooraf reserveren: www.bontours.ca / tel. 1.888.458.2016 (tolvrij) of 709.458.2016
Wandeling naar de rand van het meer, waar de boten vertrekken: mooi breed kiezelpad, door vlakte met bijzondere plantengroei, uitzicht op de kliffen van de fjord in de verte. Lengte: 5,4 km retour.
Scenic Loop: Aan het meer kan nog een mooie korte rondwandeling worden gemaakt, over een smal bospad, modderig op een aantal plaatsen. Lengte: 1,8 km.
Snug Harbour Trail: Afslag van de Scenic Loop wandeling. Deze volgt de rand van de fjord, tot waar deze begint te versmallen. Zou mooi kunnen zijn, doch eerst moet een stroom worden doorwaad. Deze kan diep zijn, met sterke stroming, bijgevolg niet steeds mogelijk. Aan het einde is een tentenplekje beschikbaar voor wie hier wil overnachten. Lengte: 9 km retour.
Score: 4/5
Coördinaten: 49.787453 – 57.874629
4. SS ETHIE:
Mooi kleurrijk keienstrand, met roestige overblijfselen van een schip.
Score: 4/5
Coördinaten: 49.772219 – 57.899358
5. GREEN POINT:
Grasvlakte bovenop een klif met gelaagde rotswanden, waarin zich fossielen bevinden. Uitzicht op rotspunt in zee, met getijde poelen en de hoge kliffen in de verte. Prachtige locatie, met enkele wandelpaadjes.
Score: 4/5
Coördinaten: 49.683320 – 57.965199
6. BERRY HEAD POND:
Idyllisch klein meertje, met een grote variatie aan wilde bloemen en planten rondom. Uitzichten op de hoge kliffen in de verte. Mooie rondwandeling omheen het meertje. Lengte: 2 km.
Score: 4/5
Coördinaten: 49.635298 – 57.956871
7. LOBSTER COVE HEAD:
Rotspiek in zee, bovenop mooi vuurtorentje met bijhorend huisje. Inrichting is interessant om zien. Wandelen mogelijk.
Score: 4/5
Coördinaten: 49.603100 – 57.953350
8. BERRY HILL – BAKERS BROOK FALLS:
Prachtige wandeling door schitterende natuur met veel variatie. Gemakkelijk traject, deels over plankenpaden met op het einde trappen om een kleine helling te overbruggen.
Zeer interessante informatieborden, over de invloed van elanden op de natuur, wordt gestaafd door omweg doorheen afgesloten gebied waarin geen elanden komen.
Tweede zijpad gaat eveneens door prachtige natuur, langs twee uitzichtpunten.
Lengte: 11 km (incl. omwegen), retour.
Score: 5/5 Aanrader!
Coördinaten: 49.624189 – 57.930594
9. GROS MORNE MOUNTAIN:
De hoogste top in het park, met 806 meter, tevens de tweede hoogste top van New Foundland.
Te beklimmen zonder klimmateriaal, doch het bovenste deel van de route is een uitdaging. Een steile morenewand moet worden beklommen, die zich in een diepe kloof bevindt. Dit gedeelte is enkele richting, men kan er niet inafdalen. Onder elke stap verschuiven de stenen. Het pad keert terug langs de achterkant van de berg en draait eromheen, waarbij men voortdurend over losse stenen loopt, ook niet zo gemakkelijk.
De aanlooproute gaat over een smal modderig bospad, met grote keien en rotsen, korte stukken plankenpad en trappen. Aan het einde komt men op een prachtige locatie, aan de voet van de berg.
Lengte wandelpad: 17 km
(aanlooproute / terugkeerroute: 4 km enkel + rondwandeling over de top heen: 9 km)
Hoogteverschil: 800 meter (aanlooproute: 320 meter, loodrechte geul: 400 meter)
Informatie: A hiker’s guide to Gros Morne Mountain
Brochure die te verkrijgen is bij het Visitor Center in het park. Hierop wordt de wandeling toegelicht, met richtlijnen en een stafkaartje waarop de wandeling is ingetekend.
Score: 5/5
Coördinaten: 49.565691 – 57.832141
10. LOOKOUT TRAIL:
Weinig zeggend, vrij steil bospad dat eindigt op een mooie moerasachtige omgeving boven de boomgrens. Boven (406 meter hoog) maakt het pad een lus omheen het plateau, met prachtige en zeer herkenbare uitzichten rondom. Het pad vertrekt op de parking van het Discovery Center.
Lengte wandelpad: 5 km (retour)
Hoogteverschil: 340 meter
Score: 5/5
Coördinaten: 49.492434 – 57.927513
11. TABLELANDS:
Breed stenig pad doorheen een kale oranje omgeving, langs een hoge tafelberg. Intrigerend, doch niet bijzonder veel variatie. We nemen onderweg een kijkje dichterbij een waterval langs de bergwand, daarvoor over de losse stenen wandelend. De ranger raadt aan om nu en dan van het pad af te wijken.
We nemen deel aan de rangerwandeling om 10 u, doch hebben pech, de ranger is nieuw en heeft weinig boeiends te vertellen.
Lengte wandelpad: 4 km (retour)
Score: 5/5
Coördinaten: 49.478300 – 57.974185
12. EASTERN POINT TRAIL:
Een hoge houten trap leidt ons naar boven op de kliffen, met graslanden en wilde bloemen begroeid. Uitzichten op zee, de grote ronde baai en het dorpje Trout River, zwarte rotsformaties.
Deze wandeling werd ons aangeraden in het Discovery Center te Woody Point, als alternatief voor de langere Green Point wandeling.
Lengte wandeling: 2,4 km (retour).
Score: 4/5
Coördinaten: 49.483503 – 58.121675
13. GREEN GARDENS:
Zeer mooie wandeling, vrij pittig door meerdere hellingen op en neer. Het pad is licht geërodeerd, doch goed te wandelen. Houten trappen maken het wat lastig.
Lengte wandelpad: 8,8 km retour.
Rondwandeling mogelijk door een eind de kust te volgen, daarna een pad landinwaarts te volgen.
Totale lengte met rondwandeling: 15 km.
We willen deze rondwandeling maken, maar voor we opnieuw van de kust weggaan, is het pad gesloten. Nadien horen we in het Visitor Center dat het pad is weg gerodeerd aan zee, maar ook verderop langs een rivier. Het pad zal dit jaar zeker niet opnieuw geopend worden. Jammer.
Onze wandeling, met verlenging langs de zee: 12 km retour.
Score: 5/5
Coördinaten: 49.490310 – 58.076981
14. SOUTHEAST BROOK FALLS:
Smalle, maar hoge waterval. Vanaf het einde van het gemakkelijke wandelpad is enkel de bovenkant te zien, op een iets lager uitkijkpunt een klein bovenste gedeelte van de waterval. Jammer.
Lengte wandelpad: 700 m (retour). Hoogteverschil minimaal.
Score: 3/5
Coördinaten: 49.463168 – 57.659607
SCORE: 5/5
INKOM: 9,8 CAD per persoon per dag (incl. tax) of 19,6 CAD per familie/groep tot 7 personen.
Gratis voor wie over een Nationale Parkenpas beschikt, 67,70 CAD pp (in 2016). Vanaf de derde persoon is een familiepas goedkoper.
INFORMATIE:
Boekje over het park met plannetjes en wandel- en andere informatie te verkrijgen in het Gros Morne Visitor Information Center en het Discovery Center.
Gros Morne Visitor Center: centraal in het park gelegen, nabij Rocky Harbour.
Parkfilm wordt gestart op vraag, toont mooie beelden over het park.
Coördinaten: 49.571590 – 57.875752
Discovery Center: Visitor Center, nabij Woody Point en de Tablelands.
Interessante geologische expositie over het ontstaan van de continenten, het verschuiven van de aardplaten, beweging van continenten en gebergtes.
Leuk om zien is de mooie reliëfkaart van het park, waarop de wandelingen zijn ingekleurd. Hierop worden de hoogteverschillen zeer duidelijk.
Coördinaten: 49.492434 – 57.927513
Website: www.pc.gc.ca/grosmorne
E-mail: grosmorne.info@pc.gc.ca
Tel.: (709) 458-2417
Een overzichtskaart met de belangrijkste bezienswaardigheden en wandelingen in het park, is te vinden bij de Visitor Centers van de Nationale Sites in de omgeving, alsook bij toerismekantoren.
PARKING:
Bij het Visitor Center, wandelpaden, picknickplaatsen, campings, bezienswaardigheden, uitkijkpunten. Te vinden in de parkbrochure. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «River of Ponds»

NewFoundland&Labrador, Gros Morne (65)

04 Juli 2018 | Noord Amerika 4 | Canada | Laatste Aanpassing 16 Oktober 2018

  • Gros Morne NP, Berry Hill, Bakers Brook Falls trai
  • Gros Morne NP, gevaar voor overstekende elanden
  • Gros Morne NP, Shallow Bay begraafplaats
  • Gros Morne NP, Discovery Center, Lookout Trail
  • Gros Morne NP, Green Point

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking