Reisverhaal «NewFoundland&Labrador, zuidwestelijke kuststrook»

Noord Amerika 4 | Canada | 0 Reacties 11 Juli 2018 - Laatste Aanpassing 16 Oktober 2018

11 – 21 juli 2018     

Traject: Gros Morne NP – Deer Lake – Steady Brook – Corner Brook – Cox’s Brook – Lark Harbour – Bottle Cove – Little Port – Stephenville – Sheaves Cove – Le Boutte du Cap – Long Point – Felix Cove – Aguanthuna – Port au Port East – Stephenville Crossing – Fischells – Crabbes – Cordoy Valley – Grand Bay West – Rose Blanche – Isle aux Morts – Port aux Basques     

Deer Lake      
In Deer Lake bezoeken we het Visitor Center. Hier moeten we beslissen hoe we onze reis in NewFoundland verder zetten. Zullen we het grote centrale en oostelijke deel ook nog gaan verkennen, of rijden we langs de westkust ineens door naar het zuiden?

Omdat we vermoeden dat de oostkant niet voldoende verschilt van wat we al gezien hebben in het noorden, trekt de grote afstand erdoorheen ons niet echt aan. Bovendien is de oostkust veel dichter bevolkt. In het Visitor Center volgt men deze uitleg, alles hangt natuurlijk af van de te besteden tijd.

Na enkele uren van opzoekingen op het internet, is de kogel door de kerk. We beslissen liever wat dieper in te gaan op de zuidwestkust, dan eerst nog vele kilometers (lees: uren) te rijden en te overhaasten aan de oostkant. Deze kustroute zullen we sowieso volgen, omdat we aan het einde ervan de ferry willen nemen naar ons volgende eiland, Nova Scotia.

Steady Brook
Een eerste halte is het kleine skioord Steady Brook. Neen, natuurlijk ligt er nu geen sneeuw … doch we willen de Heritage Tree gaan bewonderen. Deze ceder werd in 1998 geschonken door de Canadese provincie Britisch Colombia, ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de provincie New Foundland and Labrador. De 19,8 meter hoge boom, met een dikte van 1,5 meter, weegt 9 ton en is 360 jaren oud. Genoeg hout om een 3-slaapkamerwoning mee te bouwen. Hij reisde 7.073 km ver, vanuit Gold River op Vancouver Island, hier naartoe. Door locale kunstenaars werd hij vervolgens gebeeldhouwd tot een soort totempaal, met 50 verschillende figuren uit de geschiedenis van de provincie. De inhuldiging van dit monument in 1999, viel samen met het organiseren van de Canadese winterspelen op deze locatie.

Een korte maar pittige wandeling brengt ons naar Steady Brook Falls, een schitterende 60 meter hoge waterval. Hij dondert van de hoge rotsen neer, maakt halfweg een kronkel. Leuk om zien.

Bay of Islands
Corner Brook is gelegen aan The Bay of Islands, een grote baai met meerdere zeearmen, waarlangs mensen zich door de jaren heen kwamen vestigen omwille van zijn voordelen qua klimaat en zeetransport. Midden de 19de eeuw telde Corner Brook minder dan 100 inwoners, sindsdien is het uitgegroeid tot een echte stad, met 40.000 bewoners. Dit bracht een grote economische groei en diversificatie met zich mee.

Het grootste stadje dat we in NewFoundland op ons traject tegenkomen, is Corner Brook. Hier vinden we alle mogelijke winkels, dat is lang geleden. Het is een plezier om onze kasten te kunnen opvullen met verse voedingswaren … al blijven de prijzen hoog, alles moet van overzee komen. Ook gebruiken we een voormiddag het internet in de bibliotheek.

Bay of Islands: Route 440 – Admiral Palliser’s Trail
Corner Brook is gelegen aan het einde van Humber Arm, een lange smalle zeearm die deel uitmaakt van de Bay of Islands. Aan beide zijden hiervan bevinden zich toeristische routes.

We rijden eerst de 38 km lange Admiral Palliser’s Trail, op de noordelijke oever van de Humber Arm. Langsheen deze weg zijn 6 dorpjes gelegen. Pas na een eindje wordt de omgeving mooi en kunnen we volop genieten. In het haventje van McIver stoppen we bij het uitzicht op een klein eilandje, met een kolonie van twee soorten sternen, waarvan eentje de Arctic of Noorse Stern is. Een grote verrekijker geeft ons een beter zicht hierop. Ooit werden op dit eiland schapen gehoed, nadien vestigde zich er een haring verpakker, nu verblijven er enkel nog vogels.

Aan het einde van de route steken we het schiereiland over om bij Middle Arm uit te komen. Hier genieten we een schitterend uitzicht. We zien opnieuw de kale oranjebruine Tafelberg uit het Gros Morne NP, boven de hoge beboste kliffen aan de overkant uitsteken.

Aan het einde van een zijweggetje komen we bij de Cox’s Brook waterval. Gigantisch is deze niet, doch wel mooi. Een smal paadje brengt ons boven de waterval. Het is hier een komen en gaan van locale mensen die met hun kinderen komen baden in zijn poel. Verwonderd dat men zo lang in dit water blijft, voelen we eraan … het is onverwacht warm. Een ideaal overnachtingplekje.

Bay of Islands: Route 450 – Captain James Cook Trail
Wanneer we opnieuw aankomen in Corner Brook, rijden we eerst naar de heuveltop met het James Cook monument. Deze Britse ontdekkingsreiziger en cartograaf bracht als eerste de regio in kaart, anno 1767. Hier genieten we een schitterend uitzicht op de baai en het stadje.

Aan de zuidzijde van de Humber Arm rijden we de 50 km lange Captain James Cook Trail, die 6 dorpen verbindt. We passeren het 643 meter hoge Blow-Me-Down gebergte, dat we van de overkant al hebben gezien. Ook hier worden de uitzichten steeds mooier. In Lark Harbour parkeren we aan het einde van de weg langs het haventje. Een ideaal overnachtingplekje, met uitzicht op spelende dolfijnen in de baai. Een schitterende ontdekking van onze Belgische vrienden Ingrid en Kurt, waarvoor dank!

Aan het einde van de route ligt rechts Bottle Cave, een prachtige ronde baai. We wandelen van daaruit de Southhead Lighthouse Trail. Deze pittige wandeling brengt ons langs een waterval en door een variatie van mooie natuur, met overal schitterende uitzichten op de Bay of Islands. 300 meter hoger staan we op een top. Niet bij de vuurtoren zoals verwacht, die zien we ver beneden ons op een rotspunt aan zee.

Links aan het einde van de weg, ligt Little Port. Vanuit dit kleine vissershaventje wandelen we naar Cedar Cove. Weerom een prachtige baai, ingesloten door hoge beboste rotskliffen, met enkele vissershuisjes aan een meertje vol gele waterlelies. Ze staan nog net niet in volle bloei. Dichte mist zorgt voor een geheimzinnige sfeer.

Port au Port Peninsula
Een eind verder naar het zuiden, rijden we Port au Port Peninsula op. Hier kwamen zich ooit Fransen vestigen, wat nog duidelijk te merken is. Men spreekt zelfs de taal. Dit driehoekige schiereiland wordt door twee evenwijdige dijken met het grote eiland NewFoundland verbonden.

Aan Sheaves Cove maken we eerst een korte wandeling naar Hidden Falls. De kleine waterval staat droog, doch er sijpelt wat water onder de rotsen uit, dat het smalle stroompje voedt.
Mooi is het kleurrijke ronde keienstrand met de grijze rotsterrassen, in laagjes door de zee gebeeldhouwd. Er staan zelfs enkele hoodoos tussen, rotspilaren met dikkere top, lijkend op paddenstoelen. Weerom een zeer aantrekkelijk plaatsje voor een rustige overnachting …

Een mistige dag volgt, we verplaatsen ons naar het park Le Boutte du Cap. De natuur is er bijzonder mooi, met unieke begroeiing. Kittiwake vogels (sierlijke witte zeevogels met zwarte puntjes aan hun brede vleugels, familie van de meeuwen) vliegen om ons heen. ’s Middags worden in een oude Franse stenen oven broden gebakken, ze smaken heerlijk. Hier kamperen we op het puntje van een 54 meter hoge klif, met schitterend uitzicht. We hopen vergeefs, walvissen te zien spelen in de golven.

Voor we deze mooie plaats verlaten, maken we nog een deugddoende ochtendwandeling over de kliffen. Waarna we onze route rondom het schiereiland vervolgen in wijzerzin. Om wat verderop Red Island te bewonderen, dat hoog boven zee uittorent. Laten ons daarna verleiden tot het rijden naar Long Point, over een lange smalle landtong in zee. Een beetje teleurstellend, overal staan huisjes, de zee is pas aan het einde aan weerskanten te zien. Aan Felix Cove stoppen we bij een Alpaca Farm, de ingevoerde dieren zijn kaalgeschoren, op hun pootjes en kop na. Ze lijken laarsjes aan te hebben. In Aguathuna nemen we een kijkje bij de witgeschilderde Our Lady of Mercy Church, dit is de grootste houten katholieke kerk in NewFoundland. Onze rondrit eindigt in Port au Port East, waar we aan een leuk keienstrandje overnachten, begeleid door het beukende geluid van de golven.

Op terugweg willen we in Stephenville nog naar de Fossil Trees wandelen. Deze 300.000.000 jaren oude versteende boomstammen, zijn te vinden op de rotsoever van de Blanche Brook. Doch het wandelpad is gesloten. In Stephenville Crossing wandelen we door het moerasparkje. Hier leven meer dan 200 vogelsoorten. We zien enkele mooie vogeltjes, doch hun aantal is teleurstellend klein.

Three Rivers Area
Een volgend gebied dat we gaan verkennen, is gelegen rondom de monding van drie zalmenrivieren, de Robinson’s, Crabbes en Barachois. Een regio waar zich ooit Engelsen, Ieren en Schoten kwamen vestigen. Wat duidelijk merkbaar is aan de naamgeving van huizen, straten en dorpen. Hier bevindt zich tevens één van de grootste commerciële boerderijen in Canada, New World Dairy Inc.

We nemen eerst een kijkje bij Wells Farm Market in Robinsons, waar op zaterdag verse groenten worden verkocht. Dat is jammer genoeg niet vandaag …

Een zeer slechte weg, grotendeels onverhard met vele diepe putten, leidt naar het zeer afgelegen Fischells. Onderweg vragen we ons eventjes af of we deze rit moeten verder zetten. Het kleine vissersdorpje aan het einde van de weg, bevindt zich echter in een paradijselijke omgeving. Een oord om een poosje te komen relaxen …

Het pittoreske vissershaventje Crabbes is gelegen aan de monding van de gelijknamige rivier. Eveneens aan het einde van een zandweggetje, doch minder ver afgelegen. Opnieuw vinden we een slaapplaatsje op een hoge klif, met schitterend uitzicht op Crabbes en de omringende rotskust. Dit is wat het reizen met de camper in NewFoundland zo bijzonder maakt.

Codroy Valley
Opnieuw rijden we een eindje verder, in zuidelijke richting over de Trans-Canada Highway. Voor ons zien we een zwarte rookpluim, steeds dichter naderen. Dit blijkt een auto die met een eland in aanrijding is gekomen, waarna hij in vlammen is opgegaan. Het arme dode dier ligt midden op de weg. Zo bemerken we opnieuw hoe immens elanden zijn, iets waar we telkens weer van onder de indruk zijn. Het ongeval op zich doet ons er toch even bij stilstaan hoe snel dit kan gebeuren, met grote gevolgen.

Dan rijden we het rustige Codroy Valley gebied in. De wegen liggen er nog erbarmelijker bij dan de vorige dagen. NewFoundland scoort op dit gebied onvoorstelbaar slecht.

Nabij het International Wetlands interpretation center leven meerdere soorten eenden. Een verrekijker laat toe er enkele wat beter te zien. De korte wandeling stelt niet veel voor.

Cape Anguille is het meest westelijke punt van NewFoundland, hier staat een klassieke vuurtoren met enkele bijhorende gebouwtjes. Opnieuw een mooie omgeving. Vlakbij maken we een wandelingetje rondom de Holy Trinity Church met zijn begraafplaats, een prachtige locatie. Op terugweg stoppen we nog bij het kerkje van St Andrews. Deze toeristische route vonden we de minst interessante, de omweg niet echt waard.

Grand Bay West
In de omgeving van Port Aux Basques maken we de mooie rondwandeling van Grand Bay West. Witte zandstrandjes, grillige rotsen, eilandjes, baaien, grasland en moerassen, kleurrijke huisjes aan het water, … Wat een drukte op het strand, tijdens deze zeer warme zonnige dag.

The Granite Coast
Het vissersdorp Rose Blanche was ooit zeer welvarend, toen hier een kabeljauwverwerkingsbedrijf was gevestigd (1960 – 1998). In 1961 werd een weg aangelegd, zodat het dorp beter bereikbaar was, vanaf 1965 werd elektriciteit voorzien. Strikte quota brachten hier echter een eind aan, het bedrijf kon niet overleven, de werkgelegenheid verviel.

Onze laatste dag in NewFoundland brengen we door langs de granietkust. We beginnen met te rijden naar het einde van de Trans-Canada Highway. Een bijzonder mooie route, door een schitterende omgeving met grote rotsheuvels langs en in zee, moeraslanden en meertjes vol gele waterbloemen.

Daar ligt het pittoreske vissersdorpje Rose Blanche (naam afkomstig van het Franse Roche Blanche, witte rots) met de gelijknamige vuurtoren, in 1871 gebouwd van granietrotsstenen uit de steengroeve vlakbij. Rose Blanche Lighthouse deed dienst tot 1940, waarna het verlaten gebouw tot ruïne verviel. In 1999 werd de bijzondere vuurtoren gerestaureerd met de oorspronkelijke stenen, enkel de torentrap is nog authentiek.

Een mooi wandelpad over de rotsen, met uitzichten op de grillige kust, brengt ons ernaartoe. We genieten van prachtige uitzichten op de kleurrijke huizen aan de waterkant.

In de verte tussen de rotskliffen langs de kust, bevindt zich een klein idyllisch dorpje met witte gebouwtjes, enkel bereikbaar via het water. We vragen ons af hoe men in zo ’n verlaten oord kan (over)leven … Nadien horen we dat de overheid de huizen van de bewoners uit dit dorp heeft opgekocht, om hen te helpen zich elders te vestigen. Het werd te duur om een ferrydienst ernaartoe te onderhouden.

Op terugweg stoppen we voor een korte wandeling naar de Barachois Falls. Een houten plankenpad, brengt ons over een moerassige ondergrond, tussen meertjes door naar de voet van de hoge waterval. Niet de meest indrukwekkende die we al zagen, maar toch mooi.

In het dorp Isle aux Morts willen we de Harvey Trail wandelen. Zijn lugubere naam dankt dit plaatsje aan een verleden, waarin een aantal schepen zijn vergaan voor de kust, nadat ze tegen de gevaarlijke rotsen terechtkwamen. De familie Harvey redde een groot aantal mensen, geholpen door hun zwarte NewFoundland hond. In het bezoekerscentrum van deze historische plaats, blijven we een poosje gezellig praten met de twee vriendelijke dames. Uiteindelijk kunnen we nog net naar een uitzicht wandelen, voor het begint te regenen.

OVERNACHTINGEN:
SANDY COVE – PARKING AAN ZIJWEG
Coördinaten: 49.067841 – 57.557926
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Kleine parking aan het begin van een stoffige zandweg die afslaat van route n°1, de Trans-Canada Highway. Geen voorzieningen.
Minpunten: Zichtbaar van de weg. Lawaai van het vrij drukke verkeer op de doorgaande weg, waaronder veel vrachtwagens.

CORNER BROOK – WALMART PARKING
Coördinaten: 48.959459 – 57.922329
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Parking die wordt gedeeld met andere winkels. Er hangen verbodsbordjes ‘no overnight parking’. Doch volgens onze informatie wordt het overnachten door campers, oogluikend toegestaan. We staan hier samen met meerdere vrachtwagens en andere campers. Toiletten in de winkel. Wifi op de parking. De winkel sluit om 21 u.
Minpunten: Omgevingslawaai.

COX’S BROOK FALLS – PARKING
Coördinaten: 49.110020 – 58.061017
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Kleine zandparking aan het einde van een stoffige zandweg, bij de waterval. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

LARK HARBOUR – PARKING AAN ZEE
Coördinaten: 49.102613 – 58.363099
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Kleine zandparking aan het einde van een stoffige kiezelweg aan het haventje. Prachtig uitzicht op de baai. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

SHEAVES COVE – PARKING AAN ZEE
Coördinaten: 48.517812 – 59.052640
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Kleine parking aan een schitterend strand. Prachtig uitzicht op rotsformaties. Toilet, picknicktafels en -banken. Zeer rustig.
Minpunten: /

LE BOUTTE DU CAP – CAMPING AAN ZEE
Coördinaten: 48.468002 – 59.266061
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Uiterst rustige kampeerplaats op een 54 meter hoge klif met schitterend uitzicht. Plaatsjes verspreid in het park, ook geschikt voor tenten, tussen het groen. Picknicktafels en -banken. Drinkwater en toiletten bij de ingang van het park.
Minpunten: /

PORT AU PORT EAST – KEIENSTRAND
Coördinaten: 48.551953 – 58.675233
PRIJS: n.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Uiterst rustige plaatsje aan een keienstrand, te bereiken via een kort smal zandweggetje. Geen voorzieningen.
Minpunten: Zichtbaar van de doorgaande weg.

CRABBES – AAN DE BEGRAAFPLAATS OP EEN KLIF
Coördinaten: 48.216615 – 58.867265
PRIJS: n.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Uiterst rustige plaatsje aan de rand van een klif, te bereiken via het korte smalle zandweggetje naar de begraafplaats. Voorbij de ingang van de begraafplaats loopt een grasweg verder. Geen voorzieningen. Prachtig uitzicht op het vissershaventje Crabbes en de omringende kliffen. Uiterst rustig.
Minpunten: /

GRAND BAY WEST – PARKING AAN HET STRAND
Coördinaten: 48.583087 – 59.184485
PRIJS: n.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine parking aan een baai met wit zandstrand. Hier vertrekt een prachtige wandeling rondom een schiereiland. Toiletten, picknicktafels en –banken op het strand, vuilnisbakken.
Minpunten: Vrij druk bij mooi weer.

ISLE AUX MORTS – PARKING HARVEY TRAIL
Coördinaten: 47.584325 – 58.968102
PRIJS: n.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Kleine parking aan het bezoekerscentrum van de Harvey Trail, een mooie rondwandeling. We stellen de vraag en worden vriendelijk uitgenodigd om hier te overnachten. Geen voorzieningen. Zeer rustig.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Stephenville: Dump nabij de luchthaven. Drinkbaar water beschikbaar.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 48.546590 – 58.560850

GEREDEN TRAJECT:
Woody Point – Lomond – Wiltondale – Southeast Brook Falls – Deer Lake – Sandy Cove, 108 km
Het gedeelte in het park is mooi, verder niet bijzonder. De weg ligt er opnieuw wat minder goed bij.

Sandy Cove – Steady Brook – Corner Brook, 35 km
De weg ligt er goed bij. In Steady Brook zijn de straten in minder goede staat.

Corner Brook – McIver’s – Cox’s Cove – Cox’s Brook Falls, 55 km
De weg ligt er goed bij, nadien vrij veel beschadigingen. Op het einde een gravelweggetje van 3 km tot bij de waterval, met veel putten.

Cox’s Brook Falls – Corner Brook – Lark Harbour, 102 km
Route 450 ligt zeer slecht, het is voortdurend opletten voor putten en zware beschadigingen.

Lark Harbour – Bottle Cove – Lark Harbour, 8 km
Sterk beschadigd wegdek.

Lark Harbour – Little Port – Corner Brook – Stephenville – Sheaves Cove, 184 km
Sterk beschadigd wegdek tot in Corner Brook. Daarna volgen we de Trans-Canadian-Highway (n°1) en route 460, die er beter bij liggen. Doch het blijft opletten voor beschadigingen aan het wegdek hier en daar.

Sheaves Cove – Le Boutte du Cap, 16 km
Vrij goede weg, toch hier en daar beschadigd. In het park zandwegen, met wat putten.

Le Boutte du Cap – Long Point – Felix Cove – Aguathuna – Port au Port East, 100 km
Vrij goede weg, toch hier en daar beschadigd. De zijweg naar Long Point heeft diepe dwarsribbels op vele plaatsen.

Port au Port East – Stephenville – Stephenville Crossing – Fischells – Crabbes, 112 km
Vrij goede weg, toch hier en daar beschadigd. Daarna volgen we de Trans-Canadian-Highway (n°1), die er veel beter bij ligt. De smallere wegen doorheen de Three Rivers Area zijn op vele plaatsen zwaar beschadigd. Vooral de 10 km lange weg naar Fischells ligt zeer slecht.

Crabbes – Codroy Valley: Cape Anguille, Upper Ferry, Codroy, St. Andrew’s – Grand Bay West, 148 km
Sterk beschadigde weg naar de Trans-Canadian-Highway (n°1), die er vrij goed bij ligt. De route in Codroy Valley is nog minder goed dan wat we al hebben ervaren aan slechte wegen in NewFoundland.

Grand Bay West – Port aux Basques – Rose Blanche – Isle aux Morts, 79 km
Sterk beschadigde Trans-Canadian-Highway (n°1), alsook de zijstraten. Uiterst rustig.

EXCURSIES:
DEER LAKE – VISITOR CENTER
Klein onaantrekkelijk dorpje met wat winkels, benzinestations en ketenrestaurantjes. Gelegen op de kruising van de Trans-Canada Highway, n° 1 en route 430 die door het Gros Morne NP naar het noorden leidt. Goed als bevoorradingspost voor wie Gros Morne NP van hieruit bezoekt. Al zijn de prijzen wat hoger dan in grotere plaatsen, in het parkgebied zijn alle prijzen echter onaanvaardbaar hoog.
Hier bezoeken wij het Visitor Center. Algemene informatie en advies. Internet. Toiletten.
PARKING:
Parking naast het gebouw.
Coördinaten: 49.187268 – 57.427942

STEADY BROOK – HERITAGE TREE
Hoge boom, volledig gebeeldhouwd met historische taferelen. Staat bij de ingang van het skioord. Mooi om zien bij het passeren.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Skiparking aan de overkant van het weggetje naar het skioord.
Coördinaten: 48.949652 – 57.833455

STEADY BROOK – STEADY BROOK FALLS
Mooie hoge waterval, te bewonderen van op een houten platform in het bos. Wandelpad gaat steil omhoog, gedeeltelijk houten trappen.
Het pad klimt verder bij het uitzichtplatform, doch blijft in het bos, goede uitzichten zijn er niet meer. Een zipline gaat heen en weer over de waterval, langs het pad hogerop bevinden zich enkel de vertrek/aankomst platforms van de zipline.
Lengte wandeling: 1 km enkel. Hoogteverschil: 120 meter.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Zandplein aan het begin van de wandeling naar de waterval.
Coördinaten: 48.950375 – 57.822491

CORNER BROOK – JAMES COOK HISTORICAL SITE
Parkje op een heuvel, met beeld van de historische cartograaf. Schitterend uitzicht op de baai en het stadje Corner Brook.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Boven een heuvel, bij de site.
Coördinaten: 48.953870 – 57.963211

BAY OF ISLANDS – ROUTE 440, ADMIRAL PALLISER’S TRAIL
Een 40 km lange route noordelijk langs de Humber Arm, die eindigt aan Middle Arm. Op het einde is het uitzicht prachtig.
1. McIver’s: kolonie van sternen op een klein eilandje voor het haventje. Uitkijkpunt voorzien van verrekijker, coördinaten: 49.071166 – 58.124972
2. Brake’s Cove: uitzicht op de prachtige Middle Arm, coördinaten: 49.129109 – 58.081157
3. Cox’s Brook Falls: mooie kleine waterval, met aan zijn voet een poel die uitnodigt om te baden, onverwacht warm water, coördinaten: 49.110020 – 58.061017
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.

BAY OF ISLANDS – ROUTE 450, CAPTAIN JAMES COOK TRAIL
Een 53 km lange route zuidelijk langs de Humber Arm. De uitzichten op de baai met zijn vele eilandjes en kleine vissersdorpjes zijn prachtig.
1. Bottle Cove – Southhead Lighthouse Trail: pittige wandeling met veel variatie en schitterende uitzichten, over een smal pad dat soms vrij steil klimt. Eindigt met een kleine lus, uitzicht op de vuurtoren in de verte. Voor de vuurtoren moet je deze wandeling niet maken. Aanrader!
Lengte: 8,2 km (retour), hoogteverschil: 300 meter.
Coördinaten parking: 49.116772 – 58.406065
2. Little Port – Cedar Cove: wandeling naar een mooie ingesloten baai, omringd door hoge beboste rotskliffen. Twee wandelpaden lopen hiernaartoe, die kunnen gecombineerd worden tot een rondwandeling. Aan het einde van de weg, vertrekt het wandelpad via een houten trap, van op een zandparking.
Cedar Cove Trail: gemakkelijke optie, over mooi bospad, met 60 meter hoogteverschil.
Lengte: 1,8 km (enkel).
Little Port Head Trail: pittige optie, steil over de rotsen en langs kliffen, touwen en ladders zijn voorzien. Dit pad klimt over een zeer hoge beboste klif, om af te dalen naar Cedar Cove en daar de Cedar Cove Trail te vervoegen. Bij de splitsing na de houten trap, rechtsaf, bordje 0,75 km volgen.
Lengte volledige rondwandeling: 4 km.
Coördinaten: 49.106249 – 58.421255
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.

PORT AU PORT PENINSULA – FRENCH ANCESTERS ROUTE
Rondrit langs de randen van het mooie driehoekige schiereiland. De zuidelijke en een stuk van de westrand van het eiland is het mooiste, met overal hoge kliffen en mooie rotsformaties. Een gebied waar zich ook Fransen kwamen vestigen, met nog een aantal kenmerken hiervan. Men spreekt nog de taal.
1.Sheaves Cove: mooi keienstrand, ideaal om een duik in zee te nemen. Keienstrand, mooie rotsformaties die terrassen vormen, watervalletje. Korte wandelingen langs het strand en naar de waterval mogelijk. Picknicktafels en –banken, toilet.
Coördinaten parking: 48.517812 – 59.052640
2. Le Boutte du Cap park: Mooi park op het uiterste puntje van het schiereiland.
Prachtige natuur, vogels, walvissen te spotten in zee.
Acadian monument, aandenken aan de aankomst van de Fransen in NewFoundland.
Oude Franse stenen oven: ’s middags worden hier broden gebakken, te proeven tegen een donatie.
Mooie wandeling te maken aan het einde van de zandweg, die door bossen leidt naar nog meer mooie hoge kliffen.
Score: 5/5
Coördinaten: 48.464489 – 59.262525
3. Long Point: 22 km lange smalle strook, die ver de zee in leidt. Ietwat teleurstellend, omdat er overal bewoning is, tot bijna op het einde, waar de weg overgaat in onverhard. De zee aan beide kanten zie je tot daar niet.
Coördinaten: 48.766370 – 58.787258
4. Alpacafarm: Enkele weides met alpaca’s, te zien langs de weg in Felix Cove. Leuk voor een stop, al zijn deze diertjes niet inheems.
Coördinaten:48.531300 – 58.781100
5. Our Lady of Mercy Church: Grote witgeschilderde houten kerk, gelegen in het dorpje Aguathuna. Binnen zou deze ook de moeite zijn, inkom: 4 CAD pp.
Coördinaten: 48.556866 – 58.743383
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.

THREE RIVERS AREA – ZALMRIVIEREN
Het gebied waar 3 zalmenrivieren uitmonden in zee, met enkele kleine vissersdorpjes. Mooie rustige omgeving om doorheen te rijden, met kleine dorpjes. Een gebied waar Ieren, Schotten en Engelsen zich ooit kwamen vestigen.
1.Wells Farm Market: Klein winkeltje bij een boerderij, waar op zaterdag verse groenten worden verkocht.
Coördinaten: 48.258513 – 58.809291
2. Fischells: Klein vissersdorpje, niet heel bijzonder als dorp. Maar de omgeving aan het einde van de slechte weg loont de moeite.
Coördinaten: 48.317063 – 58.709925
3. Crabbes: Mooi vissershaventje aan de monding van de Crabbes rivier, omringd door hoge kliffen.
Coördinaten: 48.218066 – 58.863755
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.

CODROY VALLEY – MOERASGEBIED
Gebied met vele vogels, doch opnieuw veel minder dan verwacht. Enkele soorten eenden. Deze regio vinden we de minst mooie van de zijroutes die we namen in Zuid-West NewFoundland.
1.Grand Codroy Estuary – wetlands interpretation center: Klein toeristisch kantoortje, met veel informatie over de vogels in de omringende moerassen, vriendelijk onthaal. Uitzicht op een moerasgebied, verrekijkers om de eenden van dichterbij te bestuderen. Kort wandelpad door het groen, stelt niet veel voor.
Coördinaten: 47.843869 – 59.248980
2. Cape Anguille Lighthouse: Klassieke vuurtoren, niet al te groot, met bijhorende gebouwtjes. Mooie ligging, doch niet spectaculair. Zeer rustig.
Coördinaten: 47.900466 – 59.410840
3.Holy Trinity Church: Mooi kerkje omringd door begraafplaats aan de rand van de zee. Uitzicht op baai met vissershaventje en Codroy eiland.
Coördinaten: 47.879529 – 59.389624
4.Precious Blood Church – St. Andrews: Eenvoudig wit houten kerkje, verder niets te zien.
Coördinaten: 47.778066 – 59.273066
5.Wreckhouse: Gebied omheen de Trans-Canada-Highway waar het vaak zeer extreem waait. Parking om ‘de wind te ruiken’. Niets bijzonders.
Coördinaten: 47.708684 – 59.307813
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.

GRAND BAY WEST – WIT STRAND EN WANDELEN
Wandeling langs mooie witte zandstrandjes, rotsformaties, mooie uitzichten op kleurrijke huisjes aan het water.
Lengte: 9,6 km of enkel de rondwandeling 3,6 km.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan een mooie baai met wit zandstrandje, waar ook het wandelpad vertrekt. Toiletten. Picknicktafels en –banken op het strand.
Coördinaten: 48.583087 – 59.184485

THE GRANITE COAST
Het einde van de Trans Canada Highway volgt de grillige granietrotsen van deze kuststrook, ten zuiden van NewFoundland. Prachtige route om te rijden, langs enkele kleine dorpjes. Jammer van de slechte weg.
1.Rose Blanche Lighthouse: Vuurtoren in een niet klassieke stijl. Volledig heropgebouwd. Schitterende locatie. Uitzichten op kleurrijk dorpje Rose Blanche.
Inkom: 6 CAD pp.
Inbegrepen:
- Mooi wandelpad naar de bijzondere vuurtoren (anders is deze niet te zien),
- interieur van de vuurtoren (niet bijzonder interessant),
- vissersmuseum (niet de moeite waard).
Coördinaten: 47.604768 – 58.692067
We wandelen een stuk van de oude Lighthouse trail, die vertrekt vlakbij de parking van de vuurtoren (zie bordje langs de weg). Hierbij genieten we mooie uitzichten op het dorp Rose Blanche.
Totale lengte wandeling: 3,48 km (retour)
2. Barrachois Falls: Mooie hoge waterval, verzorgd plankenpad ernaartoe, door moerassige omgeving.
Lente: 1,8 km (retour).
Coördinaten: 47.607682 – 58.773618
3.The Harvey Trail: Rondwandeling met enkele uitzichten. Langs een grillige rotskust, in moerassige omgeving.
Coördinaten: 47.584325 – 58.968102
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Sandy Cove»

NewFoundland&Labrador, zuidwestelijke kuststrook (78)

11 Juli 2018 | Noord Amerika 4 | Canada | Laatste Aanpassing 16 Oktober 2018

  • Le Boutte du Cap - monument aankomst Fransen in Ac
  • Lark Harbour
  • Sheaves Cove - the Wave Cut Terraces
  • in Rose Blanche lighthouse
  • Sheaves Cove - the Wave Cut Terraces

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking