Reisverhaal «Noordelijke route: Stewart-Cassiar Hwy – Alaska»

Noord Amerika 1 | Canada | 0 Reacties 04 Mei 2016 - Laatste Aanpassing 30 Mei 2016

Traject: 3 - 13 mei 2016     

Traject: Stewart – Clements Lake – Meziadin Junction – Morchuea Lake – Dease Lake – Tahltan – Telegraph Creek – Glenora – Telegraph Creek – Tahltan – Dease Lake – Boya Lake – Jade City – Junction Stewart-Cassiar Highway/Alaska Highway – Rancheria Falls – Teslin – Whitehorse – Takhini Hot Springs – Haines Junction – Kluane Lake – Beaver Creek     

Eenmaal Hyder verkend, keren we via dezelfde weg terug naar Stewart, er is geen andere route mogelijk.

Stewart
Vóór de beurscrash van 1929 was Stewart een echte ‘boomtown’, een bloeiend stadje met meer dan 10.000 inwoners. Het was de woonplaats voor mensen die werkten in de omringende goud- en zilvermijnen, waaronder de om zijn rijkdom bekende Premier Gold & Silver Mine, de grote Missouri Mine en de Riverside Mine. Nu richt het dorp zich eerder tot toerisme. Wat nog rest van het oude stadje, wordt bezocht wanneer men er passeert op weg naar Hyder met de Salmon Glacier en Fish Creek.

We maken een korte rondwandeling door het dorp en bekijken enkele mooi bewaarde oudere panden, een kerkje, winkeltjes, kleine hotels, een postkantoor, ... Er bevindt zich zelfs een ziekenhuis, zo te zien niet veel meer dan een eerste hulppost. Dat hier 500 mensen wonen kunnen we ons moeilijk voorstellen.

Bij het locale bakkerijtje vinden we echt niets vers, vermoedelijk richt men zich hier enkel naar de vele toeristen die in het zomerseizoen passeren.

Van hieruit rijden we terug naar Meziadin Junction, om de Stewart-Cassiar Highway verder naar het noorden te volgen. Vorig jaar hebben we deze weg reeds gevolgd in omgekeerde richting. In de herfst genoten we van een schitterend kleurenpalet. Benieuwd hoe de natuur er in de lente zal uitzien. Hopelijk blijft het weer mooi, want er rest ons nog de zijroute naar Telegraph Creek, die we toen niet hebben gereden door het slechte weer.

Nu het weer beter is, stoppen we nog een keertje bij de Bear Glacier, die we deze keer volledig kunnen zien.

Stewart-Cassiar Highway
De weg ligt er wat minder goed bij, heeft duidelijk geleden onder de winter. Al wordt er naarstig onderhoud gedaan, toch blijven er nog veel grote putten in het wegdek over. Opletten dus.

We komen weinig andere voertuigen tegen, zelfs minder dan eind september. Toen was het jachtseizoen en reden er veel jagers op dit traject. De felle herfstkleuren zijn vervangen door frisgroen, dat mooi afsteekt tegen de donkergroene naaldbomen.

Ook vandaag worden we weer verrast door een berenfamilie, die de weg oversteken voor ons. De kleintjes blijven leuk om zien, al vluchten ze steeds vrij vlug weg in het groen. Na de winter zijn deze dieren hongerig, magerder en beweeglijker, waardoor ze vaker te zien zijn, op zoek naar voedsel, maar ook sneller weer verdwijnen als ze onraad vermoeden.

Onze eerste halte is het mooie Morchuea Lake, één van de recreatiedomeinen van British Colombia. Een perfecte overnachtingplaats, waar we genieten van het mooie uitzicht en de zon, die we de laatste weken amper hebben gezien. Onmiddellijk komt een konijntje rond onze Manga huppelen. Het is zeer tam, wanneer we buiten gaan, blijft het gewoon naar ons kijken.

Een volgende rit brengt ons over de Gnat Pass, waar de meren nog bevroren zijn. Hier zien we niet langer de prille lentekleuren, de natuur is nog in wintertooi, bomen en struiken zijn kaal, op de bodem geen bloemen of groen. We bevinden ons dan ook vrij hoog, bovendien schuiven we snel op naar het noorden. Niet veel verder, op de hoogvlakte, zien we drie kariboes grazen. Ze hebben een mooie dikke winterpels.

Te Dease Lake tanken we, vullen de waterreserve en kijken even naar onze E-mail. Hier zullen we een poosje de Stewart-Cassiar Highway verlaten voor een niet toeristische route.

Telegraph Creek Road
Een onverharde bergweg van 112 km brengt ons naar Telegraph Creek. Deze 1 ½ rijvak brede weg is eigenlijk een oude handelsroute van de oorspronkelijke ‘Tahltan’ bevolking, eveneens gebruikt door goudzoekers. We rijden door een mooi bos en volgen de kronkelende loop van de prachtige Stikine rivier. Verderop stroomt deze door een diepe rotskloof, de Grand Canyon of the Stikine. Af en toe rijden we langs afgronden, de weg versmalt regelmatig, er zijn vaak passages met een hellingsgraad van 20 %. Gelukkig is de weg in goede staat en kunnen we vrij goed opschieten.

Nu we ons opnieuw wat lager bevinden, zijn de bossen weer prachtig felgroen getooid. We zien overal een begin van veelkleurige wilde bloemen. Onderweg stoppen we voor 2 elanden, die vlug een bospad ingaan. Daar blijven ze een poosje grazen. Het valt op hoeveel vogels hier vliegen, groot en klein, sommige met prachtige kleuren.
Halfweg vinden we een mooi slaapplaatsje op een open plek in het bos, een eindje van de weg af. Rondom liggen verse uitwerpselen van elanden, benieuwd of ze ons zullen bezoeken.

De volgende dag begint grijs, weerom laat de zon zich niet zien. In de namiddag begint het opnieuw zachtjes te regenen. We rijden verder de weg af en stoppen aan enkele mooie uitzichten op de diepe kloof. We komen stilaan in het gebied van de Indiaanse Tahltan bevolking, die sinds honderden jaren langs de Stikine rivier leven. Nog steeds handhaven ze hun aloude gebruiken.

In het Indiaanse vissersdorpje Tahltan bewonderen we de verticale rotswand, waarin de vleugels en het hoofd van een vogel te herkennen zijn. Deze natuurlijke figuur betekent veel voor de Tahltan, de oorspronkelijke bevolking in deze regio. In hun cultuur is de kraai de lichtbrenger, die ooit de mensen op de wereld bracht.

Telegraph Creek is een iets groter dorpje, met 250 permanente bewoners. We vragen ons af hoe de mensen hier overleven, zo ver van alles vandaan, in de winter vast en zeker afgesloten door de zeer steile besneeuwde weg. Een benzinestation en een winkel zijn aanwezig, doch hebben niet steeds voorraad. Daar kan men dus niet op rekenen.

Het plaatsje, oorspronkelijk ook een Tahltan nederzetting, werd zeer belangrijk toen er goud werd gevonden in de periode 1860 – 1870. In 1860 kreeg Telegraph Creek zijn huidige naam, toen Collins Overland Telegraph poogde om de eerste telegraaflijn tussen noord Amerika en Europa aan te leggen, via de Bering Straat. Op deze plaats kruiste de lijn de Stikine River. Reeds in augustus 1866 slaagde zijn concurrent erin de Trans-Atlantic verbinding op te starten, Collins stopte met zijn project. Sindsdien ligt de telegraafpost in Telegraph Creek er verlaten bij, overblijfselen ervan zijn nog steeds aanwezig.
Nadien werd het stadje gebruikt als uitvalsbasis voor de Yukon goudzoekers van de periode 1890, hier kwamen twee routes samen, per boot via de Stikine rivier vanuit Alaska en via het Aschroft pad door het binnenland van British Colombia.
Vandaag is deze regio een populaire bestemming voor jagers op groot wild.

We rijden naar het lager gelegen deel van het dorpje, aan de oever van de rivier. Hier bevinden zich een aantal oude huisjes, de meeste in verval. Het kerkje is echter goed onderhouden. Het huidige dorp bevindt zich wat hogerop.

Glenora
Vanuit Telegraph Creek volgen we verder de onverharde weg, die er wat minder goed bij ligt, met veel steentjes en modder. Nog steiler op een aantal plaatsen. Eerst passeren we het mooie Sawmill Lake, een paradijs voor forelvissers (vergunning dient te worden aangevraagd). We rijden weerom door een bos, tot we bij de oever van de Stikine Rivier uitkomen, aan het einde van de weg.

Hier bevindt zich het verlaten plaatsje Glenora, dat zijn oorsprong vindt in 1860, toen hier een handelspost werd gebouwd door de Hudson Bay Company. Deze werd rond 1900 verplaatst naar het 18 km stroomopwaarts gelegen Telegraph Creek, tot daar konden de Klondike goudzoekers over de rivier worden gebracht.

Hier bevindt zich een plaats waar men boten te water kan laten, in het bos een kampeerplekje met tafel en banken. Omdat we een lichte plaats verkiezen, installeren we ons gewoon op het grasveld, het oude dorpsplein. Enkele overgebleven huisjes lijken nog dienst te doen als vakantiehuisjes. Alles ligt er verlaten bij.

Terugweg naar de bewoonde wereld
De terugrit vanuit Glenora verloopt wat minder vlot dan verwacht. Na de urenlange regenbui van gisteren namiddag, ligt de zandweg er zeer nat en modderig bij. Onderweg moeten we vaak over hellingen van meer dan 20 %, afwisselend op en neer. Hiervoor is onze 4x4 functie een nuttige hulp.

Zo’n steile afdaling in combinatie met een haarspeldbocht, op een plaats waar de weg uiterst smal is, omringd door diepe afgronden, maakt het rijden pas echt moeilijk. Manga’s wielen zakken diep in de modderbrij weg. Rond de banden kleeft al gauw een centimeters dikke laag, die alle grip op het gladde wegdek ontneemt. Remmen is schuiven, maar noodzakelijk om niet uit de bocht te gaan. Chauffeur van dienst Marc stuurt behoedzaam Manga door de glibberige modderbrij. Herlinde slaakt een opgeluchte zucht wanneer deze passage achter de rug is.

Eenmaal voorbij Telegraph Creek wordt het iets gemakkelijker om rijden, dit gedeelte van de weg wordt meer gebruikt en is beter onderhouden. Al zijn er nog steeds veel gladde 20 % steile stukken te overbruggen. Dit gaat zo verder tot een eindje voorbij Tahlan. Dan wordt de weg wat breder, minder steil en bochtig. Ongelooflijk hoe een weg zo kan veranderen in één (regennamid)dag tijd !

Terug op de Stewart-Cassiar Highway
In het dorpje Dease Lake stoppen we even aan de bibliotheek voor het internet, we tanken en rijden verder. Aangezien in deze regio weinig bewoning is en de dorpen zeer ver uit elkaar gelegen zijn, moeten we bij elke gelegenheid onze benzinetank vullen.

Aan de rand van het uitgestrekte Dease Lake installeren we ons dankbaar bij Sawmill Point, op een mooi kampeerplekje met uitzicht, het was een vermoeiende rit.

De volgende dag rijden we verder de Stewart-Cassiar Highway af. We genieten de ganse tijd van de prachtige omgeving en zien opnieuw wat dieren, een porcupine (soort grote stekelvarken, bijzonder mooi dier), een vos, een eland die baadt in een meertje en een groot aantal vogels. Deze zeer gevarieerde route gaat nooit vervelen.

In Jade City stoppen we om de groene stenen te bekijken, die hier worden verwerkt. Om ze nadien in het winkeltje te verkopen in allerhande vormen. We mogen het internet gebruiken en krijgen koffie met gebak aangeboden door de vriendelijke uitbaatster.

Daarna komen we opnieuw op grotere hoogte en passeren enkele bevroren meren.

Alaska Highway
Niet ver van Watson Lake, dat we reeds twee keer hebben bezocht, komen we uit op de Alaska Highway. Langs de wegkant zien we – voor het eerst dit jaar – een grizzly beer. Hij is druk aan het graven naar wortels, die hij opeet en stoort zich er niet aan dat we een poosje vanuit Manga naar hem staan te kijken. Schitterend gewoonweg !

Voor de derde keer passeren we hier. Opnieuw wandelen we naar de Rancheria Falls, een leuke korte wandeling. We zagen de omgeving op weg naar het noorden midden juni, op terugweg in september en nu begin mei.

Whitehorse
Ons volgende traject brengt ons naar Whitehorse, waar we voor de derde keer langskomen, bekend terrein dus. Niet zonder opnieuw een zwarte beer tegen te komen onderweg. We bezochten de stad reeds uitgebreid vorig jaar.

Hier doen we boodschappen, immers dit is onze laatste stad met grote winkels in Canada, voor de komende 3 maanden. In Alaska zullen we er binnenkort nog eentje passeren, daar kunnen we onze voorraden nog wat aanvullen, vooral met verse voedingswaren.

Takhini Hot Springs
Warmwaterbronnen trekken ons steeds aan, een kleine omweg maken we daarvoor al te graag. Er zijn twee baden, het grootste is 36° C warm, het kleinere 43° C heet. Het is hier zeer rustig. We vinden het jammer dat rondom deze baden zo weinig van de natuurlijke omgeving werd behouden. Toch is het leuk om te relaxen in het zalig warme water, terwijl we wat babbelen met andere baders.

Alaska Highway naar de grens
Er rest ons nog een lange rit naar de grens, die we graag onderbreken aan het mooie Kluane lake. We zoeken het slaapplaatsje aan zijn oever op, bij Congdon Creek, waar we reeds 2 keer eerder hebben gestaan. Genietend van het mooie uitzicht en de rust, brengen we er de zonnige namiddag door.

Vanaf hier ligt de weg er slecht bij, asfalt met putten en geulen, dat golft als de zee, afwisselend met afgeschraapt asfalt en gravel, die er zeer stoffig bijliggen. Het is er niet op verbeterd tegenover vorig jaar. Hier heeft men te kampen met ernstige problemen, waarvoor men nog naar oplossingen zoekt. De permafrost bodemlaag smelt gedeeltelijk tijdens de zomermaanden om opnieuw te bevriezen in de winter. Stilaan wordt deze ijslaag bovendien dunner, door de opwarming van de aarde. Een weg op zulke bewegende ondergrond is quasi onmogelijk te onderhouden.

Ditmaal zien we een schattige kleine Grizzly beer, op zoek naar eten langs de wegkant. Dat dit beertje alleen is, verwondert ons. Doorgaans worden deze dieren pas verlaten door hun moeder na 2 jaar, we denken dat ze dan een stuk groter zijn.

In Beaver Creek stoppen we even bij het toerismekantoor, waar we vorig jaar een boeiend gesprek hadden met een jonge medewerkster. Zij is nu niet aanwezig, nam een jaar vrij na de geboorte van haar 4de kindje in december. Haar collega’s zijn al even vriendelijk en we blijven een poosje praten. Daarna rijden we onze laatste kilometers tot de grens met Alaska.

Tijdens het doorkruisen van de provincies British Colombia en Yukon in Canada werden we onderweg vaak verrast door wild, zo telden we o.a. 12 zwarte beren (waaronder 2 keer een vrouwtje met twee kleintjes), 3 Grizzly beren (waaronder 1 kleintje), 3 elanden, 3 kariboes, 2 elks (soort hert), 2 vossen, 2 porcupines (soort groot stekelvarken), 2 groepen loslopende paarden (niet duidelijk of dit wilde paarden waren).

OVERNACHTINGEN:
STEWART-CASSIAR HIGHWAY – MORCHEA LAKE RECREATION SITE
Coördinaten: 57.984314 – 130.07667
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Mooi meer, in een groene omgeving. Meerdere kampeerplaatsjes en droge toiletten bevinden zich verspreid langs het weggetje ernaartoe. Het zandbaantje loopt ten einde in het water, zodat men bootjes in het meer kan droppen. We kiezen een plaatsje zo dicht mogelijk bij het meer, zodat we er uitzicht op hebben.
Minpunten: /

TELEGRAPH CREEK ROAD
Coördinaten: 58.065705 – 130.852532
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Mooie open plek in het bos, op kleine afstand van de weg. Zeer rustig. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

GLENORA – DORPSPLEIN
Coördinaten: 57.836274 – 131.389673
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine voormalige Tahltan nederzetting aan het einde van de weg, die niet langer bewoond is. Enkele gebouwtjes lijken nog dienst te doen als vakantiehuisjes. Nu het seizoen nog niet begonnen is, ligt de omgeving er verlaten bij. Op onze GPS staat deze plaats aangeduid als BC recreation site, waarbij meestal kampeerplekjes zijn voorzien. We vinden een dergelijk plaatsje vooraan in het bos, met tafel en banken. Doch we verkiezen het lichtere grasveld, wat in de zomer waarschijnlijk niet mogelijk is.
Minpunten: We zijn niet zeker dat we hier mogen overnachten, aangezien bij het binnenrijden van het dorpje Tahltan (km 92, Telegraph Creek Road) een bord staat dat men indianengebied betreedt. Zij hebben een eigen wetgeving, waaronder het verbod om wild te kamperen. Volgens onze GPS bevinden we ons hier op BC recreatiegebied, doch er staan nergens borden die dat bevestigen.
Nadien, bij het wegrijden zien we langs de wegkant toch het bord met de melding: ‘BC recreatiesite’. Het wordt ‘achterstevoren’ gebruikt voor de aankondiging van een Tahltan muziek festival.

DEASE LAKE – SAWMILL POINT RECREATION SITE
Coördinaten: 58.778088 – 130.103507
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Zeer rustige provinciale camping, met prachtige plaatsjes aan de rand van het meer. Droge toiletten. Tafels en banken. Vuurplaatsen.
Minpunten: /

ALASKA HWY – RANCHERIA FALLS (2)
Coördinaten: 60.079576 – 130.819810
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Ruime lichte parking aan een kort wandelpad naar de watervallen, omringd door bos. Picknick shelter, droge toiletten. Wat verwijderd van de weg en uit het zicht. We hebben hier ook vorig jaar overnacht op heenweg naar Alaska.
Minpunten: /

WHITEHORSE – WALMART PARKING
Coördinaten: 60.733058 – 135.069334
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij drukke parking, waar vele campers de nacht doorbrengen. Op de parking staat een bord met aanwijzingen over de plaats die hiervoor voorzien is. We komen hier reeds de derde keer, vorig jaar midden juni stonden we hier met 97 voertuigen te overnachten. WIFI in ons voertuig, doch vrij zwak.
Minpunten: Veel campers, waardoor er vrij veel beweging is, zelfs ’s nachts.

KLONDIKE HIGHWAY – DOODLOPENDE STRAAT
Coördinaten: 60.827383 – 135.187321
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
We vinden een rustige plaats, aan het einde van een doodlopende straat die evenwijdig met de hoofdweg loopt. Het lijkt of hier een nieuwe verkaveling zal komen. Geen voorzieningen.
Minpunten: Geluid van de weg.

KLUANE LAKE – CONGDON CREEK
Coördinaten: 61.163229 – 138.568634
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Mooi kampeerplaatsje met uitzicht, langs de oever van het grote meer, omringd door besneeuwde bergen. We overnachten hier voor de derde keer. Zeer rustig.
Minpunten: Geluiden van de weg, al is het er helemaal net druk.

SANI DUMP:
Dease Lake: Drinkwatervoorziening aan de muur van de supermarkt / benzinestation.
Prijs: gratis.
Coördinaten: 58.437835 – 129.991208

Whitehorse – benzinestation aan de Walmart parking: Verzorgd dumpstation aan de rand van het benzinestation, met drinkwatervoorziening.
Prijs: Gratis.
Ligging: Op de hoek van de Walmart parking.
Coördinaten: 60.827383 – 135.187321

GEREDEN TRAJECT:
Grens US, Alaska/Canada, BC – Stewart – Clements Lake, 18 km.
Glacier Highway – Conway Street – Stewart-Cassiar Highway N°37A
Zeer rustige route, door een mooie groene omgeving, langs de rivier Bear River.

Clements Lake – Bear Glacier – Meziadin Junction – Morchuea Lake, 320 km.
Stewart-Cassiar Highway, n° 37A – Stewart-Cassiar Highway, N° 37
Zeer rustige route door een prachtige groene bosomgeving, omringd door hoge, dik besneeuwde bergen, meren en rivieren. Vanaf de Meziadin Junction bevinden zich regelmatig diepe kuilen in het wegdek, gevolg van de winter. Men is bezig met het onderhoud, doch duidelijk pas opgevulde putten zijn vaak reeds opnieuw beschadigd.

Morchuea Lake – Gnat Pass – Dease Lake – Telegraph Creek Road, km 75, 145 km.
Stewart-Cassiar Highway, N° 37 – Boulder Street – Telegraph Creek Road
Zeer mooie rustige route door een bergachtige omgeving, langs meren en rivieren. De Telegraph Road kronkelt op en neer (tot 20 % hellingsgraad), is 1 ½ breed en onverhard, maar ligt zeer goed.

Telegraph Road, km 75 – Tahltan – Telegraph Creek – Glenora, 124 km.
Telegraph Creek Road – Telegraph Road – Glenora Road
Prachtige route door een groen omgeving, met uitzichten op de Stikine River Grand Canyon. De weg is soms vrij smal, gaat vaak zeer steil op en neer, langs diepe afgronden. Doch hij ligt er zeer goed bij. Vanaf Telegraph Creek ligt de weg iets minder goed, meer stenen en modderig, de hellingen worden nog steiler, de ganse tijd door het bos.

Glenora – Telegraph Creek – Tahltan – Dease Lake – Dease Lake, Sawmill Point, 181 km.
Glenora Road – Telegraph Creek Road – Boulder Street – Stewart-Cassiar Highway, N° 37
Terugweg vanuit Glenora volgens dezelfde weg als de heenweg (zie vorig traject). Na een lange regenbui ligt deze weg er alles behalve nog goed bij, zeer modderig, tot (gevaarlijk) glad op een aantal plaatsen, vooral waar het steil is. Vanaf Telegraph Creek ligt de weg iets beter, maar nog steeds hier en daar nat en glad. Vanaf Dease Lake rijden we opnieuw op de Stewart-Cassiar Hwy, een stuk dat ook minder goed ligt, met veel putten en oneffenheden in het asfalt.

Dease Lake, Sawmill Point –Boya Lake – Jade City – Junction Stewart-Cassiar Highway / Alaska Highway – Rancheria Falls, 308 km.
Stewart-Cassiar Hwy, n° 37 – Alaska Hwy, n° 1
Prachtige zeer rustige route door zeer mooie natuur, bossen, meren, bergen. De weg ligt niet steeds perfect, veel putten na de winter. We zien regelmatig dieren.

Rancheria Falls – Teslin – Whitehorse, 313 km.
Alaska Hwy, n° 1
Mooie rustige route door bossen en langs meren. De weg ligt minder goed dan vorig jaar, door diepe putten die zijn ontstaan tijdens de wintermaanden.

Whitehorse – Takhini Hot Springs – Klondike Highway, 46 km.
Alaska Hwy, n° 1 – Klondike Hwy, n° 2 – Takhini Shot Springs Road – Klondike Hwy, n° 2
Rustige route door groene omgeving, hier en daar wat bebouwing, rondom de stad.

Klondike Higheway – Haines Junction – Kluane Lake, 235 km.
Klondike Hwy, n° 2 – Alaska Hwy, n° 1
Zeer mooie rustige route door een prachtige natuur, langs meren en bossen, met uitzichten op hooggebergte met besneeuwde toppen en gletsjers.

Kluane Lake – Beaver Creek – Grens Canada-Alaska, 238 km.
Alaska Hwy, n° 1
Mooie route, zeer rustig. De weg ligt er heel slecht bij, putten en golvend asfalt, afgeschraapt asfalt en gravel. Overal grote stofwolken bij het passeren.

EXCURSIES:
TELEGRAPH CREEK ROAD – GRAND CANYON OF THE STIKINE RIVER
Naar Telegraph Creek loopt slechts één weg, die de loop van de mooie Stikine rivier volgt.
De 1 ½ rijvak brede, 112 km lange, onverharde weg slingert op en neer door bergachtige streek, met hellingen tot 20 %. Gans de tijd door een mooi bos, met regelmatig uitzichten op de Stikine rivier.
We stoppen op heenweg op een parking aan de rechterkant van de weg, waar een klein bruin bordje staat dat een uitzicht aankondigt. Een mooi kort graspad brengt ons naar het uitzicht op de Grand Canyon of the Stikine River, een diepe rotskloof tussen het beboste gebergte.
Aan een rest area is het uitzicht prachtig, op de diepe kloof en de mooie rivier.
Bij het naderen van Tahltan, wodt het uitzicht almaar mooier, de weg soms smal en langs een afgrond.
Onderweg komen we elanden tegen, zien veel verschillende mooie vogels.
Het laatste deel van deze weg kan er vrij glad bij liggen tijdens of na regenbuien, maar is doenbaar.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Hier en daar langs de wegkant.
LOCATIE:
De weg start in Dease Lake, aan het kruispunt met het benzinestation.

GLENORA
Voorbij Telegraph Creek, vervolgt de onverharde weg nog tot km 131, waar de weg eindigt in de voormalige nederzetting Glenora, aan de oever van de brede Stikine River. Een weg doorheen bossen, die iets minder goed ligt dan Telegraph Creek Road, wat modderig en veel steentjes. Dit gedeelte is tevens minder spectaculair om zien.
Deze weg is niet aan te raden bij of na regenweer, de modder wordt dan een dikke gladde brij. Zeker op de uiterst steile hellingen maakt dit het rijden zeer moeilijk tot gevaarlijk.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Hier en daar langs de wegkant.
LOCATIE:
De weg start in Telegraph Creek.

TAKHINI HOT SPRINGS
Heetwaterbronnen, met twee baden van verschillende temperaturen, 36° C en 43° C. Rondom de grote vierkante, betonnen baden staan strandstoelen om te relaxen. Onze voorkeur gaat eerder uit naar baden die meer in de natuurlijke omgeving zijn gevormd, doch we genieten ook hier wel van de rust en het zalig warme water. Niet zo proper. Warme douches voorzien, zeer basis.
SCORE: 4/5
INKOM: 12 CAD pp. (+60 jaar: 11 CAD)
Wie op de camping overnacht, krijgt korting en betaalt 8,8 CAD pp.
Een plaats op de camping kost 32 CAD per nacht.
PARKING:
Aan de hotsprings.
Coördinaten: 60.878434 – 135.356775
LOCATIE:
Aan het einde van de Takhini Hot springs Road, een zijweg van de Klondike Highway, tussen Whitehorse en Dawson City.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Morchuea lake»

Noordelijke route: Stewart-Cassiar Highway–Alaska (44)

04 Mei 2016 | Noord Amerika 1 | Canada | Laatste Aanpassing 30 Mei 2016

  • op de mooie brug te Teslin, Alaska Hwy
  • in Indiaans dorpje Tahltan, langs Telegraph Creek
  • Stewart, Stewart-Cassiar Hwy
  • Stewart, uiteinde van de Stewart-Cassiar Highway
  • Jade City, langs Stewart-Cassiar Hwy

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking