Reisverhaal «van Maine naar South Dakota»

Noord Amerika 4 | Canada | 0 Reacties 23 Augustus 2018 - Laatste Aanpassing 21 Oktober 2018

23 augustus – 5 september 2018      

Traject: Grand Falls – grensovergang Canada, New Brunswick / USA, Maine – Limestone – Houlton – Augusta – Portland – staatsgrens Maine / New Hampshire – Rochester – Keene – staatsgrens New Hampshire / Massachusetts – Chicopee – staatsgrens Massachusetts / New York State – Oneida – Buffalo – staatsgrens New York State / Pennsylvania – Erie – staatsgrens Pennsylvania / Ohio – Avon – Toledo – staatsgrens Ohio / Indiana – South Bend – staatsgrens Indiana / Illinois – Chicago – Ottawa – La Salle – staatsgrens Illinois / Iowa – Grinnell – Des Moines – Omaha – Sioux City – staatsgrens Iowa / Nebraska – South Sioux City – staatsgrens Nebraska / South Dakota – Chamberlain – Kennebec      

De USA van oost naar midwest      
Eenmaal in de USA, zullen we vlug naar ons eerste reisdoel rijden, goed voor zo ’n 3.600 km. Het is de bedoeling om een aantal hooggelegen Nationale Parken te bezoeken, voor het winterweer deze (gedeeltelijk) doet sluiten. De vorige winters hebben we die plaatsen niet bezocht om dezelfde reden.

Maine
Vanuit New Brunswick, komen we probleemloos aan in de staat Maine. Dit is bekend terrein, vorig jaar kozen we voor dezelfde grenspost, er is maar één doorgaande weg in zuidwestelijke richting. Al vlug bereiken we Houlton, waar we lunchen op de grote parking bij het Visitor Center. Hier maken we gebruik van het internet, we informeren ons over de TOL wegen die op ons traject liggen.
Vervolgens rijden we de I95 op, een vlot te rijden autoweg, helemaal niet druk. Ondanks de onderhoudswerken, over een hele lange afstand, lopen we niet echt vertraging op. Dankzij een goede organisatie en omdat het zeer rustig is, verloopt alles vlot.

In Bangor rijden we de snelweg af, om wat verderop in Brewer te overnachten op een rustige Walmart parking.

We vertrekken pas ’s middags, na wat opzoekingen op het internet van een bibliotheek. Ondertussen spreken we af om onze vrienden Linda en Gary te bezoeken, dat is een kleine omweg. Daar kunnen we enkele internetaankopen laten leveren en de camper een goede wasbeurt geven, het zout van de voorbije maanden aan zee eraf spoelen.

In Augusta verlaten we de I95 autoweg, die hier tolweg wordt. Route 295 is een goed alternatief, tot voorbij Portland. Verder gaat het minder vlot, we volgen secundaire wegen door vele dorpen. Het wordt almaar drukker, vooral rond de steden en dorpen die we onderweg passeren.

New Hampshire
Al vlug rijden we de staat New Hampshire in, een taksvrije staat. Hier doen we wat inkopen. Te Rochester overnachten we opnieuw op een Walmart parking.

Massachusetts
De volgende staat op onze route is Massachusetts, waar we opnieuw in Chicopee onze vrienden Linda & Gary een bezoek brengen. Net als vorig jaar eind oktober, worden we met open armen ontvangen. Linda en Marc tonen hun kookkunsten, waarvan volop wordt genoten. Er wordt bijgepraat over het reizen en de campers. Immers zij zijn even grote fans van hun Northern Lite camper als wij, enkel het type verschilt lichtjes.

Op de oprit kunnen we onze Manga weer eens grondig poetsen, waarbij we dankbaar gebruik maken van een lange ladder. Samen met Gary doet Marc wat klusjes aan de camper, waarvoor ons het gereedschap ontbreekt. Met temperaturen tot 41 °C niet echt aangenaam, maar nu we de kans hebben …

Ondertussen wachten we op een aantal aankopen, die Gary voor ons via het internet heeft gedaan. Zaken die we zelf niet kunnen bestellen, omdat onze kredietkaart niet is gelinkt aan een adres in de USA.

Na 6 dagen nemen we afscheid, met de belofte elkaar ooit terug te zien. Daarna reizen we vlug verder. De autoweg in deze staat, Massachusetts, kan enkel gereden worden mits men over een tolpasje beschikt, dat automatisch registreert. Vorige keer leenden we dat van Gary en stuurden het met de post terug. Ditmaal kiezen we voor een alternatieve route, een mooi traject. De bochtige, heuvelachtige weg doorkruist vele dorpjes. Telkens weer wordt de maximale snelheid aangepast, niet echt aangenaam.

New York State – Pennsylvania – Ohio – Indiana – Illinois
Om wat vlotter te rijden, beslissen we in New York State de drukke I90 tolweg op te rijden. Vanaf hier zijn tolhokjes voorzien, waaraan we kunnen betalen. We doorkruisen achtereenvolgens New York State, Pennsylvania, Ohio, Indiana, Illinois, Iowa, Nebraska en South Dakota.

Het lange weekend met Labour Day zorgt gelukkig voor 3 dagen zonder spits. In de nabijheid van grote steden blijft het vrij druk, maar zelfs rond Chicago lopen we geen vertragingen op.

Aan Chicago wisselen we de I90 autoweg voor de I80, in westelijke richting. Die volgen we tot in Omaha, waar we route I29 noordwaarts nemen, om in Sioux Falls opnieuw de I90 autoweg op te rijden, in westelijke richting. Dit is het mooiste deel van de route, doorheen een glooiende omgeving met graslanden. Overal torenen hoge silo’s aan boerderijen, boven het landschap uit. Her en der zien we groepjes vee in de weilanden grazen.

De warmte weet van geen ophouden, we halen opnieuw temperaturen tot 34°C. Onderweg overnachten we telkens op grote winkelparkings, te Oneida, Avon, Ottawa, Grinnell en South Sioux City.
In Chamberlain stoppen we bij het Welcome Center van South Dakota, aan de rand van de Missouri River. Daar bewonderen we het indrukwekkende Dignity of Earth and Sky, een 15,24 meter hoog beeld van een Indiaanse vrouw. Het staat voor een samenspel van hemel, aarde en mensen. Belicht de schoonheid en belofte van de oorspronkelijke indianenbevolking, aan hun afstammelingen die hier nog steeds leven volgens de culturele overdracht.
Vanaf hier rijden we door een licht glooiend landschap van graslanden.

Al meerdere dagen volgen we Highway n° 90. Hier in South Dakota volgt deze de route van de Purple Heart Memorial Trail. Deze loopt doorheen 50 van de Amerikaanse Staten. Hij werd opgericht in 1992, ter ere van alle vrouwen en mannen die gewond werden of omkwamen tijdens gevechten, in dienst van het US leger.

We eindigen ons traject dwars doorheen de USA aan Byre Lake, nabij Kennebec. Op deze prachtige locatie aan de rand van een meertje, midden de uitgestrekte graslanden, genieten we van een schitterende zonsondergang en een uiterst rustige overnachting.

OVERNACHTINGEN:
BREWER – WALMART PARKING
Coördinaten: 44.775610 – 68.734739
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Grote winkelparking, met vrij veel beweging. We parkeren in een uithoek, op een kleine zijparking. WIFI en toiletten in de winkel.
Minpunten: /

ROCHESTER – WALMART PARKING
Coördinaten: 43.335595 – 71.012036
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Grote winkelparking, aan een drukke weg. We parkeren zo ver mogelijk van de winkel, dat wordt zo gevraagd. WIFI op de parking, toiletten in de winkel.
Minpunten: Lawaai van de drukke weg.

ONEIDA – LOWE’S PARKING
Coördinaten: 43.079909 – 75.687350
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote winkelparking, aan een rustige weg. We parkeren aan de zijkant van de winkel, langs een grasvlakte. WIFI op de parking.
Minpunten: /

AVON – WALMART PARKING
Coördinaten: 41.466374 – 82.018408
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Grote winkelparking, vlakbij de kruising van de I90 met een drukke weg. We parkeren zo ver mogelijk van de winkel. WIFI op de parking, toiletten in de winkel.
Minpunten: Lawaai van de drukke weg.

OTTAWA – WALMART PARKING
Coördinaten: 41.378530 – 88.842239
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Grote winkelparking, vlakbij de I80 autoweg. We parkeren zo ver mogelijk van de winkel. WIFI op de parking, toiletten in de winkel.
Minpunten: Geluiden van de parking en de wegen rondom.

GRINNELL – WALMART PARKING
Coördinaten: 41.722319 – 92.728928
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Grote rustige winkelparking, op enkele kilometers afstand van de I80 autoweg. We parkeren zo ver mogelijk van de winkel. WIFI op de parking, toiletten in de winkel.
Minpunten: Geluiden op de parking, van enkele vrachtwagens.

SOUTH SIOUX CITY – WALMART PARKING
Coördinaten: 42.472147 – 96.429514
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote rustige winkelparking. We parkeren aan de zijkant van de winkel, bij de bandencentrale, langs een groot grasplein. WIFI op de parking, toiletten in de winkel.
Minpunten: /

KENNEBEC – BYRE LAKE RECREATION SITE
Coördinaten: 43.929766 – 99.835311
PRIJS: Gratis, gedurende max. 5 nachten.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Mooi meer omringd door grasland. Uiterst rustig, te bereiken via een goede gravelweg. Picknicktafels en –banken. Zwemmen in het meer, kleine bootlaunch. Wordt tijdens de dag gebruikt door locale mensen. Geen vuilnisbakken!
Minpunten: /

SANI DUMP:
La Salle, Flying J benzinestation: Verzorgd dumpstation met drinkwater.
Vullen ook propaanflessen.
Prijs: 10 CAD voor de dump. Drinkwater is gratis.
Coördinaten: 41.369420 – 89.098510

GEREDEN TRAJECT:
Grand Falls – Grensovergang Canada, New Brunswick / USA, Maine – Houlton – Bangor – Brewer, 309 km
Grotendeels goede autoweg, I95. Werken over grote afstand, slechts 1 rijvak open, doch ook daar zeer goed en vlot te rijden.

Brewer – Augusta – Portland – staatsgrens Maine / New Hampshire – Rochester, 299 km
Eerst nog een stuk autoweg, I95, met veel steile hellingen. Stilaan wordt het drukker.
I95 wordt vanaf Augusta een tolweg, die willen we vermijden.
Vanaf Augusta tot voorbij Portland route 295, een drukke autoweg.
Daarna secundaire wegen, minder vlot te rijden, vooral in de dorpen.

Rochester – Concord – Keene – Staatsgrens New Hampshire / Massachusetts – Chicopee, 245 km
Vrij rustige secundaire wegen.

Chicopee – staatsgrens Massachusetts / New York State – Oneida, 338 km
Secondaire wegen van Chicopee naar de staatsgrens, omdat de Interstate autoweg I90 enkel toegankelijk is met een EZ-Pass. Dit is een systeem dat automatisch registreert en overal kan gebruikt worden in het oosten van de USA, ook voor bruggen rondom de grote steden.
In de staat New York bevinden zich op de I90 autoweg tolhokjes, waar cash kan worden betaald (geen betaalkaarten). Een EZ-Pass werkt ook daar.
Tol op traject vanaf de staatsgrens van New York State tot Oneida:
Deel 1, staatsgrens tot voor Albany: 0,85 USD.
Deel 2, voorbij Albany tot Oneida: 4,95 USD.

Oneida – Buffalo – staatsgrens New York State / Pennsylvania – Erie – staatsgrens Pennsylvania / Ohio – Avon, 603 km
Interstate autoweg I90, ligt meestal goed. Rond Buffalo werken, met versmalde rijvakken. Hier en daar stukken die nogal beschadigd zijn, zou in Europa niet aanvaardbaar zijn op een tolweg. Enkel in New York State moeten we tol betalen, op het traject van vandaag. Opnieuw moeten we cash betalen.
Tol op traject van Oneida tot Avon, Ohio:
Deel 3, Oneida tot Buffalo, New York State: 7,5 USD
Deel 4, voorbij Buffalo tot voor de staatsgrens met Pennsylvania: 3,15 USD

Avon – Toledo – staatsgrens Ohio / Indiana – South Bend – staatsgrens Indiana / Illinois – Chicago - Ottawa, 609 km
Interstate autoweg I90, vanaf Chicago volgen we de I80 autoweg. Meestal redelijk goede wegen, doch in Illinois een groot stuk zeer slecht wegdek, met veel oneffenheden en dwarsribbels, alsook rondom Chicago. Tol dient opnieuw cash te worden betaald, behalve in Indiana.
Tol op traject van Oneida tot Avon, Ohio:
Deel 5, Ohio: 11,25 USD
Onze categorie zou normaal 19,75 USD kosten, doch de dame zegt spontaan ons in een lagere categorie te plaatsen, deze van gewone auto’s, zodat we minder moeten betalen. Wat daarvoor de reden is zegt ze er niet bij.
Deel 6, Indiana: 8 USD (ditmaal kan met creditkaart worden betaald)
Deel 7, Illinois, omgeving Chicago: 1,1 USD

Ottawa – La Salle – staatsgrens Illinois / Iowa – Grinnell, 347 km
We volgen verder de I80 autoweg, die wat beter ligt. Hier geen tolheffingen meer. Er is wat meer verkeer.

Grinnell – Des Moines – Omaha – Sioux City – staatsgrens Iowa / Nebraska – South Sioux City, 411 km
Zeer oneffen wegdek, we worden de ganse tijd door elkaar geschud. Voortdurend hellingen, vaak vrij steil. In Omaha verlaten we de I80 autoweg, om de I29 noordwaarts op te rijden.

South Sioux City – staatsgrens Nebraska / South Dakota – Mitchell – Chamberlain – Kennebec – Byre Lake, 411 km
We verlaten de I29 autoweg om opnieuw de I90 te volgen in westelijke richting.
De weg ligt duidelijk beter in South Dakota dan in de vorige staten. Enkel aan bruggen nog grote dwarsribbels. Nog steeds veel hellingen. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Grand Falls»

van Maine naar South Dakota (9)

23 Augustus 2018 | Noord Amerika 4 | Canada | Laatste Aanpassing 17 Oktober 2018

  • South Dakota, Chamberlain, Dignity of earth and sk
  • South Dakota, Chamberlain bij Welcome Center
  • onderweg in New York State
  • South Dakota, Welcome Center te Chamberlain, Digni
  • onderweg in Iowa

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking