Reisverhaal «Chengdu (1)»

Azië - deel 2 | China | 0 Reacties 14 Juli 2012 - Laatste Aanpassing 06 Augustus 2012

Chengdu is een stad met 4,1 miljoen inwoners, gelegen op 610 meter hoogte. Het is een stad van parken en tempels, theehuizen, lekker eten, sportcentra, gematigde ambiance ‘s avonds.

We komen aan in het donker, maar merken onmiddellijk dat dit een moderne stad is. Brede straten worden omzoomd door vaak recente gebouwen, met vele moderne winkels … komen we zowaar een Leonidas winkel tegen … en wat verder kruist een Carrefour van formaat ons pad.

Het hoogteverschil is onmiddellijk voelbaar, nadat we gedurende ongeveer een maand op grotere hoogte hebben verbleven, daalden we een groot stuk. Een fleece hebben we niet meer nodig, toch blijft het klimaat hier aangenaam, niet al te verstikkend warm, ondanks de zomer. Maar ook de regen is weer van de partij … we hebben het sterke gevoel dat België wat dichterbij komt !

En dit is ons dagje wel … vanuit Xichang willen we de bus nemen naar Leshan, onze volgende locatie. Naar gewoonte begeven we ons vroeg naar de busterminal, we vinden het leuk om in de volle namiddag aan te komen op een nieuwe plaats. Een receptioniste van ons hotel is zo vriendelijk ons te begeleiden naar de busterminal, zo’n 1,5 km verderop.
Daar blijkt dat we geen rechtstreekse bus kunnen nemen, we moeten eerst naar Chengdu en dan een stuk terugkeren … dit is het gevolg van de vele rechtstreekse bussen in China, met weinig of geen tussenstops. Soms zijn we er blij om, want deze doen minder lang over de grote afstanden … maar het is al de tweede keer dat we zo’n nutteloze omweg moeten maken om ergens te geraken. De bluts met de buil, zullen we maar denken.
Maar wat erger is, de eerste bus naar de juiste busterminal in Chengdu (vanwaar de vervolgbussen vertrekken) rijdt pas om 15.10 u … dat zegt men ons pas nadat het ticket geprint en betaald is … En er rijden zoveel bussen naar Chengdu … we hadden ons toch gemakkelijk ter plaatse tussen de busterminals kunnen verplaatsen ?
Niets meer aan te veranderen, we zullen pas rond 21.00 u aankomen, wat te laat is voor een vervolgbus naar Leshan … Dan maar op zoek naar een internetverbinding om onze hotelreservatie te annuleren.

Wanneer we in het donker aankomen in Chengdu, blijken er geen hotelletjes rondom de busterminal voorzien, we bevinden ons aan een uithoek van de grote stad. Een vriendelijke jonge man, Para, die vlot Engels praat, komt ons ter hulp. Hij zat voor ons op de bus, reist veel voor zijn werk, maar woont hier. Nadat hij ons budget voor een overnachting heeft gevraagd, begeleidt hij ons met een stadsbus naar een geschikt hotel. Eerst wil men ons niet aanvaarden ‘geen buitenlanders’ … het is ondertussen reeds bijna middernacht … discussie mag niet baten … onze nieuwe vriend neemt zijn computer en begint naar alternatieven te zoeken, hij telefoneert ook naar het hotel dat in onze reisgids Lonely Planet staat, dit heeft enkel nog een zeer dure kamer en is hier vrij ver af gelegen. Plots roept één van de receptionistes dat ze van haar manager toestemming heeft bekomen om ons toch een kamer te geven … oef !

Wanneer we Para begeleiden naar de busstop, waar hij de bus terug moet nemen, naar huis … vragen we hoe we hem kunnen bedanken. Hij antwoordt zeer ernstig: ‘help eens een buitenlander die op reis is in jullie land !’. Weerom krijgen we een staaltje van de Chinezen hun vriendelijke en behulpzame aard te zien, men helpt graag, zonder enige bijbedoeling … geld geven (wat in vele andere landen de bijbedoeling van dergelijke hulp is) zou hen danig beledigen, dat hebben we ondertussen geleerd.

 

Provincie:
Sichuan

Ernaartoe:
A/C bus Xichang – Chengdu busterminal zuid, 195 CNY pp., 5 ¾ uren onderweg (de eerste bus rijdt pas om 15.10 u)
stadsbus n° 61 Chengdu busterminal zuid – buurt hotel, 2 CNY pp., 10 min. onderweg

Overnachtingen:
Bauhinia hotel, 169 CNY per nacht voor een ruime propere 2 persoonskamer, inclusief ontbijt, sanitair (warm water), TV, centrale A/C, LAN, waterketel, salonnetje, vriendelijk, tel. 028 8514 0000, Zling Donglu (straat), beoordeling: 4/5

Excursies:
zie later, we keren hier terug

Toerismekantoor:
niet gevonden op ons pad

Openbaar vervoer:
Metro: de subway in Chengdu bestaat uit 1 lijn die noord en zuid verbindt, er wordt gewerkt aan meerdere bijkomende lijnen die deze 1ste lijn in dwarsrichting zullen kruisen op meerdere plaatsen. Automaten zijn in de stations beschikbaar om kaartjes per rit te verkopen. Het tarief is afhankelijk van de afstand die men wil afleggen, helemaal niet duur.

Bussen: een groot aantal stadsbussen is beschikbaar, deze verbinden alle busterminals en stations met elkaar, prijs: 2 CNY per rit. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking